Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sitruunarisotto

Risottokokki on päässyt taas irti ja tällä kertaa kehittelin kesäisen raikkaan sitruunarisoton. Pirteä maku syntyi valkoviinistä, sitruunan mehusta ja sitruunan kuoresta. Joukkoon sekoitin ison kasan parmesaania ja annos viimeisteltiin paahdetuilla pinjansiemenillä sekä persiljasilpulla, asiaankuuluvaa öljylorausta unohtamatta.

Sitruunarisottoa nautittiin meillä pääsiäisenä, mutta raikas risotto sopii mainiosti myös kesään. Tai oikeastaan jos minulta kysytään, voi tätä syödä ilolla ihan ympäri vuoden. Risotto toimii hyvin sellaisenaan, mutta ei pistä myöskään pahitteeksi, jos sen kaverina tarjoillaan kalaa tai kanaa.

Sitruunarisotto

2-4 annosta

– 3 dl risottoriisiä
– öljyä
– sipuli
– sitruuna
– litra kasvislientä
– 1 dl valkoviiniä
– 100-200 g parmesaania raasteena (myös grana padano tai pecorino käy)
– nokare voita
– pinjansiemeniä
– persiljaa

Aloita vaikkapa paahtamalla pinjansiemenet kuivalla pannulla niin että ne ruskettuvat hieman, mutta eivät pala.

Pilko sitten sipuli ja kuullota sitä sekä risottoriisiä pannulla öljyssä. Raasta sitruunan kuoresta keltainen osa. Lisää pannulle sitruunankuori, viini ja purista sitruunasta vielä mehutkin joukkoon. Anna niiden imeytyä ja aloita sitten kasvisliemen lisäily.

Lisäile lientä kauhallinen kerrallaan, sekoittele ja anna imeytyä, kunnes lisäät seuraavan kauhallisen. Jatka tätä, kunnes riisi on al denteä. Lisää lopuksi nokare voita, suurin osa raastetusta juustosta ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Viimeistele valmis annos juustoraasteella, persiljalla, pinjansiemenillä sekä lorauksella hyvää oliiviöljyä. Nauti mieluiten sen viinin kera, jota lorautit risottoon sen keittelyn alkuvaiheessa. Hyvä seurakaan ei ole pahitteeksi. Muista ettei risotto odota syöjiään vaan se on parhaimmillaan heti valmistuttuaan!

Previous Post Next Post

10 Comments

 • Reply bisousanni / kulkuri iltatähti tiistai, 26 toukokuun, 2015 at 18:02

  Mon Dieu! Mikä resepti. Hei mä jätin teille tuohon Rantapallossa kiertävään Liebster Awardsiin pari kysymystä, käykääpä kurkkaamassa: https://www.rantapallo.fi/bisousanni/2015/05/26/jannitysta-tiistaihin-liebster-awards/ 🙂 Itse tuossa välilehdessä nyt odottaa tuo Kesän kuumimman blogin äänestyssivu, käyn sujauttamassa teille ääneni! Merci 🙂

  • Reply Martina keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 09:30

   Kiitos! Hauskoja kysymyksiä, katsotaan ehdinkö tarttua haasteeseen kunnolla ennen häämatkaamme. 🙂 Niin ja kiitos paljon äänestä Kesän kuumin blogi -kilpailussa! Toivottavasti arpaonni suosii sinua! 🙂

 • Reply alex tiistai, 26 toukokuun, 2015 at 20:29

  Juuri viikonloppuna tehtiin sitruunarisottoa suurinpiirtein samalla reseptillä, mutta pinjansiemeniä en ole koskaan tullut ajatelleeksi laittaa risottoon – loistoidea, jota täytyy kokeilla seuraavalla kerralla!

  • Reply Martina keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 09:30

   Pinjansiemenet sopii tosi kivasti risottoon. Ne tuo mukavaa purutuntumaa ja minä ainakin olen hulluna paahdettujen pinjansiementen makuun. Nam!

 • Reply Sanni tiistai, 26 toukokuun, 2015 at 21:15

  Helou ja kiitos raikkaasta ohjeesta. Onkohan teillä sama hääpäivä kuin meillä?! Ihanaan aikaan ootte juhlanne ajoittaneet. Ainakin meillä rakastetaan tätä vuodenaikaa: ihanan hempeää vihreää, siihen tunnelmaan sopivaa ruokaa ja kaikki kesäiset riemut edessä! Kiitos ja tietty onnea teille!

  • Reply Martina keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 09:33

   Ole hyvä ohjeesta ja kiitos onnentoivotuksista! Meidän häitä vietettiin tosiaan viime lauantaina 23.5. Ajoitus oli täydellinen. Oli jo ihanan kesäisen vihreää, ei vielä liian kuuma, mutta aurinko paistoi lämpimästi ja nyt häiden jälkeen edessä on koko kesä pelkkää nautiskelua häätohinoiden loputtua. Aivan ihanaa! Ja häämatka on vielä edessä, en malta odottaa lähtöämme Italiaan!

 • Reply Johanna keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 10:32

  Ensinnäkin ONNEA ja toiseksi sitruunarisotto on niin hyvää. Upeaa häämatkaa!

  • Reply Martina keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 10:43

   Kiitos paljon Johanna! Sitruunarisotto on tosi hyvää. Toivon löytäväni hyvää sitruunarisottoa (tai oikeastaan mitä vaan risottoa) häämatkaltakin. Ja eiköhän se onnistu, Italiassa risottohommat osataan yleensä hyvin. 🙂

 • Reply Anu Laine sunnuntai, 8 huhtikuun, 2018 at 16:31

  Ihan älyttömän hyvää! Tein vasta nyt eka kertaa ja puoliso herkistyi hyvästä mausta niin, että silmät kostuivat. Iso kiitos!

  • Reply Martina maanantai, 9 huhtikuun, 2018 at 12:50

   Ohhoh, voi miten ihanaa palautetta! Kiitos itsellesi. Tästä tuli tosi hyvä mieli. 🙂

  Leave a Reply