Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kreetalainen tuore oliiviöljy hurmaa maullaan

Kaupallinen yhteistyö Happy Oliven kanssa.

Artikkelikuva: Merja Tuominen-Gialitaki

Sen näkee jo väristä. Mitä vihreämpi oliiviöljyn väri on, sitä tuoreempaa ja maukkaampaa se on.

Intensiivinen mukavan pippurinen maku valtaa suun kun kastan vaaleaa leipää oliiviöljyyn ja haukkaan ensimmäisen palasen. Juuri tällaista tymäkkää oliiviöljyä olen etsinyt. Ruokakauppojen valikoimasta en ole sellaista löytänyt, mutta nyt suoraan kreetalaisen pientuottajan tilalta on saapunut luokseni täydellinen yksilö.

Kuva: Merja Tuominen-Gialitaki

Happy Olive tulee Kreetan Toscanasta

Happy Olivea tuotetaan Apokoronasin alueella läntisellä Kreetalla. Alueen sanotaan muistuttavan Toscanaa, mikä sai tietysti heti korvani hörölleen. Kumpuilevat kukkulat, pienet kylät ja oliviitarhat luovat mielikuvan Kreetan Toscanasta. Myös Kreetan ruokakulttuurilla on paljon yhteistä Italian kanssa. Etenkin Etelä-Italian ja Sisilian keittiöt ovat hyvin lähellä kreetalaista ruokakulttuuria.

Matkakuume Kreetan Apokoronasin aluetta kohtaan roihahti liekkiin viimeistään siinä vaiheessa kun kuulin ettei alueella ole suuria hotelleja kuin muutama. Hotellikompleksien sijaan turistit majoittuvat huviloissa ja apartamentoissa, syövät paikallisia herkkuja tavernoissa ja kiertelevät autoilla pitkin kaunista Kreetan saarta. Haniaan on noin 30 km ja Retimnoniin muutama kilometri enemmän.

Kuva: Merja Tuominen-Gialitaki

Erinomainen maku ja terveysvaikutukset samassa paketissa

Kreetan matkaa odotellessa pääsen onneksi nauttimaan kreetalaisen ruokavalion hyvästä mausta ja terveysvaikutuksista Happy Oliven avulla. Tuoreen öljyn polyfenolit vaikuttavat sekä makuun että nauttijansa terveyteen muun muassa hillitsemällä elimistön tulehdustiloja. Oliiviöljyn sisällään pitämien polyfenoleiden sanotaankin olevan luonnon omaa ibuprofeiinia.

Ollakseni rehellinen, minä rakastuin Happy Olivessa kuitenkin sen makuun. Mahdolliset terveysvaikutukset ovat kaupanpäällisiä. Olen oppinut että mitä vihreämpi oliiviöljy on, sen paremmalta se maistuu ja nyt tiedän myös, että silloin se on myös tuoretta. Pidän siitä että öljy on sopivan kitkerää ja karvasta, kutittaa hieman kurkkua (hyvällä tavalla!) ja siinä voi maistaa oliivimarjan sekä ruohon aromeja. Happy Oliven tuore oliiviöljy on juuri sellaista.

Oliiviöljyn vihreä väri kertoo hyvän maun lisäksi öljyn tuoreudesta ja laadusta. Happy Olive tehdään koroneiki-lajikkeesta. Oliivit kerätään puoliraakoina oliivipuista, joista vanhimmat ovat tuhansia vuosia vanhoja komeita puuvanhuksia.

Kuva: Merja Tuominen-Gialitaki

Monikäyttöinen oliiviöljy

Koronavuoden vaikeudet ovat iskostuneet syvälle alitajuntaani ja autan mielelläni mahdollisuuksien mukaan muita pienyrittäjiä. Olenhan itsekin tätä nykyä sellainen.

Kreetalaisen oliviiöljyn tuottajan tukemisesta tulee hyvä mieli. Voin vain kuvitella miten kovasti korona on koetellut kaunista Kreetan saarta, joka elää turismista. Happy Olive -oliiviöljyn ilosanomaa jakaessa toivon voivani auttaa paikallisia edes hitusen kunnes Kreeta, Kreikka ja koko maailma on taas jaloillaan.

Sitä odotellessa makumatkailen tosiaan Välimeren makujen äärellä kotona ja kutsun sinut mukaan. Happy Olive -oliiviöljy toimii erinomaisesti muun muassa seuraavilla tavoilla:

  – Dippaa vaaleaa leipää oliiviöljyyn sellaisenaan. Mitä huokoisempi leipä on, sitä paremmin se päästää oliiviöljyn oikeuksiinsa.
  – Oliivileipä saa upean maun laadukkaasta oliiviöljystä. Oliivileivän reseptin löydät täältä
  – Paistamiseen. Kyllä, kuulit oikein. Laadukas oliiviöljy soveltuu erinomaisesti myös paistamiseen, vaikka oletkin saattanut kuulla huhuttavan muuta. Hyvän oliiviöljyn polyfenolit ja niistä tärkein oleokantaali kärsii tuskin lainkaan kuumentamisesta, joten käytä ihmeessä öljyä myös lämpimissä ruoissa.
  – Salaatin kastikkeena. Kun käytössä on laadukas ja hyvän makuinen oliiviöljy, ei salaatti kaipaa muuta maustetta. Maku tulee öljystä, joka korostaa kasvisten makua. No ehkä hieman suolaa ja pippuria voi rouhaista päälle jos siltä tuntuu ja balsamicoakin voi lorauttaa mukaan.
  – Fetan päällä. Oli se sitten salaatin päällä köllöttelevä fetakiekko, bataatin, chilin ja kasvisten kanssa uunissa paahdettu feta tai vaikka uunifetapasta, saa ruoka uusia ulottuvuuksia lorauksesta laadukasta oliiviöljyä.
  – Oliiviöljy korostaa etenkin vihannesten makua, joten sitä voi lorotella huoletta kaikkien kasvisten päälle. Esimerkiksi tämä munakoisoa, tomaattia ja halloumia sisältävä ruoka saa viimeisen silauksensa hyvästä oliiviöljystä: Munakoisoa ja halloumia kreikkalaisittain

Kuva: Merja Tuominen-Gialitaki

Arvonta!

Kerro omat vinkkisi oliiviöljyn käyttöön. Kaikkien torstaihin 26.11.2020 klo 10.00 mennessä kommentin jättäneiden kesken arvotaan kolmen litran kanisteri Happy Olive -oliiviöljyä, niin huipputuote ei lopu ihan heti kesken, vaikka lorottelisit sitä runsaalla kädellä jokaiseen ruokaan.

Lisäksi pakettiin kuuluu pienempi pullo Happy Olive -oliiviöljyä, jolla voit ilahduttaa ystävääsi vaikka joululahjan merkeissä. Uuden sadon oliiviöljyt toimitetaan Suomeen 20.12.2020 mennessä, joten ne ehtivät hyvin perille jouluksi.

Tuplaa tai triplaa mahdollisuutesi voittaa arvonnassa osallistumalla arvontaan myös Tasty Travelissimon Instagramissa ja Facebookissa. Arvomme yhden Happy Olive -oliiviöljypaketin kaikkien kommentin jättäneiden kesken.

Kuva: Merja Tuominen-Gialitaki

Tilaa oliiviöljyä kotiin suoraan oliivitarhalta

Jos haluat varmistaa että teidänkin keittiöstä löytyy jatkossa laadukasta oliiviöljyä niin ennakkotilauksia otetaan vastaan osoitteessa www.happyolive.fi.

