Tehdään itse: sapluuna

Muuttotohinoissa ovat menneet viimeiset viikot. Muuttopäivä lähestyy ja vielä on uudessa asunnossa maalaushommia jäljellä. Keittiö on vielä ihan aloittamatta, vaatehuoneesta ja ”kodinhoitohuoneesta” (=Entinen postikonttoritoiminnan aikainen siivouskomero, johon on myöhemmin tehty pesukoneliitäntä.) on katot maalattu ja teippailut seinien maalaamista varten tehty. Isommista huoneista hioin ja maalasin listatkin, mutta näistä taidan jättää sen aikapulan vuoksi tekemättä. Viimeksi maalatessani vessan seiniä iloisen keltaisiksi tajusin, että enpä edes tiedä, että mitä alun perin oli tarkoitus maalata, mutta minä jotenkin otin itsestään selvyytenä sen, että jos ruvetaan maalaamaan, niin maalataan sitten kaikki.

Komiata tulee, vaikka ihan vaan tavallista yrittää. Niin sanotusti. Olohuoneeseen valitsin samaa Omenankukka-sävyä kuin siellä oli jo ennestäänkin, mutta maalatessani huoneen harkkoseinää, rupesin miettimään, että miksi tehdä tylsästi kaikki vain samalla värillä. Halusin tehdä siihen seinään jotakin erilaista, jotakin muuta väriä. Valitsin sävyksi tumman punaisen (NCS S 4050-R10B, mikäli joku innostuisi haluamaan samaa sävyä.) ja siihen sitten jotain. Puun. Halusin siihen ison puun.

Mistäpä sapluuna? Paikallisessa remonttiliikkeessä ei ollut mitään sinne päinkään, joten sapluuna piti tehdä itse ja se käy näin:

Etsitään netistä kuva ja muokataan sitä tarvittaessa. Olen täysin kuvankäsittelyohjelmataidoton, joten luotto-ohjelmani tähän tarkoitukseen on simppeli Paint.

Sitten ladataan netistä ilmaisohjelma Rasterbator ja suurennetaan kuva sillä. Ohjelma kysyy, minkä kokoiseksi kuvan haluaa ja minkä kokoiselle paperille se tulostetaan. Tulosteissa ei ole numerointia, mutta ne tulevat järjestyksessä rivi riviltä vasemmalta oikealle ja ylhäältä alaspäin.

Sitten teippaa-leikkaa-teippaa –vaihe. Keskiosiin kannattaa leikata runsaasti teippausreikiä, niitä tarvitaan.

Ison sapluunan asettamiseksi seinälle tarvitaan seitsemän kättä ja pituutta rapiat kaksi metriä. Kun tuon kokoisen sapluunan on kerran nostanut pystyyn, niin sitä ei siihen seinälle saa enää tasoon ikinä milloinkaan. Mutta onnistuu maalin tuputtaminen silti siististi, kun tukee seinää vasten aina sitä kohtaa, jota on maalaamassa.

Sienellä töpötin pohjan väriin sävytettyä hopealasyyriä ja voilà!

Alkuperäisessä kuvassa oli mukana keinu ja poistin sen. Mielestäni puu jäi kuitenkin kaipaamaan jotakin ja ehkäpä teen siihen vielä linnun oksalle istumaan. Yhtä pyryharakkaa siihen jo sovitinkin, mutta ei se ollutkaan hyvä, joten maalasin sen piiloon. Mutta eiköhän se oikea tipu siihen aikanaan löydy.

Lasyyrin sävyttämisestä sanoisin, että näin tummaan sävyyn sitä on ehkä ihan turha sävyttää. Tuo ainakin jäi vaaleanpunaiseksi – mitä ei onneksi huomaa, ellei katso ihan läheltä. Eli ei olisi maksanut vaivaa, vaan olisi varmaan toiminut ihan yhtä hyvin pelkkänä hopeanakin.

8 vastausta artikkeliin ”Tehdään itse: sapluuna

 1. Moi
  Pitkästä aikaa…….
  Mulle tuli heti mieleen tuosta linnusta että ripusta puun oksille erilaisia pieniä tauluja yms. esineitä jotka saa sut hyvälle tuulelle.

  • No hei vaan. Kiva, kun olet takaisin. :)

   Aika kiva idea. Paitsi, että en tykkää pienistä esineistä. Enkä oikein esineistä ylipäätään. Mutta pieniä tauluja kyllä voisi olla. Juuri tässä päivänä eräänä, kun katselin uuden asuntoni seiniä ja mietin taulujani totesin, että mulla ei ole oikein mitään pieniä tauluja ja tuolla on enemmän paikkoja sellaisille kuin isoille.

 2. Hienolta näyttää! Laita oikea linnunpönttö puuhun ja pönttöön voisit sitten lintujakin asetella. Hyvää jatkoa muuttohommissa!

 3. Moi – piti tulla kertomaan että moon lähteny Kiinaan. :) En tiedä innostutko enää ulkomaista – en oo tullut seurailleeksi blogeja viimeiseen puoleen vuoteen joten sunkin elämä on mennyt vähän ohi ja pitää vilkuilla että mitä nyt kuuluu, mutta teki mieli kertoa. Ihastuin Yunnaniin, oon nyt käymässä Hong Kongissa mutta takaisin maanläisempään Kiinaan on pakko päästä. Tekee mieli vilkuilla sun vanhat merkinnätkin läpi, jos vaikka päätyisin johonkin missä oot käynyt. :) Toivottavasti voit paremmin – vaikuttaa et nyt ainakin tiedetään mistä on kyse.

  • Oi ihanaa Kiina! Viestistäsi päättelen, että et ilmeisesti ole ihan lyhyellä matkalla. Kaipaan kiinalaista ruokaa. (Ja vähän kaikkea muutakin ruokaa, ei sen puoleen :b.)

   Juuri siivosin avainsanalistaa ja karsin sieltä paikkakunnat pois, mutta Kiinaa kun katsot, niin jostakin sieltä löytyy juttuja Xingpinistä. Mene ihmeessä katsomaan vihreitä vuoria ja joelle risteilemään. Jos tähän aikaan vuodesta risteilevät. Nyt siellä voisi olla kiva patikoidakin, kun ei ole niin tukahduttavan kuuma. Jutuissa on myös yöpymisvinkkejä sekä Xingpingissä ja Guilinissa.

   Joo, parempaan päin on vointi menossa, vaikka välillä otetaankin vielä askel eteen ja kaksi taakse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *