Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kivikauden leipä – gluteeniton

Eräs juhannusvieraistamme toi mukanaan gluteenitonta leipää, jota minunkin täytyi päästä maistamaan. Kivikauden leipä yllätti aivan täysin ja herkullista leipää oli saatava heti lisää vielä toinenkin viipale. Pyysin innoissani reseptiä, samoin teki anoppi, ja anoppi tekaisikin reippaana meille heti seuraavalla viikolla uuden kivikauden leivän.

Otin herkkuleipää eräänä päivänä mukaani töihin ja herkuttelin sillä sekä mansikoilla ennen esteratsastustuntia. Leivän voimalla jaksoi mainiosti viipottaa yli esteiden ja kerroin siitä myös Instagramissa. Instagramissa esitettiin toive laittaa leivän resepti blogiin, joten tässä se nyt on. Gluteeniton kivikauden leipä.

Kivikauden leipä

  – 1 dl oliiviöljyä
  – 5 kananmunaa
  – 100 g saksanpähkinöitä
  – 100 g auringonkukansiemeniä
  – 100 g kurpitsansiemeniä
  – 100 g manteleita
  – 100 g seesaminsiemeniä
  – 100 g pellavansiemeniä
  (- hunajaa)

Sekoita kananmunat ja öljy keskenään. Lisää loput ainekset ja pistä pyörimään blenderiin tai käytä sauvasekoitinta. Sekaan saa jäädä sattumia, joten ei haittaa, jos et saa hommaa ihan sileäksi. Oikeastaan mielestäni tästä ei edes kannata yrittää tehdä liian sileää, rouheinen leipä on nimittäin herkkua.

Voitele leipävuoka ja kippaa seos vuokaan. Laita 170-asteiseen uuniin noin tunniksi. Voit ripotella pinnalle vielä hieman siemeniä. Anna leivän jäähtyä ennen herkuttelua. Tämä on ihan hurjan hyvää, täyttävää ja pitää nälän poissa pitkään. Parasta maistamaani leipää pitkään aikaan.

Kuvan leivässä pähkinät ja siemenet ovat isona rouheena, sillä blenderi, jolla anoppi leipää teki, ei ollut tarpeeksi vahva rikkomaan kovia kavereita. Minua isot sattumat eivät kuitenkaan haittaa vaan päinvastoin, rouskuvan rouhea leipä oli ihan hemmetin hyvää. Suunnittelimme jo, että teemme tätä seuraavaksi kaksi kerralla, ja lisäämme toiseen vaikkapa kuivattua nokkosta, jotakin yrttiä tai valkosipulia. Nam, loistava idea anoppi!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Sanni sunnuntai, 13 heinäkuun, 2014 at 09:20

  No joo, kiitos! Juuri tuontyyppisen leivän ohjetta olen kaivannut, tytär kun syö vain gluteenitonta ruokaa. Tuli siis ohje, kuin tilauksesta! Itsekin tykkään leivästä, joka ei mitään höttöä ole (vaikka paistotuore patonki on vain niin ihanaa!), eli rouheista ja täyttävää sen olla pitää. Vaikka tyttärellä ei keliakiaa olekaan, niin ollaan huomattu voinnin parantuneen, kun on jätetty gluteenipitoiset raaka-aineet pois. Siis ISO kiitos! T. Sanni

  • Reply Martina sunnuntai, 13 heinäkuun, 2014 at 17:41

   Voi miten hieno juttu että resepti tuli tarpeeseen! Terveisiä tyttärellesi, toivottavasti leipä maistuu! 🙂

 • Reply tatjaana tiistai, 15 heinäkuun, 2014 at 08:44

  Nam, nam, jos täkisin ko. leipää, söisin sen yhtenä päivänä. Kalliiksi tulisi ja kenties paino nousisi entisestään. Tarkoitan, että en voi pitää kotona kaapissa mitään oikein maukkaita ruokia, koska en pysty hillitsemään itseäni ja syön kaiken samana päivänä.

  Samoin en osta pakastimeen jäätelöä vierasvaraksi, koska syön myös jäätelöt parissa päivässä.

  Martina, aloin seurata Sinua instagramissa, mutta oli pakko lopettaa seuraaminen, koska ruokakuvasi ovat liian hyviä.

  • Reply Martina lauantai, 19 heinäkuun, 2014 at 13:35

   Sama juttu täällä, minäkään en voi pitää kotona mitään herkkuja vierasvarana, sillä syön ne kuitenkin itse. Jos en muuten, niin minulla on paha tapa syödä unissani makeaa. Sen takia Henkka joutuu piilottamaan mm. kaikki suklaan jämät ja muut herkut etten löydä niitä kun kävelen unissani. 😀 Kuulostaa ehkä aika oudolta ja sitä se kieltämättä onkin. 😀

 • Reply Ulla maanantai, 14 maaliskuun, 2016 at 09:47

  Onko totta että taikinaan ei tuu yhtään jauhoja!

  • Reply Martina tiistai, 15 maaliskuun, 2016 at 08:41

   Totta se on! Ja silti lopputulos on hyvin leipämäinen.

  Leave a Reply