Kyläelämää

Meidän kylällä on talvikautena perjantaisin sauna. Se on kaikille kyläläisille avoin, mutta ei meitä käy siellä kuin vajaa parikymmentä henkeä: avantouimarit ja minä, jolla ei ole omaa saunaa. Vuoroon sen meistä aina joku lämmittää. Tekee tulet kiukaaseen ja vesipadan alle, hakee liiteristä lisää puita, lakaisee kuistin, laiturin ja portaat sekä puku- ja saunatilat. Ja hakkaa avannon. Minun lämmitysvuorollani sattui olemaan juuri kovat pakkaset ja jäi minulta kyllä avanto aukaisematta. Mutta meillä onkin sellainen sääntö, että yksin ei mennä avantoon eikä edes jäälle. Vaikka rannassa ei ole syvää, on virtaus niin kova, että jää on arvaamaton. Mahdoton sitä jäätä oli laiturilta käsin yrittää sahata. Mutta porukalla se hoitui. Avantoon en ole vielä uskaltanut vaikka se onkin alkanut jo vähän uteloittaa. Olen aina inhonnut kylmää vettä ja uimaankin uskaltaudun yleensä vasta heinäkuun puolella, mutta aion tuota vielä jossain vaiheessa kokeilla.

Kerran viikossa on kunnan järjestämä jumppa koulun liikuntasalissa. Mukavaa perusjumppaa, jossa ei tarvitse koreografioiden kanssa sekoilla. Lähinnähän se on senioreille suunnattu, mutta mukaan saa tulla kuka vain ja on juuri sopivan tasoista liikuntaa minulle tässä vaiheessa. Ensimmäisellä kerralla maksoin kevään kausimaksun, 18€ ja siinä loppuvenyttelyjen aikana muistelin, miten Göteborgissa kävin Satsissa pääasiassa joogassa ja Les Millsin erilaisissa formaattitreeneissä kolmesta neljään kertaa viikossa. Katselin omilta kouluajoiltani tutun näköisiä puolapuita, mietin miten elämä on heittänyt minut tänne maalle pieneen koulujumppasaliin ja olin onnellinen siitä, että täälläkin on mahdollista käydä jumpassa.

Jumppapäivän iltana kokoontuu myös käsityökerho, joten sinä päivänä kävelen tuon reilun kilometrin matkan kodin ja koulun väliä neljään otteeseen. Meitä on kerhossa alta kymmenen käsitöihin hurahtanutta ja teemme kuka mitäkin. Neuvoja saa jos niitä tarvitsee, muuten jokainen saa itse valita työnsä. Minä haluan oppia huovuttamaan. Tuloksia pistän näytille sitten, kun sellaisia saan aikaan.

Laskiaissunnuntaina kyläyhdistys järjesti taas tapansa mukaan laskiaistapahtuman mäenlaskun merkeissä. Tänä vuonna oli vuorossa iltamäki ja paikalla oli kahvin ja laskiaispullien myyntiä, nuotio makkaranpaistoa varten ja nuotion ympärille oli tuotu heinäpaaleja istuimiksi. Alue oli valaistu ja poppi soi. Meillä on kyllä hyvä mäki pulkkamäeksi. Juuri sopiva, ei liian nössö mutta ei tarvitse turhia jarrutellakaan. En muistanutkaan, että mäen laskeminen pulkalla on niin kivaa. Suosittelen lämpimästi.

Hiihtolatuja täällä ei oikein ole. Koululla on parin kilometrin lenkki, mutta muutoin jokainen saa raivata latunsa itse. Jonkin matkan päästä Vierumäen urheiluopistolta löytyy kyllä latuja joka lähtöön, mutta itselleni ainakin on aikamoinen kynnys lähteä autolla hiihtämään. Aion kyllä niitäkin käydä jossakin vaiheessa katsastamassa, mutta toistaiseksi olen tyytynyt tuohon koulun lenkkiin ja käynyt sen kurvikkaissa mäissä hakkaamassa häntäluutani. Jäälle ei täällä tosiaan kannata mennä, mutta peltoja on sitten senkin edestä odottamassa keväisiä hankikantokelejä.

