Kirjaesittely: Suoliston salaisuus

Giulia Enders: Suoliston salaisuus, Otava 2015, ISBN 978-951-1-28569-4

Aivan loistava kirja. Jos ei vastaavaa ole aiemmin kirjoitettu niin voin vain sanoa, että oli jo aika. Vakavasta aiheesta on kerrottu hauskasti ja elävästi ja tieteellinen asia muokattu tavallisellekin tallaajalle käyväksi viihteeksi. Suosittelen kaikille niille, jotka eivät vielä kiinnitä huomiota siihen, mitä suustaan alas laittavat kuin myös niille, jotka niin tekevät, mutta joita siitä huolimatta vaivaavat mitkä tahansa vatsavaivat ripulista ummetukseen, närästys, ärtynyt suoli mutta myös allergiat, väsymys tai suoranainen uupumus, toistuvat infektiot, ihosairaudet, eri asteiset masennusoireet tai oikeastaan melkein mikä tahansa

Giulia Enders on Frankfurt am Mainin mikrobiologian ja sairaalahygienian laitoksella tohtorin väitöskirjaansa valmisteleva lääketieteen opiskelija. Hänen kiinnostuksensa alaa kohtaan juontaa hänen omista suolistoperäisistä ongelmistaan, jotka alkoivat jo lapsena. Alettuaan hoitaa iho-ongelmiaan suolisto- eikä ihosairauksina ja saatuaan niihin tällä tavoin avun, päätti hän lähteä opiskelemaan lääketiedettä.

Giulia valottaa sitä, missä lääketiede ja tieteellinen tutkimus suolistobakteereista ja niiden vaikutuksesta ihmisen terveyteen tänä päivänä menee. Aika alkutekijöissä ollaan. Aihe on tieteellisen tutkimuksen kohteena verrattain uusi ja hyvin moniselkoinen: bakteereita on suolistossamme miljardeja ja niissä satoja eri lajeja, bakteeriprofiilimme on muuntuva ja se on meillä jokaisella oman laisensa kuin sormenjälkemme.

Kirjassa kerrotaan, miten suolistolla on oma hermostonsa ja miten sieltä on suora yhteys aivoihin. Bakteerit vaikuttavat mielialaan ja jopa käyttäytymiseen, sillä suolisto ja aivot ovat jatkuvassa yhteistyössä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on esimerkiksi se, että 95% elimistön omasta serotoniinista valmistetaan suolistossa. Omien kokemusteni perusteella olen tiennyt jo kauan, että masennusoireet tulevat suolistosta ja olen iloinen siitä, että nyt tiede alkaa viimeinkin tuoda samaa sanomaa. Koska psyykelääkkeiden syömiseen ja psyykkisten häiriöiden diagnoosiviidakkoon on näyttänyt tulleen suoranainen tuputuskulttuuri ja minäkin olen saanut kuulla olevani varmaan bipolaarinen tai vähintäänkin ihan vain tavismasentunut, olen jättänyt aiheesta kertomisen siksi, kunnes voin sanoa tämän ruljanssin olevan ohi. Mutta nyt onneksi saan tukea virallisen totuuden taholta, sillä tutkimukset osoittavat samaa. Tämä on niin keskeinen ja yhteiskunnallisesti merkityksellinen asia, että kerron ajatuksiani siitä sekä omista kokemuksistani ja tuntemuksistani myöhemmin ihan omana postauksenaan.

Se ei liene enää vieras asia juuri kenellekään, että immuunipuolustuksemme sijaitsee suurimmilta osin suolistossa. Itse asiassa 80%:sti, sanoo Giulia. Hän kuvaa, miten tuo immuunipuolustus bakteerien avulla lapsen ensimmäisinä vuosina rakentuu. Siinä olennaisia ovat alatiesynnytys, jolloin lapsi saa äitinsä emättimestä ensimmäisen suojaavan maitohappobakteeripeitteen iholleen, sekä imetys, joka vahvistaa lapsen suolistoflooraa. Kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana lapsen immuunipuolustusta kouluttavat bakteerit, joita lapsi saa niistä moninaisista esineistä ja lattialle pudonneista roskista, joita suuhunsa laittaa, perheen lemmikkien pussailusta ja niin edelleen. Voimme vain kuvitella, miten käy jos äidin suolisto ja oma bakteerikanta ei ole kunnossa. Myös nykyinen valmisruoka on steriiliä eikä anna bakteeritäydennystä siten kuin kotiruoka. Mikrossa sitten tapetaan loputkin.

