Suomen suurin matkablogiyhteisö

Rooman Top 10 Nähtävyydet

Roomassa riittää tekemistä ja nähtävää vaikka kuinka moneksi reissuksi. Kaupungissa voi vaan kävellä ympäriinsä ja aina nurkan takaa tulee esiin joku hieno vanha rakennus, aukio tai patsas. Terassille on kiva istahtaa, kahvilassa voi hörpätä kahvin ohi mennessään ja herkullista jäätelöä myydään joka kulmalla.

Listasin tähän Rooman kymmenen merkittävintä nähtävyyttä, jotka kannattaa käydä katsomassa ainakin ulkopuolelta lyhyelläkin Rooman reissulla. Nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan ja jokainen ilmentää omalla tavallaan Rooman ikuista kaupunkia.

Ota tästä siis lista mukaan etenkin jos olet suuntaamassa Italian pääkaupunkiin ensimmäistä kertaa. Minä kiertelen näistä ainakin osassa jokaisella Rooman matkallani, vaikka olenkin nähnyt tutut nähtävyydet jo monta kertaa. En vaan saa tarpeekseni Trevin suihkulähteen kauneudesta, Espanjalaisten portaiden vilinästä ja Colosseumin jylhästä siluetista. Rakastu sinäkin Roomaan! Minun sydämeni on jäänyt sinne jo aikoja sitten.

Colosseum

Colosseum on kenties Rooman tunnetuin nähtävyys ja kaupungin symboli. Amfiteatteri on toiminut aikoinaan veristen gladiaattoriotteluiden näyttämönä ja sinne mahtui huikeat 40 000 – 50 000 katsojaa. Se on aika paljon. Myöhemmin Colosseumia on käytetty muun muassa asuinpaikkana, mikä tulee monelle yllätyksenä. Colosseum on kärsinyt aikojen saatossa maanjäristyksistä ja kivenryövääjistä, mutta se on edelleen upea näky keskellä vanhaa Roomaa.

Forum Romanum

Forum Romanum sijaitsee Colosseumin vieressä. Se on kaikista vanhinta Roomaa ja suurella alueella onkin lukuisia merkittäviä rakennelmia, joita tutkiessa saa helposti kulumaan koko päivän. Forum Romanumiin ja Colosseumiin pääsee samalla lipulla. Kannattaa ostaa lippu Forum Romanumilta, jossa on lyhyemmät jonot. Ota mukaan myös vesipullo, sillä Forum Romanumin auringonpaahteessa tulee helposti kuuma, hiki ja jano. Forum Romanumilla kannattaa käydä ainakin näköalatasanteella, josta näkee alueen lisäksi Colosseumin ja Vittorio Emanuele II:n muistomerkin.

Vittorio Emanuele II:n muistomerkki

Valkoisena hohtava suuri marmorinen rakennus jakaa mielipiteet. Paikalliset kutsuvat sitä muun muassa tekohampaiksi ja hääkakuksi moittien, ettei se sovi lainkaan Rooman vanhaan kuvaan, vaan on ihan liian pröystäilevä ja erottuva. Minusta Italian ensimmäisen kuninkaan Vittorio Emanuele II:n muistomerkki on kuitenkin ihan hieno, tai ehkä olen vain oppinut pitämään siitä ajan myötä, koska se on osa ihanaa Roomaa. Muistomerkin katolle pääsee hissillä ihailemaan maisemia Colosseumin suuntaan.

