Suomen suurin matkablogiyhteisö

Cannes

Cannes on tunnettu kaupungissa vuosittain järjestettävistä elokuvajuhlista. Kukapa ei olisi kuullut puhuttavan Cannesin elokuvajuhlista? Filmifestivaalit keräävät punaiselle matolle elokuva-alan kuumimmat nimet ja kaikki haluavat saada tavoitelluimman palkinnon, Kultaisen palmun, joka jaetaan parhaalle elokuvalle. Filmifestivaalien viettopaikkaa Palais des Festivalsia kutsutaan tuttavallisemmin bunkkeriksi, sillä se on paikallisten mielestä melkoisen ruma rakennus.

Cannesin yllä on elokuvajuhlien ulkopuolellakin loisteliaan luksuksen leima. Rantakatua reunustavat luksushotellit ja merkkiliikkeet. Tyylikkäät ihmiset ulkoiluttavat pikkukoiriaan ja sataman huvijahdit hohtavat valkoisuuttaan kilpaa auringon kanssa. Raha on läsnä, mutta Cannesilla on näyttää myös toisenlainen inhimillisempi puoli.

Vanhoilla pikkukujilla voi aistia vanhaa ranskalaista tunnelmaa. Papat ovat kerääntyneet puistoon pelaamaan petanqueta ja kapeita katuja reunustavat erilaiset putiikit, joissa turistien lisäksi kiertelevät myös paikalliset asukkaat. Cannesissa onkin enemmän ympärivuotisia asukkaita kuin muualla Ranskan rivieralla. Tämä on monelle koti.

Cannesiin pääsee Nizzasta kätevästi junalla vajaassa tunnissa. Junalippu maksaa 6-7 euroa yhteen suuntaan. Myös meriteitse pääsisi mainiosti, mutta koska meidän ei nyt tullut otettua mukaamme huvijahtia, käytimme tällä kertaa junaa. Veikkaisin että bussillakin pääsee, vaikkemme tutkineetkaan sitä vaihtoehtoa. Bussi on usein edullisin vaihtoehto ja maisemiltaan kauniimpi kuin tylsä junarata.

Me tutustuimme Cannesiin vain pintapuolisesti, sillä kiertelimme kaupungissa Nizzan lomamme yhteydessä vain muutamia tunteja. Noina tunteina ehdin kuitenkin todeta, että Cannes on varsin ihastuttava kaupunki. Sen pitkät hiekkarannat tuovat vaihtelua Nizzan pikkukivirannoille ja palmujen reunustama maisema saa sydämen hymyilemään. Täällä näyttää juuri siltä, miltä ajattelin Ranskan rivieralla näyttävänkin.

Rantakadun sinisillä penkeillä voi istua ja ihastella maisemaa. Rannan vieressä kohoaa toinen toistaan upeampia rakennuksia ja pehmeät hiekkarannat kutsuvat tallustelemaan rannalle paljain varpain. Palmut huojuvat tuulessa ja meri heijastaa auringon kimmeltäviä säteitä.

Pari askelta syvemmällä sisämaassa rannan ja juna-aseman välillä on tunnelmallisia pikkukujia, joiden varrella on erilaisia kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. On myös vähän karumman näköisiä kadunpätkiä ja hiljaisia kujia, joilla asuu kenties paikallisia. Vanhojen sokkeloisten kujien yllä keikkuu koristeellisia katuvaloja, vanhukset kurkkivat ikkunoistaan ja pyykit kuivuvat naruilla.

Hieman hulppeampaa meininkiä on aistittavissa Cannesin satamassa, jossa toinen toistaan upeammat huvijahdit nököttävät vierivieressä keskipäivän auringossa uinuen. Palvelijat siistivät kansia kun omistajat ovat huvittelemassa kaupungilla. Erään huvijahdin kannella naureskeltiin satamaan saapuville turistitytöille, jotka poksauttivat shampanjan auki jahtien vierellä. Hyvä ettei korkki osunut ikkunaan. Se olisi ollut ehkä vähän noloa, tosin eipä yhden uuden ikkunan ostaminen olisi näiden jahtien omistajien lompakossa juurikaan tuntunut.

