Matoja, matoja

22.3.2012

Olin tänään taas hammaslääkärissä. Yhden hampaan jo menetin, kun se halkesi ja nyt sain tietää, että toisessakin hampaassa on halkeama. Tosin vain alkava. Iso paikka päälle ja neuvo olla purematta sillä mitään kovaa. Samalla korjattiin viereinen hammas, josta oli lohjennut pala. Että vaikka osteoporoosimittauksissa todettiin selkärangan ja lonkkien luuston olevan kunnossa, niin ei se vielä kerro koko totuutta. Kehoni on ottanut tarvitsemiaan mineraaleja hampaistani. Tarpeen olisi ollut syksyllä se mineraalitippa, jota lääkäri sairaalassa kieltäytyi minulle antamasta. Kyllä osaa ottaa päähän. Tuskin sellainen kovin kallista tavaraa olisi ollut, kun joka tapauksessa jo olin sairaalassa sisällä. Ei ainakaan mitään verrattuna siihen, mitä on menettää omia hampaita. Itkin hampaitani pitkään ja hartaasti päästyäni kotiin hammaslääkärireissultani.

Ja nukahdin. Nukuin sikeästi ja syvää unta pari tuntia ja jossain välissä näin unta madoista. Jollakin naisella oli läpinäkyvää muovia oleva litran pakastusrasia. Siinä oli jotain mustaa liejua ja siinä liejussa kuhisi lihavia, valkoisia toukkia. Siinä rasiassa oli alun perin ollut minun ulostusnäytteeni ja siitä oli lähtenyt kasvamaan nuo mönkiäiset. Niitä oli paljon.

Toivottavasti tuo on enneuni ja tarkoittaa, että Mehiläisessä eilen otetuista laboratorionäytteistä jotakin löytyy ja saan järjellisen diagnoosin sairauteeni.

Ajattelin laittaa tähän kuvan madoista, mutta olkoot. Kuvitelkaa itse.

7 thoughts on “Matoja, matoja

 1. Sinähän olet ennenkin saanut vastauksia unien välityksellä. Muistan kertomuksesi vihreistä vuorista.

  • Unet ovat aivan upea väline. Vihreät vuoret olivat kyllä jännä juttu, kun olivat niin yksi yhteen unessa ja todellisuudessa, enkä ikinä ennen ollut sellaisia oikeasti nähnyt enkä olisi osannut kuvitella. Toivottavasti tästäkin jotain tulisi, ettei ollut pelkkä toiveuni.

   • Oletko viime aikoina kokenut jotakin vastaavaa kuin vihreät vuoret? Esim. edelsikö oman kodin hankintaa joku uni? Olihan se iso päätös kuitenkin.

    • Oho, minulta on jäänyt tämä kommenttisi huomaamatta. Eipä ole ollut unia viime aikoina juuri ollenkaan. Se uni vihreistä vuorista on viimeisin, jonka olen kokenut merkitykselliseksi jo heti unen nähtyäni. Nyt on ollut vain sekalaista sälää tai ei edes sitäkään.

 2. Hei Virpi, olen blogiasi ja tarinaasi jonkun aikaa jo seurannut, mutten ole ennen kommentoinut. Parasiitit (tai madot) ovat itseänikin mietityttäneet, joten kirjoitus tuntui ”ajankohtaiselta”.

  Olen viimeaikoina perehtynyt omaan hyvinvointiini paremmin. Itselläni ei ole niin pahoja oireita kuin sinulla, mutta mahani oireilee muuten epämääräisesti. Olen alkanut selvittelemään asioita, ja nyt varasin ajan funktionaaliselle lääkärille ensi kuulle. Etusijalla aion pyytää lähetettä MDD:n ruuansulatusanalyysiin, sillä olen lukenut siitä paljon hyvää ja koen, että se auttaisi minua eteenpäin mysteeristen mahaongelmieni kanssa. Lisäksi uskoni perinteiseen koululääketieteeseen on muutenkin hyvää vauhtia murenemassa, joten funktionaalinen lääketiede ylipäätääm vaikuttaa mielestäni erittäin hyvältä.

