Liharuoat,  Reseptit,  Yleinen

Lihaliemi poron luista

Kunnon kotikokki keittelee liemetkin itse. Näin olen kuullut. Olen käyttänyt silti tyytyväisenä valmiita liemikuutioita, ne kun ovat niin helppoja. Ja käytän edelleen, mutta niiden rinnalle on noussut itse tehty lihaliemi, jonka keittelin ihan omin pikku kätösin poron luista.

Siihen meni kokonainen lomapäivä. Ja se oli oikeastaan aika hauskaa. Paahdoin ensin luita uunissa. Aurinko paistoi ikkunasta sisään ja kävin välissä vähän kävelylläkin, vaikka olinkin armottomassa flunssassa (kuten aina lomallani, kuinkas muutenkaan). Luiden paahtamisen jälkeen lihaliemi sai pulputtaa tunti toisensa perään liedellä kun minä istuin koneen ääressä näppis sauhuten tehden blogijuttuja. Flunssasta huolimatta blogi-inspiraatio oli huipussaan. Se on varsin ihana tunne se, kun saa paljon aikaiseksi.

Lopulta iltasella liemi oli valmis ja pakastimme sen jääpalapusseissa odottamaan käyttöä. Lihaliemen keittelystä jääneet juurekset muussattiin ja niiden kaverina syötiin luista revityt lihat, joita irtosi lopulta monen eväsboksillisen verran. Ja miten hyvää lihaa se olikaan! Luista irrotettu tunteja liemessä muhinut murea poronliha, johon lisäsin vain hieman suolaa ja pippuria. Nam. Lihaliemen lisäksi saimme tästä eväät moneksi päiväksi eteenpäin. Ei siis yhtään turha projekti. Mitäs lientä seuraavaksi keitellään?



Lihaliemi poron luista

– n. 2 kg lihallisia poron luita
– 250 g sipulia
– 250 g porkkanaa
– 250 g selleriä
– 250 g palsternakkaa
– 4 laakerinlehteä
– maustepippuria
– suolaa
– timjamia
– persiljaa

Paahda luita uunissa 180-asteessa pari tuntia. Laita luut sitten kattilaan. Pilko juureksia hieman pienemmäksi. Niitä ei tarvitse kuoria. Ei edes sipulia. Näin liemeen saadaan enemmän makua.

Lisää juurekset kattilaan luiden kanssa ja kaada päälle kylmää vettä niin, että luut ja juurekset peittyvät juuri ja juuri. Lisää laakerinlehdet ja maustepippurit. Lisää myös yrtit ja ripaus suolaa. Kiehauta. Kuori pinnalle kertyvä vaahto.

Anna kiehua pienellä lämmöllä tunteja, minulla keittelyyn meni noin 4-5 tuntia. Siivilöi lopuksi liemi ja pakasta vaikkapa jääpalapusseissa.

Liemen jämiä ei kannata heittää pois vaan juurekset voi muussata kerman kanssa maukkaaksi juuresmuussiksi (nyt voit ottaa sipulin kuoret pois). Liha irtoaa luista helposti kahden haarukan avulla. Ne voi pyöräyttää vielä pannulla ja maustaa tarvittaessa suolalla sekä pippurilla. Meidän luista tuli yli kilo lihaa ja juureksista muussi niille lisukkeeksi. Ethän siis heitä jämiä pois.

Kommentit pois päältä artikkelissa Lihaliemi poron luista