Suomen suurin matkablogiyhteisö

Prahan parhaat viinibaarit

Olut on kiistatta Prahan ykkösjuoma, mutta kaupungista löytyy myös aivan ihania viinibaareja, joissa kannattaa ehdottomasti maistaa oluen varjoon aivan turhaan jääneitä paikallisia viinejä. Etenkin punainen Frankovka jäi mieleeni, mutta myös paikalliset raikkaat valkoviinit ja hieman yllättäen myös roseeviinit ovat maistamisen arvoisia. En ole aiemmin ollut roseeviinien ystävä, mutta olen joutunut kääntämään kelkkaani maistettuani viime aikoina sekä Prahassa että myös Nizzassa aivan erinomaisia roseeviinejä.

Me tutustuimme Prahassa peräti kahteen kehuttuun viinibaariin, emmekä yhtään ihmettele miksi ne ovat niin pidettyjä. Toinen pienempi viinibaari vei sydämemme, ja voisin palata Prahaan ihan vain vieraillakseni uudestaan Mala Stranassa sijaitsevassa kodikkaassa viinibaarissa. Myös toinen Vanhankaupungin puolella testaamamme paikka oli loistava. Tässä hieman tarkempia koordinaatteja molempiin:

Vinograf
Misenska 8

Lempparimme, pieni tunnelmallinen viinibaari avaa ovensa iltapäivän tunteina Mala Stranan Misenska-kadulla. Viinejä voi tilata laseittain ja päivän menu löytyy seinän liitutaululta. Asiantunteva henkilökunta, joka koostui meidän vierailumme aikana nuoresta sympaattisesta ja osaavasta tytöstä, antaa mielellään viinisuosituksia ja loihtii takahuoneen puolella viinilasin kylkeen pientä purtavaa.

Me pyysimme muutamaa erilaista paikallista viiniä. Tyttö kaatoi laseihimme vuorotellen sekä roseeviiniä, valkoviiniä että punaviiniä ja esitteli viinit asiantuntevasti ja luontevasti. Hän oli koko ajan tilanteen tasalla, jätti ensimmäisen pyynnön jälkeen aina pullon pöytään kuvattavaksi ja ilmestyi kuin tyhjästä tarjoamaan uutta viiniä kun edelliset oli juotu.

Jos koimme viinien kanssa ahaa-elämyksiä ja ihastuimme paikallisiin viineihin, saimme Vinografissa inspiraatiota myös ihan tavallisen juustotarjottimen koostamiseen. Maistelimme nimittäin viinien kanssa paikallisia juustoja ja makkaroita ja yllätyimme aivan täysin siitä, miten ihanan yhdistelmän kova juusto ja hunaja muodostavat. Voi nam.

Vinografissa juusto oli jotakin paikallista herkkua, mutta kokeilimme samaa kotona grana padanolla ja hunajalla, ja voi miten hyvää se olikaan! Tästä lähtien meidän juustotarjottimella on aina kovaa juustoa ja hunajaa.

Vinograf oli tosiaan ihan ehdoton lempparimme ja olemme muistelleet sitä kaihoisasti jo ties kuinka monta kertaa. Meinasimme mennä samaan paikkaan uudelleenkin Prahan lomallamme, mutta lyhyt reissu sai meidät tutustumaan sittenkin mieluummin uuteen viinibaariin ja hyvä niin. Sekin oli nimittäin mainio paikka, joskaan ei ihan yhtä suloinen kuin pieni ja intiimi Vinograf.

Monarch
Na Perstyne 15

Toinen testaamamme paikka tottelee nimeä Monarch ja löysimme sinnekin Tripadvisorin suositusten avulla. Monarch on tilavampi kuin Vinograf ja sitä myöten valikoimakin on suurempi. Tunnelma taasen kärsii hieman koosta, mutta varsin ihana tapaus on tämäkin viinibaari.

Me tilasimme taas muutamaa eri viiniä laseittain. En tiedä johtuiko se viinilasien muotoilusta, optimaalisesta tarjoilulämpötilasta vai mistä, mutta täällä kaikki maistamamme viinit maistuivat kerrassaan upeilta. Ai että, kyllä minä täälläkin vierailisin mielelläni vielä uudestaankin.

Tilasimme Monarchissakin pientä suolaista viinien kaveriksi. Juustot ja leikkeleet olivat herkullisia, mutta Vinograf vei purtavaosastolla hienoisen voiton. Se hunaja ja kova juusto. Ei ole sen voittanutta.

Monarchin sisustus luo mukavaa tunnelmaa kynttilöineen ja viinipulloasetelmineen. Tarjoilijat käyvät hakemassa viinipulloja koko seinän kokoiselta hyllyltä kiipeilemällä katonrajaan tikapuiden avulla. Vihreät valot ikkunoissa ovat hieman hämäävät tuoden mieleen absinttibaarit, mutta muuten Monarch on oikein viihtyisä ja kiva viinibaari. Suosittelemme tätäkin erittäin lämpimästi.

Seuraavalla Prahan reissulla kehotan jättämään oluet edes yhtenä iltana väliin ja käymään tutustumassa paikallisiin viineihin joko Vinografissa tai Monarchissa. Mieluiten molemmissa. Voisin jauhaa Prahan ihanista viinibaareista ikuisesti (niitä oluitakaan kuitenkaan yhtään väheksymättä), mutta luotan siihen, että olen saanut edes jonkun jo vakuuttumaan. Lyhyestä virsi kaunis. Praha ja viinit – Ei ehkä se perinteisin, mutta sitäkin toimivampi yhdistelmä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply