Suomen suurin matkablogiyhteisö

Venetsia – Klassikkojuomien kaupunki

Venetsiassa jos jossain riittää klassikkoja myös juomapuolella. Siinä missä olin ennen reissua kirjoittanut testattavien ruokien listalleni isolla vain “cicchettejä!” oli testattavien juomien lista pidempi. Onneksi juomien maisteluun oli useampi päivä aikaa, vaikka niiden testaaminen vaati nytkin hieman suunnittelua, jotta mikään ei unohtuisi. Ja myös siksi, että aina teki mieli tilata vain Aperol Spritziä (tai Limoncello Spritziä, johon liittyvän nolon tarinan voit lukea alempaa). Aperol Spritz ei ole koskaan missään ikinä milloinkaan maistunut niin hyvältä kuin Venetsiassa. Mutta mennään siihen vähän myöhemmin. Kuten kaikki hyvät asiat, aloitetaan tämäkin postaus kuohuvalla.


Prosecco

Suomessakin viime vuosien aikana trendikuohuvaksi noussut prosecco tulee Veneton alueelta ja sitä tuotetaan myös Venetsian maakunnassa. Kupliva ja kukkainen prosecco on mielestäni parasta ihan sellaisenaan nautittuna kattoterassilla kauniina aurinkoisena päivänä. Me maistelimme proseccoa Hiltonin Skyline Rooftop Barissa, josta voit lukea lisää tästä postauksesta.


Bellini

Kauniinvärinen bellini pitää sisällään proseccoa ja persikkaa ja yllätti ainakin meidät raikkaudellaan, niin että seurauksena oli ihan kunnon bellinihimo. Olen maistanut belliniä toki aiemminkin, mutta Venetsiassa vasta ihastuin siihen. Jopa kaupasta ostetun epäilyttävän näköisen bellinipullon sisältö maistui hyvältä oman sviitin rauhassa nautittuna. Kehotamme silti tilaamaan lasillisen belliniä jossakin baarissa. Moni haluaa maistaa belliniä legendaarisessa Harry’s Barissa, jossa juoman sanotaan syntyneen, mutta me skippasimme ylihintaiseksi moititun Harry’s Barin ja nautimme bellinimme muualla.


Spritz

Tyypillisin Spritz on suomalaisillekin tuttu Aperol Spritz ja se maistuu Venetsiassa kieltämättä taivaalliselta. En kieltäydy lempijuomakseni nousseesta Aperol Spritzistä kotimaassakaan, mutta alkuperäisessä ympäristössään se on vielä parempaa. Toinen maistamisen arvoinen Spritz tehdään Camparista (kuvassa). Maku on karvaampi ja väri punaisempi. Olen kuullut myös, että Campari Spritz on miesten ja Aperol Spritz naisten juoma. En tosin huomannut tällaista jaottelua ja mekin joimme molemmat kumpaakin ihan tyytyväisinä.

Olin kuullut ennen reissuamme, että Spritzin voi tehdä myös Limoncellosta ja koska rakastan Limoncelloa, olisin halunnut ehdottomasti maistaa myös Limoncello Spritziä. Kun sitten yritin tilata sellaista, minua katsottiin niin kummeksuen, että kaikkitietävän ruoka- ja juomamatkailjian ego minussa koki suuren kolauksen, enkä uskaltanut yrittää tilausta enää uudelleen. Teen sitten omat Limoncello Spritzini kotona ja aion kehua sitä parhaaksi juomaksi ikinä, vaikka se olisikin ihan kauheaa. Ettäs tiedätte.


Ombra

Ombra on suloisen pieni lasillinen viiniä, joka maksaa euron tai pari. Sananmukaisesti ombra tarkoittaa varjoa ja nimi juontaa juurensa siitä, että venetsialaisilla oli ennen muinoin tapana nauttia pieni lasi viiniä San Marcon aukiolla Campanile-tornin varjossa. Ombran kanssa maistellaan usein cicchettejä ja kun lasi on tyhjä ja cicchetit syöty, siirrytään seuraavaan paikkaan.


Amarone

Ja muut paikalliset viinit. Lensimme Venetsiaan amaronenkuvat silmissä, mutta viini ei ollutkaan kaupungissa niin yleinen kuin olisimme toivoneet. Veikkaan parempien amaroneapajien odottavan sisämaassa, mutta saa Venetsiassakin toki Veneton alueen huippuviiniä etenkin vähän enemmän turisteille suunnatuissa paikoissa. Ja onhan se nyt vaan ihan sairaan hyvää. Maailman edullisinta se ei Venetsiassakaan ole, mutta halvempaa kuitenkin kuin Suomessa. Amaronen lisäksi kannattaa maistaa myös muita paikallisia viinejä.

