Suomen suurin matkablogiyhteisö

Gorilla, Kööpenhamina

Kööpenhaminan kulinaarinen keskus löytyy Meatpacking Districtiltä eli kotoisammin Teurastamon alueelta tai tanskalaisittain Kodbyeniltä. Alue sijaitsee Tivolista hieman lounaaseen ja karun kauniilla alueella nököttää toinen toistaan upeampia ruokaelämyksiä tarjoavia ravintoloita. Voisin lentää Kööpenhaminaan vaikka kokonaiseksi viikoksi vain käymään Teurastamon ruokapaikkoja läpi.

Alueen ja koko Kööpenhaminan kirkkain helmi on ehdottomasti Gorilla. Erinomaista bistroruokaa tarjoileva rennon rouhea ravintola, joka on avattu vasta aivan hiljattain eli viime vuoden lokakuussa. Uskallan jopa väittää tämän olevan koko Euroopan mittakaavassa omaa luokkaansa. Me söimme Gorillassa elämämme parhaan illallisen.

Iso kiitos ruokaelämyksestä kuuluu Marille ja hänen tanskalaiselle bloggaajakaverilleen, jonka suosituksesta varasimme pöydän Gorillasta. Astelimme täpötäyteen ravintolaan odottavaisin mielin ja tilasimme pari lasia viiniä sekä 10 starterin menun.

Pian pöytäämme kannettiin toinen toistaan upeampia ruokia jaettavaksi pöytäseurueen kesken. Jotain paikan tasosta kertoo jo se, että kaikkien kulhojen sisältö maistui toinen toistaan paremmalta. Usean ruokalajin menussa ei ollut yhtään notkahdusta vaan kaikki maistui tasaisen upealta. Se on aika harvinaista.

Ensimmäisenä maistoin isoa ja rapeaa perunasipsiä, joka suorastaan suli suuhun. Miten voi ihan tavallinen sipsikin olla näin hyvää? Ruokia kannettiin pöytään lisää ja jokainen suupala oli kuin makujen tanssia kielellä. Niin hyvää! Tällaisesta minä pidän. Tunnelma ravintolassa oli rento ja iloinen, ruoka erinomaista ja seura parasta mahdollista. Oli mahtavaa päästä jakamaan tämä upea ruokaelämys ihmisten kanssa, jotka todella osaavat arvostaa hyvää ruokaa.

Ruokia kannettiin pöytään lisää ja illallisen edetessä pieni epätoivo alkoi nostaa päätään. Tässä on kyllä ollut kohta jo enemmän kuin kymmenen annosta, maha alkaa täyttyä uhkaavasti, ja ruokaa tulee vaan lisää. Eikä voi mitään, kaikkea pitää maistaa sillä näin herkullisia ruokia ei vaan voi jättää. Chilillä maustetun pastan ja upeiden ricottaa ja parmesaania yhdistelevien pastapallojen jälkeen alkoi vatsa olla jo tosi täynnä. Nyt on varmaan jälkiruokien aika.

Vaan eipä ollutkaan. Pöytään tuotiin vielä kokonainen lampaankoipi, liiloja porkkanoita ja suloisia minihampurilaisia, jotka maistuivat hienostuneen ulkomuotonsa alta ihanasti aamuyön snägäriltä. Hyväntuulen ruokaa parhaimmillaan. Maut olivat upeita, mutta tässä vaiheessa oli pakko luovuttaa ja jättää osa syömättä. Ei vaan pystynyt enää.

Jälkiruokien kohdalla tiesin haluavani maistaa banaani-suklaapehmistä, joka oli toinen kahdesta menuun kuuluvasta makeasta. Häädieetti ja PT:ni tekemä ruokavalio kolkutti takaraivossa ja päätin maistaa toista jälkiruokaa vain lusikallisen. Maistelin luumujäätelöä suussani, jähmetyin hetkeksi paikoilleni kunnes nostin katseeni Henkkaan ja Mariin, jotka näyttivät aivan yhtä hämmentyneen onnellisilta kuin minäkin. Tämä on parasta mitä olemme koskaan maistaneet! Aivan käsittämättömän hyvää!

