Ruokavinkkejä Roomaan – Mitä ja missä syödä?

Rooma on upea ruokamatkakohde, kuten mielestäni Italia aina on, mutta Roomassa jos jossain kannattaa nähdä hieman vaivaa ravintolavalinnan eteen, sillä tarjontaa on monenlaista ja turistien suosimissa paikoissa maksat helposti ylihintaa huonosta sapuskasta. Parhaisiin ravintoloihin on myös hyvä tehdä pöytävaraus etukäteen vaikka jo kotoa käsin, jotta varmistat pääsysi ravintolaan. Enkä tarkoita parhailla ravintoloilla nyt hienoimpia ja kalliimpia, vaan hinta-laatusuhteeltaan parhaita paikkoja, joista saa erinomaista ruokaa hyvään hintaan.

Keräsin tähän sekä parhaat ruoat, joita Roomassa kannattaa maistaa, että meidän Rooman reissujen aikana löytämämme lempiravintolat, joista löytyy jotakin niin budjettimatkailijoille kuin luksusta kaipaavillekin ja kaikille siltä väliltä. Ota tästä vinkit talteen ja kerro ihmeessä myös omat Rooman ruokalempparisi kommenttiosiossa.

Mitä syödä?

Cacio e pepe

Cacio e pepe on yksi kaikkien aikojen lempipastoistani. Yksinkertainen pasta pitää sisällään itse pastan lisäksi vain juustoa ja pippuria, mutta on sata kertaa parempaa kuin miltä vaatimaton yhdistelmä saattaa äkkiseltään kuulostaa. Cacio e Pepeä on saatava ainakin kerran Rooman reissulla ja ravintolavalinnasta riippumatta se on ollut ainakin omalla kohdallani aina herkullista. Tästä voisi päätellä, että Cacio e Pepeä on vaikea sössiä. Kokeile vaikka ja valmista klassikkopastaa kotikeittiössäsi tällä ohjeella.

Carbonara

Rooman klassikkopastoista tunnetuin on varmasti carbonara, joka pitää sisällään pancettaa, juustoa ja kananmunaa. Tuhti pasta on monen lemppari. Myös minun, vaikka Cacio e Pepe kiilaa listallani senkin edelle.

Pasta alla Gricia

Pasta alla Gricia on kuin Carbonara, mutta ilman kananmunaa. Tämä tekee pastasta hieman kevyemmän ja minä ainakin pidin myös tästä versiosta kovasti. Kuumana päivänä Gricia on valintani, sillä Carbonara tuntuu helteessä helposti liiankin tuhdilta.

Amatriciana

Neljäs roomalainen (tai laziolainen) klassikkopasta on tietysti Amatriciana, jonka tomaattinen kastike on monen makuun. Amatricianaan voidaan lisätä tomaatin ja guancialen (possun poski) lisäksi myös valkosipulia, chiliä, mustapippuria ja/tai sipulia. Italialaiseen tyyliin jokaisella on pastasta hieman oma versionsa, joka on tietysti se ainoa oikea. Kaikille versioille on kuitenkin yhteistä tomaatti, guanciale ja yleensä myös pecorino.

Fiori di zucca

Kesäkurpitsan kukat on yleinen alkuruoka Laziossa. Kellertävän oranssit kukat tarjoillaan yleensä juustolla täytettyinä ja friteerattuina ja ne ovat näin valmistettuina melkoisen tuhti mutta herkullinen naposteltava.

Carciofi alla Giudia

Keväällä artisokka-aikaan kannattaa hakeutua Rooman ghetton alueelle maistelemaan Carciofi alla Giudiaa eli juutalaisittain valmistettuja artisokkia. Rapeat artisokat ovat suolaisuudessaan kuin sipsejä ja erittäin herkullinen alkuruoka tai naposteltava. Me maistelimme maaliskuisen reissumme aikana Carciofi alla Giudiaa peräti kahdesti saman päivän aikana, sillä ihastuimme rapeaan herkkuun ihan päätä pahkaa.

Carciofi alla Romana

Toinen tapa valmistaa artisokat on roomalaisittain, jossa artisokat tarjoillaan yrteistä ja valkosipulista tehdyn kastikkeen kera. Tämäkin on herkullinen vaihtoehto, mutta itse suosin iki-ihanaa Giudiaa.

