Suomen suurin matkablogiyhteisö

Jardim de Sao Pedro de Alcantara, Lissabon

Lissabonia kutsutaan seitsemän kukkulan kaupungiksi, mikä saattaa herättää joissakin mielikuvia kauheasta kipuamisesta joka paikkaan. Kukkulat tarkoittavat ylämäkiä. Vaan ei minulle. Minulle kukkulat tarkoittavat hyviä näköalapaikkoja ja niitä Lissabonissa toden totta riittää. Yksi ihana sellainen on Jardim de Sao Pedro de Alcantara niminen näköalapuisto Bairro Alton laidalla.

Sao Pedron näköalapaikka on puistomainen aukio, jonka laidoilta aukeaa panoraamanäkymät alas Baixaan, vastapäiselle Sao Jorgen linnan kukkulalle ja Tejo-joelle asti. Täältä näkee hyvin myös kaupungin pohjoisempiin osiin ja tältä näköalapaikalta bongasimme myös yhden lempparipaikkamme Gracan kukkulan, johon palaan vielä myöhemmin.

Jardim de Sao Pedro de Alcantarasta muodostui vähän vahingossa lähes jokapäiväinen rutiinimme. Valuimme sinne kuin itsestään viettämään rentouttavia hetkiä aina lähistöllä ollessamme. Tuntui myös että kaikki Bairro Alton tiet vievät puistoon. Se ei ollut ollenkaan huono juttu, sillä täällä kyllä viihtyy.

Silmä lepäsi maisemaa ihaillessa, eikä siihen kyllästynyt millään. Lissabon näytti kauniilta auringonpaisteessa, illan hämärtyessä, auringonlaskun värjätessä taivaan vaaleanpunaiseksi sekä pimeällä kun valot syttyivät kaupunkiin. Trubaduuri soitti iltaisin kitaraa ja loi tunnelmaa rauhaisalle aukiolle.

Aukio on mukavan vehreä ja kaunis. Siellä olevilla ihmisillä ei ole kiire minnekään. Kaikki nauttivat raukeasti maisemasta ja kitaramusiikista. Muutama muksu innostuu tanssimaan trubaduurin edessä ja kolikoita kilahtelee palkkioksi.

Jardim de Sao Pedron reunalla on myös mukava terassi. Tuolit ja -pöydät ovat ehkä hieman karut, mutta kukas niitä katselee kun edessä aukeaa upea kaupunkimaisema. Terassin reunalla on myös mukavia lepotuoleja leppoisampaan menoon. Lissabonin punaiset katot, gin tonic ja raukea lomatunnelma. Tämä se vasta on elämää.

Previous Post Next Post

10 Comments

 • Reply Katja tiistai, 20 lokakuun, 2015 at 09:56

  Ehdoton sydän Lissabonille ja sen näköalapaikoille! <3
  Näyttää muuten niin eloisalle näissä kuvissa. Omat kaupunkilomat sijoittuu aina enemmän off seasoniin, joten eipäs ollut tuollakaan helmikuussa noin vehreää. 😀

  Gracan näköalapaikka oli ainoa, joka jäi käymättä ja harmittaa ihan hirmuna! Ihan satasella nimittäin rakastan kaikkia korkeita paikkoja. Eli sitä postausta odotan innolla näkeepähän sitten nekin maisemat. 😀

  • Reply Martina tiistai, 20 lokakuun, 2015 at 12:10

   Minkälainen sää Lissabonissa muuten oli helmikuussa? Oliko kuitenkin lämmin vai miten se menee noilla leveysasteilla?

   Lissabonin näköalapaikat ovat aivan ihania ja niiltä avautuvat maisemat ovat yksi suurimmista syistä miksi ihastuin kaupunkiin niin kovasti. Graca oli ihan huippu, mutta meilläkin siellä vierailu meinasi mennä sivu suun kun aika alkoi loppua kesken. Lopulta posotimme kukkulalle hirveää vauhtia taksilla ehtiäksemme juuri nähdä viimeisen illan auringonlaskun. Ja se oli ihana. Postaus Gracasta on tuloillaan, joten sitten sinäkin näet maisemat sieltäkin suunnalta. 🙂 Ja hei, jäipähän jotain tekemistä seuraavaankin kertaan! Graca on hyvä syy palata Lissaboniin uudestaan. 🙂

   • Reply Katja tiistai, 20 lokakuun, 2015 at 19:26

    Aurinko paisteli kirkkaasti ja lämpötilat huitelivat 15-20 asteen välillä. Tuuli kuitenkin teki säästä paljon hyytävämmän, mutta siitäkin selvisi ihan vain pukeutumalla lämpimästi.

