Yritystä perustamassa

Sain tänään anniskelulupahakemuksen läjään ja postiin. Tosin se jäi vielä uupumaan anniskelupassitodistusta viime viikolla hyväksytysti suoritetusta kokeesta, mutta aika alkaa käydä vähiin. Käsittelyaika on noin kuukausi ja huhtikuun alussa olisi syytä lupanumero jo olla. Tarkastaja puhelimessa kyllä lupasi, että hakemus lähtee puuttuvasta liitteestä huolimatta jo käsittelyyn ja että todistuksen voi aivan hyvin toimittaa jälkeenpäin. Lupa muuten on sen hintainen, että laskeskelin saavani tehdä sen maksaakseni viikon töitä ja ymmärtääkseni luvan hinta on sama tällaiselle vuodessa muutaman kuukauden toimivalle pienyrittäjälle kuin vaikkapa uudelle ABC-asemalle. Eivätkä ihan ilmaisia olleet kaikki tarvittavat liitteetkään. Ilahduin palvelun sujuvuudesta ja mahdollisuudesta tilata todistukset sähköpostitse sen sijaan, että olisin ajanut satakunta kilometriä käydäkseni alueeni kyseisissä virastoissa, mutta todistusten mukana seuranneiden laskujen summat olivat pienoinen järkytys. Oikeusrekisterikeskuksen aanelonen maksoi 15€ ja maistraatin kaksikymmentä ja molemmat olivat sitä paitsi tyhjää täynnä. Niin kuin niiden kuuluukin olla, jos meinaa saada luvan anniskella alkoholia.

Nyt otin työn alle lakisääteisen elintarvikkeiden omavalvontasuunnitelman. Sovittiin terveystarkastajan kanssa, että toimitan sen sähköpostitse etukäteen, niin on sitten jo luettuna ja pahimmat virheet korjattuina, kun on tarkastuksen aika ja nyt minulla on paremmin aikaa sen kanssa säätää kuin sitten, kun baari on auki. Pitää listata kaikki käytettävät raaka-aineet ja miten niitä käytetään, lueteltava ruoan valmistuksessa ja säilytyksessä käytettävät laitteet ja kuvattava materiaalivirrat ja miten elintarvikkeita käsitellään. Sitten parin viikon päästä on vielä vuorossa sen pakollisen hygieniapassin hankkiminen. Haikeana muistelen niitä aikoja, kun nuorena tyttönä menin kauppaan töihin ja ensimmäinen työpäiväni lihatiskin takana alkoi kesken vilkkaimman lauantairuuhkan. Sinne vaan sekaan. Ei tarvittu silloin hygieniapasseja.

Kunhan saan tuon elintarvikesuunnitelman kasaan, alan tehdä vastaavaa tupakasta ja laitan tupakanmyyntilupahakemuksen menemään. Eiväthän nämä isoja asioita ole, pitää vain tehdä.

Työntekijöiden löytämistä tänne sivukylälle pidin etukäteen hankalimpana asiana tässä baarin perustamisessa, mutta ne järjestyivät oikeastaan ihan itsestään. Nyt minulla on kaksi ihanaa koululaistyttöä apuna pizzoja paistamaan. Juomatoimittajan kanssa ovat asiat jo sovittuina ja sieltä tulee kaikki tarvittava olueeseen ja muihin juomiin liittyen: laitteet, tuopit, aurinkovarjot, tilausjärjestelmät, toimitukset ja henkilökunnalle vielä Karjala-paidat päälle. Ammattilaisten kanssa on ilo toimia. Paitsi että jäätelötoimittajat eivät olekaan vastanneet yhteydenottopyyntöihini. Pitää yrittää uudestaan.

Ruokatukkuja olen bongannut kaksi kappaletta, tehnyt listaa ja hintavertailua tarvitsemistani tuotteista ja toisesta on jo asiakaskorttikin lompakossa. Pankkivertailu ei ole ollut lainkaan yhtä kivaa puuhaa, päinvastoin. Maksamisesta on tehty sikamaisen kallista. Mutta jokin pankki pitäisi kuitenkin valita ja kirjanpitäjäkin löytää. Palkat aion kyllä laskea itse, sillä sen teettäminen ulkopuolisella suurin piirtein tuplaisi kirjanpitokuluni. Pitää vain selvittää, että paljonko ovat sotu- ja eri vakuutusmaksujen prosentit ja minne ne maksetaan. Verottajalta näkyy tulleen jotain lippua ja lappua, joihin en ole vielä jaksanut paremmin tutustua ja pari vakuutusyhtiötäkin pitäisi vielä tähän juttuun ottaa mukaan lakisääteisiä maksuja varten.