Pantheon

Pantheon on kuuluisa pyöreästä kupolistaan, jonka keskellä on reikä suoraan temppelin sisään. Siitä pääsee sisään niin auringonsäteet kuin sadepisaratkin. Pantheonin edessä on komea pylväsrivistö ja rakennukseen pääsee sisään maksutta. Käy ihmettelemässä katon aukosta tulevaa lähes jumalaiselta näyttävää valonsädettä. Pantheonissa sijaitsee myös muun muassa Rafaelin ja Vittorio Emanuele II:n haudat ja siellä järjestetään toisinaan jumalanpalveluksia.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi on ehdoton Rooman suosikkini. Paikka jonne pitää päästä vähintään kerran jokaisen Rooman visiitin aikana. Päivisin se hohtaa valkoisena ja turkoosina ja iltaisin sen luona on mukava viivähtää katselemassa kaupungin vilinää. Uskomuksen mukaan Treviin heitetty kolikko takaa paluun Roomaan. Muotitalo Fendi on rahoittanut Trevin suihkulähteen massiivisen peruskorjauksen, joka aloitettiin vuonna 2014 ja saatiin valmiiksi syksyllä 2015.

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat alkavat Piazza di Spagnalta ja nousevat ylös Trinita dei Montin kirkolle. Portaikko on massiivisuudessaan hieno näky ja se koristellaan kesäisin kukkaistutuksin. Espanjalaisilla portailla käy aina kuhina. Paikalliset tulevat tänne istuskelemaan ja mikäpä olisikaan parempi paikka viettää jäätelötaukoa kuin kuuluisat portaat. Nappaa jäätelö mukaan jostakin lähiaukion gelateriasta ja istahda portaille katsomaan kaupungin vilinää. Mitä ylemmäs kiipeät, sitä rauhaisamman paikan saat.

Castel Sant’Angelo

Castel Sant’Angelon mausoleumi on upea näky. Sille johtavalla sillalla on lukuisia kauniita enkelipatsaita ja myös rakennuksen huipulla on mausoleumille nimen antanut vaikuttavan näköinen enkelipatsas. Castel Sant’Angelo on toiminut ajan saatossa muun muassa hautakammiona, linnoituksena ja paavin asuinpaikkana. Nykyään se on museo ja sen ylätasanteelta on hienot näkymät Roomaan. Oopperan ystävät vierailevat mielellään Castel Sant’Angelossa, joka on Toscan merkittävä tapahtumapaikka.

Vatikaani

Vatikaani on oma pieni valtio keskellä Roomaa. Siellä asuu paavi kavereineen. Vatikaanin museoissa, Sikstuksen kappelissa ja Pietarinkirkossa saa helposti kulumaan vaikka koko päivän ja alue onkin vierailemisen arvoinen. Osta liput netistä etukäteen niin vältät jonot. Pietarinkirkon ylväs kupoli näkyy lähes kaikkialle Roomaan ja sen ylätasanteella on näköalapaikka. Jos aika tai kiinnostus ei riitä Vatikaanin kiertämiseen, käy edes Vatikaanin aukiolla ihmettelemässä Pietarinkirkon joidenkin mielestä liiankin massiivista Madernon julkisivua. Hyvällä tuurilla voit nähdä täällä myös paavin saarnaamassa.

Piazza Navona

Piazza Navona on Rooman merkittävin aukio. Siellä on vilinää ja meininkiä laidasta laitaan. On taitelijoita myymässä töitään, esiintyjiä elävistä patsaista isompaa showta vetävään taikuriin ja on terasseja, joilla on muuta kaupunkia huonompi hinta-laatusuhde. Piazza Navonalla sijaitsee myös kolme hienoa suihkulähdettä ja siellä on mukava viivähtää katselemassa meininkiä. Syömään menen kuitenkin muualle kuin aukion turistiravintoloihin.

Campo de’ Fiori

Campo de’ Fiorilta löydät sen nimen mukaisesti kukkia, mutta myös muita torikojuja ja yöelämääkin. Se on yksi harvoista Rooman aukioista, jonka laidalla ei ole kirkkoa. Sen sijaan vanhan teloitusaukion keskellä on patsas harhaoppisena teloitetusta Giordano Brunosta. Campo de’ Fiorilla voit tehdä ostoksia ja täällä voi myös istahtaa aukion laidalle terassille. Ainakin mozzarellabaari Obicà on kelpo paikka.

Borghesen puisto

Trastevere

BONUS!

