Voiko exän kanssa pysyä ystävinä, entä puhua seksistä tai rakastaa ystävänä?

Minulla on kolme exää, joista kahden kanssa olen kaveri. Ensimmäinen rakkauteni oli Amerikkalainen palkkasotilas ja logistiikan opiskelija. Tapasin hänet jenkeissä vaihto-oppilaana ollessani. Olimme on-off suhteessa pari vuotta. En edes tarkalleen muista, mihin suhde lopulta kaatui, mutta olisi ollut lähes mahdotonta jatkaa suhdetta jenkkien hankalien oleskelulupa-asioiden vuoksi.  Rakastan häntä edelleen hyvänä ystävänä, mutta en voisi kuvitellakaan meitä enää pariksi. Olemme vain ja ainoastaan kavereita. Juttelemme kuukausittain facebookissa; jaamme ilot ja surut. Ikävöin häntä silloin tällöin. Olisi ihanaa, jos hän asuisi lähempänä, jotta voisimme konkreettisesti viettää aikaa yhdessä ilman jatkuvaa tietokoneen ruudun tuijottamista. Minusta on ihan ok rakastaa exäänsä vielä eron jälkeen. Rakastanhan minä kaikkia läheisiä ystäviänikin. Miten exä eroaa heistä? Meillä on intiimi menneisyys ja poikaystävä-tyttöystävä rakkaussuhde takana, mutta nykyään olemme samalla tavalla läheisiä ystäviä kuin muidenkin ystävien kanssa.

Juttelemme myös uusista tyttö-/ poikaystävistämme, mutta emme kuitenkaan jaa seksimme yksityiskohtia toisillemme, ellei nyt ole jotain todella hupaisaa tapahtunut. Se minua jollain tavalla harmittaa, sillä kukapa ymmärtäisi paremmin omia seksiasioitaan kuin oma exä. Olisi ihana pystyä juttelemaan seksin yksityiskohdista hänelle aivan kuin parhaalle ystävälle. Meidän välille on vain jostain syystä kasvanut tämän asian suhteen jonkinlainen muuri, jonka yli on mahdotonta päästä. Toiset pitävät tätä ihan normaalina, mutta itseäni se hieman harmittaa. Seksistä on kuitenkin kiva jutella ystävien kanssa ja exäni lukeutuu ystäviini. Ehkä pitää jossain kohtaa vain nostaa kissa pöydälle ja tokaista, että nyt jutellaan seksistä! Erostamme on nyt kuitenkin jo reilusti yli kolme vuotta aikaa, eikä kumpikaan enää haikaile menneisyyteen.

Viimeisimmän exäni kanssa nähtiin ensimmäisen kerran neljään kuukauteen pari viikkoa takaperin. Aluksi oli jollain tapaa vähän jännittynyt fiilis ainakin itselläni, mutta nopeasti jännitys vaihtui rennoksi jutusteluksi ja seitsemäntoista tuntia rekassa meni Frankin seurassa nopeasti. En voi sanoa, että olisin ihan täysin Frankin yli vielä päässyt, mutta en minä meidän yhteenpaluustakaan haaveile. Minulla on toinen mies, jota rakastan. Frankkia rakastan ainoastaan ystävänä. Erostamme on kuitenkin vasta neljä kuukautta aikaa ja olimme melkein kaksi vuotta yhdessä, joten eiköhän jonkinlaiset tunteet toista kohtaan ole tässä vaiheessa vielä ihan normaalia. Oli muuten aika huvittavaa, kun Frankin lähes ensimmäiset sanat minulle olivat: ”Sun naama on leventynyt. Oot vissiin lihonut.” Hahah. Kiitti kaveri.