Hiljaista täällä on ja kylän voi kiertää näkemättä ketään missään. Mutta täällä ei kuulemma pääse mökkiinsä mädäntymään. Jos jotakuta ei pariin päivään näy eikä kuulu, niin sitten tullaan katsomaan, että onko kaikki kunnossa. Täällä pidetään ovia auki ja vieraat astuvat koputtamatta sisään. Minä olen siihen liian kaupunkilainen. Soitan aina ovikelloa. Mutta sen verran olen jo oppinut, että tutumpien luona kyläillessäni en välttämättä jää odottamaan oven avaamista, vaan käyn pimpautuksen jälkeen itse sisälle.

Että mukavaan paikkaan olen päätynyt.

6 thoughts on “Kyläelämää

 1. Mene ihmeessä avantoon! Jos minä asuisin teidän kylällä, niin venytys olisi ykkösharrastukseni ja avanto kakkosena, mutta en ehkä voisi osallistua avantouintiin, koska en ehkä saisi saunaa lämmitettyä vuorollani. En saisi ensiksikään tulta syttymään ja en ehkä pystyisi kyykistymään, että saisin puita lisättyä pesään. Saunanlämmitysvuoro olisi minulle niin stressaavaa, että ehkä jättäisin koko asian.
  Muistan neuvon, kun menin ensikertoja avantoon. Kokenut rouva sanoi:”Älä hauko henkeäsi.” Sinne mennään ja otetaan muutama rintauintiveto ja kiivetään takaisin kuivalle maalle. Nykyään, jos menen avantouintiin, niin käyn ensin kuumassa suihkussa ja sitten avannossa kaksi kierrosta eli pari minuuttia, sitten taas suihkuun ja avantoon ja vasta sitten saunaan. Käyn vain kerran saunassa, mutta yhteensä yksitoista kierrosta avantoaltaassa. Ihana tunne sen jälkeen ja kivut ovat kenties seuraavana yönä hiukan vähäisemmät kuin edellisenä yönä. Mulla nimittäin on kova leposärky vasemmassa lonkassa. Todennäköisesti laitetaan tekonivel tänä keväänä.
  Mukavaa kevättä!
  Tatjaana

  • Uskaltauduin jo! Mutta en siellä kyllä mitään kierroksia olisi pystynyt vetelemään. Kastauduin vain ja sitten niin nopeaan ylös kuin vain pääsin. Mutta ihmeen helppo sinne oli mennä, ei tuntunut ollenkaan kylmältä. Aion kyllä toistekin.

   Mikä on lonkkasärkysi aiheuttaja? Minun pitäisikin saada aikaiseksi kirjoittaa käynnistäni pohjoisessa ja miten kansanparantaja aukoi minun lonkka- ja ristiselkäsärkyäni. Sitähän se on, kun ovat paikat päässeet niin jumiutumaan ja syinä niin henkiset kuin fyysisetkin tekijät. Se olisikin hyvä jos avanto avaisi paikkoja. En sillä sellaista vaikutusta ole ajatellutkaan olevan.

   • Kansanparantajajuttu olisi mielenkiintoinen, kirjoita ihmeessä jos jaksat.
    Oletko seurannut Suomensukuiset 30 päivässä-sarjaa? Jaksossa 5 http://areena.yle.fi/tv/1780803 Ville Haapasalo kävi udmurtialaisilla parantajilla. Lonkkakipua Villelläkin. Mielenkiintoisia ihmisiä ja paikkoja!

    • Olipa mukava tyyppi tuo Ville. Olen huomannut sarjan olemassaolon Areenassa, mutta en ennen katsonut.

     Veikeät olivat konstit noilla poppamiehillä, mutta kyllä ainakin sen naisen antamassa hoidossa oli ytyä. Noin pitääkin itkettää kunnon parantajakäsittelyn päälle. Henkisille tukkeumille kyytiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.