Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aktiivireissaajan Malediivit – osa 1

Valkoinen hiekka, turkoosi meri, bungalowi veden päällä… Malediivit tuo monelle ensimmäisenä mieleen eksklusiivisen trooppisen paratiisin, jossa all-inclusive resortissa nautitaan häämatkasta vedenpäälle rakennetuissa ökybungaloweissa, valkohiekkaisten rantojen ja turkoosien vesien ympäröimänä. Meillekin Malediivit oli häämatkakohde, mutta me toteutimme sen omaan flashpacker tapaamme kohtuullisella budjetilla.

Malediivit on mikrovaltio, joka koostuu yhteensä noin 1200 pienestä saaresta, näistäkin vain noin 200 on asuttuja. Asutuista saarista 90 on resorttien valtaamia yksityissaaria ja loput paikallisten asuttamia. Aikaisemmin matkailijoiden ainoa vaihtoehto oli asettua näille resorttisaarille, mutta meidän kannalta onneksi viimeisen 10 vuoden aikana matkailubisnes on maassa vapautunut ja majoittuminen näillä ns. paikallisillakin saarilla onnistuu. Valitsimme pitkän harkinnan jälkeen majapaikaksemme paikallisista saarista Thulusdhoon, ja olimme päätökseemme enemmän kuin tyytyväisiä. Päätökseen vaikutti meille niin tärkeiden vesiurheilumahdollisuuksien läheisyys sekä lyhyt etäisyys lentokentältä. Saarella toimii muutama sukelluskeskus ja sen edustalta löytyy muutama surffispotti, joista toinen helpohko. Lisäksi saarelta löytyy mukavasti ravintolatarjontaa jos ja kun vaihtelunhalu iskee. Kuljetusten suhteen ainoa pieni takapakki tuli siitä, että saavuimme Maleen juuri perjantaina, joka on muslimien pyhä päivä, eikä silloin ollut saatavilla edullista lauttakuljetusta (3USD) saarten välillä. Saimme kuitenkin helposti sovittua hotellimme kanssa speedboat kuljetuksesta (30USD/hlö), jolla hurautimme reilussa puolessa tunnissa varsinaiseen määränpäähämme.

Malé

Sekä saapuessamme että lähtiessämme meille jäi venekyytien ja lentojen väliin muutama tunti loppuaikaa, jonka vietimme pääkaupunki Maléen tutustuen. Ja onneksi jäi, sillä kaupunki on omalla tavallaan hyvin mielenkiintoinen ja erittäin hyvää vastapainoa paratiisisaarille. Lentokentältä Maléen pääsee erittäin helposti, edullisesti (1USD) ja nopeasti lautalla. Laituri löytyy heti terminaalista ulos tullessa ja lippuja myydään kioskissa laiturin edessä. Lauttoja liikkuu sitä mukaan kun täyttyvät eli koko ajan. Malé on täyteen ahdettu ja kiireinen kaupunki, joka muistuttaa monella tavalla mitä tahansa muuta Aasian kaupunkia. Pienelle 5,8m2 saarelle on ahtautunut virallisesti asumaan 133000 ihmistä, epävirallisesti varmaan tuplasti tämä, sillä viralliseen lukuun ei huomioida esim. veneissä asuvia ihmisiä. Malé onkin hämmästyttävästi yksi maailman tiheimmin asutuista kaupungeista (23000 asukasta / km2).

Mopoja ja skoottereita vilisti kapeilla kaduilla sikin sokin, ilma oli tunkkainen pölystä ja bensiininkatkusta. Lähekkäin sijaitsevat korkeat ja modernit lasiseinäiset pankkien pääkonttorit, vanha kalatori sekä hautausmaa. Kontrasti on iso. Silti kaduilla oli turvallista kävellä eikä kerjäläisiä näkynyt lainkaan. Satamassa oli muutama retkikaupustelija ja opas tyrkyllä, mutta he uskoivat yllättävän helpolla ettemme olleet kiinnostuneita opastetusta kävelykierroksesta. Varsinaisia nähtävyyksiä on vähän, mutta se juttu täällä onkin kuljeksia päämäärättömästi kaupungin kaduilla ja seurata paikallista elämää. Koska kaupunki on pieni, pääsee kaikkialle kävellen. Kiersimme kalatorin ja kalasataman, tsekkasimme presidentin tilukset, kahvittelimme Eurooppalaiseen tyyliin cappucinolla ja jäätelöllä ihastuttavassa Seagull Cafeessa, seurasimme paikallista fudismatsia sekä piipahdimme keinotekoisella rannalla.