Istuimme pitkät tovit satamassa shampanjaa nauttien ja paistattelimme ihanassa auringonpaisteessa. Takanamme olevassa puistonpätkässä oli pappaporukka pelaamassa petanqueta, pyöräilijät hurjastelivat rannansuuntaisella tiellä ja parhaimpiinsa pukeutunut tyttö otti itsestään muikistelukuvia huvijahtien edessä. Paikallinen bloggaaja, kenties?

Muutaman tunnin vierailun aikana ehdin ihastua Cannesiin, ja koska vietimme valtaosan ajastamme rennosti joko puistonpenkillä macaronseja mussuttaen, satamassa shampanjaa siemaillen tai pizzerian terassilla hengaillen, jäi moni kaupungin nähtävyys näkemättä. Välillä pitää vaan ottaa rennosti ja sitä paitsi tämähän tietää vain sitä, että Cannesiin on joskus palattava vielä uudestaankin katsomaan niitä nähtävyyksiäkin ja aistimaan lisää kaupungin ihanaa tunnelmaa. Pintaraapaisu tästä Ranskan rivieran helmestä oli niin vakuuttava.

Previous Post Next Post

35 Comments

 • Reply Jerry / Jerryn keittiössä keskiviikko, 29 huhtikuun, 2015 at 20:32

  Olenkin lähdössä parin viikon päästä Cannesin filmifestareille kuokkavierailemaan, näiden hienojen kuvien avulla oli täydellistä fiilistellä vähän tulevaa reissua!

  • Reply Martina torstai, 30 huhtikuun, 2015 at 09:32

   Vau, mukavaa reissua ja kuokkavierailua filmifestareilla! Kiva jos pääsit jo vähän tunnelmaan postaukseni avulla. 🙂

 • Reply Jenna sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 16:21

  Näyttääpäs kivalta ja tunnelmalliselta. Just sellaiselta kuin olen ajatellut Cannesin olevan. Hyvä ympäristö siemailla vähän shamppanjaa 🙂

  • Reply Martina sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 17:34

   Täällä jos jossain kannattaa törsätä shampanjaan! Tai no, ei kai silloin voi puhua törsäämisestä, kun kaupasta saa pullon shampanjaa kympillä. 🙂

 • Reply Reason for a Season sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 16:48

  Olen useasti kuullut puhuttavat näistä elokuvajuhlista, mutta en ole oikeastaan koskaan tullut ajatelleeksi, millaselta Cannesissa näyttää. Ihan nätin näköinen paikkahan tuo :). Ehkä minäkin lähden joskus vakoilemaan elokuvameininkejä sinne :).

  • Reply Martina sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 17:36

   Sama juttu täällä. Cannes oli ennen tätä matkaa mielessäni vain paikka, jossa järjestetään elokuvajuhlat, mutten ollut osannut ajatella, että onhan siellä oltava muutakin. En oikein odottanut Cannesilta mitään ja se onnistui yllättämään erittäin positiivisesti.

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 16:53

  Minullekin Cannesista tulee heti ensimmäisenä mieleen filmifestivaalit, rikkaat ja huvijahdit. Kaksi viimeisintä taitavat näyttäytyä katukuvassa ympäri vuoden. Mutta symppikseltä paikaltahan tuo näyttää! Jos Nizzaan joskus eksymme, niin ehdottomasti täytyy Cannesissakin vierailla. 🙂

  • Reply Martina sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 17:38

   Cannesissa kannattaa vierailla jos tilaisuus siihen tulee eteen. Se on yllättävän moniulotteinen paikka. Toisaalta rikkaat ja huvijahdit värittävät kaupungin maisemaa, mutta on Cannesilla näyttää myös vaatimattomampi ja inhimillisempi puoli, joka tekee kaupungista ainakin minun silmissäni paljon viehättävämmän. Tosi symppis paikka tosiaan. 🙂

 • Reply Jenna / Journey Diary sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 17:07

