Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mandariinibroileri

Kun olin vielä pieni pellavapäinen lapsukainen, syötiin meillä usein viikonloppuisin kanaa. Pöytään nostettiin kokonainen uunissa pitkään muhinut broileri, josta iskä leikkasi jokaiselle sopivan palan. Minulle ja veljelle koipipalat ja iskälle ja äidille rintalihaa. Se oli aina jotenkin juhlava hetki, kun koko perhe kokoontui saman pöydän ääreen, ja sain järsiä koipipalaani yllättävän kärsivällisellä hartaudella noin niin kuin lapseksi, jonka kaverit odottivat jo ulkona leikkien jatkumista. Rapeaksi paistuneen nahan jätin aina viimeiseksi, sillä se oli parasta.

Hieman myöhemmin, kun olin tullut jo teini-ikään, valmisti iskä taas broileria uunissa. Olin yökylässä hänen luonaan ja odottelimme iskän uuden naisystävän (nykyisen vaimon) kanssa vesi kielellä poikamiespolloksi kutsuttua herkkua, joka lähetteli ihania tuoksuja uunin lämmöstä. Poikamiespollon sisään oli tyrkätty haarukalla pistelty sitruuna makua antamaan ja sitruunainen broileri maistui niin hyvälle, että tunsin saman juhlavan tunteen, joka oli läsnä kun katselin lapsena iskän leikkaavan kokonaisesta broilerista paloja perheelleen. Olkoonkin, että söimme poikamiespollon lattialla sorminemme ison sanomalehtipaperin päällä nököttäen. Juhlavaa se oli silti.

Halusin tuoda saman juhlavan tunteen tähän mandariinikanaan, joka sai inspiraationsa iskän sitruunaisesta poikamiespollosta, mutta jonka sitruksen vaihdoin astetta eksoottisempaan mandariiniin. Mandariinin lisäksi broileri täytettiin lempiyrtilläni rosmariinilla, joka sopii mainiosti mandariinin kaveriksi. Kokonaisen jyväbroilerin yrtin ja pippurin makuiset pintamausteet viimeistelivät makumaailman, ja vaikka aluksi mietin, onko mandariini sittenkin liian outo kaveri broilerille, oli kokeilu erittäin onnistunut.

Ja niin vaan se sama juhlava tunne läikähti rinnassa, kun Henkka nosti mandariinikanan lisukkeineen uunista. Broileri mielletään nykyään ihan liian usein pika-arkiruoaksi, kun kaupan hyllyiltä kannetaan kotiin valmiiksi marinoituja kanasuikaleällötyksiä. Kun malttaa nähdä hieman enemmän vaivaa eikä ruoanlaiton kanssa ole tulipalokiire, saa broilerista oikein kelpo edustajan juhlapöytään. Kokeile vaikka tätä meidän mandariinikanaa ja yllätä sen harmonisen pirteällä makumaailmalla ruokavieraasi. Nostetaan broileriruoat takaisin niille kuuluvaan arvoon!

Mandariinibroileri
4-6 annosta

– kokonainen Jyväbroiler
– mandariini
– rosmariinia
– suolaa
– 800 g perunoita
– 800 g porkkanoita
– öljyä

Kuori porkkanat ja pese perunat. Pilko ne sitten tikkumaisiksi paksuiksi lohkoiksi. Asettele porkkana- ja perunalohkot uunivuokaan, lisää loraus öljyä sekä rosmariinia. Pyörittele sekaisin ja mausta ripauksella suolaa.

Täytä sitten broileri. Ripottele ensin suolaa broilerin sisälle ja työnnä sisään sitten kokonaisia rosmariinin oksia. Pistele mandariini haarukalla ja työnnä sekin broilerin sisään.

Sido broilerin koivet takaisin yhteen, jotta täytteet pysyvät sisällä. Laita broileri pötköttelemään porkkana-perunapedin päälle ja laita vuoka 175-asteiseen uuniin noin tunniksi tai kunnes broileri on kypsää.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Hanna keskiviikko, 25 helmikuun, 2015 at 10:07

  Ihana tarina ja niin herkullisen kuuloinen resepti! Nam!

  • Reply Martina keskiviikko, 25 helmikuun, 2015 at 12:05

   Kiitos! Vähän kyllä jännitti miten mandariini ja rosmariini sopivat yhteen kanan kanssa, mutta järkeilin että sen on pakko olla hyvää, ja niinhän se olikin. 🙂

 • Reply Johanna sunnuntai, 1 maaliskuun, 2015 at 14:09

  Meillä myös kokonainen kana oli herkuttelua ja siinä oli se onnenluu, joka piti aina vetää iskän kanssa. Nam!

  • Reply Martina sunnuntai, 1 maaliskuun, 2015 at 14:20

   Ainiin onnenluu! Mekin vedettiin sitä veljen kanssa kerran. Minä hävisin, joten luuta ei vedetty enää uudestaan. Ihan tyhmä leikki. 😀

  Leave a Reply