Pekoni-gorgonzolapiiras

Minuun on iskenyt molempien raskauksien aikana ihan mahdoton homejuustohimo. Se on ollut niin kova, ettei sitä voi ohittaa, vaan pitää toimia. Möhömahat eivät saa syödä homejuustoa sellaisenaan, mutta kuplivaksi kuumennettuna kyllä. Ensimmäisen raskauden aikana nautiskelin sini- ja valkohomejuustoa italialaisen uunipastan seassa ja toisenkin raskauden aikana lähdin Italian suuntaan juustohimon yllyttyä liian kovaksi sietää.

Lombardialainen gorgonzola on lempparini mitä tulee sinihomejuustoihin. Sitä saa Suomestakin, mutta jos lähikauppasi tiskistä ei löydy gorgonzolaa, on aurajuusto oikein kelvollinen korvike. Tai mikä tahansa muu sinihomejuusto. Se ei ole niin tarkkaa kun himo iskee. Tässä piirasreseptissä yhdistin juuston pekonin ja parsakaalin kanssa ja viimeistelin makuyhdistelmän paahdetuilla pinjansiemenillä. Myös hunaja sopii suolaisten makujen kanssa oikein hyvin. Ja niin oli homejuustohimo tainnutettu hetkeksi.

Tuhti piiras sopii täydellisesti pimeisiin iltoihin ja on lohturuokaa parhaimmillaan. Tätä on kiva tarjota myös vieraille viinin, glögin tai teen kanssa. Parasta on se, että piiras syntyy nopeasti vaikka perjantai-iltana työpäivän jälkeen. Valmistaikinan sulaessa voi valmistella täytteet ja pian piiras onkin jo uunissa. Paistumisen aikana voi keittää kuuman juoman tai avata viinipullon. Ja sitten herkuttelemaan!
Continue Reading

Saksan söpöt pikkukylät

Vihreän oven eteen on aseteltu pieni harmaa kottikärry, jossa on valkoinen kukka. Näky on niin hurmaava, että siitä on pakko ottaa kuva. Olen pyörinyt tällä samalla kadunpätkällä jo pitkään ja yhä vaan silmiini osuu uusia söpöjä yksityiskohtia. Näkymät ovat kuin suoraan postikortista.

Henkka on mennyt kuvaamaan viereistä kirkkoa lähempää samalla kun minä imen itseeni saksalaisen pikkukylän tunnelmaa. Ristikkotalot reunustavat kapeaa mukulakivikatua ja taloista näkee, että ne ovat vanhoja. Mikäköhän tuonkin pienen ja kapean oviaukon tehtävä on ollut? En tiedä, mutta otan siitä kuvan, sillä sekin on söpö.

Pikkukylien tunnelma on parasta Saksassa. Me halusimme löytää viime Saksan reissullamme edes yhden söpön pikkukylän ristikkotaloineen, johon ihastuisimme päätä pahkaa. Löysimme niitä kuusi. Tavoite saavutettu.
Continue Reading

Ajatuksia Venetsiasta

Venetsiassa riittää sulateltavaa. Se on hämmentävä, kaunis, omalaatuinen, hieman ristiriitainen ja ehdottomasti paljon ajatuksia herättävä.

Venetsia ei tunnu Italialta vaan on ihan oma juttunsa. Siellä on oma ruokakulttuurinsa, kaupungissa kuulee enemmän englantia kuin italian kieltä ja miljöö on jotain sellaista, jota ei muualta löydä. Venetsia on ainutlaatuinen koko maailman mittapuulla ja ennen kuin pääsemme varsinaisten vinkkien kimppuun, halusin kirjata hieman kaupungin herättämiä ajatuksia ylös. Venetsia ei jätä kylmäksi.
Continue Reading

8 + 1 syytä valita Hotelli Vanha Rauma

Yhteistyössä Hotelli Vanha Rauma ja Ravintola Kalatori

Tärkeimmät kriteerimme hotellia valitessa ovat yleensä hotellin sijainti ja aamiainen. Toki riippuu hieman kohteesta sekä reissun luonteesta millä perusteella valitsemme hotellimme, mutta yleensä menemme sijainti edellä ja hyvä aamiainen on seuraavaksi tärkeintä.

Hotelli Vanha Rauma oli täydellinen valinta Rauman reissullemme niin sijainnin kuin aamiaisenkin puolesta, mutta löysimme myös monta muuta syytä, miksi Raumalla kannattaa majoittua juuri tässä hotellissa. Tässä siis 8 + 1 syytä sille, miksi kannattaa valita Hotelli Vanha Rauma:
Continue Reading

Paahdettua kurpitsaa, avokadoa ja jauhelihaa pellillä

Syksyn tullen kaupan vihannesosaston valtaavat ihanan pulleat oranssit kurpitsat. Nappaa yksi iso myskikurpitsa mukaasi, paahda se uunissa tacomausteseoksen ja sipuleiden kera ja lisää annokseen jauhelihaa, juustoa ja avokadoa. Kurpitsapellin viimeistelee hot wings -kastike, ranskankerma, korianteri sekä kurpitsansiemenet.

