Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 syytä matkustaa Emilia Romagnaan

Italia on matkakohteena aivan omaa luokkaansa. Samaan pakettiin saa niin aurinkoisia rantalomakohteita, herkullista ruokaa, viiniä, historiaa, upeaa luontoa Alpeista tulivuoriin kuin monimuotoista kulttuuriakin. Maakunnista tunnetuin lienee Toscana, mutta suosiolla on myös varjopuolensa. Toscanassa on paikoin todella paljon turisteja ja hintataso on sitä myöten korkeampi kuin naapurimaakunnissa.

Onhan Toscana todella upea. En minä sillä. Mutta tiesitkö, että ihan samankaltaisia kokemuksia saat myös viereisestä Emilia Romagnan maakunnasta? Voisin väittää, että jopa parempia. Emilia Romagna on aidompi, edullisempi ja siellä palloilee paljon vähemmän turisteja tielläsi kuin Toscanan kuuluisissa matkakohteissa.

Itse asiassa moni asia, joita varten Toscanaan ja Italiaan matkustetaan, tulee Emilia Romagnasta. Parhaana esimerkkinä on ruoka. Vai mitä sanot Parman kinkusta, Bolognesesta, Parmesaanista ja Modenan balsamietikasta? Jep, kaikki ne ovat kotoisin Emilia Romagnasta. Mitä muuta maakunnalla sitten on tarjota? Katsotaanpa. Tässä teille 10 erinomaista syytä matkustaa Emilia Romagnan alueelle.

1. Emilia Romagnan maaseutu

Seisot keskellä Emilia Romagnaa. Toisella puolella kumpuilee Romagnan vihreän vehreät kukkulat ja toisella puolella taas Emilian karummat vuoret, joilla laiduntaa paikallisia valkoisia nautoja. Maakunta on täynnä upeasti vaihtelevia luontomaisemia. Mäen päältä aukeaa näkymä viinitilojen ja laitumien värittämille kukkuloille, metsäisille poluille ja Po-joen laaksoon.

Rannikon tasaisella maaperällä on hyvä pyöräillä, ja jos haluat lisää haastetta, voit nousta sisämaan kukkuloiden suosituille pyöräreiteille. Emilia Romagna onkin suosittu pyöräily- ja vaelluskohde. Itsekin katselin kaihoisasti maastovaellukselle lähteviä ratsastajia Emilia Romagnan metsäisemmällä seudulla. Väitän että kenelle tahansa tekisi hyvää hiljentyä pariksi päiväksi paikalleen alueen luonnon rauhaan.


2. Viini

Emilia Romagnan kukkuloilla näkee pitkät rivit viiniköynnöksiä. Täällä on niin isoja kuin pienempiäkin viinintuottajia sulassa sovussa keskenään. Siinä missä toinen viinitila on lähes täysin automatisoitu, kerätään toisella rypäleet yhä käsin.

Alueen viinit ovat maistamisen arvoisia ja me ainakin onnistuimme ihastumaan niihin syvästi. Sangiovese on etenkin Romagnan alueella suosituin viini, mutta myös harvinaisemmat Albana sekä Pignoletto ja monelle tuttu Lambrusco ovat myös erinomaisia.

3. Ihmiset ja asenne

Emiliaromagnalaisilla on aivan mieletön elämänasenne. Parhaiten sitä voisi kuvata sanonnalla laatu ennen määrää. Jokainen tapaamamme ihminen, oli hän sitten viinitilallinen, ruoantuottaja, agriturismon pitäjä tai matkamme vetäjä piti kunnia-asianaan tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Täällä ei haalita isoja lukuja ja massatuotantoa vaan tehdään mieluummin pieni määrä laadukasta tavaraa. Vaikka edellytykset olisi tehdä isompia määriä vaikkapa viiniä, siihen ei ryhdytä jos on vaarana, että laatu kärsii vähääkään volyymien kasvaessa. Ihailtava periaate.

