Ruokamatkalla Krakovassa – Maista ainakin näitä

Puola ja Krakova eivät välttämättä tule ihan ensimmäisinä mieleen kun mietitään eurooppalaisia ruokamatkakohteita, mutta on sielläkin muutama paikallinen erikoisuus, joita kannattaa ehdottomasti maistaa. Krakova itse asiassa jopa hieman yllätti minut ruokamatkakohteena ja jäin kaipaamaan ainakin kaupungin herkullisia zapiekanka-leipiä. Paikallista sienikeittoakin lusikoisin mielelläni vielä uudestaankin.

Sen pidemmittä puheitta tässä parhaat vinkkini Krakovaan. Maista ainakin näitä:

Puolaruoka-6

Puolaruoka-7

1. Zapiekanka

Ehdoton lempparini olivat nämä herkulliset Zapiekanka-leivät, jotka nautimme Kazimierzin juutalaiskaupunginosassa. Plac Novylla sijaitsevaa Endzioria oli kehuttu, mutta koska paikka oli vierailumme aikana kiinni, tilasimme zapiekankamme viereiseltä luukulta, jonka eteen oli muodostunut hieman jonoa. Se on aina hyvä merkki ja oikein herkulliset zapiekankat saimme sieltäkin.

Zapiekanka pitää perinteisesti sisällään sieniä, juustoa ja ketsuppia. Näitä kaikkia löytyi myös meidän valitsemistamme neljän juuston zapiekankasta sekä Spicysta, jonka tulinen kastike meinasi olla hieman liiankin tulinen meidän makuumme. Neljän juuston zapiekankaan kannattaa valita ehdottomasti basilikakastike! Vieläkin tulee vesi kielelle kun muistelen kyseistä herkkua. Äläkä anna leivän vaatimattoman ulkonäön häiritä. Maistettuasi yllätyt siitä miten herkullinen se on!

Puolaruoka-4

Puolaruoka-5

2. Sienikeitto

Jos Prahassa herkutellaan koverretun leivän sisällä tarjoiltavasta gulassista niin Krakovan vastaava erikoisuus on leipäkuoresta nautittu sienikeitto. Keiton ulkonäkö saattaa olla vaatimaton, mutta maku on kaikkea muuta. Me nautiskelimme kuvan keitot vanhassa kaupungissa Rynek Glowny -aukion kupeessa olevassa ravintola Marmoladassa (Grodzka 5). Suosittelen!

Puolaruoka-3

Puolaruoka-11

3. Pierogit

Pierogit ovat yksi Puolan kuuluisimmista ruoista ja niitäkin kannattaa toki maistaa, mutta omiksi suosikeiksini ne eivät kuitenkaan nousseet, vaikkei pierogeissa varsinaisesti mitään vikaakaan ollut. Pidin kuitenkin paljon enemmän zapiekankasta sekä sienikeitosta. Pierogien makuun pääsee ainakin vanhan kaupungin Tradycyja -ravintolassa (Rynek Glowny 15), jossa tilasimme kolmen erilaisen suolaisen pierogin annoksen. Pierogeja saa myös makeana versiona.

Puolaruoka-9

4. Vodka

Puolasta ja Krakovasta ei vaan voi puhua mainitsematta vodkaa. Me tutustuimme vodkaan Wodka Cafe Barissa (Mikolajska 5), jossa tilasimme kuuden vodkan maistelutarjottimen puoliksi. Kyseiset makuvodkat muistuttivat enemmän likööriä kuin vodkaa ja ihastuimme ikihyviksi ainakin hasselpähkinän makuiseen vodkaan.

Puolaruoka-8

Puolaruoka-1

5. Olut

Jos kerran vodka mainitaan Krakovasta ja Puolasta puhuttaessa niin silloin pitää mainita myös olut. Paikallinen olut on hyvää ja halpaa ja suurin osa näytti juovan sitä ruoankin kanssa. Me tilasimme välillä viiniä, mutta se on paljon kalliimpaa kuin naurettavan edullinen olut. Ainakin Zywiec -olut maistui meille hyvin, joten suositus sille.

Puolaruoka-2

Mikä unohtui? No ainakin Krakovan makkara!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani sunnuntai, marraskuu 12, 2017 at 14:45

    Monesti yksinkertaisen näköinen ruoka on sitä parasta ja herkullisinta. Itselle on jäänyt Krakovasta mieleen joulunaikaan tarjoiltavat kuumat, maustetut oluet. Mausteina oli ainakin appelsiinia ja jouluisia mausteita.

    • Reply Martina sunnuntai, marraskuu 12, 2017 at 20:26

      Kuuma olut, kuulostaapa hauskalta! Me ei moisiin törmätty, mutta olisin varmaan mielenkiinnosta maistanut, vaikka kuulostaakin äkkiseltään oudolta. Uskon kuitenkin että on hyvää mausteiden kanssa. 🙂

  • Reply Anne | Metallia Matkassa sunnuntai, marraskuu 12, 2017 at 19:51

    Täällä pohjoisessa rannikolla zapiekankat eivät ole niin suosittuja, kuin muualla Puolassa. Varsovassa zapiekanka-kioskeja oli joka nurkalla, meillä päin niitä ei juuri näy! Nuo kuvan zapiekankat näyttävät kovin pieniltä. Yleensä ne ovat pitkiä ja kukkurallaan täytteitä. Alueellisia eroja varmasti siinäkin sitten on. Puolalainen vastine makkaraperunoille, sillä yleensä zapiekanka haetaan kapakassa vietetyn illan jälkeen yöpalaksi 🙂

    • Reply Martina sunnuntai, marraskuu 12, 2017 at 20:29

      Nämä kuvan yksilöt taisivat itse asiassa olla puolikkaita zapiekankoja. Se ei kuitenkaan selitä vähempää täytteiden määrää, joten eroja ilmeisesti tosiaan on. Nyt tekisi mieli päästä maistamaan runsaampaa versiota. 🙂 Zapiekankat maistuvat varmasti yöpalanakin. Me söimme omamme siis ihan väärään aikaan. 😉

  • Reply Stacy Siivonen maanantai, marraskuu 13, 2017 at 08:26

    Paljon kivemmat safkat kuin Szczecinissä, tiedä sitten, mistä johtuu. Ehkä on vain niin, että Krakovalla on pitempi ruokaperinne kuin entisellä saksalaiskaupungilla, jonne väestö on muuttanut muualta.