Oliivisatoa korjataan parhaillaan ja Happy Oliven avulla pääset käsiksi laadukkaaseen ja tuoreeseen varhaisen sadon oliiviöljyyn ilman turhia välikäsiä. Näin tuet samalla kreetalaisia pienviljelijöitä ja heidän perheitään. Tuoreet uuden sadon oliiviöljyt toimitetaan oliivitarhalta suoraan sinulle 20.12.2020 mennessä.

Nyt kannattaa pistää tilaus menemään niin ei tarvitse enää harmitella ruokakauppojen suppean valikoiman edessä. Osta laadukasta oliiviöljyä itsellesi ja samaan syssyyn myös kulinaristiystävälle joululahjaksi. Kääri kauniiseen pakettiin lisäksi tuoretta leipää ja oliiveja niin maistuva lahja on valmis.

Kuva: Merja Tuominen-Gialitaki

Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Nanna Rintala maanantai, 23 marraskuun, 2020 at 20:21

  Minä voitelen aina pizzan reunat oliiviöljyllä kun otan pois uunista.

  • Reply Martina tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 08:20

   Ooh, tämä onkin hyvä vinkki. Täytyy kokeilla. 🙂

 • Reply Viktoria maanantai, 23 marraskuun, 2020 at 21:13

  Käytän oliiviöljyä salaateissa, kuten muussakin ruuanlaitossa ja sitä kuluu paljon! Käytän myös ihonhoidossa, osana naamioo ja itsetehtyä kuorintaa 🙂 (kahvipurua, oliiviöljyä, hunajaa).

  • Reply Martina tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 08:20

   Tuo kuorinta kuulostaa ihanalta!

 • Reply Kukka maanantai, 23 marraskuun, 2020 at 21:52

  Salaatin päällä maistuu parhaimmalta 🙂

  • Reply Martina tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 08:20

   Samaa mieltä. Mulla menee ihan perus vihersalaatti nyt ostoslistalle että pääsen lutraamaan öljyn kanssa. Saatan lisätä avokadoa ja siemeniä mukaan, mutta periaatteessa muuta ei tarvita kuin salaatti ja öljy. 🙂

 • Reply Tapani maanantai, 23 marraskuun, 2020 at 22:24

  Juurihan tuota vihreätä nautin dakosien kera. Ei turhaan kehuta.

  • Reply Martina tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 08:19

   Piti ihan googlettaa mikä on dakos. Kuulostaa herkulliselta.

 • Reply Terhi maanantai, 23 marraskuun, 2020 at 22:48

  Kreetan ohrakorppua, fetaa ja yrttejä sekä loraus oliiviöljyä. Aah.

  • Reply Martina tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 08:18

   Kuulostaa kerrassaan ihanalta!

 • Reply Emilia maanantai, 23 marraskuun, 2020 at 23:39

  Tuo leivän dippaaminen oliiviöljyyn ois hyvä idea.. Rakastan kans käyttää oliiviöljyä ruoanlaitossa, esim uunifetapastaan lorautan ihan reilusti 😊

  • Reply Martina tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 08:18

   Jep, uunifetapasta kaipaa öljyä. Mitä parempaa öljyä, sen parempi lopputulos. 🙂

 • Reply Mia tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 07:13

  Lasten lemppari ”kimallekastike”. Salaatinkastike johon tulee mm. kreetalaista oliiviöljyä ja hunajaa. En voisi kuvitellakaan ruuanlaittoa ilman hyvää oliiviöljyä.

  • Reply Martina tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 08:18

   Kimallekastike kuulostaa siltä, että sitä pitää kokeilla. Veikkaan että lasten lisäksi pidän siitä myös itse. 🙂

  • Reply Maija tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 20:43

   Kaalisalaatti, veistän kaalin juustohöylällä, suolaa, punaviinietikkaa ja oliiviöljyä. Tämä menee kuin kuumille kiville.
   Käytän oliiviöljyä myös luomukosmetiikkaan.
   Oikein hyvää öljyä en raaski sekoittaa mihinkään, valelen vain vaalealle leivälle. Lapsenlapseni ripottelee lisäksi sokeria.

