Suomen suurin matkablogiyhteisö

Long time no see

Huhhuh! Puolitoista vuotta on hurahtanut. Tähän on mahtunut reissuja, jos minkämoisia. Blogi jäi kesken Afrikan halki liftatessani. Päädyin lopulta matkustamaan Israelista maanteitse Kapkaupunkiin. Nettiyhteyttä ei pienissä kylissä ollut ja kaupungeissa sähköt pimenivät tasaiseen tahtiin. Siihen katosi motivaationi netin kanssa pelaamiseen ja blogin kirjoittamiseen. Afrikassa olin pari kuukautta vapaaehtoistyössä, jonka jälkeen matkani taas jatkui. Viimeisellä viikolla minulle iski koti-ikävä ja Etelä-Afrikan läpi meninkin ilman mitään pysähdyksiä. Viimeisenä päivänä muutama tunti ennen lentokoneeseen nousua tulin puukon kanssa ryöstetyksi. En voi vieläkään uskoa, että melkein vuoden reissulla tulen vasta viimeisinä tunteina ryöstetyksi.

Suomeen palattuani jouduin samantien Turun yliopistolliseen sairaalaan eristyksiin kaikenmaailman trooppisten tautien epäilyn vuoksi. Lopulta tauti osoittautuikin pelkäksi lasten flunssavirukseksi ja pääsin onneksi palaamaan takaisin kotiin. Sain työpaikan Helsingistä, jossa olinkin pidemmän aikaa töissä, kunnes lähdin kiertämään Lähi-Itää. Haastattelin yhteensä 54 naista naisten oikeuksista ja tasa-arvosta. Haaveilen edelleen työstä naisten oikeuksien parissa ja uskonkin, että tällaisen taustatiedon hankkiminen tulee jollain tavalla olemaan hyödyksi tulevaisuudessa. Lähi-Idässä liftasin ja nukuin paikallisten ihmisten kodeissa. Tutustuin maailman hyväsydämisimpiin ihmisiin. Kävin myös sodan runtelemassa Mosulissa, jossa haastattelin Irakin sotilaita ja paikallisia ihmisiä. Aloin uskomaan erilaisiin salaliittoteorioihin.

Syksyllä olen menossa Syyriaan, jossa pyrin myöskin haastattelemaan naisia naisten oikeuksista ja sotilaita Lähi-Idän epävakaasta tilanteesta. Rankemman matkailun rinnalle on myös mahtunut rennompia reissuja, kuten reissuni maailman ainoaan nudistikaupunkiin. Kaupunki, jossa supermarkettiin, baariin, rannalle ja ravintolaan mennään alasti. Kaupunki, joka päivisin kuhisee naturisteja ja kaupunki, joka yöllä muuttuu kiimaisten pervojen orgiaparatiisiksi! Blogin halusin aloittaa ihan uudelta pohjalta. Aikaisemmin oltuani parisuhteessa blogi koostui pitkälti parisuhdeasioista, mutta nyt tulen ainoastaan kirjoittamaan matkoistani ja erilaisista haastatteluista. Toki ne, jotka ovat lukeneet blogini parisuhde-osioita saavat varmasti paljon irti erilaisista nudisti- ja orgiamatkoistani. Uuden blogini löydät täältä: Nomada.fi

Homoseksuaalisuus tuhoaa yhteiskuntamme

Suomessa homoseksuaalisuus on poistettu tautiluokituksista vuonna 1984 ja tästä 33 vuotta myöhemmin vuonna 2017 voimaan tuli sukupuolineutraali avioliittolaki. Tänä päivänä homoseksuaalisuuden harjoittaminen onkin jo yleisesti hyväksyttyä länsimaissa, mutta mikä onkaan tilanne Afrikassa? Afrikan 55:sta valtiosta 33:ssa homoseksuaalisuus on lailla kielletty. Sudanissa ja Somaliassa homoseksuaalisuudesta seuraa kuolemanrangaistus, kun taas Ugandassa homoseksuaalisuudesta saa elinkautisen vankeusrangaistuksen. On siis ihan ymmärrettävää, että Somaliassa lähestulkoon löysin nyrkin naamastani homoseksuaalisuudesta positiiviseen sävyyn puhuttuani. Sudanissa ja Ugandassa olen vain saanut omituisia katseita oman mielipiteeni tästä aiheesta ilmaistuani.

Afrikassa kaikkein huvittavimmat keskustelut ovatkin syntyneet homoseksuaalisuudesta ja itsetyydytyksestä. Niin kuin jokainen varmasti osaa arvata, Afrikka on pääosin hyvin konservatiivinen ja vanhanaikainen manner. Uskonto on myös yksi elämän peruspilareista ja uskonnot usein kieltävätkin homoseksuaalisuuden. Haastateltuani pappeja ja immameja, islam ja kristinusko molemmat kieltävät homoseksuaalisuuden samoista syistä. Jumala on luonut meidät lisääntymään ja tämän vuoksi jokaisen tulee mennä naimisiin ja tehdä vauvoja. Homoseksillä ei taas pysty lisääntymään eikä Jumala ole luonut meidän elimiämme väärinkäytettäviksi. Peppu on ainoastaan ulostamista varten ja suu syömistä varten. On syntiä väärinkäyttää elimiämme ja laiminlyödä Jumalan käskyjä.