  Näyttää just siltä, millaisia muelikuvia mulla on Cannesista ollutkin. (:

  • Reply Martina sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 17:40

   Kiva kuulla. Minulla ei tosiaan ollut juuri mitään mielikuvia Cannesista ennen kuin vierailin siellä, mutta nyt se näyttäytyy mielikuvissani samanlaisena kuin tämän postauksen kuvitus. 🙂

 • Reply Ansku BCN sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 17:24

  Ihania kuvia Cannesista! Olen käynyt siellä pari kertaa, ja kyllähän siellä raha näkyy katukuvassa. Kuitenkin ihan symppis kaupunki! Ja macarons <3

  • Reply Martina sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 17:42

   Kiitos! Cannes on siinä mielessä tosiaan hauska, että vaikka raha on vahvasti läsnä, ei se ole mitenkään ärsyttävää. Kaupunki on silti aito, sympaattinen ja ainakin minä tunsin olevani tervetullut, vaikkei lompakkoni olekaan niin paksu kuin lähes kaikilla vastaantulijoilla. 🙂

 • Reply Heidi sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 17:26

  Shampanjaa ja elokuvia Cannesissa – ei kuulostaisi yhtään huonolta tavalta viettää lomaa. Nizzassa olen käynyt ja ihastuinkin siihen, mutta Cannesiin emme ehtineet. Onneksi on vielä niin monta ihanaa paikkaa maailmassa näkemättä.

  • Reply Martina sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 17:44

   Jos pidit Nizzasta niin pidät varmasti Cannesistakin. 🙂 Ja on vaan hyvä jättää jotain seuraavaankin kertaan. Minullakin on vielä niin paljon nähtävää Ranskan rivieralla, että palaan sinne varmasti, ennemmin tai myöhemmin.

 • Reply Tiia/reisereise sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 17:39

  Vietin viime vuonna pääsiäistä Nizzassa, mutta Cannesiin ei tullut tehtyä päiväretkeä (kävin mielummin Monacossa). Olisi kyllä mielenkiintoista myös tuolla käydä. Niin ja nyyh macaron-leivoksia en ole koskaan (vielä) maistanut.

  • Reply Martina sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 17:46

   Monaco onkin mielenkiintoinen ja hämmentävä paikka! Me kävimme siellä myös ja pidin siitäkin. Tosin siinä missä Monacossa haisi ihan överisti raha, oli Cannes jotenkin sympaattisempi, vaikka rikkaita sielläkin riittää. Omalla vastuulla sitten sinne macarons-puotiin: Herkkuihin jää helposti koukkuun ja pahasti! Joskus toivon etten olisi koskaan maistanut macaronseja. Vyötärön seutu kiittäisi. 😀

 • Reply Panu / Panun matkat sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 20:08

  Canneshan on paljon upeampi paikka luonnossa kuin mielikuvissani. Vau, kyllähän tuolla kelpaisi lomailla. 🙂

  • Reply Martina maanantai, 4 toukokuun, 2015 at 09:16

   Kyllä todellakin kelpaa! Mulla jäi lomailu ihan kesken kun oltiin vaan vajaa päivä Cannesissa. Ensi kerralla viivyn ehdottomasti pidempään!

 • Reply lena sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 20:23

  Voi Cannes! Olen ollut tuolla pari kertaa tosin vuonna miekka ja kivi joten olisi todella kiva lähteä tuonne paikan päälle viettämään aikaa ihan ajan kanssa 🙂 Ruokailemaan, nauttimaan viinistä ja fiiliksestä!

  • Reply Martina maanantai, 4 toukokuun, 2015 at 09:17

   Cannesissa jos jossain on kiva vaan olla ja nautiskella. Aistia fiilistä. Ja korkata se shampanja! 🙂

 • Reply Ida - idaloveslife sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 20:36

  Vau mitä kuvia! Pääsi tunnelmaan mukavasti 🙂 Itse en ole Cannesissa vieraillut, mutta monesti pohtinut, etteihän se voi nyt vain pelkkää leffahömppää olla! Kiva nähdä kaupungista tälläinenkin puoli.

