Suomen suurin matkablogiyhteisö

Jättikatkarapu-tryffeli-shampanjarisotto

Henkka toi eräältä Italiaan suuntautuneelta työreissultaan tuliaiseksi muun muassa pullon tryffeliöljyä. Olen jostain syystä säästellyt tuota pulloa erityisiä tilaisuuksia varten, vaikka saahan vastaavaa öljyä myös Suomesta. Mitä sitä turhaan säästelemään. Mutta kun juuri tämä pullo on erityinen, se on tuliainen ja vieläpä Italiasta. Ei sitä saa tuhlata.

Vuoden vaihtuminen oli tarpeeksi hyvä syy raottaa tryffeliöljypullon korkkia ja voi jestas millaiseen ruokaan herkkuöljyä käytin. Ruoasta viiniin -kirjan sivuilta löytyi risotto, johon saisi lorauttaa tryffeliöljyn lisäksi myös shampanjaa ja paistaa lisukkeeksi jättikatkarapuja. Risotto kuulosti niin herkulliselta, että otin reseptin heti talteen ja päätin tehdä sitä vuoden vaihtuessa.

Risotto oli täydellinen valinta vuodenvaihteen makumatkalle myös siksi, että halusimme Henkan kanssa tarjota appivanhemmilleni ihan oikeaa risottoa, jotta hekin pääsevät maistamaan mikä ero on Risotolla isolla R:llä ja riisi-jauheliha-hemapamössö ”risotolla”. Niinpä pääsin vuoden viimeisenä päivänä lempipuuhaani risoton keittelyyn ja lopputulos oli mitä mainioin.

Keittelin risottoa varten tulevan sieniliemen valmiiksi jo pari päivää aikaisemmin, sillä makujen muhittelu kattilassa kestää noin tunnin verran. Liemen voi kuitenkin tehdä halutessaan vasta herkuttelupäivänäkin, niin kuin kirjan sivuilla neuvotaan, jos vaan aikaa on. Ja jos aikaa ei ole lainkaan, voi risottoon käyttää hätätapauksessa myös kaupan liemikuutioita tai fondeja, mutta suosittelen kuitenkin keittämään liemen itse, sillä itsetehdyn liemen maku on paljon parempi kuin liemikuutioissa.

Sieniliemen resepti löytyy täältä.

Jokirapu-tryffeli-shampanjarisotto:

– 250 g risottoriisiä
– 2 rkl voita
– 1,5 l sienilientä (resepti täällä)
– 2-3 dl shampanjaa tai kuohuviiniä
– 100 g voita
– 100 g parmesaania
– tryffeliöljyä
– jättikatkaravunpyrstöjä

Sulata voi pannulla ja kuullota risottoriisiä voissa kunnes riisi on hieman läpikuultavaa. Ala sitten lisäillä sienilientä kauha kerrallaan risottoa koko ajan sekoitellen. Anna liemen imeytyä melkein kokonaan ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Jatka tätä kunnes riisi on al denteä.

Lisää sitten vielä shampanja tai kuohuviini ja anna kiehua hetken. Viimeistele sekoittamalla voita ja parmesaania risoton joukkoon. Mausta tryffeliöljyllä. Paista jättikatkaravunpyrstöt toisella pannulla ja mausta ne suolalla sekä pippurilla. Tarjoile risotto paistettujen jättikatkaravunpyrstöjen kanssa.

Kirja suosittelee juomaksi Louis Massing Brut Reserve -shampanjaa. Minä käytin risottooni hieman edullisempaa kuohuviiniä, jota nautimme myös ruokajuomana. Kirjassa annetaan shampanjan vaihtoehdoksi myös jokin runsas, eksoottisen hedelmäinen ja makean mausteinen valkoviini Alsacesta tai Sisiliasta.

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Maria tiistai, 8 syyskuun, 2020 at 16:27

    Hei, törmäsin tähän reseptiisi ja se kuulostaa ihanalta. Menee kokeiluun. Paljonko tuota tryffeliöljyä mukaan kannattaisi lorauttaa?

    • Reply Martina tiistai, 15 syyskuun, 2020 at 14:09

      Kiva kuulla! Lorautinkohan minä sitä noin ruokalusikallisen verran. En laittanut tarkkaa määrää kun se riippuu hieman tryffeliöljystä ja tietysti omasta mausta. Laittaisin ensin vähän, maistaisin ja lisäisin sitten tarvittaessa. 🙂

    Leave a Reply