Linnakierros Reinin ja Moselin alueilla

Saavumme Moselin alueelle pieneen Cochemin kylään ja kirjaudumme sisään hotelliimme. Astumme sisään huoneeseen ja vedämme verhon pois ikkunan edestä. Verhon takaa avautuu oma parvekkeemme, joka on koristeltu punaisilla pelargonioilla. Astun parvekkeelle ja näen sen ensimmäistä kertaa. Reichsburgin linna. Siinä se seisoo korkealla mäen päällä vartioiden kylää ylvään näköisenä.

Kylässä vietetyn illan jälkeen saavumme jälleen hotellille. Aurinko alkaa laskea, hämärä hiipii vaivihkaa muuttaen joen mustaksi ja sytyttäen kylään lukuisia valoja. Myös Reichsburgin linnan valot syttyvät ja jään taas tuijottamaan majesteettista näkyä. Linna on komea, luo turvaa ja saa miettimään tämänkin kylän pitkää historiaa. Jätän verhot yöksi auki, jotta voin katsella linnaa vielä sängystäkin. Aamulla linna toivottaa minulle huomenta Moselille tyypillisen sumuverhon ympäröimänä.
Continue Reading

Kauneimmat auringonlaskut

Tarkistan aina ennen matkalle lähtöä mihin aikaan matkakohteessa laskee aurinko. Se jos jokin on tärkeä tieto kaltaiselleni auringonlaskufanille. Sen mukaan saatetaan tehdä jopa pöytävarauksia illalliselle ja aikatauluttaa myös muuta ohjelmaa, jos ylipäätään teemme niin tarkkoja suunnitelmia. Auringonlaskun ihailulle on joka tapauksessa pyhitettävä ainakin yksi reissuilta.

Olemme päässeet onneksemme nauttimaan useasta kauniista auringonlaskusta sekä reissuillamme että toisinaan ihan tässä kotikulmillakin. Suurin osa niistä on tallentunut myös kameran muistikortille. Innostuin keräämään parhaat palat tähän postaukseen, sillä auringonlaskuja ei vaan voi fiilistellä liikaa.
Continue Reading

Ruokamatkalla Raumalla

Uskoin ja toivoin, että Raumalla on annettavaa ruokamatkailijalle, enkä onneksi joutunut pettymään. Päinvastoin, yllätyin monta kertaa positiivisesti Raumalla ruokaillessani. Rauma on muutenkin kuin ruokatarjontansa puolesta ihana, joten kannattaa miettiä, jospa piipahtaisit seuraavalla kotimaan reissullasi Raumalla. Vai oletko kenties jo käynyt siellä?

Tässä on meidän parhaat vinkit ruokamatkalle Raumaan. Tiedän, että kaupungissa on useampiakin hyviä ravintoloita, mutta aika oli valitettavan rajallinen, emmekä ehtineet testata vierailumme aikana kaikkea haluamaamme. Ensi kerrallekin jäi siis jotain. Näillä pääsee kuitenkin jo pitkälle:
Continue Reading

Pekoni-gorgonzolapiiras

Minuun on iskenyt molempien raskauksien aikana ihan mahdoton homejuustohimo. Se on ollut niin kova, ettei sitä voi ohittaa, vaan pitää toimia. Möhömahat eivät saa syödä homejuustoa sellaisenaan, mutta kuplivaksi kuumennettuna kyllä. Ensimmäisen raskauden aikana nautiskelin sini- ja valkohomejuustoa italialaisen uunipastan seassa ja toisenkin raskauden aikana lähdin Italian suuntaan juustohimon yllyttyä liian kovaksi sietää.

Lombardialainen gorgonzola on lempparini mitä tulee sinihomejuustoihin. Sitä saa Suomestakin, mutta jos lähikauppasi tiskistä ei löydy gorgonzolaa, on aurajuusto oikein kelvollinen korvike. Tai mikä tahansa muu sinihomejuusto. Se ei ole niin tarkkaa kun himo iskee. Tässä piirasreseptissä yhdistin juuston pekonin ja parsakaalin kanssa ja viimeistelin makuyhdistelmän paahdetuilla pinjansiemenillä. Myös hunaja sopii suolaisten makujen kanssa oikein hyvin. Ja niin oli homejuustohimo tainnutettu hetkeksi.

