Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kielitaito matkoilla

Köröttelemme pienellä vuokra-Smartillamme ylös pitkin Toscanan vuoristoa. Päämäärämme Castelnuovo di Garfagnana on vielä pitkän matkan päässä kun bensavalo syttyy. Olemme hieman hämmennyksissä, sillä vuokraamosta sanottiin, ettei bensamittariin ole luottamista ja tankkikin on täynnä, vaikka mittari näytti jo vuokraamon pihassa muuta. Takaraivossani kolkuttaa kuitenkin tieto italialaisten tavasta hoitaa asioita, enkä uskalla luottaa vuokraamon virkailijan sanoihin.

Etsimme katseellamme bensa-asemaa, mutta sellaista ei näy. Huolestun entistä enemmän ajatellessani, että matkamme tyssää keskelle vuoristoa bensan loppuessa. Pysäytämme auton tien sivuun ja lähdemme etsimään apua. Törmäämme paikalliseen raksamieheen, joka ei osaa englantia, mutta jolle saan puutteellisella italian kielen taidollani jotenkin asiamme selitettyä ja ymmärrämme miehen vastauksenkin.

vuori

Seuraava bensa-asema olisi vasta Garfagnanassa ja edellinen alhaalla Massan kylässä. Bensa ei mitenkään riittäisi ylämäkeen, vaikka mittari näyttäisikin hieman omiaan, ja alamäkeenkin pitäisi hurruutella varovaisesti, jos mielisimme tankille Massaan. Ei muuta kuin auto ympäri ja peukut pystyyn ettei bensa lopu ennen aikojaan.

Vaikka olisimme osanneet tehdä päätöksen kääntyä ympäri ilman paikallisen apuakin, sai miehen sanat meidät uskomaan, että nyt olisi käännyttävä. Enää ei ajeta vielä yhden mutkan taakse katsomaan, olisiko siellä bensa-asema. Ja hyvä niin. Bensa riitti juuri ja juuri bensa-asemalle saakka ja sinne päästyämme olin tyytyväinen, että osasin kysyä apua paikallisella kielellä. En tiedä olisimmeko kääntyneet ajoissa jos mies ei olisi kehottanut meitä tekemään niin.

tuscany

Kielitaito on olennainen osa matkailua ja sen merkitys korostuu etenkin pienemmissä paikoissa ja maissa, joissa englantia ei osata. Silloin on hyvä taitaa edes muutama sana paikallista kieltä. Vaikka vastapuoli puhuisikin hyvää englantia, voi paikallisen kielen osaaminen tuoda yllättäviäkin etuja. Paikallista kieltä edes muutaman sanan osaamalla saa usein parempaa palvelua ja toki se, että edes yrittää sanoa muutaman sanan maan kielellä, ilahduttaa paikallisia. Hymyilemmehän mekin tyytyväisinä aina kun joku sanoo muutaman haparoivan sanan suomeksi.

Kokemustemme mukaan jo Euroopan turistikohteissa on hyvä osata hieman paikallista kieltä. Etenkin Ranskassa maan kielen osaamisesta on paljon hyötyä, siellä kun vastauksen saa usein ranskaksi, vaikka vastapuoli osaisikin hyvin englantia. Italiassakin kaupan tai ravintolan ovelta kajautettu “Buongiorno” saa paljon hyvää aikaan, vaikka keskustelu käytäisiinkin tämän jälkeen englanniksi. Niin ja toki paikallisen kielen lisäksi juuri englannin kielen taitaminenkin on tärkeää, jos haluaa tulla ymmärretyksi maailmalla. Kielitaito on aina hyväksi.

pizzeria

Minä en ole koskaan ollut mikään kielinero ja opiskeluuni on vaikuttanut ihan liikaa opettajan persoona. Intohimoni matkusteluun on kuitenkin saanut minut opiskelemaan kieliä ja sopivan opettajan osuessa kohdalle olen jopa nauttinut kielten opiskelusta. Urpo opettaja taas on saanut liian usein mielenkiintoni lopahtamaan etenkin koulutaipaleella, mikä on sääli. Olen kuitenkin aina noussut ylös ja jatkanut opiskelua, sillä halu osata kieliä on ajanut eteenpäin ja joka kerta matkustaessani ymmärrän, miten suuri rikkaus vieraiden kielien osaaminen on.

