Paahdettu fetasalaatti

Ehdottomasti tunnetuin kreikkalainen ruoka on kreikkalainen salaatti eli fetasalaatti. Se on ihanan raikas ja suolainen ruoka Välimeren kuumuudessa ja ihan täydellinen kesälounas täällä Suomessakin. Pohjolan kylmään talveen se ei kuitenkaan sellaisenaan ihan riitä vaan ainakin minä kaipaan jotain lämmittävämpää, lohduttavampaa ja tuhdimpaa. Niinpä työnsin fetasalaatin uuniin.

No okei, en työntänyt fetasalaattia ihan sellaisenaan uuniin vaan vaihdoin ensin uuniin sopimattomat ainesosat sellaisiin, jotka vain paranevat uunissa paahtuessaan. Idea tähän reseptiin on peräisin Glorian Ruoka & Viini -lehdestä, josta löydän aina monta kokeilemisen arvoista reseptiä. Minä tein reseptin suoraan tuplana, niin että saimme syödä herkkua useampana päivänä. Emme kyllästyneet varsinkaan kun paistoimme toisena päivänä salaatin kaveriksi kanaa, joka teki salaatista entistä ruokaisamman. Lihansyöjät pysyivät tyytyväisinä.

Paahdettu fetasalaatti
4 annosta

– 200 g fetajuustoa (kokonainen levy on parempi kuin valmiit kuutiot)
– 3 valkosipulinkynttä
– 2 punasipulia
– 1 fenkoli
– 1 kesäkurpitsa
– 250 g tuoreita vihreitä papuja
– 250 g tummia viinirypäleitä
– 1 dl kivettömiä kalamataoliiveja
– puolikas sitruuna
– 4 rkl oliiviöljyä
– 2 rkl punaviinietikkaa
– 200 g pieniä luumutomaatteja
– nippu basilikaa
– kuivattua oreganoa
– suolaa ja pippuria

Pilko ja kuori valkosipulinkynnet ja punasipulit. Pilko myös fenkoli, kesäkurpitsa ja feta. Huuhtele viinirypäleet ja irrota ne tertusta. Huuhdo vihreät pavut, leikkaa niistä päät pois ja pilko pikkusormen pituisiksi paloiksi.

Sekoita puolikkaan sitruunan mehu, öljy ja punaviinietikka ja sekoita oregano seoksen joukkoon. Pyörittele valmistelemasi kasvikset (eli kaikki muut kaverit paitsi feta, oliivit ja tomaatit) öljyseoksessa ja kippaa koko höskä uunipellille. Heitä pilkottu feta perään, samoin oliivit. Tomaatit saavat odotella vielä hetken. Ripottele päälle suolaa ja pippuria.

Paahda salaattia 200-asteiseen uunissa noin 20 minuuttia. Lisää sitten huuhdellut tomaatit pellille ja paahda vielä kymmenisen minuuttia. Viimeistele basilikalla ja maista tarvitsisiko suolaa ja pippuria kenties vielä lisätä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply Peggy torstai, tammikuu 4, 2018 at 10:17

    Kreikan reissullamme söin varmaan joka päivä fetasalaattia, niin hyvää. Ihanat muistot tulvahti ihan mieleen salaatistasi ja matkakuume 😀 Pääsispä nyt lämpöiseen <3

    • Reply Martina torstai, tammikuu 4, 2018 at 16:17

      Fetasalaatti on yksi niistä ruoista, jotka maistuvat parhaalta autenttisessa ympäristössä. Mullakin tulee siitä aina ensimmäisenä mieleen lomat Kreikassa. 🙂

  • Reply Mari keskiviikko, tammikuu 10, 2018 at 07:31

    Mä grillasin kesällä fetasalaatin ainekset. Oli älyttömän hyvää.

    • Reply Martina keskiviikko, tammikuu 10, 2018 at 19:00

      Ooh, varmasti oli!

  • Reply Nanna torstai, tammikuu 11, 2018 at 11:53

    No just tämmöset on niin parhaita. Kirjoitin just ylös viikonlopun ruokasuunnitelmiin, että uunissa paahdettu fetasalaatti!

    • Reply Martina torstai, tammikuu 11, 2018 at 17:48

      Nää on niin parhaita! Meillä ei ole viime aikoina juuri muita ruokia tehtykään kuin tämäntyyppisiä.

  • Reply Piiku lauantai, tammikuu 13, 2018 at 22:32

    Kreikassa on tullut matkailtua paljon ja eri variaatiot tästä salaatista on aina tervetulleita. Se fetajuusto vaan paikan päällä on sanoinkuvaamattoman hyvää, Suomesta ei oikein löydä vertaista mutta onneksi päästään lähelle!

    • Reply Martina sunnuntai, tammikuu 14, 2018 at 20:37

      Totta, Suomesta ei löydy yhtä hyvää fetaa, mutta aika lähelle pääsee kun ostaa sellaisen kokonaisen levyn. Pahimpia ovat valmiit kuutiot, varsinkin kevytversiot. Yäk!

  • Reply Kimmo Ollila sunnuntai, tammikuu 14, 2018 at 12:18

    Mainio idea! Itsekin pidän yksinkertaisista paahdetuista kasvislisäkkeistä. Miksei siis myös salaatista. Paahdettuna vaikuttaa heti ruokaisammaltakin.

    • Reply Martina sunnuntai, tammikuu 14, 2018 at 20:38

      Se on jännä miten paahdetut kasvikset tuntuu heti kunnon ruoalta kun raakana ne ovat ”vain” salaatti tai lisuke. 🙂

    Leave a Reply