Frank ja minä elimme avoimessa suhteessa, eli saimme käydä kahden vuoden aikana vieraissa ja kerroimme toisillemme aina lähes kaiken yksityiskohtia myöden. Frankin kanssa on siis ollut luonnollista jutella omista seksielämistämme myös eron jälkeen. Olimmehan me jo tottuneet kuulemaan toistemme seksijuttuja toisten kanssa. Minusta on aivan mahtavaa, että exän kanssa pystyy jakamaan kaikkein intiimimpiäkin asioita. Toki jotkut asiat pysyvät visusti makuuhuoneen ovien takana eikä niitä edes parhaalle kaverille kerrota, mutta yleisesti ottaen seksikokemusten jakamiseen suhtaudutaan nykymaailmassa avoimin mielin. Onhan niitäkin ihmisiä olemassa, jotka juttelevat seksiasioistaan ainoastaan oman kumppaninsa kanssa. Minusta seksiin voi kuitenkin saada lisää ulottuvuuksia, kun siitä saa jutella vapaasti muidenkin kanssa.

Uskon tuntevani jonkinlaista mustasukkaisuutta, jos Frank alkaisi nyt seurustelemaan. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että Frank jonkun naisen löytää. Onhan Frankilla aina noita naisia pyörinyt paljon ympärillä -komea nuori herrasmies kun on kyseessä. Tuntuisi hassulta ajatella Frankin seurustelevan toisen naisen kanssa, kun vasta puoli vuotta sitten minä haaveilin lapsista Frankin kanssa. Ajatukseen silti varmasti tottuisi nopeasti. Onhan minullakin jo uusi mies ja uudet tulevaisuudensuunnitelmat hänen kanssaan. Eiköhän pieni mustasukkaisuus tee vain hyvää! Olisihan se vähän hassua, jos ei tuntisi yhtään mitään, vaikka erosta nyt on kulunutkin jo melkein puoli vuotta.

Kaiken kaikkiaan exien kanssa kaveeraaminen tulee ainakin minulle ihan luonnostaan. Kaikille se ei sovi erinäisten ristiriitojen tai liian suuren mustasukkaisuuden takia. Kaverisuhteen aloittaminen voi kuitenkin olla järkevämpää aloittaa vasta useamman kuukauden jälkeen erosta. Suhteen läpikäyminen ja irtautuminen usein hankaloituvat, jos ystävyyssuhteen aloittaa liian aikaisin. Siksi etäisyyden ottaminen exään onkin järkevää. Ei ole mitään tiettyä aikaa, kuinka kauan erosta on täytynyt kulua ennen kuin voi olla taas kavereita. Toiset pääsevät kumppaninsa yli nopeammin kuin toiset. Toisille ylipääsemiseen voi mennä vuosia; toisille kuukausia. Kaikki tunteet eivät välttämättä kuitenkaan sammu koskaan. Esimerkiksi lievä mustasukkaisuus vielä pidemmänkin ajan jälkeen erosta on täysin normaalia.

Jos ennen seurustelua on oltu jo ystäviä, voi olla todennäköisempää että ystävyyssuhde voi toimia samalla tavalla kuin ennen parisuhdetta. Ystävyyssuhteen solmiminen on aikalailla myös siitä kiinni, miten parisuhde on päättynyt. Mikäli toisen kuulumiset tai onnellisuus eivät kiinnosta tai haikailee ja kaipaa entiseen, kannattaa ystävyyssuhteen jatkamista harkita uudestaan. Jos suhde on päättynyt kivuliaasti tai epäkorrektisti, ei ystävyys välttämättä ole ensimmäisenä mielessä. Ystävyyssuhdetta ei yleensä synny silloinkaan, jos toinen osapuolista ei yksinkertaisesti pääse toisen yli, vaikka yleensä aika parantaa haavat ja tilanteen voi nähdä kauempaa uudesta näkökulmasta. Toivon, että Frankin ja minun sekä amerikkalaisen exäni ystävyyssuhteet säilyvät läheisenä niin pitkään kuin me tällä planeetalla eletään.