”Jotkut ihmiset sairastuvat pahasti, jos he ovat samassa huoneessa homoseksuaalien kanssa.” –Etiopialainen mies

Kerran halusin tehdä epävirallisen tutkimuksen maassa, jossa homoseksuaalisuus on lailla kielletty. (HUOM! Älkää kokeilko kotona!) Ihmisoikeuksiin on kuitenkin kirjoitettu, että ketään ei saisi syrjiä erilaisuutensa vuoksi, joten punnittuani kokeeni positiiviset ja negatiiviset asiat keskenään huomasin positiivisuuden korostuvan tästä selkeämmin. Menin kirkkoon haastattelemaan pappia ja hänen alaisiaan. Kerroin heille olevani lesbo. Tosiasiassa olen ihan hetero, mutta minun oli pakko testata, millaista kohtelua saisin lesbona maassa, jossa homoseksuaalisuudesta seuraa elinkautinen vankilatuomio. Tiesin, että kirkko ei halua ketään syntistä tappaa, joten uskalsin asiaa lähteä kirkon henkilökunnan kanssa puimaan.

Kerroin tyttöystävästäni, jonka kanssa olen ajatellut mennä naimisiin. Kerroin olleemme hänen kanssaan jo pitkään yhdessä ja rakastavamme toisiamme valtavasti. Ennen hänen löytämistään harrastin seksiä yli sadan miehen kanssa, joten tämä löytö on saanut minut rauhoittumaan. Yritin siis keksiä mahdollisimman paljon kaikkea hyvää, mitä tämä suhde olisi elämääni saanut aikaan. Papille taisi tulla sellaista settiä, että eihän hän edes meinannut saada sanaa suusta sanottua. Papin ilme olisi ehdottomasti pitänyt saada kameralle! Toivuttuaan shokista pappi tietysti alkoi lukea minulle raamattua ja saarnaamaan, miksi homoseksuaalisuus tulisi jossain vaiheessa viemään minut ojasta allikkoon. Tätä moralisointia kesti lähes kaksi tuntia, jonka jälkeen päätin suosiolla lähteä takaisin kotiin lepäämään.

”Homoilla ihmisillä on jonkinlainen ötökkä kiinni heidän selässään. Kun he menevät lääkäriin poistamaan tämän ötökän, he muuttuvat takaisin heteroiksi.” –Etiopialainen mies

Minun yllätyksekseni seuraavana päivänä töistä kotiin palattuani pappi olikin kotini oven ulkopuolella minua raamattunsa ja paperinivaskansa kanssa odottamassa. Pappi oli ilmeisesti edellisenä päivänä päättänyt ottaa minun heteroksi käännyttämisen uudeksi elämäntehtäväkseen. Olin onneksi juuri syönyt täyttävän illallisen ja olin valmiina papin uuteen puheeseen. Tutkimme ja lueskelimme yhdessä papin tuomaa materiaalia kynttilän valossa teetä samalla siemaillen. Materiaalipaketin kannessa lukee isoin kirjaimin: ”Potect our young people from homosexuality: Debate and Pass the anti-homosexuality bill now! Uganda is in imminent danger!” Materiaalia lukiessani oli pokassa pitelemistä. Lähes joka toisessa lauseessa homoseksuaaleja haukuttiin, jos jonkinmoisilla ilkeyksillä. Homot ovat mm. syntisiä, perverssejä, saalistajia, petoja, sadomasokistejä ja häikäilemättömiä yhteiskunnan tuhoajia.

Pappi yritti perustella minulle homoseksuaalisuuden olevan vaaraksi, siksi koska A. Anaaliseksi vahingoittaa peräaukkoa, B. Oraaliseksi on ällöttävää, C. Homot harrastavat fistausta, jossa koko käsivarsi työnnetään peräaukkoon kyynärpäätä myöden, D. Homot syövät toistensa ulostetta, jota edes eläimet eivät tekisi, E. Homot virtsaavat toistensa päälle harrastamissaan orgioissa, F. Kaappihomot pakottavat vaimonsa rajuun seksiin, G. Homot ovat sadistisia seksuaalisia väärinkäyttäjiä. Minulla tuli ensimmäisenä mieleen, että miten nämä asiat liittyvät millään tavalla pelkästään homoseksuaalisuuteen. Kyllähän heterotkin harrastavat oraali- ja anaaliseksiä, pissaleikkejä ja fistausta. Fistaus anaaliin kyynärpäähän asti ei anatomisesti kuulosta järkeenkäypältä ja ulosteen syöminen on erittäin harvinaista, joten nämä perustelut eivät oikein olleet rationaalisia. Uskonkin pappien kehittävän näitä perusteluita omista päistään voidakseen lietsoa Ugandan homofobiaa entisestään.