Sama pätee ihmisiin. Emiliaromagnalaiset ottavat jokaisen vierailijan vastaan omana persoonanaan eivätkä haali mahdollisimman suuria turistijoukkoja palvelun laadun kustannuksella. Kun määrät kasvavat liikaa, palvelu usein huononee tahtomattakin. Meidät otettiin avosylin vastaan jokaisessa vierailemassamme paikassa ja tunsimme olomme todella tervetulleiksi, jopa jollain tapaa erityisiksi. Juuri sen emiliaromagnalaiset osaavat aivan luonnostaan. Turisti ei ole vain turisti vaan jokaista kohdellaan omana arvokkaana persoonanaan.

Tätä on ehkä hieman vaikea selittää, mutta alussa mainitsemani “laatu korvaa määrän” kuvaa sanomaa mielestäni hyvin. Emiliaromagnalaiset ovat hyvällä tavalla ylpeitä tekemisestään olematta lainkaan koppavia. Ja ylpeyteen on syytäkin. Täällä pidetään kunnia-asiana sitä, että mihin ikinä ryhdytäänkään, se tehdään mahdollisimman hyvin, heittäytymällä ja laadusta tinkimättä. Oli se sitten ruokaa, viiniä tai uuden ihmisen kohtaaminen.

4. Parman ilmakuivattu kinkku

Kuuluisa Parman ilmakuivattu kinkku eli Prosciutto di Parma tulee Emilia Romagnan alueelta. Sille on järjestetty Parman alueella jopa omat festarit, joilla mekin kävimme syömässä herkullisen kinkkulounaan. Kun raaka-aineet ovat kohdallaan, ei lautaselta tarvitse löytyä muuta kuin ilmakuivattua kinkkua ja pari melonisiivua.

Ja raaka-aineethan täällä todellakin ovat kohdallaan. Parman kinkku tehdään vain parhaasta lihasta käsin suolaamalla. Parman alueen kuiva ilma sopii täydellisesti kinkun ilmakuivaamiseen. Kuivaushallin ikkunat avataan vain kun sää on sopiva, joten tehdasvierailumme aikana sadekuurojen piiskatessa Parmaa, ikkunat pidettiin kiinni. Vain parasta ilmaa kinkuille.

Hauska yksityiskohta on myös se, että ikiaikaisen perinteen mukaisesti tuotantoon tulee stoppi keväällä eläinten hormonien takia. Kun possujen hormonit alkavat keväällä hyrrätä, saavat eläimet olla rauhassa 4-6 viikkoa, sillä hormonitoiminta vaikuttaa haitallisesti lihan makuun. Näin on tehty aina ja tehdään yhä edelleen, sillä lihan on oltava kaikella tavalla parasta mahdollista.

Parman ilmakuivattuihin kinkkuihin ei lisätä mitään muuta kuin suolaa ja sitäkin vain juuri sen verran kuin on tarpeen. Suolaus tehdään kaksi kertaa käsin, työntekijät ovat erittäin sitoutuneita työhönsä ja työntekijöiden vaihtuvuus vierailemassamme tehtaassa on hyvin pientä. Täällä kinkkua ilmakuivataan suurella sydämellä ja vuosikymmenien varrella täydelliseksi hioutuneella ammattitaidolla. Lopputuloksena saadaan erittäin hienostuneen makuista ilmakuivattua kinkkua. Prosciutto di Parman maine ei ole suotta levinnyt ympäri maailman.

5. Parmesaani

Parmesaani on kenties maailman tunnetuin juusto ja tokihan sekin tulee Emilia Romagnan alueelta. Parmigiano-Reggiano eli suomeksi Parmesaani on kovaa pitkään kypsytettyä juustoa, jonka laatu on ensiluokkaista. Parmesaanissa on mukavan pähkinäinen maku, sen valmistusprosessi on luonnonmukainen ja juuston valmistustaito periytyy isältä pojalle. Usein koko perhe on töissä juustotehtaalla ja mekin katselimme, kuinka isä ja poika nostelivat sanattomassa yhteisymmärryksessä juustokönttejä nesteestä valmistusprosessin alkuvaiheessa.

