Sairaanhoitajaksi Australiaan osa 1

Muuttoprosessi Australiaan alkaa perusasioiden hoitamisella Suomen päässä. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä monien asioiden hoitamiseen voikin mennä odotettua pidempi aika. Minä aloitin koko prosessin neljä kuukautta ennen suunniteltua lähtöpäivääni ja tällä hetkellä varaamani neljä kuukautta näyttäisi riittävän hyvin kaikkien asioiden hoitamiseen.

Tavaroiden ja huonekalujen myynti
Ensimmäiseksi pitäisi päättää, mitä aikoo tehdä nykyiselle asunnolleen ja tavaroilleen. Minä asun vuokra-asunnossa, joten vuokrasopimus on onneksi helppo purkaa jouluun mennessä. Kaikki huonekaluni olen jo laittanut myyntiin Tori.fi-sivustolle. Kannattaa olla aikaisin liikkeellä, jotta saa huonekalut myytyä edes kohtuuhinnalla. Ylimääräisiä vaatteita ja turhia tavaroita minulla on kertynyt vuosien varrella isot pinot, joista olen jo alkanut luopua. Ensimmäisen satsin vein kirpputorille ja loput viisi roskasäkillistä ajattelin lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Itse aion ottaa ainoastaan yhden matkalaukun Australiaan mukaan, joten tavaraa kannattaa heittää pois oikein suurella kädellä.

Pankkiasiat
Ennen Australiaan muuttoa tulee selvittää omat pankkiasiat. Pankille on hyvä ilmoittaa ulkomaille muutosta. Visa Electron -kortin pitäisi Australiassa toimia, mutta tilasin vielä varmuudeksi Visa Matercard-luottokortin, jos jostain syystä Visa Electron ei kaikkialla toimikaan. Pankin kanssa pitää myös keskustella siitä, miten saa seuraavat verkkopankin tunnuslukukortit. Paikan päällä on hyvä myös tehdä paikallinen pankkitili.

Kelaan ilmoitus
Kelaan tulee ilmoittaa muutosta ulkomaille, sillä yli vuoden pituisissa reissuissa oikeus Suomen sosiaaliturvaan päättyy useimmissa tapauksissa muuttoajankohtaan.

Kansainvälinen ajokortti
Australiassa on hyvä olla ajokortti mukana, sillä syrjimmillä alueilla välimatkat ovat pitkät eikä julkista liikennettä välttämättä ole. Esimerkiksi pohjois-territoriossa auton omistaminen on lähes välttämätöntä huonon julkisen liikenteen vuoksi. Kansainvälisen ajokortin pystyy tilaamaan helposti netistä tai hakemaan Australiasta paikan päältä. Suomalainen ajokortti saatetaan hyväksyä joissain paikoissa sellaisenaan, mutta itse en tätä riskiä suosittelisi ottamaan. Jos joskus joutuu tukalaan tilanteeseen poliisien kanssa, voi aina koittaa päästä pälkähästä pienellä flirtillä ja suomalaisella aksentilla. Terveisin kokemusta on.

Hankittavat asiakirjat
Ulkomaille muutettaessa passin on hyvä olla voimassa vielä useamman vuoden, jotta ei tarvitse alkaa stressata heti alussa uuden passin metsästämisestä. Suomalainen rikosrekisteriote englanninkielellä on hyvä hankkia sekä syntymätodistus. Sairaanhoitajilla on hyvä myös olla mukana rokotustodistus. Jos ei ole muistanut pyytää työtodistuksia vanhoilta työpaikoilta, niin nyt on sopiva aika niitä alkaa metsästää! Suosittelukirjeet ovat myös plussaa!

Vakuutusasiat
Suomalaiset saavat Australiasta Medicare kortin viisumin voimassaoloajaksi, jolla pääsee  käyttämään Australian julkisen terveydenhuollon palveluita. Medicare ei kuitenkaan kata kaikkia kuluja ja esimerkiksi hammashuolto on Australiassa hyvin kallista. Sairaanhoitajan oikeusturvavakuutuksesta en ole vielä ottanut selvää, mutta se selviää varmasti paikan päällä sitten, kun ihan oikeasti alkaa etsiä sitä ensimmäistä työpaikkaansa.

Lääkärikäynnit pois alta
Ennen Australiaan muuttoa kannattaa käydä hoidattamassa hampaat Suomen päässä, sillä Australiassa hampaiden hoito on yllättävän kallista. Naisten on hyvä käydä myös gynekologisessa perustarkastuksessa ja ottamassa papa-näyte. Mahdollisista omista lääkityksistä kannattaa käydä juttelemassa lääkärin kanssa ja pyytää lääkäriä kirjoittamaan resepti useamman kuukauden ajaksi. Vaikka paikan päällä on helppo päästä lääkäriin, Suomessa lääkärikäynnit ovat silti aina halvempia. Ei ole myöskään kivaa heti joutua menemään lääkärin vastaanotoille uuteen maahan muutettua. On kiva lähteä reissuun terveen paperit kourassa!

Laina sairaanhoitajan täydennyskoulutukseen
Mitä suuremmalla todennäköisyydellä Australian päässä sairaanhoitajaksi rekisteröinti evätään ja joutuu käydä täydennyskurssin yliopistossa. Täydennyskurssin kesto on yliopistokohtainen, mutta hinnat pyörivät aikalailla samoissa eli noin 10 000 euroa tulee tähän kurssiin varata. Itseäni oikein pisti rinnasta hinnan kuultuani, mutta alkoi yllättävän nopeasti helpottaa, kun kuulin ystäväni joutuvan maksamaan lähes saman verran maskeeraajan koulutuksesta Suomessa. Asiaa kannattaa myös ajatella siltä kannalta, että Australiassa sairaanhoitajan palkka on huomattavasti korkeampi, joten 10 000 voikin olla sijoitus. Kätevin laina on tietysti opintolaina. Opintolainaa kannattaa nostaa jokaiselta opiskelukuukaudelta, jos jo opintojen alkuvaiheessa tietää hakevansa Australiaan töihin. Opintolaina on valtion takaamaa eikä sitä edes tarvitse alkaa maksamaan takaisin, kun vasta kahden vuoden jälkeen valmistumisesta. Itse olin tyhmä enkä ole opintolainaa nostanut, joten joudun turvautumaan korkeakorkoiseen lainaan, jonka toivottavasti vanhempani minulle takaavat. Kela ei myönnä opintotukea tai opintolainaa sairaanhoitajan täydennyskoulutukseen Australiassa.

Vuokranantajalta suositus
Australiassa useisiin vuokrakämppiin pyydetään suosittelijaa vanhalta vuokranantajalta. Muista siis hankkia englanninkielinen suosituskirje vanhalta vuokranantajaltasi, jos haluat päästä helpolla vuokra-asunnon etsimisessä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Pastor Paul Smith keskiviikko, maaliskuu 15, 2017 at 18:41

    edullinen laina tarjolla 2% intereset korko ilman vakuuksia, hae nyt, lisätietoja, sähköposti: [email protected].

  • Leave a Reply