Lukijoiden tarinoita kaivataan

Minulle lääkäri sanoi, että amebat ovat niin harvinaisia, että niitä ei edes ole olemassa. Paitsi että lause sinällään on absurdi, on se myös epätosi. Ameboita on ja niitä kantavat suomalaisetkin. Tietäen tai tietämättään. Niitä sitten hoidetaan minä hoidetaan tai ei hoideta. Tai hoitoa saa hakemalla hakea tai se pitää keksiä itse.

En usko alkuunkaan, että olisin ainoa ihminen maailmassa tai edes Suomessa, joka on amebainfektionsa kanssa joutunut taistelemaan sen takia, että sitä ei ole osattu tunnistaa eikä hoitaa. Täältä puuttuu sen alan osaamista. Eräs tuttavani kertoi etelä-amerikkalaisen maahanmuuttajan ihmetelleen, kun Suomessa ei hoideta loisia lainkaan. Lääkkeitäkin niihin on maailmalla olemassa, joita ei Suomessa myydä. Haluaisin blogillani tuoda esiin sen, että näitä on ja että niiden hoitoa on kehitettävä. Sama koskee oikeastaan kaikkia loistartuntoja. Siihen tarvitsen lisää näitä sairaskertomuksia, paljon lisää.

Vähäistähän tämä on, mutta jostakin on aloitettava. Haluaisitko auttaa asiaa ja kertoa oman tarinasi? Lähetä juttu minulle blogipostiini [email protected] sellaisena kuin haluat sen julkaistavan ja keksi sille joku otsikko. Julkaisen näitä sitten sitä mukaa kuin niitä tulee.

Kerro vapaasti omin sanoin miten kävi. Tässä on joitakin kysymyksiä tarinan rakenteen avustamiseksi. Lista ei ole mitenkään täydellinen, joten kerro siitäkin, mistä en ole osannut kysyä.

Mistä sait tartunnan?
Miten oireet alkoivat ja miten ne kehittyivät?
Miten oireesi vaikuttivat arkeesi, työhösi, harrastuksiisi, ihmissuhteisiisi, henkiseen hyvinvointiinsi?
Osasitko alkuun epäillä loistartuntaa vai epäilitkö jotain muuta?
Miten osasit epäillä oireiden johtuvan juuri loisista?
Saitko diagnoosin ja miten ja keneltä?
Millainen oli avunhakuprosessisi, ketä tapasit, millaista kohtelua ja tietoa sait?
Mitä loisia sinulta löydettiin?
Kauanko sairastit ennen kuin aloit saada oikeanlaista hoitoa?
Millä loisiasi häädettiin?
Miten lähiympäristösi suhtautui sairauteesi?
Auttoiko lääke heti tai tarvitsitko useamman kuurin tai auttoiko lainkaan?
Saitko lääkkeestä sivuoireita ja jos, niin mitä?
Kauanko lääkitystä tarvittiin?
Saitko ruokavalio-ohjeita, keneltä?
Miten kuntouduit ja kauanko se kesti?
Miten voit nykyisin, jäikö sairaudesta pysyviä jälkiä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.