”Homoseksuaalisuus on sairaus, josta jokaisen tulisi päästä eroon. Tämä sairaus tappaa.” –Ugandalainen mies

Pappi näytti minulle kuvia siitä, miten käy kun harrastaa homoseksiä. Kuvissa miehellä oli koko suolisto ohutsuolta myöden ulkona kehostaan. Pappi myös näytti minulle kuvaa, jossa Ruotsissa vuonna 2013 homoseksuaalilääkäri oli yrittänyt vastoin potilaan tahtoa rakentaa tälle toista seksuaalista elintä. Näitä kuvia sitten jaetaan kaikille Ugandassa kirkossa käyville ja pelotellaan homoseksuaalisuuden vaaroista. Tällaisetkin sattumukset ovat niin harvinaisia, että varmasti useammin miehen penikseen tulee jonkinnäköinen venähdys tavallisesta pippeliä pimppiin seksistä kuin, että jonkun koko suolisto tulisi anaaliseksin yhteydessä peräaukon kautta ulos.

Papin dokumenteissä lukee, kuinka homoseksuaalit pyrkivät väkisin mediaan ja yrittävät aivopestä Ugandan nuorta sukupolvea elämäntyyliin, joka lopulta pilaa näiden nuorten tulevaisuuden ja koko yhteiskuntamme. Julkkikset ovat kuulemma länsimaissa lahjoneet median luomaan positiivisen kuvan homoista ja kaikki paha ollaan rahan turvin jätetty sanomatta. Länsimaat kiristävät Afrikan valtioita kehitysavun poisjättämisellä, jos Afrikassa ei annettaisi tilaa homoseksuaalisuudelle. ”Kuka suojelee lapsiamme näiltä saastaisilta homoseksuaali-saalistajilta? Uganda on välittömässä vaarassa!”

”Homoseksuaalisuus on valkoisten sairaus.” –Sudanilainen mies

Vaikka Afrikassa nämä aiheet ovat tabuja ja suurimmassa osassa valtioista homoseksuaalisuus on laitonta, vastoin kaikkia odotuksiani täältä kuitenkin löytyy ihan aitoja homoseksuaaleja. Nämä seksuaalivähemmistön kansalaiset ovat kuitenkin piilossa eikä heitä ole helppo löytää. Vankilatuomio on ankara eivätkä homoseksuaalit ole missään tapauksessa valmiita ottamaan mitään riskejä vankilaan joutumisesta. Minun hämmästyksekseni löysin kuitenkin naispuolisen homoseksuaalin työpaikaltani. Hän on todella avoin ja meillä on alusta asti juttu luistanut ja olemme viettäneet paljon aikaa yhdessä myös aremmista aiheista jutellen.

Eräänä päivänä sairaalassa seksuaalioikeuksien julistamiseni jälkeen tyttö uskaltautui paljastamaan minulle salaisuutensa. Hän kertoi olevansa lesbo. En aluksi voinut uskoa tätä todeksi. Miten näin vanhoillisesta ja uskonnollisesta maasta voisi löytää ketään samasta sukupuolesta kiinnostunutta. Tyttö alkoikin näyttää minulle kuvia lesbokavereistaan ja kertoi heidän viikoittaisista tapaamisistaan kaupungin hotelleissa. He järjestävät omia pieniä kekkereitä viikoittain ja nauttivat toistensa seurasta. Homoseksuaalin elämä ei kuitenkaan ole helppoa. Joka päivä saa pelätä, että oma salaisuus paljastuu väärälle henkilölle, jolloin luvassa voisi olla elinikäinen vankilatuomio.

”Homoseksuaalisuus tuhoaa yhteiskuntamme.” –Ugandalainen mies

Euroopassa homoseksuaalisuus on yleisesti hyväksyttyä, sillä keneltä kahden ihmisen välinen rakkaus muka olisi pois. Minusta meillä kaikilla on oikeus rakastaa ja mennä naimisiin rakastamansa ihmisen kanssa. Uskovaisten ja muiden kapeakatseisten ei tietenkään tarvitse itse ryhtyä homoiksi, mutta antaisivat sentään muille vapauden päättää omista elämistään. Ihmisoikeudet kuuluvat meille kaikille uskonnosta, ihon väristä tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Eikö elämässä tärkeintä ole kuitenkin onnellisuus? Kaikki ansaitsevat olla onnellisia. Rakkaus on kaunis asia enkä ymmärrä, miksi haluaisimme rakkautta keneltäkään riistää.

Olen pitänyt Afrikassa useamman kerran luentoja ja puheita seksistä ja seksuaalisuudesta; itsetyydytyksestä seksuaalioikeuksiimme ja seksuaalirikoksiin. Homoseksuaalisuudesta en ole viitsinyt kovin montaa sanaa mainita sen harjoittamisen kuitenkin ollessa laitonta lähes kaikissa käymissäni Afrikan maissa. Voisin saada vielä syytteet valtiolta, jos oikein lähtisin asiaa syvemmin puimaan.  Silloin tällöin jääräpäisen luonteeni ansiosta olen kuitenkin jatkanut tätä homppelitarinaani sellaisille ihmisille, jotka pyytävät minua tyttöystäväkseen tai vaimokseen. Tätä siis tapahtuu lähes päivittäin kadulla kulkiessani -kiitos valkoisen ihonvärini. Tällöin olen vain sanonut suoraan, että olen lesbo ja haluan naida itselleni vaimon. Siihen ovat ihmiset jääneet hölmistyneen näköisinä suu ammollaan perääni tuijottamaan. Tätä voisikin kutsua shokkihoito a la Venla:ksi.

