Unelmasta Arjeksi Yle Puheella

Vertaan ihmismieltä jäävuoreen. Pinnan alla on niin paljon tiedostamatonta, niin paljon piilossa, että joskus tuntuu kuin tietoinen osa mielestä olisi vain jäävuoren huippu. Eikä se niin mene, etteikö se vaikuttaisi, mistä ei tiedä. Jäävuoren suuntaa eivät määrää huipulle osuvat tuulet, vaan ne pinnanalaiset virtaukset. Kun ne muuttuvat, muuttuu vuoren matkakin.

Tiedostamaton puoli itsestä ei ole pelkkää kaunista katseltavaa. Kun se yhtäkkiä avautuu, lävähtää näkyviin läjä sontaa. Ikäviä asenteita, nieltyjä tunteita, vähemmän toivottavia luonteenpiirteitä. Niitä samoja piirteitä näen nyt vanhemmissani, en niitä aiemmin huomannut. Perfektionismia, ehdottomuutta, kaikkialle ulottuvaa negatiivisuutta, itsekkyyttä, tapahtumista vastuun sysäämistä jonnekin muualle kuin itselle.

Miten lapsi imeekään oppia vanhemmistaan. Ei vain se mitä sanotaan, neuvotaan ja kerrotaan, vaan se, mikä tulee niin sanotusti alakautta. Omaksumalla vanhempiensa mallit. Niin kuin sitä luuli olevansa erilainen kuin vanhempansa. Meinasin polvilleni pudota, kun näin miten ovelasti noudatin heidän mallejaan. Tein eri asioita, mutta tein niitä heidän tavallaan. Raamit olivat samat, vaikka taulu olikin eri.

Ihmisen elämä on tuotos siitä, mitä hän on. Miten hän toimii, tuntee, ajattelee, reagoi. Tietoisesti ja tiedostamattaan. Ulkoinen elämä asettuu tasapainoon sisäisen maailman kanssa. Vaikka kuinka inhoaisi työtään, asuinpaikkaansa tai ahdistuisi parisuhteessaan, niin aina syy siinä jäkittämiseen löytyy ihmisen itsensä sisimmästä. Kun sisin muuttuu, alkaa myös ulkoinen maailma muuttua. Jos muutos on nopea, alkaa rytistä. Mikään vanha ei enää toimi. Vanhan täytyy kyetä muuttumaan tai sitten se hajoaa ja poistuu. Se poistuu joko itsestään tai sitten se on aktiivisesti poistettava, koska se tuntuu niin sietämättömältä, että sitä ei vain kestä enää.

Ylen toimittaja otti minuun yhteyttä blogipostini kautta ja kysyi haluanko tulla mukaan radiojuttuun sarjaan Tästä Elämästä, aiheena valinnat ja muutokset elämässä. Totta kai, vaikka jännitti se aika lailla. Viidessätoista minuutissa ei kovin syvällisiin ehdi ja tuotoksena onkin pääpiirteinen summa summarum kuluneista seitsemästä vuodesta.

Yle Puheella pe 7.12. klo 17:08 ja uusintana ma 10.12. klo 9:31. Perjantain lähetyksen aikaan haastattelu tulee kuultavaksi myös Yle Areenalla ja löytynee helpoiten hakusanalla Tästä Elämästä.

8 vastausta artikkeliin ”Unelmasta Arjeksi Yle Puheella

 1. Osuva vertaus piilotajunnasta.Varsinkin unien kautta tulevat visiot ovat joskus niin hurmaavia tai huimaavia,ettei niitä uskoisi oman minän tuotteiksi ei hyvässä eikä pahassa.Tietenkin piilotajunta vaikuttaa myös kaikkiin elämämme valintoihin,mutta sitä on kai aika vaikea tunnistaa.Joka tapauksessa äärimmäisen mielenkiintoinen alue .Teemalta tulee tänään ohjelma salatusta mielestä,jonka luulen nähneeni you tubessa.Aion myös seurata ohjelmaasi .Tsemppiä.

  • Omien henk.koht. oivalluksieni ja regressio(kurssi)kokemuksieni myötä viehätyin tosi paljon ihmisen tiedostamattomaan puoleen. On erittäin kiehtova alue.

   Tattis. :)

 2. Heippa!
  Hienoa, tulen kuuntelemaan mielenkinnolla. Minäkin tällä hetkellä olen kiinnostunut ihmismielestä ja sen ihmeistä. Erään psykoterapeuttituttavani suosituksesta luin kirjaa ”Joustava mieli”, mikä on erittäin mielenkiintoinen ja laittaa ajattelemaan omia tekemisiään ja ajattelutapaa. Hyvää adventtiaikaa! Joko olet muuttanut?

  • Itsen katsominen ja kehittäminen on mielenkiintoista ja palkitsevaa, eikä lopu työsarka ihan heti kesken.

   Täällä ollaan uudessa kodissa ja pahvilaatikot jo saanut raivattua pois näkyvistä.

   Mukavaa joulun odotusta sinullekin. Kiva, kun saatiin niin paljon lunta. Nyt on puhdasta ja valkeaa ja jouluisen näköistäkin.

 3. Virpi Rohkea :-)
  Juur tuli mieleen et oot tänään radiossa. Laitoin puhelimeen juur herätyksen ja stream yhteys testattu, toimii.

 4. No tää kaikkihan on vain hyvää mainosta ensi kesän baarille. Äijille kaljaa ja ämmille horsmateetä, ja kauppa käy ;)
  Pitäsköhän hakea kesätöihin…….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *