Joulu

Erikoiset jouluperinteet Euroopassa

Suomalainen joulu on ihan kiva. Varsinkin kun lukee näitä hieman, kröhöm, erikoisia jouluperinteitä Euroopasta.

Vai mitä olet mieltä? Haluatko Itävaltaan pelottelemaan lapsia tai Portugaliin sytyttämään joulupuun tuleen? Ja mitä näitä nyt on.

Lue alta eurooppalaisten erikoiset tavat viettää joulua.

Joulu Euroopassa

Sveitsissä Küssnachtissa on ymmärretty joulu hieman väärin. Siellä vietetään joulukuun 5.päivä joulupukin metsästystä, jonka kovaäänisen paraatin tarkoitus on häätää joulupukki tonttuineen pois kaupungista. Sillä lailla.

Myöskään Bulgariassa ei järki paljon päätä pakota jouluna. Ensinnäkin illallishomma pitää tehdä entistäkin vaikeammaksi pitämällä huoli, ettei ruokalajeja tai ruokailijoita vaan ole parillista määrää. Kenen puoliso jää tällä kertaa kotiin?

Kun sitten pariton määrä bulgarialaisen joulun viettäjiä on syönyt parittoman määrän ruokia, jätetään sapuskat pöytään koko yöksi. Tietty, jotta esi-isätkin saavat ruokaa. Hehän eivät osaa avata jääkaappia, mutta löytävät kuitenkin lukittujen ovien kautta sisään. Riemu koittaa varmasti myös kun kaikki, paitsi se kotiin jätetty puoliso, saavat ruokamyrkytyksen huoneenlämmössä muhineista herkuista.

En halua Bulgariaan jouluna.

Brittien kulinaristinen taju ei petä joulunakaan. Pöydästä löytyy nimittäin usein kalkkunan ja sen lisukkeiden lisäksi pekoniin käärittyjä nakkeja. Nam nam. Tiedän mitä valmistan lapsille jos muu jouluruoka ei maistu.

Puolassa on tapana kattaa pöytään yksi tyhjä paikka. Jos joku vaikka sattuisikin tulemaan kylään. Jos olisin puolalainen koditon, hyödyntäisin tätä tietoa ja kiertelisin koko joulun muiden joulupöydissä.

Grönlannissa ei kasva metsiä, mutta joulukuusi on saatava. Siksi niitä rahdataan Tanskasta asti. Onneksi joulukoristeita sentään löytyy omasta takaa. Grönlantilaiset nimittäin ripustavat joulukuusiinsa hylkeennahasta tehtyjä housuja. Mitä muutakaan!

Italian jouluun kuuluu jos jonkinlaista meininkiä. Eräs tärkeä seikka on jouluseimi, joka on parhaimmillaan valtava asetelma ja sen tärkeä yksityiskohta on kakkaava hahmo. Kakkaavan caganerin voi löytää myös Espanjasta Kataloniasta koristamasta jouluseimiä ja joidenkin lähteiden mukaan koko juttu on lähtöisin katalonialaisesta kulttuurista. Ihan sama mistä. En kehuskelisi tällä keksinnöllä.

Lue lisää italialaisesta joulusta täältä.

Espanjassa, kuten monessa muussakin maassa, joulupöydän kunkku on täytetty kalkkuna. Ennen muinoin joulukalkkuna ostettiin elävänä torilta ja sitä pidettiin kotona kunnes oli aika viikatemiehen vierailun. Heippa lemmikkikalkkuna! Nähdään jouluillallisella.

Tsekkiläisessä joulussa kannattaa olla varovainen ovista kulkiessaan. Sinkkunaisten on nimittäin tapana heittää kenkä olkansa yli kohti ovea. Jos kenkä putoaa kärki oveen päin, on se merkki sulhasen saapumisesta. Jos taas kengän kanta osoittaa oveen, eivät sinkkuajat ole ohi. Koskaan. Tai ainakaan ennen seuraavaa joulua, jolloin kenkä lentää taas.