Koulussa opiskeltujen englannin ja ruotsin kielten lisäksi Italia sekä italiankieli ovat olleet aina lähellä sydäntäni. Olen opiskellut italiaa Työväenopistossa kohta 5 vuotta ja harmikseni joudun jättämään ryhmälleni toistaiseksi hyvästit. En usko että minun tulee lähdettyä syksyllä pienen vauvan kanssa Oulunkylään asti opiskelemaan, vaikka siellä odottaisikin ihana opettaja ja kiva vuosien varrella tutuksi tullut opiskeluryhmä. Niinpä lähiopetuksen tilalle piti keksiä jotain muuta, sillä haluan kuitenkin jatkaa kielitaidon ylläpitoa äitiyslomallakin.

cibo

Niinpä päätin kokeilla kieltenopiskelua netissä. Olin kuullut paljon hyvää WordDivesta, joka on hauska tapa opiskella kieliä verkossa. Palvelussa voi opiskella kahtatoista eri kieltä ja opiskelutapa on yllättävän koukuttava. Tätä ei tee ihan heti mieli jättää kesken vaan päinvastoin, pelimäinen ohjelma kannustaa opiskelemaan vielä yhden kierroksen ja keräämään vielä vähän pisteitä.

Minä aloitin opiskelun WordDivessa kertaamalla englannin kieltä ja sanojen kertaamisessa ohjelma onkin ihan verraton. Sanavarasto karttuu nopeasti, epäsäännölliset verbit putkahtavat mieleen ja erilaisia lauseita ja fraaseja oppii siinä sivussa. Olen kerrannut myös italian kieltä ja katsonut vierestä, kun Henkka on opetellut WordDiven avulla italian alkeita, joita hän on tosin reissujemme yhteydessä kanssani jo hieman harjoitellut.

kauppa

Aivan uuden kielen opiskelusta WordDivella minulla ei ole kokemusta, mutta seuraavaksi haluaisin kokeilla vaikkapa Ranskan tai Espanjan alkeiden opiskelua. Olen jäänyt ihan koukkuun nettiopiskeluun, sillä kuten jo sanoin, WordDiven pelimäinen oppimisympäristö on yllättävän koukuttava.

WordDivella kynnys aloittaa kielten opiskelu on matala. Opiskella voi kotikoneella omaan tahtiin ja ohjelma myös optimoi oppimisnopeuden henkilökohtaisesti. Voit opiskella muutaman hetken viikossa tai innostuessasi vaikka tunnin päivässä. Kielitaito karttuu ja ohjelma tunnistaa, milloin olet oppinut asioita pysyvästi.

liliumhotel

Opiskelua on hyvä syventää kuuntelemalla kieltä esimerkiksi tv-ohjelmien tai vaikkapa musiikin avulla. Minä olen kuunnellut italiankielistä nettiradiota ja päässyt sitä kautta kuulemaan opiskelemaani kieltä ikään kuin sivukorvalla muiden askareiden ohessa. Uskon että siitä on ollut hyötyä italian opiskeluissani.

WordDiven yhteistyön merkeissä haluamme arpoa yhdelle teistä ilmaisen lisenssin WordDiveen. Jos haluat opiskella kieliä hauskasti ja omilla ehdoilla netissä, niin jätä tähän postaukseen kommentti. Arvomme kaikkien kommentin jättäneiden kesken peräti 6 kk lisenssin WordDiveen. Kerro meille vaikka mitä kieltä haluaisit opiskella tai jos mieleesi tulee jokin muu hauska tarina tai sattumus kielitaitoon liittyen, niin kuulisimme niitäkin mielellämme. Sana on vapaa eikä kommentin tarvitse olla pitkä. Kommentteja voi jättää sunnuntaihin 27.3.2016 klo 24.00 asti.