He ovat täynnänsä kaikkea vääryyttä, pahuutta, ahneutta, häijyyttä, täynnä kateutta, murhaa, riitaa, petosta, pahanilkisyyttä; ovat korvaankuiskuttelijoita, panettelijoita, Jumalaa vihaavaisia, väkivaltaisia, ylpeitä, kerskailijoita, pahankeksijöitä, vanhemmilleen tottelemattomia, vailla ymmärrystä, luotettavuutta, rakkautta ja laupeutta. -Raamattu, Roomalaiskirje 1:29-1:31

En tiedä, miten tehokas tämä tekniikka on ollut, mutta pakko sitä on lähteä liikkeelle jostain, kun kerta haluan kaikkeni tehdä auttaakseni omalta osaltani Ugandaa seksuaalivähemmistön oikeuksien esille tuomisessa. Jos ihmiset huomaavat, että tällainen ihan tavallisen näköinen nuori kouluttautunut eurooppalainen on homoseksuaali, homofobia voisi täälläkin päin lieventyä. Minusta tuntuu, että yleisesti täällä pidetään homoseksuaaleja päästään kajahtaneina eikä ymmärretä, että tosiasiassa homoseksuaalit ovat ihan tavallisia ihmisiä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Se, että näen ystäväni kärsivän ”vääränlaisen” seksuaalisen suuntautumisensa ja vankilapelon vuoksi kotimaassaan, on ajanut minut todenteolla tätä Itä-Afrikan epideemistä homofobiaa rikkomaan. Ihmisoikeudet ja rakkaus kuuluvat meille kaikille! Tällä planeetalla ei rakkautta voi koskaan olla liikaa!

Afrikkalaista arkielämää

On vierähtänyt lähes puolitoista kuukautta siitä, kun aloitin arkeni täällä Afrikan sydämessä, Ugandassa. Aika on mennyt ihan hurjan nopeasti enkä vieläkään pysty sisäistämään sitä, että puoliväliviiva on jo ylitetty. Olen asunut paikallisen perheen luona, johon kuuluu yksinhuoltaja-äiti ja kaksi teini-ikäistä lasta. Viihdyn todella hyvin perheen luona ja tuntuukin, että saan heiltä jatkuvasti energiaa raskaassa arjessa jaksamiseen. Arki on lähtenyt rullaamaan radallaan. Enää ei sähköttömyys tai juoksevan veden puutekaan ole häirinnyt tavallista arkielämää. Oikeastaan tuntuu ihan jännittävältä elää näinkin kivikautista arkea. On ollut hienoa nähdä, miten kaikkeen lopulta tottuu. Enää eivät edes kymmenet torakat vessan seinillä haittaa asioiden toimittamista loppuun asti. Sähköttömyys ei myöskään ole elämää piinannut. Saan puhelimen ladattua työpaikallani ja tietokoneen sairaalan viereisessä nettikahvilassa, jonne yleensä työpäivieni jälkeen vielä kipitän ennen illalliselle menoa.

Tältä näyttää afrikkalainen vessa.

Aamu alkaa kukkojen laulun aikaan. Naapurustossa vielä on useampia kukkoja, jotka kyllä pitävät huolen siitä, ettei vain kukaan jää peiton alle unikekoilemaan. Joskus sitä silti laittaa torkkuvaihteen kukonlaulusta piitaten päälle, sillä töistä on lähes mahdotonta olla myöhässä. Työpäivät nimittäin alkavat ”Afrikan aikaan”. Toisin sanoen työpaikalle voi mennä silloin kun huvittaa. Työpäivä alkaa virallisesti kello kahdeksalta aamulla, mutta oikeasti ketään ei siihen aikaan vielä ole sairaalalle saapunut. Ihmisiä alkaa virrata ovista sisään siinä puoli yhdeksän aikoihin. Jotkut tulevat sitäkin myöhemmin, mutta jos ei vielä kymmeneen mennessä ole ilmestynyt paikalle, alkavat työkaverit jo kyselemään perään. Eihän ne työt sairaalassa kuitenkaan itsekseen tule tehdyksi.

Keittiö.

Minulle rauhallinen työpäivää edeltävä aamu on kuin luksusta. Suomessa yleensä torkutan herätyskelloa niin pitkään, että aamupalan syön joko bussissa tai samalla vaatteita päälleni kiskoessani. Täällä sitä on kuitenkin voinut käydä rauhassa aamupissalla ilman, että joutuu toisella kädellä pytyllä istuessa harjaamaan hiuksiaan tai pesemään väsyneitä silmiään. Täällä sitä pystyy rauhassa valitsemaan vaatteensa ja odottamaan aamuteen jäähtymistä ilman, että tarvitsee suutaan polttaa. Repunkaan pakkaamisen jälkeen ei ole vielä kiire, vaan voi hitaasti löntystelevin askelein kävellä pääkadulle ja etsiä julkisen kulkuneuvon työpaikalleen. Edes työpaikan oville saavuttua ei tarvitse alkaa vetää kolmiloikkaa, vaan voi rauhassa moikata vartijoita ja harrastaa paikallisetn tavoin small talkkia.  Ennen en ole ollut aamuihminen, mutta nyt minä suorastaan hehkun aamuisin herättyäni.