Itävallassa lapsia pelotellaan Alpeilta saapuvan pukin pahan apurin Krampuksen hahmossa. Aikuiset miehet pukeutuvat joulun alla Krampukseksi ja kiertelevät naapurustossa pelottelemassa pikkulapsia. Tosi kiva jouluperinne hei!

Mikäli olet Belgiassa jouluna ja kaipaat lämpöön, kannattaa olla tuhma ja lapsi. Joulupukin apulainen Zwarte Piet nimittäin tulee, laittaa tuhmat lapset säkkiin ja arvatkaa minne kamalaan paikkaan vie nämä poloiset?! Espanjaan!

Portugalissa on tapana sytyttää yöllä joulupuukokko. Sen roihuaminen nimittäin lämmittää Jeesus-lapsen jalkoja. Ettei vähempikin riittäisi? Miten olisi villasukat?

Jos vietät Norjassa joulua, muista piilottaa luuta jouluksi. Jos luuta on näkyvillä, tulevat noidat ja pahat henget nappaamaan sen lennelläkseen menemään. Toivotaan vähälumista joulua Norjaan, jotta jouluvieraiden ei tarvitse tarpoa lumisen kuistin läpi kylään.

Islannissa sen sijaan on eräs oikeasti ihana jouluperinne, jota kutsutaan Joulukirjatulvaksi, ja jonka ansiosta maassa julkaistaan valtavasti kirjoja väkilukuun suhteutettuna. Joulukirjatulva tarkoittaa sitä, että läheisille annetaan lahjaksi kirjoja. Lahjat avataan aattona ja paketeista löytyneitä kirjoja luetaan jouluyönä. Joulupäivänä ei sitten vissiin tehdäkään mitään kun kaikki ovat väsyneitä tuijotettuaan kirjoja silmät ristissä koko yön. Vaan tehdäänkö Suomessakaan?

Minne päin haluaisit viettämään joulua? Mitä muita outoja jouluperinteitä tiedät?

20 kommenttia

  • Ismo for Takeoff

    Tämä oli hauska! Tuon Belgian tuhmien lasten kurjan kohtalon ymmärtää sillä, että Belgia oli pitkään Espanjan vallan alla, joten siitä lienee jäänyt jotain traumoja. Ehkä vanha isäntämaa kuitenkin kelpaa jo nykyään matkakohteeksi muillekin.
    Täällä Serbiassa ei ole mitään erityisen riemastuttavia joulutapoja, mutta joulupuu on oltava. Se on joko halko tai sitten kimppu tammenoksia, joita Belgradissakin myydään joulutoreilla. Maalla tietysti joulupuut hankitaan lähimetsästä. Jouluhalkoihin etenkin liittyy kaikenlaisia rituaaleja, joilla pyritään varmistamaan onni talonväelle niin jouluna, kuin jatkossakin. Ja jouluaattoahan täällä vietetään 6. tammikuuta.
    Hauskempi tapa on kyllä pääsiäisenä, jolloin belgradilaiset ortodoksipapit hyppäävät kaavut päällä kastautumaan Sava-jokeen (Sava on Serbian suojelustpyhimys).

    • Martina

      Kiitos Ismo kun avasit sekä Belgian tuhmien lasten kohtaloa että serbialaista joulua. Ihan mahtavaa kuulla kokemuksia maasta, josta en löytänyt muualta tietoa. Hauska myös tuo pääsiäisen perinne! Voin vaan kuvitella papit kaavut päällä hyppimässä jokeen. Sitä olisi hauska olla todistamassa. 😀

