Suomen suurin matkablogiyhteisö

Seljanka

Tästä reseptistä mieleeni tulee aina toki myös vuodenvaihde, jolloin herkuttelimme keitolla Henkan perheen kanssa, mutta myös kauppareissu, kun olimme hakemassa seljankaan tarvittavia aineksia. Etenkin purjoa ja selleriä, joista joku viaton ulkopuolinenkin sai valitettavasti osansa.

Antakaas kun kerron miten se meni. Tarina alkaa näin: Olipa kerran aivan tavallinen ilta Järvenpään Citymarketissa. Eräs nimeltä mainitsematon ruokabloggaaja oli miehensä kanssa ostamassa muun muassa seljankakeiton aineksia. Tuo bloggaaja sattui olemaan raskaana ja huonosti nukutun yön vuoksi niin väsynyt, ettei edes kaupassa käyminen meinannut onnistua. Bloggaajan mielestä raskautta ja väsymystä voi syyttää kaikesta, jopa omasta typeryydestä, siksi nuo seikat on mainittava heti tarinan alussa.

Bloggaaja ja hänen miehensä keräsivät tahoillaan ostoslistan aineksia ostoskärryyn. Listan viimeiset hevi-osaston tuotteet olivat purjo ja selleri. Bloggaaja lähti reippaasti hakemaan niitä ja punnittuaan tuotteet nakkasi ne ostoskärryyn. Sitten hän etsi miehensä, joka jo odotteli häntä. Ostoskärryjen luona.

Paha aavistus heräsi bloggaajassa ja hän katsoi miehensä työntämiä ostoskärryjä. Purjo ja selleri puuttuivat. Vaikka hän oli juuri laittanut ne ostoskärryyn. Naurua pidätellen bloggaaja katseli ympärilleen, mutta purjosellerihyökkäyksen kohteeksi joutuneet viattomat ostoskärryt olivat jo jatkaneet matkaansa. Bloggaaja haki uuden sellerin ja uuden purjon ja kantoi ne ostoskärryyn. Tällä kertaa siihen oikeaan, jossa heidän muutkin ostoksensa sijaitsivat.

Koko loppukauppareissu kului naurua pidätellessä ja toisten ostoskärryjä salaa kuikuillessa. Jos vielä ehtisi pelastaa purjon ja sellerin pois väärästä kyydistä? Tai ehkä ostoskärryjen haltija oli jo huomannut kärryihin eksyneet väärät ostokset?

Tarina ei kerro kuinka purjon ja sellerin kävi, mutta bloggaaja haluaa täten esittää julkisen anteeksipyynnön hänelle, jonka ostoskärryjä hän vahingossa täytti. Toivottavasti huomasit salamatkustajat ajoissa!

Pitkän tarinan päätteeksi pitkän ainesosaluettelon sisältävä seljankakeiton resepti, jota ei pidä suinkaan pelästymän. Resepti ei ole yhtään niin monimutkainen kuin miltä se voi näyttää, etenkin kun moni listan aineksista on tavallisia mausteita, joita sinulta varmasti löytyy jo kotoa. Tarvitset vain purjon ja sellerin ja vähän muutakin. Lopputulos on kaiken vaivan arvoinen, ja saatpa huomata, ettei vaivaa edes ole juuri nimeksikään.

Seljanka

6-8 annosta

  – 200 g naudanlihaa
  – 200 g porsaanlihaa
  – 200 g krakovanmakkaraa
  – 200 g kinkkusuikaleita
  – 200 g herkkusieniä
  – 2 suolakurkkua
  – 1 paprikaa
  – 2 porkkanaa
  – 1 sipuli
  – 1 iso peruna (tai kaksi pienempää)
  – pala juuriselleriä
  – puolikas purjo
  – 1 valkosipuli
  – 2 dl suolakurkkulientä
  – 250 g tomaattisosetta
  – maustepippuria
  – ripaus sokeria
  – suolaa
  – mustapippuria
  – 2 laakerinlehteä
  – 1 lihaliemikuutio
  – 1 kasvisliemikuutio
  – 1 l vettä
  – tilliä
  – smetanaa

Pilko lihat, herkkusienet, suolakurkut, paprika, purjo ja juuriselleri. Kuori ja pilko myös porkkanat, sipuli, peruna ja valkosipuli. Ruskista naudan- ja possunlihat ja heitä kaikki jo luetellut ainekset kattilaan kaikkien loppujen ainesten kanssa, paitsi tillin ja smetanan. Ne jäävät odottamaan keiton valmistumista.