Töitä teen maanantaista lauantaihin ja sunnuntain olenkin pyhittänyt lepopäivälle. Tosin välillä on tullut ystävältäni sairaalasta soittoa, että täällä tarvitaan apua. Olen siis saattanut myös lipsua lepopäivistäni ja mennyt muutamaksi tunniksi sairaalaan apukäsiksi. Työpäivät ovat teoriassa yhdeksän tunnin mittaisia, mutta käytännössä ne yleensä venyvät pidemmiksi, kun yövuoro tulee paikalle myöhemmin tai päivystyksenä tuodaan potilaita, joita ei ollut tullut kalenteriin merkittyä etukäteen. Olen kuitenkin pyrkinyt pitämään omasta jaksamisestani huolta enkä ole mielelläni yli kuuteen asti sairaalassa majaillut, ellei sitten ole tullut joku ihan katastrofaalinen tilanne, kuten paikallisen noidan harjoittama noituus, jota pääsin eilen hämmästyksissäni sairaalassa todistamaan.

Työpäivän jälkeen olen yleensä mennyt kaupungin nettikahvilaan lataamaan läppärini ja samalla tietysti dataamaan ja kirjoittelemaan juttuja reissustani. Nettikahvilassa vietän vajaa tunnin, jonka jälkeen lähdenkin kipin kapin kohti kotia, sillä olen jäänyt koukkuun juoksemiseen ja lenkille meno juuri ennen auringonlaskua onkin osoittautunut ihan täydelliseksi ajankohdaksi. Silloin ei ole enää tuskastuttavan kuuma eivätkä ihmiset niin selvästi minua ja minun valkoista ihoani pimeässä bongaa. Urheilu ei jostain syystä ole vielä Ugandan kulttuuriin päätynyt ja tällaisten juoksulenkkien tekeminen katsotaankin ihan omituisena harrastuksena. Ihmiset tuijottavat minua kuin minulla olisi jotain mielenterveysongelmia. Kuka nyt haluaisi turhaan antaa hien virrata ja juosta edestakaisin ilman mitään päämäärää.

Illalla treenaamisen jälkeen kotona minua jo odottaakin herkullisen tuoksuinen afrikkalainen illallinen. Täällä ei tosin kovin montaa erilaista ruokalajia ole tapana valmistaa. Ugandalaisten perinteiseen pienten kylien ruokavalikoimaan kuuluukin ainoastaan kolme eri ruoka-annosta. Nämä ruokalajit ovat maissipuuro pavuilla, ruokabanaani maissilla ja pavuilla sekä riisiä maapähkinä-kasvissoseella. Kulttuuria ei siis ole ruokien monipuolisuudella pilattu haha. Vielä en ole ruokatarjontaan onneksi päässyt kyllästymään, mutta pidempään Ugandassa asuessa  alkaisi varmasti ikävä Suomen pöperöitä kohtaan kalvamaan.

Illallisen jälkeen on jo tullut pimeää eli uskaltaa heittää vaatteet naulakkoon ja astua ulos meidän ihanaan ”suihkukoppiin”. Suihkukoppeja on tarjolla kahta eri lajia. Toinen on aivan talon vieressä, mutta käytännössä se ei peitä kyllä mitään ja sittenhän minä olenkin koko illan suurin nähtävyys. Toinen koppi on vähän kauempana, mutta sen ongelma taas on iljettävät torakat, joita en kyllä suihkussa käydessä pysty sietämään. Ne kun tippuvat seiniltä päälleni vettä ruiskuttaessani. Suihkua varten ämpäri täytetään joesta tai kaivosta haetulla vedellä ja vettä nakataan hartioille pienellä sinisellä napolla.

Suihkukoppi.

Suihkun jälkeen otan yleensä koraanin tai raamatun käteen ja alan opiskelemaan kynttilän valossa. Hyttysiä täällä on auringonlaskun jälkeen ihan vaikka muille jakaa eikä hyttysenpuremilta ole pystynyt millään välttymään. Kerran koko perhe ja lisäksi vielä naapuritalo oli sairastunut samanaikaisesti aivomalariaan ja täällä sairaanhoitaja-äidin kanssa kanyloitiin potilaita kilpaa. Täällä ei ole yleistä lähteä käymään sairaalassa, vaikka olisi vakavakin malaria kyseessä. Monet vain hakevat apteekista tablettimuotoiset lääkkeet, jotka he popsivat kotona suuhunsa. Jos perheessä on hoitohenkilökuntaa, saattavat nämä hakea apteekista IV-lääkkeitä malariaan ja antavat nämä lääkkeet perheenjäsenilleen kotona. Vaikka yrittäisin, miten paljon tuota hyttysmyrkkyä iholleni pläntätä, aina ne inisijät kuitenkin löytävät jostain paljaan kohdan, johon minua pistää. Onneksi sentään nukun hyttysverkon alla, joten uskoa vielä riittää aivomalarian välttämiseen.

Sunnuntaisin haemme kanisterit täyteen vettä läheiseltä pumpattavalta kaivolta, käymme aamupäivällä kirkossa ja pesemme pyykkiä. Silloin tällöin olen viikolla myös käynyt tutustumassa muihin terveydenhuollon yksiköihin. Olen käynyt kyläni terveysklinikalla ja paikallisen terveydenhoitajan kanssa kiertelemässä ihmisten kodeissa tekemässä terveystarkastuksia. Koin klinikkatyön kuitenkin siinä mielessä haastavana, että meillä Suomessa ei sairaanhoitajille kätilötyötä kovin paljoa opeteta ja suurin osa täällä tapahtuvasta klinikkatyöstä onkin synnytysten avustamista, sikiöiden palpoimista ja sydänäänteen kuuntelua manuaalisesti. Klinikalle tuli myös useita tropiikin sairauksia potevia, joista minulla ei ollut harmainta tietämystäkään. Ei siis minun taidoistani olisi tällä klinikalla ollut kovin paljon apua. Onneksi sairaalassa työ on paljon tutumpaa ja olen oikeasti tuntenut olevani työyhteisölle suureksi avuksi.

Väkivalta, seksi ja naisen arvo islamin uskonnossa

Olen opiskellut islamin uskontoa nyt puolisen vuotta. Olen lukenut puolet koraanista ja haastatellut tusinoittain tavallisia muslimeja sekä kolmen eri moskeijan imaamia. Aion seuraavaksi esitellä teille yhden kouluttautuneen Sunni-imaamin haastattelun asioista, joita minulla nousi koraania lukiessani pintaan. Suurin osa kysymyksistä on hyvin tabuja ja sainkin aika paljon ihmetystä aikaan moskeijassa. Naiset yrittivät piiloutua huiviensa taakse visusti piiloon ja yrittivät peitellä miestensä keskittymistä. Miehet taas nauroivat ja olivat ihan ihmeissään kysymyksistäni. Haastattelun kysymykset ovat hyvin arkaluontoisia, mutta halusin ehdottomasti saada muslimien johtajan näkemyksen minun mieltäni askarruttaviin kysymyksiin. Haastattelu toteutettiin englanniksi imaamin työskentelemässä moskeijassa. Olen kääntänyt kysymykset ja vastaukset tätä tekstiä varten suomeksi. Imaamin pyynnöstä hänen nimeään eikä sijaintia tulla tähän artikkeliin julkaisemaan.

Miksi Koraanissa kehoitetaan lyömään vaimoa, jos tämä ei tottele miestään?
-Tässä kohdassa tarkoitetaan, että vaimoa saa läimäyttää vain hellästi, jos hän ei kehoituksista huolimatta tottele. Vaimolle ei saa tulla mitään jälkeä tästä läimäytyksestä.

Koraanissa ei kuitenkaan sanota, miten kovaa mies saa vaimoaan läimäyttää. Suurin osa tulkitsee koraanin juuri niin kuin siinä sanotaan. Tämän vuoksi musliminaiset usein kärsivätkin parisuhdeväkivallasta ja se on kulttuurillisesti ainakin Sudanissa ja Somaliassa hyväksyttyä.
-Koraania ei tule lukea yksinään, sillä tämän vuoksi koraania juurikin väärintulkitaan.

Kaikki eivät tätä kuitenkaan tiedä. Suurin osa muslimeista ajattelee koraanin olevan ainut luotettava lähde heidän elämänsä ohjaamiseen. Esimerkiksi, jos minä olisin lukenut pelkän koraanin ilman kenenkään ulkopuolisen apua, ajattelisin islamin uskonnosta ihan eri tavalla. Koraanissa on kuitenkin paljon väkivaltaan viittaavaa, esimerkiksi siinä sanotaan, että vääräuskoisten päät pitää leikata irti. Olenko oikeassa?
-Kyllä näin siellä sanotaan, mutta tämä viittaa ainoastaan sodan aikaiseen käytökseen. Tällä ei ole mitään tekemistä nykypäivän kanssa. Jos joku yrittää tulla tappamaan sinut, sinä tietysti puolustaudut ja ainoastaan tällöin on oikeutettua leikata toisen pää irti.

Koraanissa sanotaan, että mies on naisen päällikkö. Tämä näkyy islamististen maiden kulttuurissa siinä, että nainen ei saa sanoa miehelle kieltävästi. Pitkääkö tämä paikkansa? Minä olen tavannut naisia, joiden miehet raiskaavat heitä, sillä naisilla ei ole mitään sanavaltaa miestä vastaan.
-Koraanissa sanotaan, että miehellä on vastuu naisesta ja siksi tämän kuuluukin huolehtia naisestaan. Mies on kuin naisen holhooja ja huolehtija. Naisella on tietysti oikeutensa eikä mies saa naista millään tavoin loukata. Naisen tulee myös vastavuoroisesti kunnioittaa miestään. 

Miksi naisten pitää peittää hiuksensa ja miesten ei?
-Naisten hiukset ovat niin paljon kauniimpia kuin miesten hiukset. Meillä miehillä on ainoastaan tällaiset tylsät hiukset, jotka eivät kiinnitä kehenkään mitään huomiota.

Onhan miehilläkin vaikka minkälaisia hienoja tukkasysteemejä. Minä ainakin käyn ihan kuumana, kun pitkätukkainen mies kävelee minua vastaan.
-Tässä tapauksessa myös miehen tulee peittää hiuksensa.