    • Reply Martina maanantai, marraskuu 13, 2017 at 11:35

      Pitkät ruokaperinteet lienevät tosiaan yksi syy. Enpä muuten ollut koskaan aiemmin kuullutkaan Szczecinistä. Piti ihan googlettaa missä kohtaa se sijaitsee. 🙂

  • Reply Ne Tammelat tiistai, marraskuu 14, 2017 at 19:57

    Olipa kiva lukea näistä! Mekin käytiin Krakovassa kesällä ja teen jossain kohtaa ruokapostauksen. Osittain ollaan oltu samojen herkkujen äärellä, kuten pierogien, leipäkeiton ja vodkan osalta 🙂

    • Reply Martina tiistai, marraskuu 14, 2017 at 20:42

      Jään innolla odottamaan ruokapostaustasi! Tulethan vinkkaamaan kun se on valmis, jos se meinaa mennä minulta muuten ohi. 🙂

  • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä torstai, marraskuu 16, 2017 at 12:13

    Näitä ruokamatkapostauksia on aina ilo lukea! Omasta Puolan-visiitistä alkaa olla sen verran aikaa, että kaikki yllä olevat (olutta lukuunottamatta) olivat jo ehtineet unohtua. Ennen kommentin kirjoittamista oli pakko nousta koneen äärestä ja tehdä itselle voileipä, sen verran mehukkailta nuo paikalliset leivät vaikuttivat. 😀

    • Reply Martina torstai, marraskuu 16, 2017 at 19:52

      Ruokamatkapostaukset ovat minunkin suosikkejani. Luen ne aina kun sellainen osuu silmiini, sillä ruokamatkailu on vaan ihan parasta. Nuo leivät oli herkkuja! Ja olutkin oli hyvää. Join kerrankin olutta enemmän kuin viiniä. Sama on tainnut käydä aiemmin vain Prahassa.

  • Reply Anna | Tämä matka -blogi lauantai, marraskuu 18, 2017 at 10:47

    Krakova oli ihana!
    Mutta, mutta… kaikki ruokakokeilumme eivät olleet.
    Teppo toi ihastuneena hotellihuoneeseen AIDON Krakovan-makkaran. Siis sellaisen folioon käärityn ylettömän savunhajuisen ja rasvaisen makkarapötkön markkinoilta. Pari ensimmäistä haukkua oli hyviä, sitten rupesi ällöttämään. Hirveä närästys koko yön ja huone haisi sille makkaralle vielä aamstakin, koska ei älytty pistää sen jämiä ulos huoneesta.
    Kokemus sekin.

    • Reply Martina lauantai, marraskuu 18, 2017 at 13:43

      Uhhuh, nyt ei haittaa että meiltä jäi Krakovan makkara kokeilematta. Kuulostaa ällöttävältä kokemuksesi perusteella. Kiva herätä makkaran hajuun kun on koko yön kärsinyt sen aiheuttamasta närästyksestä.

  • Reply Johanna / Fin Nomads lauantai, marraskuu 18, 2017 at 13:14

    Krakova on täynnä hyviä ravintoloita, joista saa halvalla paljon muutakin herkkuruokaa kuin puolalaista, vaikka sekin ihan hyvää on 🙂 kaupungissa kolme vuotta asuneena on aina kiinnostavaa lukea muiden reissujuttuja! Ja puolalainen olut on tosiaan tosi hyvää, ja kuuma olut on täydellinen talvijuoma hot winen ohella 🙂

    • Reply Martina lauantai, marraskuu 18, 2017 at 13:45

      Nyt mua alkoi todella kiinnostaa kuuma olut. Ensi kerralla on pakko maistaa sitä! Uskon että kaupungista löytyy paljon muitakin hyviä ravintoloita kuin sellaisia, jotka tarjoavat puolalaista ruokaa. Me halusimme nimenomaan lyhyellä reissullamme maistella paikallista, mutta jos olisimme viettäneet kaupungissa pidemmän aikaa, olisi muutakin vamasti tullut maistettua. 🙂

  • Reply Henna / Kulkutautiset sunnuntai, marraskuu 19, 2017 at 00:02

    En ole koskaan käynyt Puolassa, ja vaikka se toki kiinnostaa, en ole koskaan mieltänyt sitä ns. ruokakohteeksi. Aika siis korjata mielikuvia, ja ehkäpä myös alkaa suunnitella matkaa näitä herkkuja maistelemaan 🙂

    • Reply Martina sunnuntai, marraskuu 19, 2017 at 06:37

      En minäkään mieltänyt Puolaa ruokakohteeksi, eikä se ehkä ainakaan monipuolisin sellainen olekaan. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kaikki kohteet voivat olla ruokakohteita ja tutkin aina mitä paikalliset syövät, mitä erikoisuuksia kullakin paikalla on tarjottavana ja ennen kaikkea miltä ruoka maistuu. Puola yllätti! Noita leipiä etenkin on ikävä. 🙂

    Leave a Reply