Parmigiano-Reggianoksi saa kutsua vain tietyltä alueelta tulevia juustoja, joiden laatua pidetään tarkasti silmällä. Muualta Po-joen laakson alueelta tulevia samankaltaisia juustoja kutsutaan nimellä Grana Padano. Parmesaanitehtaan juustoja testataan jatkuvasti ja jos jonkin erän juustoissa todetaan puutteita, hiotaan sen ulkopinnasta siihen painetut laatumerkinnät pois ja juusto myydään tavallisena juustona. Se on silti hyvää juustoa, mutta ei Parmesaania. Siksi maksaessasi Parmesaanista, tarkista aina, että päädyssä lukee Parmigiano-Reggiano.6. Dozzan kylä

Emilia Romagnasta löytyy myös upeita tunnelmallisia kaupunkeja ja kyliä. Haluan mainita niistä tässä pienen Dozzan kylän korkealla Bolognan provinssin kukkulalla. Kylästä tekevät ainutlaatuisen sen maalatut seinät. Värikkäät talot ovat täynnä taiteilijoiden tekemiä maalauksia, joita katsellessa sielu lepää ja aika kuluu kuin siivillä. Miten mikään missään voi olla näin äärimmäisen suloista?

Kuvittelepa vaikka pieni vanha italialainen kylä kapeine katuineen ja söpöine taloineen. On kukkaistutuksia, raukean rauhallinen tunnelma ja kaupungin reunoilta avautuvat maisemat pitkälle alas laaksoon. Suloista vai mitä? Kuvittele vielä talojen seinät täyteen toinen toistaan kauniimpia ympäristöön täydellisesti sopivia maalauksia. Ihan mielettömän ihanan näköistä. Dozzassa sijaitsee myös Sforzan linna, jonka viinikellari kokoaa yhteen alueen parhaat viinit. Eihän tällaista paikkaa voi olla olemassakaan!

7. Modenan balsamietikka

Modenan kuuluisa balsamietikka on yksi Emilia Romagnan ruokamaailman helmistä. Balsamietikan valmistaminen on hyvin pitkä prosessi. Sitä valmistetaan intohimosta balsamietikkaan, usein oman kodin suojissa ja tuottajat ovat näin ollen hyvin pieniä.

Aito Modenan balsamietikka todetaan sokkomaistelussa erinomaiseksi ja se pullotetaan tietynlaiseen pulloon, jotta aidon modenalaisen erottaa halvoista kopioista. Rubiininpunaisen korkin alla on vähintään 12-vuotiasta balsamietikkaa ja kullanvärisessä vähintään 25-vuotiasta. Sen tarkemmin vuosikertaa on mahdoton määrittää valmistusprosessin takia.

Valmistusprosessi etenee niin, että rypälemehua siirretään tasaisin väliajoin tynnyripatteristossa isosta tynnyristä pienempään. Nestettä haihtuu vuosien mittaan ja rypälemehusta tulee pikkuhiljaa balsamietikkaa. Aitoon modenalaiseen balsamietikkaan ei lisätä mitään muuta kuin viinirypälettä. Jos etikkapullossasi on siis sokeria, väriainetta tai mitä tahansa muuta kuin viinirypälettä, ei se ole aitoa modenalaista, vaikka tuottajat mielellään niin etiketissä väittävätkin.

Modenan alueella on tapana perustaa lapsen syntymän kunniaksi uusi tynnyripatteristo, jonka lapsi saa sitten kun ensimmäinen erä on valmis. Tähän kuluu yleensä reilusti yli 20 vuotta. Näin perintö jatkuu jälkipolville ja vaikka työ vaatii aikaa sekä kärsivällisyyttä, lopussa kiitos seisoo ja valmiissa pullossa on maailman parasta balsamietikkaa.