Siinä samassa vaiensin dieettiajatukset ja söin jälkiruoka-annokseni loppuun viimeistä pisaraa myöten. Tällaiset ruokaelämykset ovat dieetin ulkopuolella, sillä mitään näin upeaa pääsee harvoin maistamaan. Tämä oli ensimmäinen kerta 30-vuotisen elämäni aikana näin täydellisen annoksen äärellä. Ylistimme ruokaa yhteen ääneen ja takaisin hotellille kipitti hämmentynyt tyttö, jolla kesti rehellisesti sanottuna useampi päivä ymmärtää minkä makuilotulituksen äärelle oli päässyt. Aivan upeaa.

Sanoin Marillekin, että tästä on vaikea tehdä postaus, sillä kaikki sanat tuntuvat liian laimeilta kuvaamaan näin upeaa illallista. Uskokaa kuitenkin, kun kolme ruokabloggaajaa vakuuttavat tämän olleen yksi parhaista ruokaelämyksistä ikinä. Jos ehdit käydä Kööpenhaminassa vain yhdessä ravintolassa, mene Gorillaan. Ja muista pöytävaraus! Paikka on nimittäin aivan tupaten täynnä. Ymmärrettävistä syistä.

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Mari/Jotain maukasta-ruokablogi sunnuntai, 1 maaliskuun, 2015 at 11:48

  Mmmmm..ei tähän muuta voi sanoa! Mahtava kokemus, ikimuistoinen ja ihanaa oli nauttia tämä ruokaisa ilotulitus teidän kanssanne 🙂

  • Reply Martina sunnuntai, 1 maaliskuun, 2015 at 14:19

   Kiitos vielä seurasta! Voisin lentää Köpikseen milloin vaan vain käydäkseni Gorillassa uudestaan. Niin käisttämättömän hyvää ruokaa! 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, 3 maaliskuun, 2015 at 10:20

  Kiitos tästä vinkistä! Kööpenhaminassa on niin paljon ravintoloita, että on vaikea valita ruokapaikkaa ja siksi helposti päätyy niihin samoihin tuttuihin rafloihin. Mutta tämä pitää kyllä kokeilla, ehkä jo tällä viikolla! 🙂

  • Reply Martina tiistai, 3 maaliskuun, 2015 at 12:15

   Ole hyvä! Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Eikä pöytävarauksen tärkeyttä voi liioitella, tämä on tosi suosittu paikka. Muita kokeilemisen arvoisia ravintoloita, joista en ole vielä ehtinyt julkaista postausta, ovat ainakin Manfreds & Vin ja Paté Paté. Mutta Gorilla on ehdoton ykkönen! Mene sinne! 🙂

   • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, 3 maaliskuun, 2015 at 15:51

    Manfreds on kokeiltu (ja sinne tulee kyllä varmasti mentyä uudestaan kunhan muutetaan Nørrebrohon huhtikuussa), mutta laitetaan Paté Paté myös korvan taakse! 🙂

    • Reply Martina keskiviikko, 4 maaliskuun, 2015 at 08:32

     Voih, minäkin menisin mielelläni vielä uudestaan Manfredsiin. Sain sieltä elämäni parhaan punajuuriannoksen, jota muistelen vieläkin kaiholla. Paahdettua punajuurta ja pistaasipraliinia, ihan lyömätön yhdistelmä!

 • Reply Bloggaajan suosituksesta: Ravintola Gorilla - Muru Mou maanantai, 9 maaliskuun, 2015 at 09:02

  […] sitten Keltaisen Keittiön arvostelun Kööpenhaminan Kødbyenin Gorilla-ravintolasta (lue juttu täältä!) ja Martina onnistui kuvailemaan elämänsä parasta illallista sellaisin sanoin ja mielikuvin, […]

 • Leave a Reply