Kirjassa kerrotaan hyvistä ja pahoista bakteereista ja että sekään ei ole niin yksinkertaista ja mustavalkoista. Mikrobit osallistuvat ruoan sulamattomien ainesosien pilkkomiseen, valmistavat meille vitamiineja ja muita ravinteita ja hävittävät tiettyjä myrkkyjä. Puhutaan myös resistenteistä bakteerikannoista ja antibioottien vaikutuksesta suolistoflooraan – niin suoraan itse syötynä kuin välillisesti tuotantoeläinten lihan kautta saatuna. Käsitellään muun muassa myös kolesterolikysymystä, allergioita, hygieniaa, yleisimpiä loisia sekä probioottien käyttöä ja prebioottien merkitystä ja mitä ne ovat.

Eräs maininta kirjassa on minulle erityisen omakohtainen: ”Varsinkaan ne ihmiset, joiden maksan toiminnassa on ongelmia, eivät pysty enää kovin hyvin neutraloimaan huonojen bakteerien haitallisia aineita ja tuntevat sen joskus myös nahoissaan. Bakteerimyrkyillä on erilaisia vaikutuksia väsymyksestä vapinaan ja koomaan asti.” Juuri noin se on.

8 thoughts on “Kirjaesittely: Suoliston salaisuus

 1. Hei, olen seurannut blogiasi ja mielenkiintoisia kirjoituksiasi jo jonkun aikaa, erityisesti suolisto-ongelmista. Minulla olisi ehdotus ja yksi tuoteasia mielessä, kysyisinkin yhtä asiaa. Ottaisitko minuun s-postilla yhteyttä?

 2. En enää muista mihin blogiosioon olen kommentoinut ja millä nikillä, mutta mukava kuulla sinusta. Itse olen tosi tiukalla ruokavaliolla. Muuten ookoo, mutta navan ylle tulee semmonen kaivautuva olo, sydän hakkaa ja henkeä ahdistaa. Turvotus ja kaasuvaivat kaupan päälle. Lie sitten loisia jota ei kakkanäytteestä löytynyt. On tää yhtä taistelua…

 3. Ihan sattumalta tän blogin löysin ja on kyllä pakko ruveta seuraamaan. Itsellä ongelmia tuottaa viljat ja gluteeni. Kun ne jäi pois voin paljon paremmin. Ennen olin aina huonolla tuulella ja olo oli sumuinen maha vaivasi jatkuvasti, iho oli huono. Nykyään olen energinen ja iloinen, jos satun vahingossa syömään väärin, olen kipeä jonkin aikaa ja aivot ovat ihan jossain muualla. Joten uskon, että ruokkimalla suolistoa ja vatsaa ruokimme myös aivoja.

 4. Tuo kirja pitäisi varmaankin lukea. Löysin blogisi juuri ja vaikuttaa mielenkiintoiselle :) Itse olen rampannut vuosien saatossa lääkärissä (julkisella puolella), jossa minua ei ole juuri osattu auttaa. Väsymys, vatsavaivat ja matalahko hemoglobiini ollaan kuitattu lähinnä olankohautuksin sen jälkeen, kun joissakin verikokeissa, kolonoskopiassa ja gastroskopiassa ei mitään löydetty. Diagnoosi siis ibs. Vatsa on tosi hankala ja ruokavalio tällä hetkellä sellainen, että syön melkein kaikkea, kun en tiedä mitä kannattaisi rajoittaa. Pari kuukautta olin gluteenittomalla, vähä-laktoosisella-ruokavaliolla, mutta en juuri huomannut muutosta.

  • Se vielä piti sanoa, että mulla kaikki ongelmat yritettiin selvästi kuitata henkiseksi. Toki voi olla, että mulla on henkisiä juttuja, jotka pitäisi käsitellä ja se on työn alla, mutta kaikki ei varmasti johdu vaan pääkopasta… :)

   • Samat kokemukset lääkäreistä. Suoliston salaisuus on hyvä kirja antamaan perustietoa, mutta vielä enemmän konkreettista apua koin itse saavani Kaarlo Jaakkolan kirjasta Suolisto kuntoon ravitsemushoidolla (tjsp). Maito, gluteeni, sokeri (ml. hedelmät), rikkipitoiset kasvikset (sipulit, tankoparsa), tärkkelys, makeutusaineet ym kemikaalit, kuumennetut tyydyttymättömät rasvat, soija, kaikki vaikeasti sulavat kovat ja raa’at pois. Dysbioosissa sopimattomia aineita on niin paljon, että ne pitää ottaa kaikki pois. Yhden tai kahden poisjättäminen ei vielä oloa kohenna, kun jäljellä on tusina muuta.

    Itse syön nyt runsaasti parsakaalia, villiä kalaa (kasvatetusta menee suolisto rikki, koska soija ja viljat vaikuttavat kalan lihan proteiinikoostumukseen), kirkastettua voita (tärkeä!), viherjauheita, oma tekemääni juurileipää kaurasta, tattarista ja hirssistä, kookosrasvaa ja jonkin verran juuriselleriä. Mausteena vain suolaa (ruusu tai meri). Sekä läjä ravintolisiä. Olo on nyt melkoisen hyvä vaikka bakteerit eivät vielä kohdillaan olekaan.

    Väsymys ja myös monet mielialaoireet tulevat suolistosta. Noista sopimattomista ruoka-aineista hiivat ja huonot bakteerit tuottavat aineenvaihdunnassaan myrkkyjä, jotka ärsyttävät suolen limakalvon, rasittavat maksaa (josta väsymys, päänsäryt ja huono olo, krapulaolo) ja tulisivatko nuo masisoireet sitten suoraan esim. suolessa syntyvän ammoniakin vaikutuksesta suoliston hermostoon ja sieltä vagus-hermon kautta aivoihin ja sieltä sitten vaikuttaa hormonitoimintaan. Ammoniakkihan tiedetään hermomyrkyksi ja kyllä varmasti ne muutkin tuovat oman osansa soppaan.

    • Hei Virpi! Kiva kuulla, että vointisi on kohentunut/kohtalainen. Itsellä pari vuotta ollut todella hankala ja monimutkainen tilanne, cfs diagnoosina ja mahdollisesti autonomisen hermoston vaurio, myös parasiitti ja dysbioosi, immuniteettiongelmat ym. Olen 1,5 vuotta ollut työkyvyttömänä. Kaiken lisäksi ikää vasta reilut 30. Olisiko mahdollista kuulla miten teet gluteenittoman/hiivattoman(?) leipäsi. Esim. juuri mainitsemasi kaura-tattari-hirssi-leipä. Hyviä vointeja sinulle!

     • Kamalalta kuulostaa tuo sinunkin tilanteesi. Mutta on se mahdollista korjata, usko pois. En vielä ihan tarkkaan ottaen tiedä miten, mutta oloa on mahdollista helpottaa nopeastikin ruokavalion, happilisän ja ravintolisien avulla. Yksityiskohdat ovat itsellänikin vielä hakusessa, mutta noin se pääpiirteissään menee.

      Tarkoituksenani on ollut laittaa leipäresepti jakoon. Olen vain ollut niin tolkuttoman uupunut koko syksyn, etten ole jaksanut kirjoittaa yhtään. Monesti olen ollut hilkulla aloittaa, mutta todennut sitten, että enpä jaksakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.