Muuta

Lisäksi Roomassa syödään paljon liharuokia, kuten Coda alla Vaccinaraa (häränhäntämuhennosta) ja Saltimbocca alla Romanaa (vasikanlihaa prosciutton ja salvian kera). Myös naudan mahalaukkua Trippaa ja muita sisäelimiä syödään paljon. Roomassa, kuten kaikkialla Italiassa, kannattaa herkutella tietysti myös gelatolla ja pizzalla.

Missä syödä?

Vaikka olenkin sitä mieltä, että Italiassa saa harvoin pahaa ruokaa, kannattaa etenkin Roomassa nähdä hieman vaivaa ravintolavalintojen eteen. Hinta-laatusuhde on useimpien nähtävyyksien ja aukioiden liepeillä olevissa ravintoloissa pielessä ja nyrkkisääntönä pidänkin, että mitä viihtyisämmän näköinen terassi näkyvällä paikalla isojen kylttien kera, sitä huonompi hinta-laatusuhde. Poikkeuksiakin toki on, mutta usein hyvän ravintolan tunnistaa siitä, että se on ulkoisesti melko vaatimaton.

Pastificio
Via della Croce 8

Mielestämme Rooman paras hinta-laatusuhde on ehdottomasti espanjalaisten portaiden läheltä löytyvässä Pastificiossa, josta saa lounaspastan joko mukaan tai pastakaupan hyllyille tehtyjen tasojen päällä syötäväksi vain neljällä eurolla. Muovimukiin saa pyydettäessä viiniä samaan hintaan. Lue lisää Pastificiosta täältä.

Trapizzino
Via Giovanni Branca 88

Toinen hyvä lounas- tai välipalavaihtoehto ovat Trapizzinon pizzataskut, joita me maistelimme Testaccion kaupunginosassa. Lisää pizzataskuista ja Testaccion kaupunginosasta voit lukea täältä.

Cul de Sac
Piazza di Pasquino 73

Jos asuisin Roomassa, olisi tämä kantapaikkani. Viinilistaa pyydettäessä saat pöytään kokonaisen kirjan italialaisia viinejä, joista tarjoilija auttaa tarvittaessa valitsemaan mieleisen. Kaveriksi voit tilata niin ikään todella kattavalta listalta juustoja ja leikkeleitä. Myös paikan jänisragua on kehuttu. Lue lisää Cul de Sacista täältä.

Armando al Pantheon
Salita dei Crescenzi 31

Me söimme Armando al Pantheonissa herkullisen illallisen, jonka aloitimme rohkeasti sydäntä, maksaa ja keuhkoja sisällään pitävällä annoksella (kuvassa). Epäilyttävän kuuloinen annos oli herkullinen aivan kuten kaikki muukin täällä maistamamme. Pöytävaraus on etenkin ilta-aikaan ehdoton, sillä ravintola oli meidänkin vierailun aikaan täynnä varauksia jo ennen kuin ovet avattiin.

Trattoria da Enzo al 29
Via dei Vascellari 29

Trasteveren syrjäisellä sivukadulla sijaitsevassa Trattoria da Enzossa pöydän täyttävät paikalliset ja pöytävaraus tännekin on suositeltava, joskin vaihtuvuus on nopean palvelun ravintolassa vauhdikasta eivätkä kadulla odottelevat ihmiset joutuneet ainakaan meidän havaintojen mukaan jonottamaan kovin kauan vapautuvaa pöytää. Maista ainakin roomalaisia pastoja, joita luettelin ylempänä. Voit lukea lisää trattoriasta ja Trasteveresta täältä.

Fluid
Via del Governo Vecchio 46

Fluidin aperitivo on etenkin paikallisten suosiossa ja täältä saakin pikkurahalla juoman kylkeen koko pitkän pöydän kattavan valikoiman erilaisia aperitivoherkkuja, joita kannattaa käydä myös santsaamassa. Ravintola on sisustukseltaan hieman erikoinen, mutta aperitivo on niin herkullinen ja edullinen, ettei kannata antaa paikoin hieman epämääräisen miljöön häiritä. Fluidista ja aperitivokulttuurista voit lukea täältä.

Caffè Greco
Via dei Condotti 86

Luksusta kaipaava voi mennä maistelemaan kerrostarjottimellisen upeita pikkuherkkuja Caffè Grecoon, josta saa melko suolaisella juoman hinnalla ison kasan pikkunaposteltavaa. Yhtäkkiä juoma ei tunnukaan enää niin kalliilta kun kaupan päälle tuleva kerrostarjotin kannetaan pöytään. Lue lisää Caffè Grecosta täältä.