8. Agriturismot

Emilia Romagnan maaseutu on täynnä toinen toistaan suloisempia majoitusvaihtoehtoja. On autenttisia maatalomajoituksia, vanhoja romanttisia kivitaloja sekä luksustasoa lähenteleviä modernimpia majapaikkoja kylpyläosastoineen. Voisin väittää että jokainen majapaikan isäntä ja emäntä pyörittää omaansa täydellä sydämellä.

Agriturismojen ruokapöydästä löytyy yleensä mahdollisimman paljon tilalla tuotettua ruokaa ja viiniä eli luomu- ja lähiruokaa parhaimmillaan. Maaseudun rauhassa yöunet maistuvat makoisammilta kuin missään ja kaikki on pienintä yksityiskohtaa myöten täydellisessä harmoniassa. Miksi menisin kaupunkilomalle, kun maaseudulta löytyy tällaisia helmiä, joissa sielu lepää ja koko olemus rentoutuu hetkessä? Aamulenkki auringon noustessa ja susien kaukaista ulvontaa pimeän tultua. Ihan mahtavaa.

9. Gelato

Italialainen gelato on aivan omaa luokkaansa. Se eroaa tavallisesta jäätelöstä monellakin tapaa, ollen terveellisempää, tuoreempaa ja maukkaampaa kuin normijäätelö. Intohimo näkyy tälläkin saralla niin, että Bolognan alueelle on perustettu valtava Carpigiani-niminen gelatokeskus museoineen ja jäätelöyliopistoineen. Carpigianissa järjestetään jäätelökursseja monella eri kielellä ja päärakennuksen alakerrasta löytyy mittava jäätelön historiasta kertova museo.

Carpigianin pihapiiristä löytyy myös jäätelöbaari, jossa kurssilaiset saavat harjoitella gelaton valmistamista sekä perinteisellä tavalla käsin että moderneilla jäätelökoneilla. Mekin saimme pienen gelato-oppitunnin, jonka päätteeksi toki maistelimme gelatoa niin, että päivän makeakiintiö ylittyi moninkertaisesti. Mutta hei, ihan oikeasti, jäätelöyliopisto! Mä niin tiedän minne menen opiskelemaan isona.

10. Aurinkorannat

Tätä kaikkea voi sitten jäädä loman päätteeksi sulattelemaan Riminin ja Riccionen aurinkorannoille, joista löytyy kaikkea, mitä rantalomalta voi kaivata. Me vietimme alueella taannoin kaksi viikkoa leppoista aurinkolomaa ja en voi muuta kuin suositella. Kun sisämaan upeat kohteet on koluttu, viiniä nautittu ja vatsa on täynnä ruokaa, on kiva pötkähtää vielä hetkeksi aurinkotuoliin lepäämään.

Muistinko mainita bolognesen eli ragun?

Kuulostaa hyvältä, eikö? Ehkäpä voisitkin suunnata ensi kerralla Toscanan sijaan Italian vähemmän tunnettuun helmeen ja varata talon, huvilan, villan, agriturismon, hotellin tai minkä majoituksen ikinä haluatkin Emilia Romagnasta? Vaihtoehtoja kyllä riittää. Yllä on lueteltu monta hyvää syytä tehdä niin ja jos Toscana edelleen kiinnostaa (miksi ei kiinnostaisi), pääsee Emilia Romagnasta helposti naapurissa sijaitsevan Toscanan kaupunkikohteisiin kuten Firenzeen, Pisaan ja Sienaan.

