Keitot,  Reseptit,  Yleinen

Lempeän mausteinen porkkana-bataattikeitto

Huomaan palaavani erään ruoan ääreen aina uudestaan ja uudestaan. Ruoka pitää sisällään porkkanaa ja bataattia kuorittuna ja pilkottuna kattilaan. Siinä on myös kookosmaitoa, valkosipulia ja chiliä.

Ruoka, jota kokkaan toistuvasti on mausteinen kookosmaitoon tehty oranssi kasvissosekeitto. Se on hyvää ja siihen tulee himo. Hion reseptiä kerta toisensa jälkeen muokaten sitä aina hieman, jotta lopputulos olisi edeltäjäänsä parempi.

Nyt luulen olevani niin valmis että voin naputella reseptin tänne ylös, mutta en lupaa ettenkö palaisi porkkanoiden, bataattien ja kattilan ääreen vielä useasti. Tämä on yksi lempiruoistani ja nyt sain siitä sopivan paksua, lempeää, mausteista ja kaikin tavoin tasapainoista. Kutsun keittoa talvikeitoksi, vaikka se maistuu vähintään yhtä hyvältä myös syksyn viimassa, kesäsateiden aikaan ja keväälläkin.

Porkkana-bataattikeitto

4 annosta

    – 400 g porkkanaa
    – 400 g bataattia
    – 1 punainen chili
    – 3 valkosipulin kynttä
    – 2 rkl oliiviöljyä
    – 2,5 dl vettä
    – 2 rkl Asian fondia
    – 3 rkl massaman currytahnaa
    – 1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
    – 2 rkl soijakastiketta
    – suolaa, mustapippuria ja chilimaustetta

Kuori ja pilko porkkanat, bataatti ja valkosipulin kynnet. Pilko myös chili siemenineen. Kippaa ne kaikki kattilaan öljyn kera. Kypsennä hetki keskilämmöllä.

Lisää sen jälkeen currytahna, vesi ja fondi. Anna muhia kannen alla kunnes porkkanat ja bataatit ovat pehmeitä. Mulla tähän kului 20-30 minuuttia, tosin olisi se saattanut olla valmista aiemminkin jos olisin kurkannut.

Soseuta sitten koko höskä. Itse lisään kookosmaidon soseuttamisen loppuvaiheessa, mutta sen voi lorauttaa sekaan myös ennen soseuttamista.

Anna keiton vielä kiehahtaa ja lisää sitten soijakastike sekä mausteet. Tarkista maku ja lisää mausteita oman maun mukaan. Minä lorautan usein vielä vähän lisää soijaa ja chiliäkin saa olla minun makuuni reippaasti.

Yleensä lisään chiliä vielä omalle lautasellenikin. Lapsille tarjoilen vähemmän tulista ja ainakin kuopuksemme kauhoo porkkana-bataattikeittoa raejuustolla aivan onnessaan jopa useamman annoksen. Äidin poika.

Keiton päälle kuuluu mielestäni lisätä kavereita, mikä takaa sen, ettei kyllästyminen iske kovin nopeasti. Vaihtoehtoja on miljoonia, jos vähän liioittelen. Tässä vähän vinkkiä siihen mitä lisukkeet voisivat olla, mutta käytä toki myös omaa mielikuvitustasi ja kaappiesi sisältöä.

Keiton päälle jotain näistä:

    – siemeniä ja öljyloraus
    – chilihiutaleita tai -maustetta
    – jauhelihaa
    – raejuustoa
    – smetanaa tai ranskankermaa
    – pekonia
    – sipsiä
    – lehtikaalisipsiä
    – krutonkeja
    – pähkinärouhetta
    – pestoa
    – fetaa, sinihomejuustoa tai melkeinpä mitä vaan juustoa
    – srirachaa
    – yrttejä
Kommentit pois päältä artikkelissa Lempeän mausteinen porkkana-bataattikeitto