Hanavesi

Itse suosin aina reissuillani pullovettä, mutta Venetsiassa hanavesikin on juomakelpoista ja kuulemma myös hyvän makuista.

Hugo

Maistoimme Venetsiassa myös tulevien kesien hittijuomaksi povattua Hugoa, johon tulee kuohuviinin ja kivennäisveden lisäksi seljankukkamehua ja minttua. Juoma vaikutti kivalta ja raikkaalta, mutta oli makuumme liian makeaa ja vähän pliisua. Haluaisin kuitenkin uskoa, että kohdallemme osui vaan huono yksilö. Kenties Hugolle täytyy antaa vielä myöhemmin uusi mahdollisuus?

Oletko sinä maistanut jo Hugoa? Mitä pidit? Entä Limoncello Spritziä? Kuinka tyhmältä voi ihminen näyttää juodessaan Aperol Spritziä (ks kuva alla)?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

38 Comments

 • Reply Henna Hakkarainen torstai, 28 maaliskuun, 2019 at 20:07

  Hei, meillä täällä Joensuussa on pieni italialainen ravintola Trattoria Otto (suomalaisomisteinen), jossa tarjotaan limoncello spritziä. Kävimme siellä italialaisten ystävien kanssa ja tilasimme spritzit. Odotimme Aperol spritziä, mutta saimmekin limoncello spritzit. Ystävämme olivat kauhuissaan :). Se oli ihan hyvää, mutta liian vahvaa. Me ollaan perhejuhlissa tarjottu Hugoa kannuun sekoitettuna ja lisätty mintun lisäksi kirpeää vihreää omenaa. Oli hyvää.

  • Reply Martina torstai, 28 maaliskuun, 2019 at 20:49

   Haa, sitä on kuin onkin siis olemassa! Ainakin Suomessa. 😀 En ole vielä tehnyt uhoamisestani huolimatta limoncello spritziä itse, mutta täytyy kyllä vielä testata. Meidän häiden alkumaljoissa oli kuohuviinin lisäksi hieman limoncelloa ja se oli hyvää. Kaikki missä on limoncelloa on mielestäni hyvää, joten spritzinkin täytyy toimia. 🙂 Vihreä omena sopii varmasti hyvin Hugoon ja toisi juomaan kaipaamaani kirpeyttä ja makua. Täytyykin muistaa vinkki jos ja kun annan Hugolle vielä uuden mahdollisuuden.

 • Reply Piyya torstai, 28 maaliskuun, 2019 at 21:03

  Joisin ihan mitä tahansa noista Venetsiassa ! Jopa ehkä tuota camparispritziä josta en uskoisi pitäväni, koska campari ei vaan kuulu suosikkeihini.
  Limoncello spritz taas kuullostaa taivaalliselle….täytyypä yrittää joskus tilata ja ehkä joutua naurunalaiseksi😀

  • Reply Martina lauantai, 30 maaliskuun, 2019 at 18:24

   Campari ei ole minunkaan lempparini, mutta spritzinä toimii tosi hyvin ja oli kivaa vaihtelua tutulle Aperol Spritzille. Kerro jos onnistut saamaan jostain Limoncello Spritzin! En suostu luovuttamaan sen suhteen, vaikka Venetsiassa hetkellisesti lannistuinkin. 😀

   • Reply Piyya lauantai, 30 maaliskuun, 2019 at 19:43

    Ehdottomasti kerron jos onnistun tuon Limoncello Spritzin löytämään. Tässähän on taas yksi goal matkoille 😉

    • Reply Martina lauantai, 30 maaliskuun, 2019 at 20:27

     Hei joo, tää onkin hyvä tavoite reissuille! Tilaa ja SAA Limoncello Spritz. Kumpi onnistuu ekana? 😉

     • Piyya sunnuntai, 25 elokuun, 2019 at 10:19

      Lueskelen täällä Venetsia juttua ja samalla tuli tämä postaus eteen
      Taisin tosiaan onnistua tilaamaan tuon Limnocello spritzin ensimmäisenä – kesällä Riikassa. Autenttisessa ympäristössä vielä siis tavoitteena 😉

     • Martina sunnuntai, 25 elokuun, 2019 at 12:49

      Se oli sinulta kyllä erinomaisen hyvä saavutus. Itsehän tein Limoncello Spritzini omin käsin kotona. 😀 Vielä joskus minä tilaan ja myös saan sellaisen Italiassa!