Millaisia mielipiteitä muilla on exien kanssa kaveeraamisesta? Meneekö intiimien asioiden juttelu exän kanssa jo hieman yli hilseen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Anonyymi torstai, syyskuu 24, 2015 at 10:26

  Mulla on yksi kunnon eksä ja vaikka oltiinki aikoinaan kuin paita ja peppu ja kyseinen henkilö oli mulle myös paras kaveri, niin ei ole kaverisuhde jatkunut eron jälkeen. Ero oli melko kivulias, meillä oli paljon välimatkaa ja mun oli vaikea päästää irti. Myös eksän suhteen jälkeinen käytös ja muuttuneet elämäntavat satuttivat mua liikaa, että olisin voinut olla enää tähän yhteydessä. Oman mielenrauhan takia oli pakko päästää kokonaan irti ja haudata kaikki yhteinen ja jatkaa eri suuntiin. Nyt kun erosta on jo useampi vuosi ja olen hänestä täysin yli päässyt, olen välillä miettinyt olisiko kaverisuhde mahdollinen. En kuitenkaan tähän usko, kun molemmat on muuttuneet noista ajoista varmasti paljon eikä eksä enää suhteen jälkeen vaikuttanut siltä, että haluaisi mun kanssa kaveerata. Tavallaan tosi sääli kun menetin mainion ystävän, mutta noh, olen pärjännyt hyvin ilmankin niin mikäs tässä ollessa.

  Mitä seksijuttuihin tulee, niin kai tuo riippuu ihan ihmisistä. Itse en varmaan kovin herkästi haluaisi jakaa seksiasioita eksän kanssa ellei kyseessä olisi juurikin ollut jokin useamman vuoden kestänyt suhde ja vakaa kaverisuhde myös eron jälkeen. Kuitenkin itsestäni tuntuu väärältä sitä uutta kumppania kohtaan jakaa seksijutut eksän kanssa. Mieluummin vaikka jonkun muun, oikeasti ulkopuolisen, kaverin kanssa.

  • Reply wildestdreams maanantai, syyskuu 28, 2015 at 13:10

   Niinhän se on, että nykyisenkin kumppanin tunteet pitää tietysti ottaa huomioon. Paras tapa on tarkistaa nykyiseltä kumppanilta, että onko tälle ok, jos juttelee seksiasioistaan oman exän kanssa. Kuulostaahan se vähän hassulta, mutta mitäs muutakaan siinä kohdassa voi tehdä. 😀 Joidenkin on hankala ymmärtää, miten jotkut voivat olla niin läheisiä exien kanssa. Minulla on kavereita, jotka eivät ole edes puheväleissä kenenkään exänsä kanssa eivätkä he voi käsittää, miten minä voin vielä kaveerata exieni kanssa. 😀 Me kaikki ihmiset vaan olemme erilaisia ja reagoimme tilanteisiin eri tavoin.

 • Reply Anonyymi lauantai, syyskuu 26, 2015 at 18:55

  Pitää ottaa nykyisenkin tunteet huomioon ja siksi ehkä toi sun ex ei halua keskustella seksijutuista. Ajan myötä voi myös alkaa ällöttämään kuunnella jonkun historiaan liittyvän panojutuista.
  Jostain aspektista tarkasteltuna voi tuntua leuhkimiselta kuunnella, miten ex tyttöystävä on paneskellut.
  Joistain asioista voi päästä yli ja ne jätetään keskustelujen ulkopuolelle. Ties, vaikka se sun ex ois kokonaan tekemässä eroa teidän välille.

  • Reply wildestdreams maanantai, syyskuu 28, 2015 at 13:00

   Jep ihan totta, että pitää ajatella myös sitä, mitä se nykyinen kumppani ajattelee siitä, että tämän seksijutuista puhutaan exien kanssa. Useamman vuoden jälkeen erosta, jos on vielä kavereita on minusta kuitenkin ihan ok jutella exän kanssa seksiasioista, vaikka tällä uusi kumppani jo olisi. Useamman vuoden jälkeen syvemmät tunteet exää kohtaan ovat kuitenkin jo aika lailla hävinneet ja voi olla, että exä on yksi parhaista kavereista. Nykyseltä kumppanilta onkin siis ihan hyvä kysyä, mitä mieltä tämä on, jos exän kanssa juttelee seksiasioista. Näin ei ainakaan pääse kukaan loukkaantumaan. 🙂 Ei mun exä kyllä ole meijän välille eroa tekemässä. Ollaan niin läheisiä, että ei pystyttäis kumpikaan vaan heittämään meijän ystävyyssuhdetta menemään. 🙂

  • Reply Anonyymi maanantai, syyskuu 28, 2015 at 19:18

   Mua on aina kiinnostanut se, kuinka panojutuista kerrotaan. Olen mies enkä ole koskaan kuullut kenenkään miehen kertovan panojutuistaan.