Niin ja hei, en päässyt vielä kertomaan Dozzaa lukuunottamatta Emilia Romagnan kaupunkikohteista! Alueella sijaitsee vanha yliopistokaupunki Bologna, Parma kaikkine herkkuineen, autohullujen Imola ja paljon muita isoja ja pienempiä kaupunkikohteita. San Marinon minivaltiokin sijaitsee Emilia Romagnan ympäröimänä. Siellä jos jossain kannattaa vierailla alueella lomaillessaan. Alueelta tulee myös sellaisia kuuluisuuksia kuin Ferrari, Lamborghini, Maserati ja Ducati, joten täältä todellakin löytyy jokaiselle jotakin.

Emilia Romagna vei ainakin minun sydämeni enkä malta odottaa että pääsen takaisin lämminhenkiseen ja kauniiseen maakuntaan hyvän ruoan, viinin ja seesteisen luontomaiseman ympäröimäksi. Tuletko mukaan?Blogimatkan Italiaan tarjosi Emilia Romagna Turismo.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply lena / london and beyond tiistai, 29 syyskuun, 2015 at 11:06

  Taisin olla ihan samanlaisella reissulla Emilia Romagnassa viime vuonna. 🙂 Siis mä olin ihan myyty, etenkin tuo Gelato University oli mahtava kokemus ja vierailu Parmigiano Reggiano-tuotannossa oli juustofanin unelma. Bologna oli ihanan symppis ja koko reissu vaan napakymppi. Käytiin Brisighellassa, aivan ihanassa pikkukylässä ja olisin voinut muuttaa sinne vaikka siltä istumalta. Noissa paikoissa on tunnelmaa, ja se on näille ihmisille arkea. Elämästä nauttiminen, ruoka, nuo maisemat ja iloinen ympäristö. <3 Teillä oli varmasti ihana reissu.

  Ps. Silti ihan vähän perhesyistä pakko liputtaa Toscanan puolesta 😀 ja siellä olevien pienempien, paikallisten paikkojen puolesta. Isojen kaupunkien ulkopuolelta löytyy ihana, paikallinen kupla. En tykkää käydä Firenzen keskustassa kesäaikaan, ja silloin usein lähdetään hieman kauemmas rauhoittumaan ja syömään hyvin. Mutta onhan se, totta että Emilia Romagna on enemmän low key ja esimerkiksi Bologna on ihanan rauhallinen ja aito paikka.

  Odottelen uusia juttuja reissulta 🙂

  • Reply Martina tiistai, 29 syyskuun, 2015 at 12:16

   Jep, reissu oli aivan ihana ja sen ohjelma oli kuin meitä varten tehty. Ruokaa, viiniä, ruokaa ja viiniä ja vielä vähän lisää ruokaa ja viiniä. Italiassa. Ihan täydellistä siis! 😀 Brisighella kuulostaa ihanalta. Ehkä ensi kerralla pääsen sinnekin. 🙂 Uusia juttuja reissulta on tulossa jossain vaiheessa, toivottavasti aika piankin. Kiva kuulla että niitä odotetaan. 🙂

   Ja joo, tarkoituksenani ei ollut todellakaan mollata Toscanaa, sillä onhan sekin aivan ihana paikka. Ihastuimmehan siihenkin viime kesänä häämatkallamme. Halusin vain hieman herätellä ihmisiä huomaamaan, ettei Toscana ole yhtä kuin Italia, vaan ihanassa saapasmaassa on paljon muitakin varteenotettavia matkakohteita. Usein tuntuu siltä, ettei kukaan edes ajattele muuta kuin Toscanaa, vaikka ihan vieressä olisi hyviä vaihtoehtoja samanlaiselle lomalle kuin mitä Toscanassa voi viettää. Toivottavasti juttuni ei kuulostanut siltä että haukun Toscanaa, sillä se ei ollut tarkoitus. Halusin vain antaa sille vaihtoehtoja. Ja tuoda hieman esiin Emilia Romagnaa, sillä se ansaitsee mielestäni enemmän huomiota. 🙂