 • Reply Iina/Iinatravelsblog sunnuntai, 31 maaliskuun, 2019 at 12:48

  Kuulostaa kyllä hyviltä juomilta! Pitää testata joskus ihan Italiassakin tuota Spriziä vaikkei se ehkä ihan omiin suosikkeihini kuulukaan.

  • Reply Martina maanantai, 1 huhtikuun, 2019 at 14:16

   Se maistuu Italiassa erilaiselta, joten suosittelen. 😉 Oikeasti miljöö ihan tosissaan vaikuttaa niin ettei Aperol Spritz ole koskaan maistunut yhtä ihanalta kuin Venetsiassa. Pidän siitä kotonakin, mutta Italia tuo siihen hitusen lisää syvyyttä.

 • Reply Sateenmuru sunnuntai, 31 maaliskuun, 2019 at 13:35

  Nam, nam, herkullista! Itse pidättäydyin Italiassa lähinnä proseccossa (jotenkin jäin sen raikkauteen koukkuun kuumina kesäpäivinä…), mutta pitää tormistautua ensikerralla. Etenkin tuo Hugo ja Bellinit Harry’s Barissa kiinnostaa.

  • Reply Martina maanantai, 1 huhtikuun, 2019 at 14:17

   Aah, prosecco ja kuuma kesäpäivä. Tilaisin yhdistelmän tänne nyt heti, kiitos! 🙂

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta sunnuntai, 31 maaliskuun, 2019 at 14:09

  Tässähän tuli jano! Bellini on ihana kesäjuoma, mutta kaupan bellinit on ihan liian makeita makuuni. Ite ku tekee, saa mieluista, oli sitten belliniä tai limoncello-spritziä 🙂 Hugoon olen ihastunut lähibaarissani, kannattaa antaa sille toinen mahdollisuus. Minusta se oli kirpeä ja raikas, eikä yhtään pliisu. Nyt taidan väsätä itselleni Aperolin ja nauttia sen aurinkoisella terassilla (Roomassa on reilusti yli 20 astetta nyt päivällä). Salute!

  • Reply Martina maanantai, 1 huhtikuun, 2019 at 14:20

   Oi ihana Rooman kevät. Toivottavasti Aperol maistui! En epäile yhtään etteikö se olisi ollut ihanaa aurinkoisella terassilla. Itsekin olin juuri lasten kanssa aurinkoisella terassilla, mutta huppari visusti päällä ja pitkät housut jalassa. Lapsilla oli pipot ja hanskat, joten täällä ei ihan vielä olla päästy samoihin lämpötiloihin kuin siellä.

   Täytyy tosiaan antaa Hugolle vielä toinen mahdollisuus. Kirpeä ja raikas kuulostaa täydelliseltä ja ihan muulta kuin mitä maistamamme Hugo Venetsiassa oli. Epäilen yhä vahvemmin että meille osui huono versio.

 • Reply Jaakko / Lomallaviimeinkin sunnuntai, 31 maaliskuun, 2019 at 19:06

  Pohjois-Italian aperitivo ja juomakulttuuri on lähellä sydäntä. Aperol Spritz ja Hugo on varmoja valintoja mielestäni. Limonchello Spritz myös hyvä, mutta ei oma suosikki. Vuosi sitten Veronassa tuli ihastuttua Martini brändin Martini Bianco/Rosso Tonic juomiin siinä määrin että nyt keväällä tulee lähdettyä Torinoon ja Casa Martini tilalle tutustumaan 😀😀 noita Martinin juomia saa ihan alkostakin ja drinkkiohje on pullossa joten kannattaa kokeilla!

  • Reply Martina maanantai, 1 huhtikuun, 2019 at 14:23

   Torino ja Casa Martini kuulostaa täydelliseltä. Meillä taitaa olla kaapissa pullo ainakin jompaa kumpaa Martinia. Täytyykin kurkata mitä siinä lukee ja kokeilla mainostamaasi tonic-juomaa. Kiitos vinkistä!

 • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 31 maaliskuun, 2019 at 20:59

  Minun mielikuvissani Aperol Spritz ja Venetsia kuuluvat ikuisesti yhteen. En ollut aikanaan ennen Venetsian reissua kuullutkaan koko juomasta, mutta kiinnostuin nähtyäni terasseilla ihmisten laseissa tätä oranssia drinkkiä. Päädyin maistamaan lopulta itsekin ja tykästyin heti sen raikkaaseen puraisuun. Nykyään tilaan Spritziä välillä kesäisin ihan Suomessakin ja palaan muistoissani saman tien Venetsiaan 🙂

  • Reply Martina maanantai, 1 huhtikuun, 2019 at 14:25

   Ihana Aperol Spritz -muisto Venetsiasta. On ihan parasta kun jostain ruoasta tai juomasta tulee jokin mieluinen paikka ihanine muistoineen mieleen. Veikkaan että mullakin tulee jatkossa Aperol Spritzistä mieleen Venetsia, vaikken maistanutkaan juomaa siellä ensimmäistä kertaa. Tajusin juuri etten ole juonut Aperol Spritziä Venetsian jälkeen. Täytyy korjata tilanne viimeistään kesällä ja kuulostella tuleeko matkamuistoja mieleen. 🙂

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets maanantai, 1 huhtikuun, 2019 at 18:40

  Nyt alkoi kyllä coctailhammasta kolottaa. Maistelin viimeksi viikonloppuna spritziä Dublinissa sardinialaisessa ravintolassa – oli tilattava heti perään toinenkin. Ai vitsi odotan toukokuun Italian matkaa… Täytyy testailla näitä muitakin drinksuja!

  • Reply Martina tiistai, 2 huhtikuun, 2019 at 12:01

   Tiedän tunteen kun pitää tilata heti perään toinenkin spritz. Mulle kävi niin ihan täällä Suomessa eräänä tosi kuumana päivänä Liuskaluodon Skifferissä. Ensimmäinen juoma hupeni vauhdilla helpottamaan janoa ja kuumuutta ja koska pizzaa piti vielä hetki odottaa, tilasimme uudet spritzit. Sen maltoin nautiskella vähän rauhallisemmin. 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta maanantai, 1 huhtikuun, 2019 at 21:00

  Oh nam Italia ja Venetsia! <3 Hetken haaveilin jo aikaisesta kevät matkasta Venetsiaan ja olisipa ihana ollut nauttia virvokkeita siellä! ;D

  • Reply Martina tiistai, 2 huhtikuun, 2019 at 12:01

   Kevätmatka Venetsiaan maistuisi mullekin. 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista maanantai, 1 huhtikuun, 2019 at 23:47

  Hauska oli lukea tätä. Enpä ole koskaan ajatellut, että italialaiset saavat omia nimiinsä näinkin monta suosikkijuomaa. Palautitpa mieleeni myös vuosien takaisen lempparijuomani Camparin 🙂 Olinkin ihan unohtanut koko juoman olemassaolon.

  • Reply Martina tiistai, 2 huhtikuun, 2019 at 12:03

   No niinpä ja miten moni niistä tulee Venetsiasta! Jossain mainittiin muuten, että venetsialaiset ovat Italian eniten alkoholia juovaa porukkaa. Se on helppo uskoa. 😀

 • Reply Asko Leppilampi keskiviikko, 3 huhtikuun, 2019 at 07:28

  Olipa kiinnostava näkökulma Venetsiaan. Kiitos kattavasta juomapaketista. Ensi kerralla osaa tämän perusteella tilailla juomia.
  Kävimme tuossa vajoavassa kaupungissa jokunen vuosi sitten ja rohkenen laittaa siitä vähän erilaisen näkökulman näiden postauksien myötä. Pitääpä käydä lukemassa myös nuo sinun muut postauksesi Venetsiasta.
  https://appamatkustaa.fi/category/eurooppa/italia/venetsia/

  • Reply Martina keskiviikko, 3 huhtikuun, 2019 at 10:36

   Kiitos! Tämän postauksen jälkeen pitäisi tosiaan olla selvillä mitä kaikkea Venetsiassa voi ja kannattaa tilata. 🙂 Olenkin käynyt lukemassa tuon postauksesi jo aiemmin. Kiitos kuitenkin vielä linkistä! Noin hyvää juttua kelpaakin linkitellä. 🙂

 • Reply Terhi keskiviikko, 3 huhtikuun, 2019 at 15:36

  Tässähän tuli jo ihan mietteliääksi, viikon kuluttua olen jo Italiassa. Mitä ihmettä siellä joisin? Onko se Bellini, kenties Hugo vai otanko riskin ja tilaan Limoncello spritzin?