Kun olet kiertänyt keskustan nähtävyydet ja lomaa on vielä jäljellä, suuntaa keskustan pohjoispuolella sijaitsevaan Borghesen puistoon tai toisella puolella jokea sijaitsevaan Trasteveren kaupunginosaan. Ensimmäistä suosittelen etenkin kuumana kesäpäivänä, jos kaipaat viilennystä ja leppoista oleskelua. Myös lenkkeilyyn puisto on oiva paikka. Jälkimmäiseen taasen kannattaa suunnata illalla aperitiiville tai illalliselle lyhenkin matkan aikana. Trasteveren tunnelma on vertaansa vailla ja toisten mielestä juuri siellä on aidoin Rooma.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY maanantai, 18 heinäkuun, 2016 at 12:18

  Ah, Rooma! En ole vielä koskaan käynyt siellä, mutta silti paikka tuntuu niin tutulta, koska nähätävyydet ovat niin kuuluisia. Rooma on varmaan juuri sellainen paikka, jossa tahtomattaankin innostuu lapsenomaisesti siitä, että vihdoin seisoo vaikkapa Colosseumin veressä. Kuin näkisi julkkiksen kadulla! )

  • Reply Martina maanantai, 18 heinäkuun, 2016 at 12:28

   Erittäin hyvin kuvailtu. Se on tosiaan kuin julkkiksen näkisi kun näköpiiriin ilmaantuu yhtäkkiä vaikkapa juuri Colosseum. Se näyttää samalla niin tutulta, mutta silti ihan erilaiselta kuin oli ajatellut. Ja paljon hienommalta mitä ajatteli! Rooma on aivan ihana. Suosittelen ehdottomasti käymään! 🙂

 • Reply pia/aurinkokujalla maanantai, 18 heinäkuun, 2016 at 15:58

  Ihania kuvia, kiva kattoa, kun en ole ikinä käynyt ulkomailla.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  • Reply Martina keskiviikko, 20 heinäkuun, 2016 at 15:13

   Kiitos, Roomasta on helppo saada ihania kuvia. Siellä kaikki on niin kaunista. 🙂

 • Reply Hanne tiistai, 26 heinäkuun, 2016 at 12:10

  Kuin tilauksesta, kiitos:)
  Täytyy googlettaa voiko Colosseumiin ostaa etukäteen lippuja jotta välttyisi jonot.

  • Reply Martina lauantai, 30 heinäkuun, 2016 at 10:51

   Haa tosiaan, tämähän osui teille juuri sopivaan saumaan. Vatikaanin museoihin ainakin saa liput etukäteen netistä, ehkä Colosseumiinkin saa. En ole tutkinut asiaa. Vatikaanissa ne oli ainakin kätevät sillä jono oli pitkä. Me ostettiin ekalla reissulla Colosseumin liput paikan päältä ja pitkän näköinen jono eteni nopeasti. Aina näin ei kuitenkaan kuulemma ole.

 • Reply Matkavinkit Roomaan ensikertalaiselle: mistä tietoa ennen matkaa - London and beyond -MATKABLOGI tiistai, 30 tammikuun, 2018 at 18:09

  […] Travelissimo on kerännyt Rooman 10 nähtävyyttä yhteen juttuun – aloitin tästä itse Rooman tärkeiden kohtien tutkimisen, Helin ja Miljan blogien […]

 • Reply Enkelipatsas Iso – BUSAIR torstai, 25 lokakuun, 2018 at 03:28

  […] Rooman tärkeimmät nähtävyydet – Katso Top 10 lista! – Rantapallo […]

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 02:08

  Aika helppo, mutta antoisa kymppi bonuksineen. Viimeksi mietin arviolta 4 h takaperin tosissani seuraavaa Rooman matkaa – huikea kaupunki!

  • Reply Martina sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 13:21

   Rooma on huikea! Itse mietin josko reissaisin Roomaan seuraavan kerran talvella. Kaikki muut Rooman vuodenajat on jo koettu. Kesä useimmin.

  Leave a Reply