Suomen suurin matkablogiyhteisö

Banoffee

Banoffee, eli banaanista ja toffeesta kasattu kakku tai piirakka, on vilahdellut tiuhaan eri ruokablogeissa. Tai no, viime aikoina banoffeeta ei ole näkynyt enää niin paljon kuin joskus aiemmin, jolloin banoffeesta tehtiin myös muun muassa mustikkaisia versioita, ja kaikkialla hehkutettiin kondensoitua maitoa, josta saa niin helposti keitettyä kinuskia.

Minä en lähtenyt tuolloin aikoinaan mukaan banoffee-hömpötykseen, mutta jonnekin mielen sopukoihin hauskan näköinen jälkiruoka jäi muhimaan. Sieltä se kaivettiin esiin kun vuosi 2013 vaihtui vuodeksi 2014 ja niin meillä syötiin vuodenvaihteen pirskeissä banoffeeta.

Odotukset kakkua kohtaan eivät olleet kovin korkealla, sillä ajatus banaanista, toffeesta ja kermavaahdosta on aika ällömakea. Mutta kokeillaan nyt kuitenkin, pitäähän jokaisessa itseään kunnioittavassa ruokablogissa olla banoffeen resepti.

banoffee-2

Kun jälkiruoan aika sitten tuli, lennähtivät ennakkoluulot roskiin jo ensimmäisen suupalan kohdalla. Tämähän on ihan mielettömän hyvää! Ei lainkaan liian makeaa vaan ehdottomasti enemmän kuin osiensa summa ja koostumukseltaankin aivan jumalaista. Rapea keksipohja, tahmea kinuski, pehmeä banaani ja unelmankevyt kermavaahto tuntuvat suussa niin kivalta yhdessä, että aina pitää ottaa vielä yksi lusikallinen.

Kakkua piti syödä lisää heti seuraavana päivänä aamiaisen jälkiruoaksi, vaikka olin pyhästi luvannut itselleni, että herkuttelut loppuvat aattoiltaan. En vaan voinut vastustaa banoffeen kutsua ja lusikoin yön aikana vielä maukkaammaksi muhinutta kakkua naamariin ison palan. Voi nam. Kesällä täytyy kokeilla sitä mustikkaistakin versiota. Tai mansikkaista, vadelmaista, mangolla maustettua.. Banoffeesta on moneksi.

banoffee-3

Banoffee

– 100 g voita
– 250 g digestivekeksejä
– 1 prk kondensoitua maitoa
– 2 banaania
– sitruunamehua
– 2, 5 dl vispikermaa
– suklaasokeria tai vaniljasokeria

Keitä ensin kondensoidusta maidosta kinuskia. Tämän voit tehdä jo hyvissä ajoin valmiiksi. Laita purkki kattilaan ja lisää vettä niin että purkki peittyy kokonaan. Keitä miedolla lämmöllä 2,5-3 tuntia, lisää tarvittaessa vettä. Jätä purkki sitten jääkaappiin odottamaan banoffeen valmistamista.

banoffee-6

Murskaa keksit ja sekoita niihin sulatettu voi. Painele seos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa.

Lisää sitten keksipohjan päälle kinuskiksi keittämäsi kondensoitu maito. Kuori ja viipaloi banaani ja pirskottele viipaleiden päälle hieman sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Levitä banaaniviipaleet kinuskin päälle.

banoffee-1

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se suklaasokerilla tai vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto tortun päälle, kuori ja viipaloi toinen banaani ja pirskottele taas sitruunamehua banaaniviipaleiden päälle. Koristele kakku banskuviipaleilla ja suklaasokerilla, kaakaojauholla tai raasta suklaata koristeeksi. Kakku on valmis nautittavaksi heti, mutta sen maku paranee jos kakku saa tekeytyä hetken jääkaapissa. Meidän kakku maistui entistä taivaallisemmalta seuraavana päivänä.

banoffee-4

Katso myös vadelmabanoffee

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Huli keskiviikko, 26 helmikuun, 2014 at 09:14

  Näin joskus viitisen vuotta sitten Nigellan kokkaavan banoffeeta ja resepti päätyi heti ohjelman jälkeen to do -listalle. Vielä tänäkään päivänä en ole ”ehtinyt” tehdä banoffeeta, mutta joskus sitten. 🙂 Musta tossa ei ole mitään ällömakeeta, se kuulosti ja näytti Nigellan keittiössä yksinkertaisesti täydelliseltä. Ainoa ällömakea juttu on mignon-munat, ne taitaa ilmestyä kauppoihin ihan kohta.

  • Reply Martina keskiviikko, 26 helmikuun, 2014 at 10:45

   Banoffee on roikkunut munkin to do -listalla ikuisesti ja nyt vihdoin sain aikaiseksi tehdä sitä. Eikä jäänyt kyllä vikaan kertaan, tämä oli nimittäin tosi hyvää.

   Heh, mignon-munat on kieltämättä aika ällömakeita, mutta jotenkin mä silti tykkään niistä. Joka vuosi täytyy syödä yksi mignon-muna ja sen jälkeisessä pahassa olossa vannoa, ettei enää ikinä koske mignoneihin. Ja seuraavana vuonna sama juttu toistuu kuitenkin. 😀

 • Reply Justiina maanantai, 3 maaliskuun, 2014 at 17:36

  Hei, ihana herkku tuo banoffee. Ei ollut minustakaan ällömakea vaan sopivan ihana. Yleensä en saata syödä makeaa kovin paljon joten tuo yllätti että sitä meni toinenkin palanen ja kun sitä nimenomaan oli kehuttu tosi makeaksi. Hassua.

  • Reply Martina tiistai, 4 maaliskuun, 2014 at 08:31

   Sama juttu täällä. Otin ensin vaan pienen palan kun ajattelin banoffeen olevan tosi makeaa, mutta eihän se ollut. Jännä juttu. Aineosat ovat kuitenkin kaikki melko makeita.

 • Reply Dinner4u2 maanantai, 6 lokakuun, 2014 at 13:36

  Olipas hyvää! Ekaa kertaa ikinä kokeilin Banoffeeta – tästä löytyy mun makusuosikit; banaani, kinuski ja keksipohja ja kyllä diggasin! Kiitos maukkaasta ja helposta reseptistä :).

  • Reply Martina keskiviikko, 8 lokakuun, 2014 at 08:31

   Kiva kuulla että maistui! Tämä on yksi minunkin kaikkien aikojen lemppareista, vaikka aluksi epäilinkin sen olevan aivan liian ällömakeaa.

 • Reply Milka maanantai, 11 heinäkuun, 2016 at 18:44

  Moi! Muistatkohan mikä oli vuoan halkaisija? Mietin keksireunoja ja riittääkö tuo määrä n. 23 cm halkaisijalle? ^^

  • Reply Martina lauantai, 16 heinäkuun, 2016 at 17:20

   Riittää varmasti. Mulla oli muistaakseni ainakin suunnilleen samankokoinen vuoka.

 • Reply ritva suutari torstai, 24 marraskuun, 2016 at 11:59

  Olipa todella herkullinen yllätys tämä kakku, meillä iso porukka söi sen yhdellä istumalla! Teen varmaan toistekin.

  • Reply Martina torstai, 24 marraskuun, 2016 at 18:11

   Banoffee on yksi kaikkien aikojen lemppareistani. Se kerää aina paljon kehuja. Pakko tehdä sitä itsekin pian uudestaan. 🙂

  Leave a Reply