Tuhti piiras sopii täydellisesti pimeisiin iltoihin ja on lohturuokaa parhaimmillaan. Tätä on kiva tarjota myös vieraille viinin, glögin tai teen kanssa. Parasta on se, että piiras syntyy nopeasti vaikka perjantai-iltana työpäivän jälkeen. Valmistaikinan sulaessa voi valmistella täytteet ja pian piiras onkin jo uunissa. Paistumisen aikana voi keittää kuuman juoman tai avata viinipullon. Ja sitten herkuttelemaan!
Continue Reading

Saksan söpöt pikkukylät

Vihreän oven eteen on aseteltu pieni harmaa kottikärry, jossa on valkoinen kukka. Näky on niin hurmaava, että siitä on pakko ottaa kuva. Olen pyörinyt tällä samalla kadunpätkällä jo pitkään ja yhä vaan silmiini osuu uusia söpöjä yksityiskohtia. Näkymät ovat kuin suoraan postikortista.

Henkka on mennyt kuvaamaan viereistä kirkkoa lähempää samalla kun minä imen itseeni saksalaisen pikkukylän tunnelmaa. Ristikkotalot reunustavat kapeaa mukulakivikatua ja taloista näkee, että ne ovat vanhoja. Mikäköhän tuonkin pienen ja kapean oviaukon tehtävä on ollut? En tiedä, mutta otan siitä kuvan, sillä sekin on söpö.

Pikkukylien tunnelma on parasta Saksassa. Me halusimme löytää viime Saksan reissullamme edes yhden söpön pikkukylän ristikkotaloineen, johon ihastuisimme päätä pahkaa. Löysimme niitä kuusi. Tavoite saavutettu.
Continue Reading

Ajatuksia Venetsiasta

Venetsiassa riittää sulateltavaa. Se on hämmentävä, kaunis, omalaatuinen, hieman ristiriitainen ja ehdottomasti paljon ajatuksia herättävä.

Venetsia ei tunnu Italialta vaan on ihan oma juttunsa. Siellä on oma ruokakulttuurinsa, kaupungissa kuulee enemmän englantia kuin italian kieltä ja miljöö on jotain sellaista, jota ei muualta löydä. Venetsia on ainutlaatuinen koko maailman mittapuulla ja ennen kuin pääsemme varsinaisten vinkkien kimppuun, halusin kirjata hieman kaupungin herättämiä ajatuksia ylös. Venetsia ei jätä kylmäksi.
Continue Reading

8 + 1 syytä valita Hotelli Vanha Rauma

Yhteistyössä Hotelli Vanha Rauma ja Ravintola Kalatori

Tärkeimmät kriteerimme hotellia valitessa ovat yleensä hotellin sijainti ja aamiainen. Toki riippuu hieman kohteesta sekä reissun luonteesta millä perusteella valitsemme hotellimme, mutta yleensä menemme sijainti edellä ja hyvä aamiainen on seuraavaksi tärkeintä.

Hotelli Vanha Rauma oli täydellinen valinta Rauman reissullemme niin sijainnin kuin aamiaisenkin puolesta, mutta löysimme myös monta muuta syytä, miksi Raumalla kannattaa majoittua juuri tässä hotellissa. Tässä siis 8 + 1 syytä sille, miksi kannattaa valita Hotelli Vanha Rauma:
Continue Reading

Paahdettua kurpitsaa, avokadoa ja jauhelihaa pellillä

Syksyn tullen kaupan vihannesosaston valtaavat ihanan pulleat oranssit kurpitsat. Nappaa yksi iso myskikurpitsa mukaasi, paahda se uunissa tacomausteseoksen ja sipuleiden kera ja lisää annokseen jauhelihaa, juustoa ja avokadoa. Kurpitsapellin viimeistelee hot wings -kastike, ranskankerma, korianteri sekä kurpitsansiemenet.

Kas siinä suunnilleen viime syksyn hittireseptimme, jota on pakko tehdä myös tänä vuonna. Reseptin idea on napattu Glorian Ruoka & Viini -lehdestä numero 7/2017, mutta muokkasin sitä jonkin verran meidän makuun sopivammaksi. Alkuperäisessä reseptissä jauhelihan tilalla oli papuja, mutta koska me pidämme lihasta, vaihdoimme pavut jauhelihaan. Voisi tähän laittaa vaikka molempiakin, enkä usko että se pelkistä pavuista tehty versiokaan huono on. Lisäsin ruokaan myös kurpitsansiemeniä ja valkosipulia, sillä pidän hurjasti molemmista.

Me tehtiin ruokaa tuttuun tapaamme iso satsi, ettei lapsiperhearjessa tarvitse käyttää joka iltaa kokkaamiseen, mutta määrät voi puolittaakin jos neljä annosta sopii suunnitelmiisi paremmin. Minä suosittelen kyllä isoa satsia, sillä maukas kurpitsapelti katoaa tyytyväisten ruokailijoiden mahaan vauhdilla. Tätä on kiva tarjota myös vaikkapa perjantai-iltana kylään tuleville kavereille oluen kera.
Continue Reading