Taraxacum officinalis

Voikukka on vanha rohtoyrtti, jota käytetään nesteenpoistoon ja sappivaivoihin. Lehdet sisältävät nestettä poistavia aineita ja juuri lisää sapen eritystä, edistää ruoansulatusta, vahvistaa maksaa ja auttaa elimistöä poistamaan myrkkyjä itsestään. Puhdistava voikukkakuuri kerran kesässä tekisi hyvää itse kullekin, ei vain maksaoireisille.

Minä läksin tekemään itselleni maksalääkettä:

Niin, muistinko kertoa muuttoni yhteydessä, että nyt minulla on puutarha? Se näkyy tuottavan runsaasti voikukkaa ja nokkosta, muita syötäviä sitten huomattavasti vähemmän.

Ei ollut juurien kaivaminen ihan helppoa hommaa. Syvällä olivat ja menivät herkästi poikki. Työ tekijäänsä neuvoo ja tekniikka kehittyi jonkin verran kaivausten edetessä.

Noin puolentoista tunnin saalis. Mietin kaivaessani pula-ajan ihmisiä, jotka ovat juuria kaivaneet henkensä pitimiksi. Minusta ainakin tuntui, että tämä ottaa enemmän kuin antaa.

Pesin juuret. Ja pesin ja pesin ja pesin.

Isoimmat juuret kuorin, sillä niistä oli vaikeinta saada multa pois, kun olivat niin kyhmyräisiä. Pienemmät olivat suorempia ja helpompi saada puhtaaksi. Sitten viipaloin kaikki ohuiksi ja asetin ritilän päälle aurinkoon kuivumaan.

Silppusin kuivuneet juurisuikaleet saksilla pieniksi ja sekoitin kaupasta ostettuun kuivattuun voikukkaan, joka sisältää myös lehtiä. Näin yrttiteestä tuli maksarohtoisempaa, sillä siinä valmiissa tavarassa oli aika vähän juurta seassa.

Voikukkahan on todella kaunis, kun sitä lähemmin tarkastelee. Sitä ei vain tule katsoneeksi ja arvostaneeksi, kun on enemmänkin rikkaruohon statuksen saanut. Hyvä tuoksukin siinä on.

9 thoughts on “Taraxacum officinalis

 1. Minä tein taannoin voikukkaviiniä kun sen tekeminen mukamas on niin helppoa ja tulos loistava.
  Keräsin monta ämpärillistä pelkkiä kukintoja, ensin yritin vain niitä keltaisia terälehtiä, mutta huomasin sen olevan liian hidasta pellolla, aloin ottaa koko kukintoja. Niistä sitten sisällä nypin keltaiset osat. Oli parempi asento enkä läkähtynyt auringonpaisteeseen.
  Mutta niitä terälehtiä olis tarvinnut 1,5 kg kymmeneen viinilitraan. Eihän ne painaneet mitään! Lisäksi niistä mykeröistä lensi kipitti ja ryömi tuhansia pieniä koppiaisia jotka linnoittautuivat pitkin taloa. Suurin osa ikkunoihin. Rapsikuoriaisia?
  Tämän tarinan olen kertonut monelle joka innostuneena ehdottelee voikukkaviinin tekoa kas kun jokuset tietävät viiniharrastuksestani. Sanon aina että teepä itse, se on niin hyvää ja herkullista ja tekeminen ei maksa paljon. Raaka aine kun on ilmaista ja sitä riittää!

  • Ei kyllä tee mieli voikukkaviiniä nyt yhtään. :D

   Tuosta muistui mieleeni, kun opiskeluaikana tehtiin viiniä ja kerran pienellä porukalla päätettiin kerätä itse marjat. Mustikoista oli tarkoitus tehdä, mutta syksy oli jo aika pitkällä eikä ollut enää paljoa mustikoita. Keräämämme mustikat eivät millään riittäneet. Kekkasimme pihlajanmarjat. Oli tullut jo ilta ja pari meistä kiipesi puuhun heittelemään marjaterttuja alas toisten näyttäessä taskulampulla valoa. Veimme saaliimme sisälle ja rupesimme viinintekoon. Kämpässä lenteli jos jonkinlaista önniäistä. Tulivat pihlajanmarjojen mukana.

   Viinistä tuli kammottavaa. Sitä jatkojalostettiin tavalla, jota en voi kertoa, koska se lienee laitonta. Mutta ehkä rikos on jo vanhentunut eikä sitäpaitsi ole pienintäkään mielitekoa sen uusimiseen.

 2. Hei Virpi.Kiva,että olet toipumassa.Voikukka on yksi mielestäni yksi upeimmista kasveistamme ja herkkuakin.Minä keräilen niiden nuppuja niin paljon kun jaksan ja kiehautan ne etikkasuolasokeriliemessä.Voittaa kapriksen mennentullen.Lehdet sopivat melkein mihin vaan,varsinkin ,kun ottaa ne varjoisilta paikoilta.Yksi ranskalaisilta oppimani herkkuruoka: keitettyä perunaa muussattuna rapeaksi paistetun pekonin ja punaviinietiikalla maustetun sipulivoikukkaseoksen kanssa.Kuulemma ainoa ruoka,jonka ranskalainen voi syödä peruna muussattuna.Niitä nuppuja voi laittaa keittoihinkin.Tulee kivan näköiseksi ,kun nuput aukeaa.Sitten pissattaa ihan kunnolla.Tervehtymisiä.

