Terveellisempi pizza

Halusimme viettää pizzaillan eräänä aivan tavallisen harmaana helmikuun lauantaina. Terveellisyysprojektimme ei kuitenkaan antanut periksi perinteisen epäterveellisyyspizzan tekemiselle saati sellaisen tilaamiselle, joten aloimme tutkailla ravinteikkaampia ja vähärasvaisempia pizzapohjavaihtoehtoja.

Päädyimme lopulta tekemään pizzapohjan ruisjauhoista ja valkuaisista ja sepä osoittautuikin varsin hyväksi päätökseksi. Pohjasta tuli rapea ja maultaan hyvällä tavalla terveellinen. Nyt ei puputettu pullamössöä vaan maukasta ruispohjaa, jonka taidamme ottaa repertuaariimme jatkoakin ajatellen. Tämä oli nimittäin niin hyvä pohja, että syön sitä mieluummin kuin perinteistä pizzapohjaa.

Täytteiksi valitsimme niin ikään terveellisiä vaihtoehtoja. Paljon kasviksia, kevyttä kinkkua ja hieman kevytjuustoakin, sillä kyllähän pizzassa pitää juustoa olla. Lisämakua pizzaan toi runsas valkosipuli ja yrttimaustettu tomaattimurska. Ja niin vaan koko pellillinen hujahti parempiin suihin alta aikayksikön.

Ruispohja:

– 6 dl ruisjauhoja
– 1 pss kuivahiivaa
– 2 dl vettä
– 1 tl suolaa
– 2 kananmunan valkuaista
– 2 rkl öljyä

Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin. Lisää joukkoon 2 dl 42-asteista (eli vähän kättä lämpimämpää) vettä ja sekoita. Kippaa mukaan myös kananmunan valkuaiset ja öljy. Mörssää hetki ja jätä tekeytymään sillä aikaa kun pilkot täytteet.

Täytteet:

– yrttimaustettu tomaattimurska
– kevytjuustoa (meillä oli 15-prosenttista Polaria, sillä siinä on kivasti makua)
– keittokinkkuleikkeleitä
– herkkusieniä
– paprikaa
– mustia oliiveja
– valkosipulia
– meidän piti laittaa myös sipulia, mutta se pääsi unohtumaan..

Kauli taikina leivinpaperoidulle uunivuoalle, lisää vähän jauhoja jos tuntuu että taikina jymähtää kaulimeen, käsiisi, keittiön tasolle, naamaan ja kaikkialle. Levitä sitten päälle tomaattimurska, jonka voit surauttaa sileäksi sauvasekoittimella.

Me lisäsimme juuston jo tässä vaiheessa, sillä halusimme sen sulavan pizzan sekaan eikä kökkööntyvän kärtsänneeksi levyksi pizzan päälle. Tomaattimurskan ja juuston päälle heitimme loput täytteet ja paistoimme pizzaa 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Edellinen viesti Seuraava viesti

6 Kommentit

 • Vastaa sepi tiistai, huhtikuu 28, 2015 15:51

  erittäin toimiva ja hyvä ohje! mainion maukasta :) kiitos!

  • Vastaa Martina keskiviikko, huhtikuu 29, 2015 08:52

   Kiitos kommentista, ihana kuulla että maistui! :)

 • Vastaa juho keskiviikko, elokuu 31, 2016 18:18

  oli muuten hyvää, teen jatkossakin :)

  • Vastaa Martina torstai, syyskuu 1, 2016 11:37

   Kiva kuulla että tykkäsit! :)

 • Vastaa Tuija perjantai, syyskuu 23, 2016 10:31

  super hyvää !! Tänään tehdään taas perjantain kunniaksi 😍

  • Vastaa Martina perjantai, syyskuu 23, 2016 14:41

   Maukasta pizzaperjantaita! :)

  Jätä vastaus