WordDivesta löytyy tällä hetkellä seuraavat kielet. Arvonnan voittaja saa valita näistä haluamansa: ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!

•englanti
•saksa
•espanja
•suomi
•ranska
•ruotsi
•japani
•kiina
•viro
•venäjä
•italia
•turkki

Kuinka siistiä olisi osata muutama sana kiinaa tai yllättää etelänaapuri asioimalla Tallinnan reissulla heidän omalla kielellään?

Jos arpaonni ei suosi, tai jos haluat aloittaa opiskelun heti nyt äkkiä, niin klikkaa itsesi tänne . Mukavia opiskeluhetkiä!

monterossoalmare

Yhteistyössä WordDive

Previous Post Next Post

48 Comments

 • Reply ananas2go tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 09:21

  No italiaa! Oltuani järkevä vuosikymmenet päätin lopulta antaa mielihalulle periksi. Osaan vorrei ja grazie ja oopperakatkelmia, mutta lähiaikoina voi laajempi taito tulla tarpeen. Varsinkin kun haluaisin syödä Italian. Joka kylän.

  • Reply Martina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 15:55

   Haha, minäkin haluaisin syödä koko Italian! 😀 Kielitaidosta on hyötyä myös siinä. 🙂

 • Reply Heidi E. tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 09:23

  Saksaa oon halunnut oppia jo pitkään, eikä vähiten hyvän saksalaisen musiikin takia. Musiikki on nostanut myös japanin opittavien asioiden listalle 😀

  • Reply Martina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 15:56

   Mä opiskelin koulussa saksan alkeet. Niitä olis hyvä kerrata, en muista enää mitään, paitsi ”Hier kommt die Sonne” ja sekin on Provinssirockin ja Rammsteinin ansiota. 😀

 • Reply Krista tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 09:27

  Voi kun kreikan kieli puuttui valikosta, se olisi niin lähellä sydäntä. Englantia voisin harjoitella ja lukioaikoina aloitettu ranska olisi sellainen, jota oikeasti haluaisin yrittää uudelleen.

  • Reply Martina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 15:57

   Kreikka olis mielenkiintoinen, mutta ymmärtääkseni myös aika vaikea kieli oppia.

 • Reply Laura tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 10:13

  Oon yrittänyt aloittaa espanjan opiskelun uudelleen jo useampaan otteeseen, mutta vielä tähän asti tuloksetta. Jospa nyt lopultakin… 😉

  • Reply Martina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 15:58

   Ehkäpä jäisit nettiopiskeluun yhtä pahasti koukkuun kuin minäkin..? 🙂

 • Reply Anette tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 10:36

  Espanjaa, koska salsan tanssiminen on vienyt mennessään totaalisesti!

  • Reply Martina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 15:59

   Oujes, salsaa! Mäkin haluan! Se saattaisi tosin olla aika koominen näky tällä mahalla ja ketteryydellä (lue: kömpelyydellä). 😀

 • Reply Klaura tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 11:12

  Ehdottomasti espanja, josko nyt kerrankin saisi sen aikaiseksi! Mutta myös kiinan kieli kiinnostaa!

  • Reply Martina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 15:59

   Kiina olisi tosi eksoottinen!

 • Reply Heidi tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 12:16

  Mielenkiintoista en ole edes tiennyt tällaisesta tavasta opiskella kieliä. Olen vuoden alusta asti kerrannut englantia kuuntelemalla sitä työmatkoilla autossa CD:ltä. Työmatkani kestää 40 min suuntaansa ja siinä on hyvää aikaa opiskella 🙂 Luulen että tuon 6kk lisenssin käyttäisin tällä hetkellä varmaan englanninopiskeluun.