Kas siinä suunnilleen viime syksyn hittireseptimme, jota on pakko tehdä myös tänä vuonna. Reseptin idea on napattu Glorian Ruoka & Viini -lehdestä numero 7/2017, mutta muokkasin sitä jonkin verran meidän makuun sopivammaksi. Alkuperäisessä reseptissä jauhelihan tilalla oli papuja, mutta koska me pidämme lihasta, vaihdoimme pavut jauhelihaan. Voisi tähän laittaa vaikka molempiakin, enkä usko että se pelkistä pavuista tehty versiokaan huono on. Lisäsin ruokaan myös kurpitsansiemeniä ja valkosipulia, sillä pidän hurjasti molemmista.

Me tehtiin ruokaa tuttuun tapaamme iso satsi, ettei lapsiperhearjessa tarvitse käyttää joka iltaa kokkaamiseen, mutta määrät voi puolittaakin jos neljä annosta sopii suunnitelmiisi paremmin. Minä suosittelen kyllä isoa satsia, sillä maukas kurpitsapelti katoaa tyytyväisten ruokailijoiden mahaan vauhdilla. Tätä on kiva tarjota myös vaikkapa perjantai-iltana kylään tuleville kavereille oluen kera.
Continue Reading

Täydellinen päivä Madridissa – Koe ainakin nämä

Madrid on helposti käveltävissä, vaikka etäisyydet saattavat näyttää kartalla pitkiltä. Me yllätyimme monta kertaa siitä, miten nopeasti olimme kävellen perillä, vaikka karttaa katsoessa näytti, että matka on paljon pidempi kuin mitä se todellisuudessa oli. Lyhyiden välimatkojen ansiosta Madridista saa hyvän käsityksen yhdenkin päivän aikana.

Madridin parasta antia ovat tapasbaarien herkut, espanjalaiset viinit ja sangria. Myös ostosmahdollisuudet ovat hyvät ja erilaisia nähtävyyksiäkin riittää kaikille. On museoita, ihanan vehreä ja iso puisto, upeita rakennuksia, eloisia aukioita sekä kattoterasseja.

Me kiertelimme Madridissa ruokateemalla, mutta koska koko ajan ei voi syödä, kurkistimme tärkeimmät nähtävyydetkin. Koostimme postauksen, jonka avulla päivästä Madridissa saa eniten irti. Tässä siis meidän vinkit siihen, miten koet Madridin parhaat palat yhdessä päivässä. Ohjelmaan on jätetty muokkausvaraa niin, että museoista pitävät ehtivät kierrellä niiden antia rauhassa ja viinin ystävät voivat istahtaa rauhassa alas maistelemaan paikallisia viinejä.
Continue Reading

Thaimaalainen kanakeitto

Tämä keitto oli todellinen menestys. Sain aamulla idean, että haluan tehdä jotain ihanaa mausteista keittoa, jossa on kookosmaitoa ja mahdollisimman paljon makua. Chilin potkuakin saa olla. Ajatukset lähti laukkaamaan Thaimaahan ja pian olin kehitellyt lapsiperhearkeen sopivan helpohkon keittoreseptin, jonka aineksia lähdettiin hakemaan kaupasta.

Iltapäivällä keitto valmistui näppärästi, vaikka utelias pikkubloggaaja roikkuikin lahkeessa kiinni. Ja se maku! Se oli ihan mieletön. Tarjosin keittoa myös Henkalle sekä pihahommissa auttamaan tulleelle ukille ja molemmat pitivät keitosta kovasti. Onneksi tuli tehtyä iso satsi. Tähän ei nimittäin kyllästynyt, vaikka söinkin samaa soppaa monena peräkkäisenä päivänä.
Continue Reading

Sydvest- Paras kala-annos ikinä!

Yhteistyössä Ravintola Sydvest

Harva ravintolaillallinen onnistuu enää sykähdyttämään kunnolla. Olemme päässeet vuosien blogitaipaleemme aikana maistelemaan niin upeita herkkuja, että vaikka hyviä ja erinomaisiakin ravintolakokemuksia on yhä paljon, olen kaivannut sitä tunnetta kun joku ruoka vie todella jalat alta. Raumalla törmäsin parhaaseen kala-annokseen ikinä ja olin niin onnellinen, että muistelen illallista varmasti vielä pitkään. Nyt oli hyvä!

Oli helteisen elokuun päivän ilta. Olimme saaneet lapset unille ja isovanhemmat jäivät vahtimaan pienokaisia hotellille kun kävelimme Vanhan Rauman halki kohti Sydvestiä. Yltyvä tuuli lupaili viileämpää yötä ja ehkä ukkostakin. Kovaa vauhtia liikkuvien pilvien välistä siivilöityi kullankeltaista valoa vanhoille mukulakivikaduille. Oli yhä kuuma, mutta ilmassa alkoi olla lupaus syksystä.
Continue Reading