  • Anne | Elämää Nomadina

    No kaikenlaista sitä 😀 Juhlapyhiin liittyvät perinteet on kyllä pysyvää sorttia, ja onhan se kai tavallaan hienoa että niistä pidetään kiinni, vaikka eivät niin kovin järkeviä olisikaan. Meillä on nyt jo kuudes joulu nomadeina, ja aiemminkin oltiin usein joulunaikaan reissussa. Kun ollaan kaksin ja vaihtuvissa paikoissa, joulusta puuttuu aika lailla kaikki perinteisyys, koristeellisuus ja perhekeskeisyys. Toki jotain jouluruokaa laitetaan ja poltetaan kynttilöitä, ja soitellaan jouluterveisiä Suomeen, mutta siinäpä se. Tänä vuonna ”vietetään” joulua Espanjan Andalusiassa, jossa näkyvimpiin jouluperinteisiin kuuluu näyttävät jouluvalaistukset sekä erilaiset seimiasetelmat.

    • Martina

      Mustakin on kiva että perinteistä pidetään kiinni, oli ne sitten millaisia tahansa. Seimet tuntuvat olevan Espanjassa ja Italiassa tärkeä juttu. Onkohan niin muissakin Välimeren maissa. Ihanaa joulua sinne Andalusiaan! Joulussa on mielestäni parasta se, että siitä voi tehdä juuri oman näköisen. Ei ole pakko olla perinteitä jos niitä ei kaipaa.

    • Martina

      Nämä on kyllä kieltämättä melko erikoisia. En osaa sanoa minkä verran näitä noudatetaan vielä, mutta luulisin että samalla tavalla kuin Suomessakin: osalle perinteet ovat tärkeämpiä kuin toisille. Aloin miettiä ovatkohan suomalaiset perinteet outoja muiden korviin.

  • Sini matkakuumeessa

    Tuo kakkaava tonttu on Katalonian joulupukki. Ennen joulua sen eteen laitetaan hedelmiä ja muuta syötävää, että se kakkaisi. Sitten, jos perheessä on pieniä lapsia, noudatetaan tällaista traditiota; tonttu laitetaan laatikon alle ja hakataan sitä kepillä sekä lauletaan ”Kakkaa makeisia, kakkaa viiniä ja pähkinöitä. Jos et kakkaa, lyömme sinua kepillä.” Tämän jälkeen vanhemmat vetää laatikon alta yllätyslahjan lapselle.

    • Martina

      Ai Hollannissa on sama kaveri. Enpä tiennytkään. Ja tosiaan, mullekin maistuisi portviini suklaan kera. Saatanpa nauttiakin yhdistelmää jossain vaiheessa joulua.

  • Katja / Pinkkis

    Osa olikin tuttuja juttuja mutta paljon uusia!Ja kommenteissa vielä lisää 😀
    Kyllä Suomi vaan on paras paikka viettää joulu. Vaikka tänä vuonna päädyttiinkin eka kertaa ikinä luopumaan perinteisestä joulusta vanhempien luona, pysytellään silti Suomessa nimittäin lähdetään huomenna Iso-Syötteelle pitkälle viikonlopulle.
    En ainakaan vielä toistaiseksi osaa edes kuvitella että viettäisin joulua muualla kuin Suomessa.

    • Martina

      Ihanaa kun ihmiset ovat jättäneet kommentteihin lisää tietämiään perinteitä. 🙂 Olen samaa mieltä siitä että on vaikea kuvitella joulua muualla kuin Suomessa. Varsinkin nyt kun lapset ovat pieniä on ihanaa viettää heidän kanssaan perinteistä suomalaista joulua. Joskus myöhemmin saattaisin kuitenkin nähdä itseni jossain muuallakin joulunvietossa. Ja pohjoiseen olisi ihana suunnata Suomen sisällä. Iso-Syöte on varmasti mainio paikka viettää joulua.

  • Martina

    Kiva kuulla että tykkäsit! On ihan totta että joulu mielikuvana on juuri se suomalainen. Myös USA:n jouluperinteistä tietää jotain elokuvien ja sarjojen kautta, mutta nämä Euroopan perinteet tuli mullekin yllätyksenä kun aloin koota tätä postausta.