Thulusdhoo

Thulusdhoo on varsin pieni saari (kuten kaikki muutkin täällä) ja sen kiertää ympäri helposti tunnissa. Noin kolmasosa saaresta on asumatonta hiekkamaata ja-särkkää. Tiet ovat suoria, päällystämättömiä hiekkateitä eikä katuvaloja ole. Seisotpa missä tahansa kohtaa saarta niin sinulla on aina näköyhteys merelle, usein kahteen eri suuntaan. Itäosa saarta on Malediivien mittakaavassa eloisampi ja vilkkaampi, marraskuussa 2017 tosin koko saarella oli hyvin hiljaista. Pohjoisosassa sijaitsee satama sekä teollisuutta (Coca Colan tehdas). Eteläosa on autiota rantaa jossa muutama keskeneräinen rakennusprojekti, jotka eivät näyttäneet edistyvän lainkaan meidän 9 päivän vierailun aikana, lännessä on pelkkää hiekkaa. Saaren kaakkoispuolella on pienen pieni asumaton saari Cokes, jonka edustalla toinen läheisistä surffispoteista. Saarelle pääsee laskuveden aikaan kahlaamalla pienen puron yli, nousuveden aikaan ”siltaa” pitkin. Silta on osin erittäin rapistunut, joten se kannattaa ylittää varoen.

Hieman kauempana on vielä Chikensin asumaton saari, josta lisää myöhemmissä postauksissa.

Majoitus

Me majoituimme Canopus Retreats hotellissa. Hotelli sijaitsi suoraan rannalla ja sillä oli oma ravintola. Olimme varanneet tapamme mukaan edullisimman standard tason huoneen (noin 70€/yö), mutta päädyimmekin deluxe huoneeseen häälahjaksi saadun upgraden ansiosta. Suosittelen satsaamaan tuohon kalliimpaan huoneeseen, jossa parveke aukeaa ihanasti suoraan merelle. Standardi huoneesta olisi ollut näkymä saaren sisäosiin. Huone oli todella siisti ja tilava, langaton netti välillä temppuili joten aikaa esim. Facebook ja Instagram päivityksiin sai kulumaan paljon. Hintaan kuulunut aamupala oli sekin oikein maittava ja joka aamu erilainen. Välillä se piti sisällään paahtoleipää erilaisten lisukkeiden kanssa, välillä sämpylää tai rotia, kananmunia saatiin keitettynä, paistettuna, kokkelina ja munakkaana. Myös joka aamu tarjoiltavat tuoreet hedelmät vaihtelivat.

Ruoka

Lounaan söimme usein huoneessamme kaupasta haetun pikanuudelin tai edellispäivän illallisen jämien muodossa. Illalla suosikiksemme muodostui mukavan amerikkalaisen pariskunnan pitämä Contagious pizza, jonka pizzoja huomaamme edelleen säännöllisesti kaipaavamme. Pizzojen lisäksi paikka tarjoaa mahtavia itsetehtyjä jääteitä sekä päivittäin vaihtuvan jälkiruoan. Pizzat olivat sen verran isoja että niistä jäi usein yli seuraavan päivän lounas. Lisäksi löysimme keskeltä saarta paikallisten suosiman kahvilan, josta sai edullista ja maittavaa perusaasiamättöä. Myös oman hotellin illallistarjonta tuli testattua ja hyväksi havaittua. Erikoismaininta BBQ-illalle (10$ sis vedet ja mehut), jossa ulkogrilleissä valmistettiin herkulliset kanat, kalat ja muut sapuskat. Lisäksi ravintolan puolelta tuotiin pastaa, pizzaa, salaatteja yms niin paljon kuin vain napa veti.

Parhaiten kaikista nauttimistamme ruoista mieleen jäi kuitenkin myös häälahjaksi saamamme 3 ruokalajin kynttilä-seafoodillallinen rannalla. Meille oli koristeltu uskomattoman ihana pöytä suoraan rantahiekalle, jonne tarjoilijat toivat mahtavia annoksia yksi toisensa perään. Meren antimien lisäksi saimme muutaman yllärinumeron, mm. pizzaa sekä suklaakakkua. Tämän kokonaisuuden hintaa en tiedä enkä uskalla edes lähteä arvailemaan.

Tekemistä

Rentoon rantalomailuun Thulusdhoo on kuin tehty. Kirkkaan turkoosit vedet reunustavat valkohiekkaisia rantoja. Palmupuut huojuvat vienossa tuulessa. Rantatuoleilla on harvoin ruuhkaa ja riippukeinuja löytyy sieltä täältä. Mutta mehän emme löhöilyä kovin kauaa jaksa, joten jotain muutakin pitää olla tarjolla ja onneksi sitä on! Me kävimme vuoropäivinä sukeltamassa ja surffaamassa (näistä tulossa omat postaukset). Lisäksi SUP-lautailimme, snorklailimme omalla kotiriutalla, teimme delffiiniretken sekä kävimme kävellen tutustumassa saareen.

SUP-laudat vuokrasimme Cokes Surf Campilta 20€ päivähintaan. Parissa tunnissa ehdimme meloa rantaviivaa pitkin länteen päin, ihastelemaan pikkuriikkisiä mustatäplähain poikasia matalassa rantavedessä sekä harjoittelemaan SUP-surffausta hyvin pienissä aalloissa Bikini beachin edustalla. Vesi on täällä ihan uskomattoman kirkasta ja kun saarta ympäröivä riuttakin on matalalla niin laudan päältäkin pystyi hyvin näkemään vedenalaista elämää. Olisi ollut kiva kiertää vaikka koko saari suppaillen, mutta jatkossa muut aktiviteetit voittivat ja tämä jäi toteuttamatta.