  • Reply Martina maanantai, 4 toukokuun, 2015 at 09:19

   Kiitos! Itse kaupunki jää tosiaan vähän turhan paljon filmifestarien varjoon, vaikka toki leffahömppä on hyvää mainosta Cannesille. Aina ei vaan tule ajatelleeksi, että Cannes on niin paljon muutakin. 🙂

 • Reply sarrrri sunnuntai, 3 toukokuun, 2015 at 22:07

  Olipa miellyttävän…. kontrastista. Niin överisti hienoa, mutta kuitenkin niin kotoista. Täytyy siirtää Cannes must go-listalle. 🙂

  • Reply Martina maanantai, 4 toukokuun, 2015 at 09:21

   Hyvin kuvailtu! Cannes on juurikin täynnä kontrasteja. On paljon rahaa ja rikkauksia, mutta myös sympaattinen ja jopa vähän rähjäinenkin vanha puoli. Ja siellä on ehdottomasti kotoisa fiilis! Se tuli ainakin minulle vähän yllätyksenä. Luulin että Cannes olisi vain pelkkä pintaliitomesta, mutta olin väärässä.

 • Reply Arna / Cocoa etsimässä -matkablogi maanantai, 4 toukokuun, 2015 at 10:26

  Pakko myöntää, että Cannes ei ole koskaan suorastaan vetänyt puoleensa, mutta kyllähän tuolla ainakin kuvien perusteella viihtyisi! Ennemmin tai myöhemmin sitä tulee varmasti eksyttyä Ranskan Rivieralle, ja tokihan sitä täytyy sitten Cannesissakin piipahtaa.

  • Reply Martina maanantai, 4 toukokuun, 2015 at 10:50

   Cannesille kannattaa antaa mahdollisuus. Se osasi yllättää ainakin minut. 🙂

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net maanantai, 4 toukokuun, 2015 at 13:55

  Nizza onkin jo yksi lemppareista, ehkä tämän jälkeen Canneskin.

  Ihanan lämminhenkinen postaus!

  • Reply Martina maanantai, 4 toukokuun, 2015 at 14:53

   Kiitos! Jos pidät Nizzasta, pidät varmasti Cannesistakin. 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, 4 toukokuun, 2015 at 14:24

  Oi, ihanan näköinen paikka! Voisin minäkin noita maisemia ihaillen naukkailla shampanjaa 🙂

  • Reply Martina maanantai, 4 toukokuun, 2015 at 14:55

   Cannes oli kieltämättä ihana vierailupäivänämme. Aurinko paistoi juuri sopivan lämpimästi eikä shampanja ole koskaan maistunut niin hyvältä kuin tuolloin.

 • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, 6 toukokuun, 2015 at 09:41

  Kylläpä näyttääkin houkuttelevalta paikalta :)! Ehdottomasti haluan joskus käydä tuollakin! Ehkäpä voisin ajaa sinne omalla superautolla sitten, kun on rikas :P.

  • Reply Martina keskiviikko, 6 toukokuun, 2015 at 10:49

   Hyvä suunnitelma! Superautolla kannattaa huristella myös lähellä sijaitsevaan Monacoon. Siellä satamassa odottavan oman huvijahdin luokse siis. 😀

 • Reply Susanna sunnuntai, 10 toukokuun, 2015 at 23:02

  Olen samaa mieltä myös siitä inhimillisestä puolesta ja ne sinistäkin sinisemmät merimaisemat ovat todella upeita. Ei niistä merimaisemista voi olla pitämättä, vaikka itse ranta onkin aika kapea hiekkaranta. Muistan myös kauniit kukat ja kivat kujat

  • Reply Martina maanantai, 11 toukokuun, 2015 at 08:55

   Merimaisemat ovat tosiaan valloittavat ja se kapea hiekkarantakin on musta kiva, etenkin kun vertaa Nizzan pikkukivirantaan, joka sekin on kuitenkin erilaisuudessaan elämys. Ihana Cannes. 🙂

  Leave a Reply