   • Reply Martina keskiviikko, 25 marraskuun, 2020 at 13:37

    Kaalisalaattia täytyy kokeilla, kiitos vinkistä! Sama täällä: laadukasta oliiviöljyä en raaski laittaa muualle kuin suuhuni, vaikka onhan öljystä moneen muuallakin kuin keittiössä.

 • Reply Pauli Rissanen tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 08:00

  Kaikkeen ruokaan, salaattiin, käsien tosi lian poistoon, ym

  • Reply Martina tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 08:17

   Oliiviöljy on tosi monipuolinen kaveri. 🙂

 • Reply Helena Törn tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 16:01

  Ateenassa maisteltiin oliiviöljyä tumman suklaamoussrn kanssa. Sopi kyllä hienosti. Ja ruokalusikallinen päivässä ihan vaan terveysvaikutusten takia!

  • Reply Martina keskiviikko, 25 marraskuun, 2020 at 13:38

   Mielenkiintoinen yhdistelmä. Täytyy kokeilla itsekin miten öljy sopii suklaan tai suklaamoussen kanssa. Uskon että yhdistelmä on toimiva! 🙂

 • Reply Jarmo Nyman tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 17:27

  Varasin itselleni nimikkopuun!

  • Reply Martina keskiviikko, 25 marraskuun, 2020 at 13:37

   Jee! Taidan seurata esimerkkiäsi. 🙂

 • Reply Hanna tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 22:19

  Oliiviöljy on meillä ihan must: sitä tulee laitettua vähän joka paikkaan ja heti oon hukassa jos öljy on loppu. Ehkä omaperäisin käyttötapa on popcornien valmistaminen 😀

  • Reply Martina keskiviikko, 25 marraskuun, 2020 at 13:36

   Aaah, popcorniaaa.. Jep, öljyä tulee loroteltua vähän kaikkeen etenkin nyt kun löysin aidosti hyvänmakuisen yksilön. 🙂

 • Reply Ni.a tiistai, 24 marraskuun, 2020 at 23:59

  Mitään kovin omaperäistä ei ole, mutta jostain ohjelmasta on tullut se, että pizzan päälle kaadetaan aina Nro 6 tai 9, riippuu miltä kannalta katsoo.

  • Reply Martina keskiviikko, 25 marraskuun, 2020 at 13:35

   Miksipä ei! Täytyykin kokeilla öljyä pizzan päällä. 🙂

 • Reply Heidi keskiviikko, 25 marraskuun, 2020 at 02:04

  Kiitos, että tutustutit tähän kreetalaiseen oliiviöljyyn! Me käytämme oliiviöljyä ihan kaikkeen ruoanlaittoon. Itselläni ei mitään erityistä vinkkiä ole, mutta herkkuani on juurikin dipata leipää oliiviöljyyn ja laittaa vihersalaatin joukkoon, jolloin se ei tosiaan muuta maustetta kaipaa! Lorautan myös uunikalan päälle yhdessä merisuolan kanssa.

  • Reply Martina keskiviikko, 25 marraskuun, 2020 at 13:34

   Kerron mielelläni kun löydän huipputuotteita ja tämä oliiviöljy on juuri sellainen. 🙂 Dippailin juuri äsken porkkanoita öljyyn ja voi jestas miten paljon paremmilta nekin maistuivat hyvän oliiviöljyn aateloimina.

 • Reply Tape keskiviikko, 25 marraskuun, 2020 at 19:46

  Oliiviöljyä menee salaatin päälle, sekä paistamiseen, ja suoraan ruokalusikalla suuhun päivittäin.

  • Reply Martina torstai, 26 marraskuun, 2020 at 09:29

   Siellä on selvästi oliiviöljyn käyttö hallussa. 🙂 Minun on yleensä vaikea syödä öljyä sellaisenaan, mutta tämä on niin hyvää että nuolen lusikan. 😀

  Leave a Reply