Suomen suurin matkablogiyhteisö

Joulutortut – leipominen ja taittelu

Tämä on ensimmäinen joulumme uudessa ihanassa kodissamme ja olen ottanut siitä kaiken ilon irti. Olen koristellut kotiamme joulukoristein, nostanut tontut sivupöydälle ja laittanut nurkkaan nököttämään pienen joulukuusen. Joulukalentereita olen ostanut peräti kolme kappaletta, joululauluja on fiilistelty salaa jo varhain marraskuun puolella, Lushin ihanilla joulutuotteilla on läträtty poreammeessa monet kerrat ja joululahjat on hankittu perinteisesti hyvissä ajoin.

Toki myös glögiä on keitelty, pipareita maisteltu ja suklaakonvehdeilla herkuteltu. Eräänä sunnuntaina tein pellillisen joulutorttuja ja koska olen minä, en voi tehdä mitään täysin normaalisti, jos tarjolla on tapa kokeilla jotain uutta. Perinteinen joulutorttu on tähden muotoinen ja sen keskellä on luumuhilloa. Niin se maistuu parhaalta. Siitä huolimatta halusin kokeilla jotain uutta taittelemalla osan tortuista eri tavalla. Enkeleitä, kukkia ja solmuja niiden perinteisten tähtien lisäksi.

Kotona odotteli purkki omena-kanelihilloa, joka sopisi varmasti hyvin joulutorttujen täytteeksi. Kävin kuitenkin lopulta kävelylenkin yhteydessä hakemassa lähikaupasta purkin luumuhilloa, sillä ajatus sekä joulutortun muodon että maun muokkaamisesta samalla kertaa tuntui liian pahalta. Ei saa rikkoa liikaa perinteitä. Jos muoto on eri, pitää maun kuitenkin olla tuttu ja turvallinen. Siispä luumuhilloa tällä kertaa.

Joulutortut

– torttutaikinaa
– kananmuna
– luumuhilloa
– tomusokeria

Sulata valmistaikina pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja leikkaa kukin suorakaiteen muotoinen taikinalevy kahdeksi neliöksi. Tee taikinaan viillot haluamasi muodon mukaisesti ja taittele tortut. Katso taitteluohjeet alta.

Viimeistele tortut voitelemalla ne kevyesti rikki vatkatulla kananmunalla ja annostelemalla nokare hilloa kunkin tortun keskelle. Paista torttuja 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä ja ripottele niiden pinnalle vielä tomusokeria ennen tarjoilua.

Joulutorttujen taittelu

Kuviot ylhäältä lukien vasemmalta oikealle: Tähti, kukka, solmu, enkeli.

Leikkaa veitsellä viillot kuvan mukaisesti. Yritä olla tökkimällä pitkillä kynsilläsi taikinaa etenkin jos kuvaat taittelun blogiisi.. Pahoitteluni siis ylimääräisistä jäljistä taikinassa.

Taittele taikina kuvan mukaisesti. Paina keskiosa napakasti kiinni, jotta taitokset eivät aukea uunissa.


Voitele tortut kananmunalla ja annostele hilloa keskelle noin teelusikallisen verran. Paista joulutortut uunissa.


Tadaa! Valmista tuli! Lopuksi voit vielä ripotella tomusokerihunnun torttujen päälle.

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana lauantai, 3 joulukuun, 2016 at 14:27

  No niin! Just otin uunista pellillisen perinteisiä torttuja. No eipä haittaa, joulukuuta on vielä paljon jäljellä. Onpahan tässä hyvä syy tehdä uusia torttuja vielä muutamaankin otteeseen, kun pitää harjoitella uusia taitteluja. 😉

  • Reply Martina keskiviikko, 7 joulukuun, 2016 at 14:00

   Torttuja ehtii aina tehdä vielä yhden pellillisen! 😀 Etenkin jos pitää harjoitella uusia taitteluja. Se on mielestäni tarpeeksi hyvä syy ryhtyä leipomispuuhiin aina uudestaan. 🙂

 • Reply Ville Löytynoja lauantai, 17 joulukuun, 2016 at 13:35

  Kiitos uusista torttuohjeista! Alkaakin jo vähän tuntua tylsältä Perinteinen kuvio.

  • Reply Martina lauantai, 17 joulukuun, 2016 at 17:19

   Ole hyvä! Vaihtelu virkistää! 🙂

 • Reply Kirsti Uuttu perjantai, 10 marraskuun, 2017 at 11:25

  Hei.
  Miten toimii Fazer vihreä kuula tortun keskellä? Laitetaanko vaan kuula keskelle ja sillä selvä? Sulaako uunissa? Tiedosta kiitollinen.

  • Reply Martina perjantai, 10 marraskuun, 2017 at 14:31

   Hei. Enpä ole kokeillut vihreää kuulaa tortun keskellä. Kuulostaa hyvältä idealta, vaikka en itse pidäkään vihreistä kuulista. Osaisikohan joku muu vastata tähän? Jos päädyt kokeilemaan itse, tulethan kertomaan miten kävi! 🙂

 • Reply Finlandia-joulutortut - näin onnistut! - Jotain maukasta perjantai, 9 marraskuun, 2018 at 09:23

  […] vaarallisesti liukuile tortun pinnalla, kun tortut nostetaan uunista. Katso täältä ohjeet solmun valmistamiseen. Tähtitortussa on hitusen hankalampaa estää marmeladin leviämistä […]

 • Leave a Reply