  • Reply Martina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 16:00

   Hyvä keino tuo autossa kuunteleminen. Sen kun yhdistäisi nettiopiskeluun niin olisit hetkessä kielinero! En siis väitä ettetkö olisi sitä jo nyt, mutta vielä enemmän kielinero. 🙂

 • Reply Tiina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 13:57

  Italiaa… Alkeiden avulla ei vielä keskustella kovinkaan sujuvasti italialaisten appivanhempien kanssa joten lisäopiskelu olisi todellakin tarpeen! 🙂

  • Reply Martina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 16:02

   No nyt on ainakin hyvät perustelut. Appivanhempien kanssa keskustelu on aina tärkeää. 🙂 Onnea arvontaan!

 • Reply Aune tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 15:22

  Juuri tuo: Muutama sana kiinaa syksyn reissulle!

  • Reply Martina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 16:03

   Matkailu on paras motivaattori kielten opiskeluun. Olisi huikeaa osata sanoa muutama sana paikallisella kielellä Kiinassa. 🙂

 • Reply Nanna tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 15:48

  Opiskelisin Italian alkeita tai kertaisin pitkää Ranskaa.

  • Reply Martina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 16:05

   Kertaus on opintojen äiti, mutta jotenkin mua aina kiehtoo uuden kielen alkeiden opiskelu, vaikka olenkin tosiaan nyt vaan kerrannut tuttuja kieliä. Ehkä syksymmällä voisi aloittaa ihan uuden kielen..? Vielä kun osaisi päättää mikä se voisi olla. 🙂

 • Reply Kaarina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 16:09

  Englantia olisi varmasti hyvä treenata. Kävinkin jo testaamassa ko. ohjelmaa ja nyt olisi vain tehtävä päätös jatkosta : )

  • Reply Martina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 16:42

   Jatka ihmeessä! Tai toivotaan että arpaonni suosii ja saat tätä kautta kuuden kuukauden lisenssin. 🙂 Kielten opiskelu kannattaa aina!

 • Reply Merja tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 16:44

  Italia on hauska maa, siellä on usein varauksissa hämminkiä, mutta aina kaikki järjestyy, etenkin jos yställisen päättävisesti jaksaa keskustella. Ja jos ei, niin sen verran osaan italiaa, että saan aikaan italialaisen kohtauksen, jonka avulla viimeistään varattu ja luvattu hotellihuone, pöytä tai vuokra-auto järjestyy 🙂

  • Reply Martina keskiviikko, 23 maaliskuun, 2016 at 08:50

   Hahaha, italialaisen kohtauksen järjestäminen naurattaa, sillä sitähän paikalliset juuri tekevät jos asiat eivät muuten suju. 😀 Meillä oli samalla vuokra-autonhakureissulla ongelmia vuokraamon kanssa, tai siis lähinnä se oli ongelma, että paikka oli kiinni vaikkei pitänyt olla. Hotellin kuljettaja, joka vei meidät vuokraamolle, hoiti meidän puolestamme italialaisen kohtauksen soittamalla kiivaasti vuokraamon numeroon ja paukkaamalla työntekijän perässä tiskille kun hän viimein suvaitsi saapua. Kädet viuhuivat kun he selvittivät asioita, mutta lopulta kaikki kuitenkin hymyilivät ja olivat ystävällisiä toisilleen. Auto järjestyi melkein ongelmitta ja kaikki oli taas hyvin. Ihana Italia. 🙂

 • Reply Maiku tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 17:15

  Venäjä olisi kiinnostava, mutta täällä ei lähistöllä ole opetusta.Espanjaakin voisi jatkaa…alkeita joskus aloittanut.