    Mekin yritettiin viimeisen (lauantai) illan kiireessä Gracaan, mutta metrolla lähdettiin koittamaan ja se oli melkoinen virhe. Martim Monizin asemalle ajettiin, kun metrotunnelista noustua tajuttiin että tälle alueelle ei tee mieli lähteä harhailemaan ja etsimään kukkulaa kun pimeäkin on ihan nurkan takana. Olisi pitänyt tajuta ottaa taksi! 😀 Mutta joo nyt on hyvä syy palata takaisin. 🙂

    • Reply Martina keskiviikko, 21 lokakuun, 2015 at 08:56

     Ai siellä on niinkin lämmintä silloin! Paitsi se tuuli. Kesällä se on mukavan viilentävä kun lämpöasteet huitelevat korkealla ja tuulen ansiosta ilmasto on elokuussakin miellyttävä. Mutta talvella se voi tosiaan olla aika hyytävä. Onneksi voi tosiaan pukeutua aina lämpimästi. 🙂

     Mekin meinattiin lähteä kävelemään Gracan kukkulalle, mutta otettiin kuitenkin taksi kun aurinko oli jo niin alhaalla ja olisimme eksyneet kuitenkin. Alue näytti munkin mielestä vähän epäilyttävältä, mutta käveltiin sieltä silti pimeällä pois eikä olo ollut lainkaan turvaton. Siellä liikkui niin paljon muitakin ihmisiä. Yksin olisi voinut jännittää!

 • Reply Tiina keskiviikko, 21 lokakuun, 2015 at 07:23

  Olen lukenut suurella mielenkiinnolla kaikki Lissabonia koskevat jutut, sillä olen menossa sinne yhdeksi päiväksi keväällä. Pysähdymme atlannin ylitysristeilyllä yhdeksi päiväksi Lissaboniin ja kysyisinkin sinulta suosituksia mitä meidän tulisi ehdottomasti nähdä?

  Tiedät varmasti, kun olet itsekin ollut risteilyillä, että aikaa on satamassa tutustua kohteeseen on vain se päivä tai puolikas, joten pitää suunnitella tarkkaa mitä haluaa nähdä siinä lyhyessä ajassa. Aikaahan meidän vierailuun Lissabonissa on vielä runsaasti, mutta olen tällainen super järjestelmällinen ihminen ja tykkään selvitellä asioita hyvissä ajoin. Ja minulle se on jo puoli matkaa, kun saa suunnitella sitä 🙂

  • Reply Martina keskiviikko, 21 lokakuun, 2015 at 09:17

   Voi miten ihanalta kuulostaa tuo teidän risteily ja päivä Lissabonissa. Ymmärrän kyllä että haluat valmistautua kaupunkipäivään hyvin. Olen itse ihan samanlainen. Jos aikaa on vähän pitää kaikki suunnitella tarkkaan! Kaikki se suunnittelu ja fiilistely etukäteen on puolet matkan riemusta. 🙂

   Varsinainen kysymyksesi onkin sitten hieman kinkkinen. Minä kävisin ainakin jollain näköalapaikalla ihailemassa kaupunkia. En välttämättä Sao Jorgen linnalla (vaikka se ihana paikka onkin), sillä siellä kuluu niin paljon aikaa ja sisäänpääsy on maksullinen. Esimerkiksi tämän postauksen näköalapaikka voisi olla varteenotettava, riippuen tietysti hieman siitä mihin laivanne tulee. Praca do Comercio on kiva aukio aivan joen rannassa ja aukion reunalla olevan kaaren päälle pääsee myös kiipeämään. Sieltäkin on kivat näköalat kaupunkiin.

   Jos minun pitäisi suunnitella päivä Lissabonissa kiertelisin ainakin Alfaman vanhassa kaupungissa, kävisin Praca do Comerciolla ja istahtaisin sen laidalle terassille, kiipeäisin ehkä aukion kaaren päälle (sillä on varmaan joku nimikin jota en nyt muista) tai jos olisi aikaa menisin Jardim de Sao Pedron näköalapaikalle ja kurkistaisin samalla Bairro Alton hiljaisia katumaisemia. Periaatteessa Lissabonissa on kiva vain kävellä ja ihailla upeita kaakeleita, joita on vähän joka paikassa, katsella vanhoja kauniisti ränsistyneitä taloja ja aistia kaupungin tunnelmaa. Pitäisin kuitenkin huolen että näkisin useamman kuin yhden kaupunginosan, sillä ne ovat keskenään niin erilaisia ja kaikki omalla tavallaan ihania. Moni merkittävä nähtävyys sijaitsee vähän matkan päässä Belemissä, mutta sinne en lähtisi yhdessä päivässä, sillä matkoihin menee yllättävän paljon aikaa, eivätkä ne nähtävyydet edes ole niin mahtavia. 🙂

   Ainiin ja muista ehdottomasti maistaa Pastel de Nata -nimisiä leivonnaisia! Niitä saa melkein joka paikasta. Kahviloista ainakin, mutta myös kojuista jotka myyvät pelkkiä niitä. Päälle kuuluu laittaa kanelia ja leivonnaisia kannattaa ottaa saman tien kaksi kappaletta. 🙂 Milloin muuten olette tarkalleen ottaen Lissabonissa? Jos yrittäisin saada mahdollisimman paljon Lissabon-postauksia ulos ennen sitä niin saat lisää vinkkejä ja materiaalia etukäteisfiilistelyä varten. 🙂

   • Reply Tiina keskiviikko, 21 lokakuun, 2015 at 14:29

    Iso kiitos vastauksesta! Tulostin sen talteen 🙂 ja jään odottamaan seuraavia juttuja.