Onneksi löytyi vanha kassakone, joten en joudu sellaista itse hankkimaan. Tuossa se on nököttänyt sohvan päällä jo useamman viikon. Pitäisi opetella, että miten se toimii. En ole ikänä kassakonetta käyttänyt. Teininä olin muuten koulun jälkeen ja kesäisin kioskissa töissä. Silloin rahat pidettiin viilipurkissa ja summat laskettiin päässä.

Itse baarihuoneistossa ei tarvitse mitään remonttia tehdä, mutta täytyy laitella paikat muutoin kuntoon: kanniskella rojuja ulos ja koneita sisään. Tiskikone ei lähtenytkään toimimaan, kun sitä testattiin. Saapi nähdä, mitä sen kanssa nyt sitten tehdään. Jääkaappi, uuni ja pakastin kuulemma löytyvät jostain talon varastoista. Oikein kunnon taikinakone on ja pizzauuni on. Huutonetistä ostin vanhan monitoimikoneen, jossa on taikinakoukut ja –vatkaimet sekä raastin- ja siivutusosat. Pizzat tehdään itse alusta alkaen ja lupaan, että en käytä sitä moskaa, jota ns. pizzakinkkuna kaupataan. Sen verran ovat nämä terveys- ja ravintoasiat sydäntäni lähellä. Enkä myy energiajuomia, ne ovat silmissäni suurempi paha kuin keskiolut.

Sortimentti ja raaka-aineet on tuore-elintarvikkeiden osalta mietitty, mutta ihan kesken on vielä se asia, että mitä kaikkea muuta kuin elintarvikkeita tarvitsen. Pesuaineita, siivoustarvikkeita, leivinpaperia, käsipyyhkeitä, pizzalaatikoita, … Olen jo henkisesti varautunut siihen, että vaikka kuinka miettisin ja tekisin listaa ja kävisin tukusta hakemassa, niin yhtä ja toista puuttuvaa tulen huomaamaan sitten siinä vaiheessa, kun sitä kesken toiminnan tarvitsisin. Kaikennäköistä kippoa ja kuppia ja ruoanvalmistusvälinettä puuttuu enkä ihan täysin ole hahmottanut, että mitä kaikkea oikein tarvitsenkaan.

Pöydät ja tuolit on, niin terassille kuin sisätiloihinkin. Terassilla on pitkät puupöllipenkit ja tuolit ja jotkin niistä kaipaavat kuulemma uusia osia. Kukahan niihin uudet pöllit halkaisee ja asentaa? En minä ainakaan, ei minulla sellaisia taitoja ja voimia ole. Terassin rajaamiseen on viiden metrin pätkä aitaa olemassa, mutta jotain pitäisi keksiä lisäksi parille muulle sivulle. Köydethän ne ovat helpoin ja edullisin vaihtoehto, mutta mistä niille telineet?

Puhelin on soinut aika kiitettävästi sen jälkeen, kun toiminimeni rekisteröin. Jätin hakemuksen maistraattiin perjantaina iltapäivällä ja ensimmäinen tyrkkyhaukka soitti jo maanantaina aamupäivästä. Parille myyntitykille olen sanonut kesken taukoamattoman konekivääritulityyppisen tuote-etuylistyksen, että NYT RIITTÄÄ!!. Missä opetetaan tuollaista markkinointia, että paasataan niin, että kuulijasta tuntuu kuin ajaisi jyrä yli? Puhelinnumeron pistän varmaan vaihtoon jossain vaiheessa. Ei olisi ikinä pitänyt sitä niihin rekisteröintipapereihin pistää, mutta enhän minä osannut ajatella, että se siitä tosiaan leviää julkiseksi riistaksi.

Että on tässä kaikenlaista puuhaa ja tuntuu olevan vähän enemmän kuin mihin puhti riittää. Mutta menen sillä taktiikalla eteenpäin, että joka päivä teen asian eteen vähän jotakin. Paitsi että juuri meni viikko kuumeessa ja sinä aikana ei paljoa tapahtunut. Enää puolitoista kuukautta avaamiseen ja kyllä välillä käy mielessä, että miten oikein tulen jaksamaan. Sitten ajattelen, että vasta kesäkuusta lähden täysillä aukioloajoilla ja siihen asti minulla on ainakin teoriassa aikaa täysiin yöuniin ja kahteen vapaaseen viikossa ja kesäkuuhunhan on vielä aikaa. Sitä ennen ehtii vointikin vielä koheta.