  • Reply Martina keskiviikko, 23 maaliskuun, 2016 at 08:50

   Venäjä olisi kieltämättä mielenkiintoinen. 🙂

 • Reply Dinner4u2 / Pauliina tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 18:58

  Tosi hyvä postaus! Kiitos :). Espanjaa alkaisin kertaamaan tai sitten aloittaisin italian kielen opiskelut.

  • Reply Martina keskiviikko, 23 maaliskuun, 2016 at 08:54

   Kiitos, ihana kuulla että juuri tämä postaus saa kehuja, sen kirjoittaminen kun ei jostain syystä ollut ihan helppoa. Joskus teksti syntyy kuin itsestään, mutta tätä muokkasin ja muokkasin vaikka kuinka monta kertaa ennen kuin olin tyytyväinen. Mä alan pikkuhiljaa kallistua Espanjan puoleen kun mietin mitä kieltä seuraavaksi opiskelisin. Uskoisin sen olevan hieman helpompaa kun osaa jo Italian alkeet. Espanja ja Italia ovat niin samanlaiset kielet, tosin en tiedä meneekö siinä helposti sekaisin jos kielet ovat liian samankaltaiset.

 • Reply Tarja tiistai, 22 maaliskuun, 2016 at 19:46

  Hei. Pakko valita Englanti. Olin keskikoulussa A-luokalla eli Englannin luokalla. B-luokalla oli pakollisena Saksa. ENsimmäisenä koulupäivänä, ennenkuin edes olimme menneet sisälle, siis ollessamme jonoissa ulkona, meiltä kysyttiin, että haluaako kukaan vaihtaa Saksan-luokalle. Minä nostin käden ylös ajattelematta asiaa yhtään. Virhe!!

  Opiskelin viisi vuotta Saksaa enkä Englantia.

  Vieläkö ehtisin oppia Englantia?

  Kielistä eniten kiehtoisi Espanja.

  Saksaa taas olisi syytä kerrata, samoin Ruotsia.

  Mutta pakko valita Englanti!

  • Reply Martina keskiviikko, 23 maaliskuun, 2016 at 08:57

   Englanti on kyllä mielestäni kielistä tärkein, joten se on hyvä valinta. Saksakin on kuitenkin hyvä kieli osata, mutta jostain syystä se ei juuri kiinnosta minua, vaikka olen lukenut koulussa muutaman vuoden saksaa. Myös ruotsin kertaaminen olisi itse kullekin varmasti hyväksi, mutta jotenkin minua(kin) kiehtoo enemmän Espanja, Ranska ja tietysti se Italia.

 • Reply Raija Silvennoinen keskiviikko, 23 maaliskuun, 2016 at 21:23

  Espanjan alkeita jatkaisin, englannissa riittää aina uutta oppimista. Nämä nyt ajankohtaisimpina.

  • Reply Martina torstai, 24 maaliskuun, 2016 at 07:20

   Kielten opiskelussa on tosiaan se hyvä puoli, että aina riittää uutta opittavaa. 🙂

 • Reply Tanja perjantai, 25 maaliskuun, 2016 at 14:27

  Espanjaa ja italiaa!

  • Reply Martina lauantai, 26 maaliskuun, 2016 at 11:00

   Hyvät valinnat! 🙂

 • Reply Hanna lauantai, 26 maaliskuun, 2016 at 18:15

  Olen opiskellut saksaa elämäni aikana semmottiset 10 vuotta (riittääkö edes?), enkä mä muista siitä oikein mitään 😀 Ei kaikki se opiskeluun käytetty aika (ja sen aiheuttama tuska) saa valua hukkaan 😀

  • Reply Martina lauantai, 26 maaliskuun, 2016 at 19:05

   Pitää siis alkaa kerrata, tai palata takaisin Camillan tunneille (tuskasta puheen ollen). 😀 Ei vaan oikeasti, miten kielitaito katoaakin niin nopeasti heti kun sitä ei käytä? Mulla on käynyt niin ruotsin kanssa ja kuinka paljon aikaa senkin opiskeluun on vuosien saatossa kulutettu. Ei olis pahitteeksi kerrata jossain välissä sitäkin, mutta kun muut kielet kiinnostaa niin paljon enemmän! 🙂

 • Reply Maarit sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 10:45

  Olen opiskellut Italian kieltä kaksi vuotta ja nyt olisi aika tehokurssille koska olemme varanneet villan Italiasta ensi kesäksi!