Snorklaamassa kävimme muutamaan otteeseen hotellin edustalla sekä Thulusdhoon ja Cokesin välisessä purossa. Riutalla snorklaus oli paikoin aavistuksen hankalaa sen mataluuden sen virtausten vuoksi, siinä sai olla tarkkana ettei vahingossa potkinut koralleja tai ajautunut virtausten mukana päin kiviä. Korallit olivat pääosin huonossa kunnossa, johtuen kaiketi liian lämpimästä vedestä (+31), joten hirveän paljon elämää ei näkynyt. Joitakin kaloja ja rapuja sekä yksi valkoinen mureena ihan rantaveden kivenkolossa. Sen sijaan purosnorklaus oli huisin hauska kokemus. Virtausta oli sen verran ettei itse tarvinnut tehdä mitään muuta kuin välillä hengittää ja katsella maisemien vaihtumista. Snorklaamallakin näimme vilaukselta vauvahaita, mutta koska ne ovat kovin pelokkaita otuksia niin kuvausetäisyydelle emme tällä tavoin päässeet. Kahlaamalla rantavedessä pääsi vähän lähemmäksi, mutta muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen tyydyimme kuvaamisen sijaan keskittyä vain katseluun ja omalle sisäiselle muistikortille kokemuksen tallentamiseen.

Delfiiniretki toteutettiin hotellimme kanssa 10USD/hlö hintaan. Mukaan piti lähteä muutama muukin hotellin vieras, mutta sattumuksien summana saimmekin privaretken. Kovin kauaksi veneellä ei tarvinnut mennä kun ensimmäiset delffiinit ilmestyivät näkyviin. Ja niitä muuten sitten oli 🙂 Sadoittain. Pinnalta katselemalla niistä näki vain murto-osan hyppivän keula-aallossa tai kauempana ulapalla, mutta kun laitoimme GoPro kameramme kuvaamaan veden alla niin johan yllätyimme saaliista. Tsekkaa video tästä. Täällä delfiinejä ei ruokittu millään tavalla vaan ne itse hakeutuivat veneemme läheisyyteen ja ikään kuin odottivat pääsevänsä leikkimään sen kanssa. Paikalla oli meidän veneen lisäksi yksi toinen pikkuvene sekä 2 vesiskootteria. Illan jo alkaessa hämärtymään kaarsimme onnellisina takaisin rantaan. Tässä välissä mainittakoon, että muutamana aamuna näimme delfiiniparven myös aamiaispöydästämme, niiden päivittäinen reitti kun sattuu kulkemaan juuri Thulusdhoon ja Chikensin välisessä kanavassa. Voiko olla mahtavampaa tapaa aloittaa aamu!?!

Kävelyretkiä teille milloin minnekin, parasta antia oli autiolla hiekkasärkällä käyminen sekä Coca Colan tehtaan löytäminen ja sen liepeillä norkoilu. Tehdaskierroksellekin olisi kuulemma päässyt, mutta meille riitti tuo ulkoapäin katselu.

 

 

Seuraavassa postauksessa lisää pääaktiviteeteista eli sukelluksesta ja surffauksesta Malediiveilla!

Jaana

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Aida perjantai, tammikuu 18, 2019 at 14:57

  Hei, onko saarella hintataso millainen? Meillä matkasuunnitelmat viemässä juurikin samaiselle saarelle 🙂

  • Reply Jansku & Teemu sunnuntai, tammikuu 20, 2019 at 19:12

   Moikka, Hotellihuoneen saa 50-100 USD, lounaan / illallisen 5-15 USD vähän paikasta riippuen. Esim. meidän hotellilta BBQ-illallinen maksoi 10 USD ja siihen sai syödä niin paljon kuin vain jaksoi. Supermarketteja löytyi muutama, niissä valikoima suppea. Kuppinuudelit 1 USD, sipsit ja limut 1-2 USD jne. Aktiviteetit kalliimman puoleisia, SUP-lauta vuokra 20 USD / 2h, surffaus 35 USD / 2h ja sukellukset noin 55-60 USD kpl. Delffiiniretki 10 USD / hlö. Jäikö jotain kaipaamaasi vielä puuttumaan? – Jaana

 • Reply Anna | Muuttolintu torstai, joulukuu 13, 2018 at 11:05

  Ihanan näköinen saari, ja tuo kynttiläillallinen, ihanaa! Meillä on just saaret hakusessa matkalle ensi vuoden alussa, ollaan jätetty aika viime tippaan ja valinnanvaraa riittää. Täytyykin tutustua tähän tarkemmin! Me ollaan kerran oltu Malediiveilla häämatkalla resorttisaarella, tällä kertaa tarkoituksena on tutustua myös pariin paikallisten asuttamaan saareen.

 • Leave a Reply