  • Reply wildestdreams lauantai, lokakuu 3, 2015 at 11:36

   Se riippuu niin paljon seurasta. Itse olen tottunut puhumaan asioista suoraan, niin yleensä miehet ovat ottaneet minusta mallia ja puhuneet itsekin suoraan. Jutellaan ihan perusasioista: millainen nainen on sängyssä (hardcore/hellä), mikä on erityisen hyvää, mitä voisi parantaa, millainen kroppa tällä on, mikä saa hänet syttymään jne. 😀

 • Reply Anonyymi sunnuntai, syyskuu 27, 2015 at 07:05

  Yhden entisen mieheni kanssa pysyin ystävänä eron jälkeen. Pidettiin yllä seksisuhdetta. Siitä seksisuhteesta kehkeytyi vielä suhde ja olen onnellisempi, kuin koskaan ennen. Meille on tulossa vauvakin. 🙂

  • Reply wildestdreams maanantai, syyskuu 28, 2015 at 13:03

   Vautsi! Harvemmin käy noin! Yleensä suhde ei vaan toimi, jos on jo kertaalleen eronnut ja palannut takaisin yhteen. Hienoa kuulla, että tällaisia toimiviakin tapauksia löytyy! 🙂 Ja onneksi olkoon tulevasta perheen lisäyksestä!

 • Reply Anonyymi sunnuntai, syyskuu 27, 2015 at 07:23

  Voitko tehdä postauksen, joka käsittelisi aihetta naisen useat kumppanit vs. miehen useat? Sillä monille nainen on edelleen h***a, mutta mies onkin kunnon uros.

  • Reply wildestdreams maanantai, syyskuu 28, 2015 at 13:04

   Voin tehdä! Toi onkin hyvä idea! 🙂 Kiitos ideasta!

 • Reply Anonyymi maanantai, syyskuu 28, 2015 at 16:30

  tuli mieleen, et mitä mieltä sä oot seksistä exän kanssa? 🙂 entä mitä mieltä aaron ois vaikka jos haluaisit harrastaa seksiä frankin kanssa? Mä koin eron jälkeen että oli ihan hirveen kiihottavaa harrastaa seksiä pitkästä aikaa (2vk-2kk) silloisen exäni kanssa 😀 toki oltiin molemmat vielä sinkkuja eli kukaan ei siitä voinut pahastua 🙂

  • Reply wildestdreams lauantai, lokakuu 3, 2015 at 11:41

   Kaipa se on ihan ok, jos ei ole vielä ketään toista fuckbuddya löytänyt. Ihminen on kuitenkin seksuaalinen olento eikä seksi varmasti haitaksi ole. Toisaalta se vain pitkittää toisen ylipääsemistä. Siinä on siis puolensa ja puolensa. 😀 Aaron ei varmasti tykkäisi ideasta! Kukapa haluaisi nykyisen harrastavan seksiä exän kanssa. Siinä heräisi varmasti kaikilla, jos jonkinmoisia epäilyksiä sen hetkistä suhdetta kohtaan.

 • Reply Pilvi Marjaana perjantai, lokakuu 2, 2015 at 12:52

  Keskityin jotenkin noihin kuviin ja niihin paikkoihin, missä ne on otettu. Oli aika kotoisat ympäristöt ;D

  • Reply wildestdreams lauantai, lokakuu 3, 2015 at 11:44

   Turussa on suurin osa otettu! 😀

  Leave a Reply