8 thoughts on “Yritystä perustamassa

 1. Ompas sulla energiaa.Ei uskoisi sen `matokurimuksen` jälkeen.Hienoa!
  Jos pitsaa tulet tekemään,kannattaisi juuri nyt kohta panna basilikan siemeniä itämään.Siitä omavaraisena säästät kyllä paljon.Hävyttämän hintaisia kaupassa,varmaan tukussakin.Salaatitkin voisit kasvattaa itte.Niin,ja tietysti joku sellainen Kiteentyyppinen snapsiksi.
  Minulla on muuten eräs fantastinen pitsan perusidea,jonka sain aikoinaan itse Adriano Vinciquerralta,mutta se on salainen.Saat sen emailitse,jos haluat.Lykkyä yrityksellisi.

  • Laitetaanko pizzaan basilikaa? Ei kai, vaan oreganoa? Itselle kyllä laittaisin, jos tietäisin, että voin syödä. Mulla oli ennen aina komea ruukullinen basilikaa keittiön ikkunalla kasvamassa. Vaan nyt pitää kaiken olla keitettyä muhjua.

   Snapsit saavat jäädä muiden tahojen tarjoiltaviksi, meillä pelataan vain miedoilla. :)

   Kaikki vinkit ovat tervetulleita! Kiitos!

 2. Palkanlaskenta-asioissa auttaa palkka.fi. Lisäksi pitää ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön. (Osa maksuista maksetaan verotilille samaan tapaan kuin alvit, osa puolestaan vakuutusyhtiölle.) Ainakin Lähivakuutuksessa on oltu perin avuliaita ja neuvottu kaikessa mahdollisessa.

  Onnea matkaan uudelle yrittäjälle toivottaa erään yrittäjän puoliso, ehkä joskus itsekin yrittäjä :)

  P.S. Minä laitan pizzaan sekä basilikaa että oreganoa!

  • Sainkin jo hyviä vinkkejä palkanlaskentaan ja just tänään kävin Lähivakuutuksessa hoitamassa noita maksuasioita kuntoon. Sotut on kuulemma siirretty vakuutusyhtiöiltä jonkin toisen tahon hoidettavaksi.

   Kiitosta. :)

   P.S. Löysin ainakin sellaisen tomaattikastikkeen reseptin, johon tulee molempia!

  • Ekana tulee mieleen, että ei mitään kypsentämätöntä. Ja näinhän se meneekin, en ota mitään salatteja tms listalle, sillä niiden kanssa on tuoreusongelmat ja hävikkiä tulee ja terveysvalvonta paljon vaativampaa kuin pizzoilla, jotka on kypsennettyä ja tarjoillaan asiakkaalle välittömästi kypsentämisen jälkeen.

   Mutta aasialainen ruoka on kyllä hyvää, paljon kasviksia ja ne ovat niin paljon paremman näköisiä kuin meillä ja raaka-aineet tuoreempia. Jos oikeasti lähtisin tekemään työkseni jotain ruokahommaa, niin listalla olisi vaan jotain terveellistä perusruokaa perusraaka-aineista. Tiedä, menestyisikö sellaisella.

 3. Tästä ”http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288550346636.html” tuli mieleeni sinun blogissa oleva lause ”Enkä myy energiajuomia, ne ovat silmissäni suurempi paha kuin keskiolut.”
  Onko sinulla n.s. energiajuomista enemmänkin tietoa? Olisi kiva kuulla jos on. Joskus niitä tuli juotua, mutta enää ei lainkaan.

  • Ei minulla niistä mitään tieteellistä faktaa ole kertoa. Ovat vain mielestäni samassa kiellettyjen kastissa kuin aspartaami ynnä muut keinotekoiset makeutusaineet, stevia ja mikroaaltouuni. Kun on riittävän sairas ja pitää tarkasti kuunnella kehoaan, niin tulee herkäksi tuntemaan, että mikä on hyvä ja mikä huono. Ei se ihan kaiken kohdalla päde, koska virheitä on tullut tehtyä ja seurauksista kärsittyä, mutta on paljon sellaistakin, mistä ihan jo kokeilematta tuntee, että tuo ei ole hyvä.

   Itse asiassa tänään sattui olemaan juttua energiajuomista erään ihmisen kanssa. Hän sanoi joskus käyttäneensä niitä ja että jos joi koko juoman nopeasti, niin rupesi sydän hakkaamaan ihan hulluna. Ja siitähän tuossa artikkelissakin puhutaan.

   Sen tiedän, että kofeiini on voimakkaasti elimistöä happamoittava aine. Mutta sehän on kokonaisruokavaliosta ja käytetyn kofeiinin määrästä kiinni, että onko siitä haittaa vai ei. Seuraukset kun näkyvät vasta pitkällä aikavälillä ja luokitellaan sarjaan ”vanhuus ei tule yksin” -vaivat ja koska koululääketiede ei elimistön happamoitumista tunne, niin tällaiset haittavaikutukset jäävät tunnistamatta jollei satu olemaan asiaan perehtynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.