Pitkä viikonloppu – Geneve, Sveitsi

Tänä vuonna on tullut tehtyä enemmän lyhyitä viikonloppumatkoja kuin aikaisemmin ja mikäs siinä, lyhyet breikit arjen keskellä piristävät kummasti. Toukokuussa vietimme mukavan viikonlopun Genevessä, Sveitsissä, jonne Jaana matkusti jo torstaina Suomesta ja Teemu tuli perjantaina perässä Ranskasta. 3 päivän aikana kaupunkiin ja sen lähialueisiin ehti tutustumaan ihan hyvin, vaikka tietysti pidempääkin kaupungissa olisimme viihtyneet. Geneve valikoitui meille kohteeksi oikeastaan sattumalta, sillä etsimme kohdetta max. 5 tunnin ajomatkan päässä Bourgesista ja Geneveen sattui niillä spekseillä olemaan halvimmat lennot Helsingistä (ja vielä suorat Finnairin lennot!).

Geneve osoittautui rauhalliseksi, turvalliseksi, virheäksi ja oletetun mukaisesti kalliiksi kaupungiksi, tosin kyllä sielläkin pystyy edullisesti mm. syömään kunhan vain valitsee ravintolat oikein. Ns. suurkaupungiksi täällä on hämmästyttävän vähän liikennettä, mikä on loistava juttu kävellen kaupunkiin tutustumista ajatellen. Kaupunki on myös mukavan kompaktin kokoinen jotta sen jaksaa kiertää kävellen. Sijainti järven rannalla tuo oman leimansa tunnelmaan, ja kaupunkilaiset tuntuvatkin hyödyntävän järven ja jokien rannat todella hienosti. Lisäbonusta turistin näkökulmasta tulee siitä, että jokaista hotellissa vietettyä yötä vastaan sai yhden päivän ilmaisen julkisen liikenteen matkalipun. Lippua tosin käytin vain 2 kertaa vierailun aikana, mutta se ajatuksen tasolla mukava olla mukana.

Torstai – Geneve-järven länsiranta

Torstaina matka suuntautui Geneve-järven länsirantaa seuraillen ydinkeskustasta kasvitieteelliselle puutarhalle ja sieltä edelleen YK:n Euroopan pääkonttorille. Matkan varrelle osui useampikin puisto ennen varsinaista määränpäätä, mm. kaunis Mon-Repos. Kasvitieteelliseen puutarhaan ei ollut sisäänpääsymaksua ja siellä sai kierrellä lähes ylhäisessä yksinäisyydessä tutustuen eri teemoihin jaettuhin alueisiin. Aikaa taisi vierähtää useampi tunti. Lounaaksi söin salaatin kera viinilasin puutarhan ravintolassa (26€).

Myöskään YK:n ympäristössä ei juurikaan ollut ruuhkaa, kourallinen muita turisteja itseni lisäksi. Tutustuminen rakennukseen olisi ollut ilmainen, mutta se olisi pitänyt osata varata jo aikaoja sitten, joten tyydyin ihastelemaan rakennusta sen ympäristöä ulkoapäin. Takaisin tulin bussilla, kun nyt kerran matkakortin omistin eikä pikaisella tutkimisella kotimatkan reitille olisi enää juuri mitään mielenkiintoista osunut. Illallisen nautin tuttavani suosistuksesta hotellini (Astoria) läheisyydessä sijainneessa Libanonilaisessa ravintolassa Parfums de Beyrouth. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta ruoka oli todella maittavaa ja kaupungin hintatasoon nähden edullista (shawarma + jäätee noin 10€). Liityn ehdottomasti paikan suosittelijoihin!

Perjantai – Carouge

Perjantain kävelyreitti kulki vanhankaupungin ja yliopistoalueen läpi Arve-joelle ja sieltä edelleen Carougen italialaiskortteliin. Yliopiston alue oli valtavan hieno vanhanaikaisine rakennuksineen ja valtavine puistoalueineen. Puiston yhteen reunaan oli jätetty pätkä vanhaa kaupungin muuria johon oli tehty ”reformation wall” monumentti.