Miksi miehet saavat paljastaa käsivartensa ja rintakehänsä, mutta naiset eivät?
-Naisten pitää peittää koko vartalonsa, sillä naisilla on kauniit vartalot. Meillä miehillä on vain tavallinen tylsä vartalo. Naisilla on rinnat, mutta meillä miehillä ei ole mitään. Naisten vartalot ovat myös sirot ja hyvin muodolliset.

Minä ainakin tykkään ja tuijotan, kun mieleiseni näköinen mies ottaa paitansa pois. Miesten lihaksikkaat käsivarret saavat sydämeni sykkimään, kuolan valumaan ja himot heräämään. Kyllä naisillakin on seksihaluja!
-Musliminaiset eivät ole samanlaisia. Naiset eivät ajattele seksiä yhtä usein kuin miehet.

Miksi koraanissa sanotaan, että miehet saavat neitsyitä taivaassa, mutta naisten palkkiosta ei mainita koraanissa sanallakaan?
-Naiset saavat myös miehiä taivaassa, jos he niin haluavat. Koraanissa ei kuitenkaan tästä mitään mainita, sillä naiset ovat ujoja eikä koraanissa voi näin ollen tällaisista asioista naisille mainita.

Onko taivas eräänlainen ilotalo, kun tapaamani muslimit niin kovin odottavat sinne huoriin pääsemistä?
-Ei missään tapauksessa. Taivaassa saa ihan mitä vain haluaa. Jos mies haluaa paljon naisia, silloin mies myös niitä saa.

Miksi kaksi naista on yhtä kuin yksi mies perinnöllisyysasioissa ja todistusasioissa?
-Miehen kuuluu elättää nainen, joten nainen ei tarvitse rahaa mihinkään. Tämän takia mies perii aina enemmän varallisuutta kuin nainen. On totta, että todistamiseen tarvitaan joko yksi mies tai kaksi naista.  Nainen on heikompi kuin mies ja voi näin ollen unohtaa, mitä olikaan todistamassa. Tällöin hän tarvitsee naispuolisen ystävänsä auttamaan muistamisessa. 

Miksi naiset eivät saa harrastaa seksiä, kun heillä on kuukautiset? Kuukautisten aiheuttamat vatsakivut kuitenkin helpottuvat huomattavasti seksin aikana. Kuukautisten aikana voi saada myös vahvemmat orgasmit ja nainen voi tuntea olevansa taivaassa.
-Kuukautisten aikaan seksin harrastaminen aiheuttaa erilaisia tulehduksia. Lääketiedekin todistaa, että kuukautisten aikaan ei tule harrastaa seksiä. Veri on myös likaista eikä seksi ole tarkoitettu likaiseksi harrastukseksi. Kuukautisten aikaan naisilla on myös erilaisia kolotuksia ja mielenvaihteluita eikä seksi ole tällöin hyväksi.

Miksi miehet saavat mennä naimisiin neljän naisen kanssa, mutta naiset saavat naida vain yhden miehen?
-Miehillä on suuremmat seksihalut ja näin ollen he saattavat tarvita enemmän naisia tyydyttämään tarpeensa. Miehen avioituessa useamman vaimon kanssa, tämän tulee kuitenkin kohdella naisia yhdenvertaisesti.

Miksi koraanin mukaan miehillä saa olla seksiorjia neljän vaimonsa lisäksi, mutta naisilla ei?
-Tämä viittaa lakeihin kauan aikaa sitten. Tämä ei ole nykypäivää enää.

Miksi koraania ei sitten päivitetä, kun siellä kerta näyttäisi näitä vanhentuneita tietoja oikein runsaammalla kädellä olevan? Koraani johtaa ihmisiä harhaan vai mahdatkohan sinä nyt johtaa minua harhaan, jotta saisin paremman kuvan koraanista?
-Koraania ei voi päivittää. Se on Allahin sanelema kirja emmekä voi Allahin sanaa alkaa muokkaamaan.

Miksi oraali- ja anaaliseksi ovat islamin uskonnossa kielletty? Suurin osa naisista saa oraaliseksistä helpommin orgasmin kuin pelkästä penetraatiosta. Eikö naisen orgasmilla ole mitään merkitystä?
-Tietysti naisenkin pitää nauttia seksistä. Oraaliseksi on kuitenkin liian likaista. Sieltä alapäästä tulee kaikenlaisia bakteereita. Peräaukko taas on tarkoitettu ainoastaan ulosteen tulemiseen ulos. Jos sinne aletaan työntämään jotain, voi sinne tulla pahoja ongelmia.

Miksi monen musliminaisen vagina silpotaan ja klitoris leikataan niin, että he eivät voi enää tuntea mielihyvää seksin aikana? Itseasiassa lähes jokaisen somalinaisen klitoris on leikattu irti eikä heillä ole mitään sanavaltaa asiaan. Toimenpide on vaarallinen eivätkä nämä raukat edes saa mitään anesteettia toimenpiteen aikana. Miltä sinusta tuntuisi, jos sinun peniksesi leikattaisiin irti?
-Tämä käytäntö on sitä varten, että naiset eivät harrastaisi seksiä ennen avioliittoa. Tämä käytäntö myös auttaa naisia pysymään yhden ja saman miehen kanssa. Tällöin naisilla ei tule mitään pettämiseen liittyvää mieleen.