  • Hei vaan! Taidankin kokeilla noita nuppuja keittoon. Nyt saa pissattaa ihan kunnolla, sillä olen aloittanut munuaistenpuhdistuskuurin. Kiitos vinkistä!

 3. Tuttu yrtti. Tähän saakka olen käyttänyt Kiinasta tuotettua, mutta tänä kesänä aion kokeilla kasvattaa niitä itse. Täytynee vain suojata kasvitarhan osa verkolla, ettei mahdolliset siemenet pääse karkailemaan luontoon. Tarkoitus ei ole päästää niitä kukinta-astetta pitemmälle, paitsi muutamat yksilöt joitten siemenet käytetään seuraavaan satsiin.

  Rohtojen keittely jatkuu kasvavalla innolla. Olen vihdoin saanut kehitettyä fuusion omaan ’Bitter-herbs’ keitokseen. Pahempaa luonnonmukaista ’myrkkyä’ ei löydy helpolla. Jopa Kiinalainen lääkärimme sanoi sen olen tosi tujua tavaraa ja suositteli sen annostelun pipetin avulla.

  Itse olen antibioottikuurilla ja kun sain farmin sadevedestä Leptospirosis-taudin (Weil’s syndrome). Sen voi saada yllättävän helpolla pelkän ihon pinnalle roiskahtaneen saastuneen veden kautta.
  Onneksi sen pitäisi parantua helpolla. Siitä viisastuneena aion lisätä vuosittaiseen rokotuslistaani myös sen. Tänne matkaaville tiedoksi että, 200-250 mg Doxycycline tabletti kerran viikossa otettuna pitää bakteerin kurissa.

  Tsemppiä maailmanmatkaajalle ja näkemisiin näillä kulmilla :)

  • Mihin se bitter-sekoituksesi on hyvä? Mitä tekee Leptospirosis? En ole ikinä kuullut, että sellaista rokotetta matkailijoille suositeltaisiin. Tarvitseeko siihen ns. kovia lääkkeitä vai onko sitä vastaan yrttejä olemassa?

   Silloin tällöin se matkaan lähdön ajatus käy mielessä, että vieläköhän. Mutta eipä tuo ole ajankohtainen asia vielä päättää. Ensin pitää saada kroppa ihan kuntoon.

   • Katkero-uute edistää mm. ruoansulatusta lähettämällä aivoille käskyn, että vatsahappoja olisi tarvis. Vaimolla tuntuu yrttiuute toimivan, kun hän tekee vatsahappotestin. Röyhtäilee jo kuin aikamies :D Swedish-bitter on yksi tunnetuimmista vanhan ajan rohdoista, jota myydään tänäkin päivänä.

    Leptospirosis on pääosin rottien kuljettama bakteeri joka viihtyy hyvin kosteassa. Vuosittaista rokotetta suositellaan sellaisille jotka ovat pitempiä aikoja alkeellisissa olosuhteissa. Satunnaisille matkailijoille riittää että ottaa 200 mg Doxycycline tabletin kerran viikossa.
    Itse sain bakteerin kasteluun käytettävän sadeveden mukana. Nyt on kaikki säiliöt (18 kpl @ 1m3) desinfioitu, joten sieltä ei pöpöjä pitäisi enään löytyä. Tein myös esisuodattimet (roof washer), joka ottaa vastaan ensimmäiset sata litraa, ennen kuin loput kulkeutuvat säiliöihin. Näin estetään katolla oleva lika kulkeutumasta niihin. Klooraan myös käyttövesisäiliössä olevan veden. Juomavesi puhdistetaan 99.99% LifeStraw vedenpuhdistimella.

    Nyt poden sääskien kantaman Chikungunya-viruksen jälkitautia eli kipeitä lihaksia ja niveliä. Itse pääsin siitä erittäin lievin oirein. Nyt kun sekin on podettu, on siihenkin saanut elinikäisen suojan.

    Mikäköhän tauti iskee seuraavaksi… ? Kaikki lastentaudit pitäisi jo olla podettu :D

    Nyt vain odotellaan sateiden alkamista. Tänä vuonna on vuorella satanut vain 4 kertaa! Normaalisti pitäisi olla jo koossa 40 sadepäivää. Näyttää tosi huolestuttavalta jos meno jatkuu tälläisena. Olenkin jo suunnittellut aurinkosähkö- ja tuulienergian käyttöä suuremmassa mittakaavassa. Silloin voisin pumpata porakaivosta yötä päivää, satoi tai paistoi.

    Syysterkuin //KM

    • No on sulla ollut riesoja. Mutta ilmeisesti hyvin olet niistä selvinnyt.

     Mielenkiintoiselta kuulostaa tuo sinun plantaasisi. Jos joskus viitsit, niin laita kuvia vaikka mun blogipostiin.

     Mutta eikös sateiden pitäisi vain vähetä, kun mennään talvea kohti?

     • Hyvin tässä on toivuttu. Kivutkin ovat pikkuhiljaa häviämässä :)
      Enpä ole kerinnyt päivittää farmin kotisivuja. Täytynee tehdä kunhan syyskylvöt on tehty.

      Normaalin aikataulun mukaan sateet päättyvät marraskuun puolessa välissä. Syys- Lokakuu ovat sateisimmat. Norjalainen naapurini soitti ja ilmoitti että on satanut rankasti jo pari päivää. Täytyneekin ruveta suunnistelemaan takaisin farmille muokkaamaan maata. Lomailu pääkaupungissa saanee riittää :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.