Makeat herkut,  Reseptit,  Yleinen

Zwetschgenkuchen eli luumupiiras

 

Älä anna saksalaisen sanahirviön hämätä, kyseessä on nimittäin monimutkaisen konsonanttioksennuksen sijaan ihan tavallinen saksalaisittain tehty luumupiirakka pullapohjalla ja kanelilla. Kyseessä on myös piirakka, joka huijasi Martinan tekemään pullataikinan, vaikka se on muka niiin vaikeaa ja työlästä ilman monitoimikonetta.

En ensin edes tajunnut tekeväni pullataikinaa (superleipuri Martina täällä, hei vaan kaikille!). Yhtäkkiä minulla vain oli iso köntsä lempitaikinaa käsissäni, ja saattaa olla, että maistelin sitä ihan vähäsen asian oikean tolan tajuttuani.

Luumuostoksilla ollessani iski aivan mahdoton valinnanvaikeus kun huomasin, että Mustapekasta löytyy sekä tummia että vaaleita luumuja. Kumpia mä otan!? Äääää! Tällaisten mitättömien pikkupäätösten tekeminen on allekirjoittaneelle usein ylitsepääsemättömän vaikeaa (tosi raivostuttava piirre muuten), ja kun olin aikani tuskaillut luumujen edessä päätin ottaa molempia.

Tähän ratkaisuun päädyn itseasiassa aika usein, mikä ei ole hyvä homma silloin, jos pitää valita vaikkapa viidestä erivärisestä paidasta yksi. Viiden paidan ostaminen ei ole järkevää, mutta luumuostoksilla tämä ei haitannut ollenkaan, sillä piirakasta tuli vain kauniimpi kun laitoin siihen kahta erilaista luumua. Ota siis molempia luumuja jos joudut saman ongelman eteen kuin minä.

Zwetschgenkuchen

– 8 dl vehnäjauhoja
– 1 pss kuivahiivaa
– 4 tl sokeria
– 2,5 dl maitoa
– 100 g voita
– kananmuna
– ripaus suolaa
– luumuja
– kanelia

Lämmitä maito hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi ja liota hiiva maitoon. Kippaa jauhot isoon kulhoon, tee keskelle kuoppa ja kaada maito-hiivaseos kuoppaan. Sekoita neste jauhoihin ottamalla kuopan reunalta aina enemmän ja enemmän jauhoja mukaan.

Sekoita taikinaan kananmuna, sulatettu voi ja sokeri. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa hyvin reunoista ja tuntuu sitkeän napakalta. Tähän voi mennä kymmenisen minuuttia tai varttikin. Älä siis pidä kiirettä.

Peitä taikinakulho keittiöliinalla ja jätä taikina nousemaan lämpimään vedottomaan paikkaan puoleksi tunniksi, tai kunnes taikina on paisunut kaksinkertaiseksi. Minä nostatin taikinani saunassa (joka ei ollut päällä, tietenkään..).

Kun taikina kohoaa kaikessa rauhassa, voit pilkkoa luumut valmiiksi. Poista kivi ja leikkaa jokainen luumu kuuteen tai kahdeksaan tasakokoiseen lohkoon.

Voitele piirakkavuoka ja levitä kaulittu pullataikinapohja vuokaan. Painele luumulohkot pohjan päälle ja ripottele kanelia pinnalle. Jos pidät oikein makeasta piirakasta, voit ripotella kanelin lisäksi myös sokeria luumujen päälle, mutta minulle ainakin riitti pelkkä kaneli.

Anna piirakkataikinan kohota luumujen alla vielä noin vartti ennen uuniin laittamista. Paista piirakkaa sitten 200-asteisessa uunissa niin kauan että reunat ruskistuvat (mulla ne meni melkeinpä liiankin tummaksi) ja piirakka näyttää muutenkin valmiilta. Liikaa ruskistuvat reunat voit suojata foliolla, jos näyttää että muu piirakka ei ole vielä valmis, vaikka reunat ruskistuvatkin.

Tarjoile saksalainen luumupiirakka vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai jäätelön kera.

Kommentit pois päältä artikkelissa Zwetschgenkuchen eli luumupiiras