Minkä takia miehen penistä ei sitten leikata samalla tavalla irti? Miksi miehellä on oikeus nauttia seksistä, mutta naisella ei? Mies saa kuitenkin naida neljä eri naista ja pitää myös terskansa. Miksi Islam syrjii naisia?
-Islam ei sorra naisia. Naisen ja miehen kuuluu olla samanarvoisia. Mieheltä leikataan esinahka, koska esinahka aiheuttaa helposti miehelle erilaisia tulehduksia. Naiset eivät ajattele seksiä yhtä paljon kuin miehet, minkä takia miehet saavat naida enemmän naisia.

Nyt sinulla on kyllä väärää tietoa. Naiset voivat ajatella seksiä ihan yhtä paljon kuin miehetkin. Säästäkää ne naisten pimpit sellaisina kuin ovat syntyneetkin, niin johan alkavat naisetkin nauttimaan seksistä ja omista ihmisoikeuksistaan!
-Meillä täällä naiset ovat erilaisia kuin Euroopassa.

Islamin uskonto kieltää niin monia asioita, että nuoret alkavat kapinoimaan näitä sääntöjä vastaan. Monet harrastavat seksiä siskonsa tai veljensä kanssa, sillä muuta ei ole tarjolla. Hotelliinkaan ei pääse, ellei ole naimisissa. Olemme kuitenkin kaikki seksuaalisia olentoja eivätkä kaikki jaksa odottaa useampaa vuotta, että saa ensimmäisen kerran harrastaa seksiä. Itsetyydytyskin kun on kiellettyä. Monet myös harrastavat anaaliseksiä sen vuoksi, että hääyönä neitsyyttä tarkastaessa immenkalvo on vielä paikoillaan. Monet myös naivat serkkunsa, jonka kanssa lopulta saavat myös lapsia. Lapsista voi kuitenkin kasvaa kehitysvammaisia, kun on kerta pariuduttu sukulaisen kanssa. Mitä mieltä olet näistä asioista? Eikö sääntöjä voitaisi jonkun verran lähteä himmailemaan?
-Serkun naiminen ei ole Islamissa sallittua. Tämä on ainoastaan kulttuurillinen tapa. Seksiä ei myöskään tule harrastaa ennen avioliittoa. Sanonta kuuluu, että hyvää kannattaa odottaa. Seksi tulee olemaan nautinnollisempaa mitä kauemmin sitä on joutunut odottamaan.

Muslimit eivät saa tutustua toisiinsa kovinkaan syvällisesti ennen naimisiinmenoa. Tämän vuoksi heille tulee usein erotilanne vastaan, kun toisen huonot puolet tulevat vasta myöhemmin esille. Neitsyyden menettänyt nainen ei kuitenkaan enää kelpaa kovin monelle miehelle. Eikö siis olisi parempi, että nainen ja mies saisivat tutustua toisiinsa jo makuuhuoneenkin puolella ennen naimisiinmenoa?
-Seksi ei missään nimessä ole sallittua ennen naimisiinmenoa. Nainen voi tulla vahingossa raskaaksi eikä miehellä ole tällöin velvollisuutta auttaa lapsen kasvatuksessa. Seksitauditkin voivat  tällöin tarttua.

Miksi koraanissa sanotaan, että miehet ovat naisia yhden pykälän ylempänä?
-Allah on antanut naiselle jo niin paljon vastuuta talon ylläpitämisessä, lasten hoidossa ja imettämisessä, että naiselle ei voida suoda tämän enempää vastuuta.

Miksi musiikin kuuntelu on kielletty islamin uskonnossa?
-Musiikki tekee ihmisestä paholaisen. Ihminen alkaa käyttäytyä paholaisen tavalla.

Tutkimusten mukaan musiikin kuuntelu auttaa esimerkiksi kivussa leikkauksen jälkeen. Mitä mieltä olet tästä?
-Tutkimukset ovat väärässä. Kuuntele koraania, niin pääset kivuista eroon.

Miksi itsetyydytys on Islamin uskonnossa kielletty?
-Itsetyydytys tekee ihmisestä mielisairaan. Se ei ole hyväksi ja siihen voi jäädä koukkuun, jolloin ei enää voi saada lapsia.

Mitä mieltä olet siitä, että koraanissa puhutaan kaulojen katkaisuista ja Saudi-Arabia, Islamin uskonnon ydinkeskus katkaiseekin ihmisten kauloja enemmän kuin ISIS? Monissa Islam-valtioissa muslimit myös tapetaan koraanin kehoittamana, jos he päättävät poistua Islamin uskonnosta. Islam ei siis anna minkäänlaista vapautta, vaan ainoastaan hakee valtaa, aivopesee ja pelottelee ihmisiä. Ihmiset elävät ”kaapissa”, eli esittävät uskovansa Allahiin pelkän teloituksen pelossa.
-Nämä ovat vain kulttuurillisia asioita, jotka eivät liity millään tavalla Islamiin.

20170126_104056