  • Reply Martina torstai, 4 huhtikuun, 2019 at 12:08

   Tilaa Limoncello Spritz ja kerro miten kävi! Tai jos päädyt Hugoon niin kerro oliko hyvää. Bellini on varma valinta. 🙂

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä keskiviikko, 3 huhtikuun, 2019 at 22:50

  Olen varmaan maailman ainoa ihminen, joka ei voi sietää Aperolia tai siihen sekoitettuja drinkkejä. En ymmärrä miten se voi maistua kenenkään suusta miltään muulta kuin ällöttävältä esanssilta. 😀 Limonelloa yritimme eräänä iltana sekoittaa proseccoon, kun kuulimme, että niinkin voi tehdä, mutta apua, sekoittaminen pilasi molemmat juomat, ei kannata edes yrittää!! Tyydyn suosiolla kuohuviiniin ja aina varmaan giniin ja toniciin ja jätän muut juomasekoitukset muiden nautittavaksi. 😉

  • Reply Martina torstai, 4 huhtikuun, 2019 at 12:11

   Eikä, arvaa mitä meidän häissä oli alkumaljana! Limoncelloa ja kuohuviiniä! Voi apua, toivottavasti se ei ollut kaikkien mielestä ihan hirveää. Itse tykkäsin. Sehän on kai tärkeintä..? Gin & tonic on kyllä ihan sairaan hyvä ja aina varma valinta. Aperol Spritz mielestäni myös. En tullut edes ajatelleeksi ettei joku tykkäisi siitä. 🙂 Ihanaa kun olet eri mieltä ja kerrot sen. 🙂

 • Reply Christa torstai, 4 huhtikuun, 2019 at 20:10

  Olen tällä hetkellä Venetsiassa ja kävin juuri hakemassa Alimentarista antipasteja ja proseccoa sateisen illan piristykseksi. Toivon, että huomenna olisi auringonpaistetta, jotta voisin kokeilla ensimmäistä kertaa aperol spritziä jollain terassilla.

  • Reply Martina torstai, 4 huhtikuun, 2019 at 20:50

   Minäkin toivon sinne auringonpaistetta niin pääset nauttimaan terassielämästä venetsialaisittain. 🙂 Olen kyllä aika kade. Venetsia kelpaisi minullekin nyt paremmin kuin hyvin. Vaikka sateisena. Kaupunki on aina kaunis ja ihana, oli sää mikä hyvänsä.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi perjantai, 5 huhtikuun, 2019 at 05:42

  Prosecco on kyllä ihan ykkönen kaikista alkoholeista! Mielenkiintoista tietää, että Venetsiassa voi juoda myös hanavettä. Helpottaa matkailua kun voi täyttää aina omaa pulloa hanasta. Teidän blogista tulee kyllä jäätävä matkakuume ihan jokainen kerta Italiaan, pakko päästä pian sinne.

  • Reply Martina lauantai, 6 huhtikuun, 2019 at 12:58

   Prosecco on parasta! Kiva kuulla että matkakuume välittyy sinnekin. Jos vaikka ottaisit siitä osan kantaaksesi. 😀 On ihan tuskaista kun on niin jäätävä matkakuume koko ajan joka paikkaan. Etenkin Italiaan. Lähtisin sinne itsekin koska vaan uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 6 huhtikuun, 2019 at 16:33

  Nyt alkoi suu napsumaan 🙂 Parhaimman Aperol spritzin olen juonut Italiassa Lago Maggioren rannalla. Hyviä olen Suomessakin juonut mutta italialaiselle eivät ole vetäneet vertoja. Hihoista en sen sijaan ole koskaan kuullutkaan. Venetsia on myös näkemättä.

  • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 6 huhtikuun, 2019 at 16:35

   Hihoista=Hugosta (samperin ennakoiva tekstinsyöttö) 😂

   • Reply Martina maanantai, 8 huhtikuun, 2019 at 13:01

    Ennakoiva tekstinsyöttö on niin hauska ja raivostuttava samaan aikaan. 😀

  • Reply Martina maanantai, 8 huhtikuun, 2019 at 13:01

   Italiassa kaikki maistuu paremmalta. Etenkin Aperol Spritzit. Erityisen hyviä ne ovat Venetsiassa, joten kannattaa laittaa Venetsian reissu harkintaan. 🙂

  Leave a Reply