   • Reply lena tiistai, 29 syyskuun, 2015 at 13:13

    Oi ei, ei tuo millään tapaa välity mollaamisena, älä huoli. 🙂 Mä seurasin silmä tarkkana teidän häämatkaanne Toscanassa ja olin aika varma siitä, että viihdyitte. 😉 Oot ihan oikeassa siinä, että tuo Emilia Romagna jää naapurinsa varjoon, ja ihan turhaan jääkin. Esim Matteon isä reissaa jonkun verran juuri noilla seuduilla, siellä on kuulemma hyvin rauhallista ja mukavaa. Ja se ruoka 😀 Matteo on vaan ottanut elämäntehtäväkseen näyttää mulle Toscanan joka on muutakin kuin Firenze, vaikka mulle Firenze on satumaa jo itsessään. Oon itse juuri kirjoittamassa blogiartikkelia aiheesta kaupungit ja alueet, jotka jäävät ihan turhaan isompien ja kuuluisimpien varjoon. Valitsin itseasiassa juuri esimerkiksi Luccan kaupungin, joka jää Firenzen varjoon. Voisin linkata tämän tekstin siihen juttuun, kun se on valmis, onko tämä ok? 🙂

    • Reply Martina tiistai, 29 syyskuun, 2015 at 16:34

     No hyvä ettei postauksesta saa kuvaa että Toscanaa mollataan. Yritin valikoida sanani hyvin tarkkaan niin että puhuisin kuitenkin molempien maakuntien puolesta. 🙂

     Toscanan reissu oli ihana ja palaamme alueelle varmasti vielä uudestaankin. Eniten jäi ehkä kaivelemaan se, ettemme päässeet hyvästä yrityksestä huolimatta Garfagnanaan ihailemaan Toscanan vuoristoseutua. Viallisesta vuokra-Smartistamme loppui bensa kesken matkan, joten Garfagnana jäi odottamaan seuraavaan kertaan.

     Kuulostaa muuten todella mielenkiintoiselta postaukselta tuo mitä kirjoitat! Lucca on erittäin hyvä esimerkki paikoista jotka jäävät turhaan kuuluisampien tovereidensa varjoon. Ja tottakai saat linkittää, kiitos siitä jo etukäteen! Minä jään nyt puolestani odottamaan että juttusi valmistuu ja pääsen lukemaan sen. 🙂

 • Reply Jenna keskiviikko, 30 syyskuun, 2015 at 11:52

  Wau, aika hyvin kyllä myit tämän kohteen 🙂 Ruoan, viinin ja maisemien perässä tuonne kannattaisi kyllä matkustaa.

  • Reply Martina keskiviikko, 30 syyskuun, 2015 at 13:32

   Se myytiin niin hyvin minulle paikan päällä. 🙂 Etenkin ruokakohteena Emilia Romagna on vertaansa vailla ja hyvä viini kruunaa makuelämykset. Eikä niissä maisemissakaan kyllä ollut valittamisen varaa. Aivan ihana paikka. Suosittelen!

 • Reply Matkabloggaajat kertovat: uudet vinkit Italiaan keskiviikko, 4 toukokuun, 2016 at 15:03

  […] >> Lue lisää Emilia Romagnasta Häkkisten Tasty Travelissimo -blogista! […]

 • Reply Ristiriitainen suhteeni Firenzeen - london and beyond tiistai, 11 lokakuun, 2016 at 15:35

  […] Firenzen matkaajan kannattaa ehdottomasti tutustua Girl in Florence -blogiin, jossa kaupunkiin muuttanut texasilaisleidi kertoo kokemuksiaan kaupungista. Blogissa paljon ravintolavinkkejä ja paikkoja, jotka vaan pitää tietää – hyvä suunnittelu on reissun A ja  O. Suomalainen Exploras on kirjoittanut myös ruokapaikoista kaupungissa. Tasty Travelissimo -blogissa vinkataan puolestaan suositun Toscanan haastajasta, naapurimaakunnasta Emilia Romagnasta. […]

 • Leave a Reply