  • Reply Martina sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 15:13

   Varattu matka on paras motivaattori kielten opiskeluun. Ja reissussa kielitaito vasta paraneekin!

 • Reply Hilkka Laitinen sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 11:14

  Tahtoisin osata ranskaa! Haaveissa viinitilavierailut ensi kesänä Languedoc:ssa. Kielitaito auttaisi kovasti. ?

  • Reply Martina sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 15:14

   Oi, kuulostaapa ihanalta. Viinitilavierailut kelpaisi minullekin. 🙂

 • Reply Maria sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 11:42

  Venäjää olen jo jonkin verran lukenut mutta pikkusen käytön puutteessa päässyt ruostumaan, joten venäjää siis 🙂 Ranskaakin haluaisin oppia, miehen sukulaisia asuu siellä ja haaveissa olisikin joskus matkustaa sinne 🙂

  • Reply Martina sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 15:15

   WordDivella kertaaminen sujuu näppärästi ja miksei siinä samalla voisi opiskella uuttakin kieltä, kuten vaikkapa ranskaa. 🙂

 • Reply Auli sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 12:40

  Italia kaipaisi kertaamista. Joskus kauan sitten eksyimme Roomassa ravintolaan, jossa ruokalista oli vain italiaksi ja tarjoilijan englanninkielen taito rajoittui lähinnä myöntävään vastaukseen, kun kysyimme, osaako hän englantia. Tuon reissun jälkeen aloin opiskella italiaa, mutta taito on ruosteessa.
  Kävin testaamassa ohjelmaa, se vaikutti koukuttavalta!

  • Reply Martina sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 15:18

   Se on tosi koukuttava ja uusia sanoja oppii ikään kuin vahingossa ohjelmaa käyttäessä. Italian kieli on kyllä niin ihana että kertaaminen kannattaa aina. Kuulostaa muuten tosi italialaiselta tuo tarjoilijan vastaus. He kun ovat sitä mieltä, että puhuvat hyvin englantia jos osaavat muutaman sanan. Suomalaisilla olisi hieman opittavaa tästä, me kun olemme usein aivan liian vaatimattomia ja arkoja kielitaitomme kanssa.

 • Reply Roosa sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 15:46

  Haluaisin opiskella espanjaa mutta ei koskaan ole ollut sitä tarjolla koulussa missä opiskelen. Myös matkustaminen on niin suuri intohimo että barcelonassa ja kanariasaarilla käyneenä espanjaan on matkoja tulossa lisää sekä espanjan kielisiin maihin – tulisi käyttöön!

  • Reply Martina sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 18:17

   Espanja on hyödyllinen kieli matkoilla. Sitä puhutaan yllättävän monessa paikassa ja toki Espanja itsessäänkin on aivan ihana matkakohde ja siellä on kiva osata paikallista kieltä. Minä haaveilen ruokamatkasta Espanjaan ja sillä reissulla olisi hyvä osata edes muutama sana espanjaa. 🙂

 • Reply Pirjo sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 18:21

  Kyllä olisi vaikea valita ahh niin ihanan Italian (alkeiden) ja niin tärkeän englannin parantamisen väliltä.
  Koska Italiaan on päästävä uudestaan ja parempaa enkkua tarvitsisin työssäni.

  • Reply Martina sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 19:15

   En mäkään osannut valita näiden kahden väliltä, joten olen opiskellut nyt molempia. Italia on rakkaampi, mutta enkku tärkeämpi.

  Leave a Reply