VinAllegro
Piazza Giuditta Tavani Arquati 114

Myös VinAllegron aperitivoa on kehuttu ja vaikka emme itse viinibaarissa vieraillessamme sitä testanneetkaan, uskallan silti suositella sitä. Kävimme katsomassa miltä aperitivovalikoima näyttää ja nautimme paikan bruschettoja, jotka vakuuttivat niin, että uskon aperitivonkin olevan mainio. Viinivalikoima ja palvelu ovat ainakin erittäin hyviä ja tunnelma mukavan rento ja italialainen.

Lisää baarivinkkejä Roomaan löydät täältä.

Mikä on sinun Rooman ruokalempparisi?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta keskiviikko, kesäkuu 13, 2018 at 13:27

    Hyviä ravintolavinkkejä, voin näin paikallisena suositella ihan samoja paikkoja, vaikka itse nykyään harvemmin niissä käynkin! Turistien määrä ei näissä paikoissa vaikuta ruoan laatuun, sillä Rooman kaltaisessa matkailijoiden suosimassa paikassa ravintola voi olla erinomainen, vaikka siellä olisi enemmän turisteja kuin paikallisia. Vaikka viihdyn itse nykyään paremmin paikoissa, joissa ei tarvitse pyytää erikseen italiankielistä ruokalistaa, niin ruoan puolesta voisin näissä hyvin käydä 🙂 Kiva esittely myös Rooman klassikkoruokiin ja hyvä maku sulla: ”Cacio e pepe” oli myös Anthony Bourdainin lempipasta (ja minun myös)!

    • Reply Martina keskiviikko, kesäkuu 13, 2018 at 14:08

      Kiitos, mahtavaa kuulla että postaus saa myös kaltaisesi paikallisen hyväksynnän. 🙂 Kuulin vasta Anthony Bourdainin kuoleman jälkeen hänenkin lempipastansa olleen cacio e pepe. Toisaalta kukapa siitä ei pitäisi? Lupasin muuten juuri tällä viikolla tehdä pitkästä aikaa cacio e pepeä kotona kun löysin kaupasta järkevänhintaisen paketin pecorinoa. Vesi herahti kielelle pelkästä ajatuksestakin, vaikka mieluiten söisin cacio e pepeä tietysti Roomassa. 🙂

  • Reply Liisa sunnuntai, kesäkuu 17, 2018 at 23:13

    Oi, tulipa ikävä Roomaan ja italialaisen ruoan pariin! Näistä klassikoista löytyi itselleni myös uusi tuttavuus: Carciofi alla Giudia. Kuulostaa niin hyvältä, että täyttynee laittaa annos testiin seuraavalla Rooman-matkalla! 🙂

    • Reply Martina maanantai, kesäkuu 18, 2018 at 11:33

      No älä, mulla on ikuinen ikävä Roomaan ja italialaisen ruoan pariin! 😀 Carciofi alla Giudiaa kannattaa ehdottomasti maistaa. Se on yksi parhaista asioista, joita olen Italiassa syönyt, ja se on aika paljon sanottu. Harmillisesti sitä saa vain artisokka-aikaan keväällä eli vajaan vuoden ainakin joutuu vielä odottamaan.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA maanantai, kesäkuu 18, 2018 at 15:38

    Ei vitsit, olispa tämä postaus tullut pari päivää aikaisemmin sillä 12.6. palattiin juuri Roomasta. :’D Pitää muistaa tää postaus, kun seuraavan kerran menee Roomaan. Oma suosikkini ylivoimaisesti on Le Mani in Pasta Trasteveressä, se carbonara on jotain niiiin hyvää. Oikeastaan olisin voinut elää pelkällä carbonaralla vaikka koko loman. Ja noilla artisokilla.

  • Reply Anna K. maanantai, kesäkuu 18, 2018 at 22:20

    Voi mitä herkkuja, nälkä tuli! Ihan mikä vaan kelpaisi just nyt. Melko pervon näköinen tuo vihreä artisokka-annos tai sitten se on vaan tämä mun mielikuvitus. 😀 Roomassa olisi taas kiva käydä pitkästä aikaa.

  • Leave a Reply