Anna keiton pulputtaa vähintään vajaan tunnin verran. Sekoittele välillä ja lisää vielä tilli ennen tarjoilua. Tarjoile seljankakeitto smetanan kera ja valmistaudu ottamaan vastaan kehuja. Tämä on nimittäin HYVÄÄ!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply aiiwan lauantai, 9 huhtikuun, 2016 at 09:09

  Aivan ihanaa seljanka keittoa..en oo vielä ite tehny,mut täytyy kokeilla teidän ohjetta..virossa ja muualla baltiassa tulee aina syötyä sitä ja maku aina pikkasen vaihtelee mut aina se on yhtä hyvää,paitsi viikkarin laivalla..joku kysykin et onks toi nakkikastketta ja siltä se vaikutti..onks teillä hyvää tomaattikeiton ohjetta,selaisa mitä saa tuolla välimeren maissa 😉

  • Reply Martina maanantai, 11 huhtikuun, 2016 at 11:50

   Seljankaa on kieltämättä olemassa monenlaista versiota aina nakkikastiketta muistuttavasta epämääräisestä mössöstä herkullisiin keittoihin. Väittäisin että tämä on sieltä herkullisemmasta päästä. Niin paljon keitto keräsi kehuja sitä maistaneilta ja sen reseptiä on pyydetty jo moneen otteeseen. 🙂

   Tomaattikeitoista meiltä löytyy espanjalaisen kylmän tomaattikeiton eli gazpachon ohje: https://www.rantapallo.fi/tastytravelissimo/2013/07/26/gazpacho/

 • Reply Sanni lauantai, 9 huhtikuun, 2016 at 15:35

  No, olipas hauska tapaus, voin vain kuvitella! Itselläni sattui joskus vuosia sitten hieman samantyyppinen tapaus. Olin paikallisessa marketissa ja katselin astiaosastolla, kun tarjolla oli monenmoista tarjoushyllykköä ja -kärriä houkuttelevine astioineen. Rupesin tarkastelemaan erästä kärriä, jossa oli punaisilla hintalapuilla varustettuja kippoja, kuppeja yms. ja tarkastelin erästä nättiä kulhoa oikein keskittyneesti. Kunnes, tuota noin, kärriin tarttui naisen käsi ja sitten seurasi katse, joka antoi ymmärtää: nää on mun, näpit irti. Joo, sanaakaan ei vaihdettu, laitoin kiltisti tavaran hyppysistäni naisen kärriin ja jatkoin toiselle osastolle… Hieman poskia poltteli ja kun pääsin kaupasta ulos niin nauratti. Ja kaupan parkkipaikalla yritin mennä omilla avaimillani samannäköiseen ja -väriseen autoon kuin omani. Oli vain puhtaampi… Liekö ollut sen saman kaupan naisen auto. Huh!

  • Reply Martina maanantai, 11 huhtikuun, 2016 at 11:53

   Hahaha, voi ei mitä sattumuksia! Kiva kuulla etten ole ainoa joka sekoilee kaupassa ja muuallakin. 😀 Voin niin kuvitella että tuollainen autosekoilukin voisi käydä minulle. Tai kohdallani on ehkä todennäköisempää että hukkaan autoni kokonaan jonnekin, todennäköisesti parkkihalliin, joissa suuntavaistoni on ihan olematon. Onneksi tällaisia sattumuksia ei tarvitse ottaa niin vakavasti vaan parasta on vain nauraa itselleen ja omalle typeryydelleen. 😀

  • Reply aiiwan perjantai, 15 huhtikuun, 2016 at 09:17

   Kiitos 😉

 • Reply pirjo tiistai, 14 marraskuun, 2017 at 19:44

  Mistä tuota krakovanmakkaraa saa

  • Reply Martina tiistai, 14 marraskuun, 2017 at 19:47

   Meillä löytyi ihan ruokakaupasta. Citymarketista muistaakseni.

  Leave a Reply