    Olemme Lissabonissa vasta huhtikuussa, joten sinne on vielä aikaa 🙂 Kovasti kuitenkin jo odotan risteilyämme. Lähdemme Miamista ja pysähdymme matkalla Bahamalla ja Bermudalla. Sen jälkeen onkin piiiiitkä merimatka Atlannin yli. Euroopan puolella pysähdymme vain Lissabonissa ja määrääpää on sitten Southampton.

    Löysin muuten sinun blogisi pari vuotta sitten, kun etsin tietoa Karibian risteilyistä ja seurasin jännittyneenä teidän yllätysmatkaa ja sen suunnittelua 🙂 Itse olin läntisen Karibian risteilyllä vuosi sitten ja nautin tuosta matkustamistavasta kovasti.

    Niin ja Pastel de Nata-leivonnaiset menee ehdottomasti must have -listalle 🙂

    • Reply Martina torstai, 22 lokakuun, 2015 at 09:35

     Kiva jos voin olla avuksi. 🙂 Ennen huhtikuuta ehtii tulla vielä monta Lissabon-postausta ulos. Niitä on luonnoksissa jo lukuisia ja ajattelin ripotella niitä koko talven ajan blogiin. Seuraava juttu taitaa tulla jo ensi viikolla. Se on tosin näillä näkymin Belemistä, jota en tosiaan välttämättä suosittele yhden päivän Lissabonin visiitille. Mutta pääsee senkin avulla fiilistelemään Lissabon-tunnelmia. 🙂

     Aivan ihanan kuuloinen kyllä tuo teidän matka. Mäkin olen haaveillut Atlantin ylityksestä. Eräs bloggaajakollega (Passionate Traveller, olethan jo löytänyt hänen laivamatkapainotteisen bloginsa?) on kertonut kokemuksiaan Atlantin ylittävältä risteilyltä ja se kuulosti tosi kivalta. Voi vitsit, ja se meidän Karibian yllätysmatka oli kyllä niin ihana ja jännittävä samaan aikaan. Kiva kuulla että olet ollut mukana jo siitä asti. 🙂 Moni tuntuu löytävän blogimme juuri Karibian risteilyjuttujen kautta.

     Pastel de Natasta tuli vielä mieleen että jos viinihammasta kolottaa Lissabonissa, niin Vinho Verde on ihanan raikas ja kesäinen viini. Se on ihana juoma vaikka jollakin Lissabonin terassilla. Portviini oli sen sijaan makuuni hieman liian tuhtia. Jälkkärin kaverina se ehkä menisi, mutta muuten valitsen mieluummin jotain kevyempää. Eli Vinho Verdeä.

 • Reply SanniKaarina keskiviikko, 21 lokakuun, 2015 at 21:06

  Hei,
  Jätän ensimmäisen kommenttini ikinä 🙂 Tulin kiittämään tavastasi kirjoittaa matkoistanne. Lissabonissa olen käynyt kerran vuosia sitten puolen päivän retkellä. Kuvaustesi perusteella sinne pitää päästä uudelleen, pidemmäksi aikaa, ehdottomasti. Suurin kiitokseni kuuluun kuitenkin Prahan matkaoppaalle, jonka teit. Luin sen alusta loppuun ja sain pakkomielteen päästä Prahaan, jossa kävimme syyskuun alussa. Kävimme muutamissa vinkkaamissanne ravintoloissa, joista U Magistra Kelly vei sydämeni! Kiitos, palaamme vielä Prahaan, se on varma 🙂

  • Reply Martina torstai, 22 lokakuun, 2015 at 09:45

   Voi kiitos ihanasta kommentistasi! Et tiedäkään miten paljon sydäntä lämmittää kuulla että jutuistani on iloa ja apua. Erityisen kiva oli kuulla, että Prahan matkaoppaasta on ollut hyötyä. Matkaoppaiden teko on aika työlästä, mutta jatkan ehdottomasti niiden tekemistä tällaisten palautteiden antamalla voimalla. Lissabonistakin olisi tarkoitus tehdä samanlainen opas ensi vuoden puolella. 🙂 Ja Praha on kyllä niin ihana! Sinne täytyy vielä palata.

  Leave a Reply