  Ajattelin, että mainitsemani testi saattaisi mahdollisesti kiinnostaa sinuakin… Kyseisessä analyysissa määritetään mm. ruuan sulaminen ja ruuansulatusentsyymien määrä, hyvien&huonojen bakteerien määrä, sekä mahdolliset parasiitit ja hiiva. Lisätietoa löytyy MDD:n sivuilta, täältä: http://www.mdd.fi/Laboratoriotestit_tekstit/Ruuansulatus.html#CDSA1 Analyysi on melko hintava, mutta lääkärin lähetteellä siitä saa Kela-korvauksen. (MDD:llä on muuten monia muitakin mielenkiintoisia testejä saatavilla) Enkä nyt tarkoita, että sinun pitäisi tuo testi teettää, mutta ajattelin että sinua ehkä voisi kiinnostaa tämä, jos oireisiisi ei löydy selkeää syytä.

  Hyvää kevättä, ja toivottavasti asiasi lähtevät selkenemään :)

  • Voi hitsi, tuohonhan minun olisi pitänyt mennä sen Mehiläisen sijaan. Tuosta kun selviäisi myös ne parasiitit samalla kuin paljon muutakin. Minä ihmettelen tätä meidän koululääketiedettä. Sairaalassa ollessa pyysin, että katsokaa ruoansulatusta, katsokaa onko entsyymeitä ja vatsahappoja. Ei sellaisia testejä ole, oli vastaus. Kuinka sellaisia testejä on näillä muilla, antioksidanttiklinikoilla ja täällä MDD:ssä, mutta keskussairaaloilla ei ole? Kyllä on varsinaista rupulääketiedettä tuo meidän virallinen lääketieteemme.

   Mikä tuon ruoansulatusanalyysin hinta on? Tai no, voinhan soittaa sinne itsekin ja kysäistä.

   Ehdin jo aloittaa yrttilääkekuurin ja muokata ruokavaliotani, mutta jos tästä relapsi vielä tulee, niin sitten voisin mennä tuonne. Tai ehkä jos pian menisin, niin saisin raportin tilastani ennen kuin se paranee. Se olisi hyvä olemassa todisteena lääkärien vika_on_päässä -väitteitä vastaan. Harkitsen nimittäin kanteen nostamista, mikäli saan tilastani kunnollisen diagnoosin todistamaan, että lääkärit syyllistyivät hoitovirheeseen.

   • Niinpä, täysin samaa ihmettelen! Koululääketiede tuntuu vain hoitavan oireita, vaikka syiden etsiminen olisi mielestäni paljon tärkeämpää. Esimerkiksi kävin itse keliakiatesteissä, sillä tunnuin saavan oireita gluteenista. Testi näytti negatiivista, joten lääkärin mukaan minulla ei ole keliakiaa. Kokeilin omatoimisesti gluteenitonta ruokavaliota ja oloni parani hurjasti. Luin Vaaralliset viljat -nimisen kirjan, ja sen perusteella minulla on ilmeisesti gluteeniyliherkkyys, joka ei näy tuossa testissä. Lääkäri tosin kielsi että minulla semmoinenkaan olisi… Olen jatkanut vähin äänin tätä glueenittomuutta ja samoja oireita ei enää ole. Että näin.

    MDD edustaa amerikkalaista Genova Diagnostics -laboratoriota, tuoden ainoana suomalaisena yrityksenä kyseisen labran testejä Suomeen. Muistaakseni tuon kyseisen analyysin hinta taisi olla parin sadan euron luokkaa. Mutta en ole yhtään varma, en edes muista mistä tuon tiedon luin… Netin syövereistä kuitenkin. Ja tosiaan, jos saat pyydettyä lääkäriltä lähetteen tuonne, korvaa Kela osan hinnasta.

    Analyysi on muuten siitä helppo, että se tehdään kotona, ja näytteet lähetetään postissa MDD:lle. He toimittavat ne eteenpäin Amerikkaan Genova Diagnostics -laboratorion analysoitavaksi (näin olen ainakin ymmärtänyt). Tuloksien saapuminen vie noin kuusi viikkoa. Lisäksi tarvitset funktionaalisen lääkärin analysoimaan tuloksia.

    Kanteen nostaminen kuulostaa todella hyvältä ajatukselta! Ainakin mitä olen blogiasi lukenut, olet saanut lääkäreiltä suorastaan pöyristyttävää kohtelua. Minusta yleisestikin on alkanut tuntua, että jos oireille ei näytä löytyvän yhtä selkeää syytä, on vika potilaan päässä. Lääkärit eivät ehkä viitsi tehdä enempää töitä syyn selvittämiseksi vaan epämääräiset oireet saadaan helposti kuitattua sanomalla, että vika on korvien välissä. Niin tätä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.