Arve-joen rantaa oli ihana kuljeskella ja löysimpä sen varrelta myös hienon koskipaikan, joka varsinkin iltapäivästä näytti ymmärrettävästi olevan paikallisen nuorison suosiossa. Carouge itsessään oli viehättävä kaupunginosa, jossa todella aisti sen italialaisvaikutteet. Hetken siellä pyörittyäni palasin Arve-jokea seuraillen takaisin hotellille. Matkalla haukkasin lounaaksi toastin yhdestä joenvarsikahvilasta (8€). Iltaa vietin järven rannalla pienessä mutta täpötäydessä rantabaarissa rosee viiniä siemaillen (4€/dl). Teemun saavuttua nälkäisenä kaupunkiin kävimme purilaisilla hotellin lähistöllä (2 burgeia, 1 olut ja 1 vesi noin 60€)

Lauantai – Jonction ja Geneve-järven itäranta

Lauantaina Teemun liityttyä vahvuuteen kävelimme ensin Rhone jokea pitkin Jonctioniin ihailemaan kahden joen (Rhone ja Arve) kohtaamista ja sieltä vanhan kaupungin kautta Geneve-järven itäpuolta Tropical Cornerin vesiurheilukeskukselle saakka. Jonction oli kyllä mahtavan hieno paikka, jossa suosittelen jokaisen kaupungissa kävijän vierailemaan. On ihan uskomatonta, miten kaksi eriväristä jokea voivat kohdata toisensa ja jatkaa yhdessä mutta kuitenkin erillään. Ja katsella kannattaa ehdottomasti ylhäältä Viaduc de la Jonctionin rautatiesillalta. Alhaalta katsottuna näky ei ole läheskään niin vaikuttava.

Matka jatkui läpi vanhan kaupungin museon (ilmainen), englantilaisen puutarhan, lounaspatongin (12€), maailman pisimmän penkin ja artesaanijäätelön (4€) kautta Tropical Corneriin, jossa tarkoituksena oli käydä wakeboardaamassa, mutta keskuksen ollessa vielä kiinni tyydyimme SUP-lautailuun sekä aftersup meininkiin. Tässä kohtaa jalat olivat jo nakit ja muussi, joten käytimme hyödyksi matkakorttiamme ja palasimme kotiin bussilla. Illalla kävimme vielä usean eri lähteen suosittelemana Bains de Paquis uimalalla Fonduella (2 annosta + 2 viiniä noin 50€, HUOM! vain käteinen kelpasi maksuksi).

Sunnuntai – Geneven lähiympäristö

Sunnuntai oli sateinen joten kävelyn sijaan hyppäsimme vuokra-autoomme ja huristelimme sillä ympäri siihen saakka kunnes Jaanan oli aika lentää takaisin Suomeen ja Teemun palata Ranskan Bourgesiin. Kävimme ihastelemassa CERNin futuristista pytinkiä (sunnuntaisin kiinni, joten emme päässeet sisään), pysähdyimme jaloittelemaan tunnelmallisessa ja pienessä Versoixin kylässä, tutustuimme Nyonin linnaan sekä kävimme kiemurtelemassa Jura vuoristoon vievillä serpentiiniteillä.

Paljon ehtii yhdessä pidennetyssä viikonlopussa tehdä ja kokea. Ja vaikka Geneve ei ehkä niitä tavallisimpia kaupunkikohteita olekaan, voin siellä käyntiä kuitenkin suositella lämpimästi. Varsinaista aktiivilomaa tästä ei tullut, mutta käveltyä tuli kyllä usean viikon edestä ja pointtina olikin tällä kertaa yhdessä olo ja uuteen paikkaan tutustuminen.

Jaana

PS. Löydät meidät instagramista @jaanaandteemutravels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply