Joulukalenteri luukku 23

Unelmien täyttymisestä

(Kirjasta Själens Fem Stadier, oma suomennos)

Unelman loppu ei siis ole se, että unelmamme ei täyty tai toteudu niin kuin olemme odottaneet. Sen loppu tulee luonnollisena seurauksena siitä, että henkinen kasvumme on tehnyt vanhat unelmamme merkityksettömiksi ja korvannut ne syvemmällä, vahvemmalla todellisuudella. Tämä muutos tapahtuu aikanaan, osana prosessia. Se kasvaa esiin itsekseen. Meidän tarvitsee vain kylvää siemen ja ravita sitä toivon, mietiskelyn ja henkisen taiston vedellä. Kunnes se eräänä päivänä puhkeaa kukoistukseen kuin hyvin hoidettu puutarha. ”Etsi ensin Jumalaa ja hänen vanhurskauttaan”, sanotaan Raamatussa, ”niin myös tämä kaikki muu annetaan teille.”

Olipa kerran kolme miestä, erään sufikertomuksen mukaan, jotka asuivat karavaanireitin varressa keskellä erämaata ja olivat neuvoja vailla. Nämä miehet eivät tienneet puutarhanhoidosta mitään, joten he elivät kädestä suuhun ja elättivät itsensä vaihtokauppaamalla pikkutavaraa, jota sattuivat milloinkin hiekan seasta löytämään. Jokainen heistä vaali sisimmässään syvintä haavettaan: tulla mestaripuutarhuriksi ja kasvattaa ja viljellä omia puita, kukkia ja muita kasveja.
Eräänä päivänä ilmoitettiin vanhan puutarhamestarin saapuvan seuraavan karavaanin matkassa.
Ensimmäistä miehistä ei uutinen kiinnostanut. ”Kaikki mitä tulee tietää, on löydettävissä kirjoista ja ajan kanssa itse tekemällä oppii loput”, sanoi hän itsekseen.
Kahdella muulla miehellä oli enemmän odotuksia mestarin saapumisen suhteen ja he odottivat innokkaasti hänen tuloaan.
Kun karavaani oli saapunut paikalle, vieraili mestari ensimmäisen miehen talossa ja totesi pian, että tämä oli tyytyväinen siihen mitä hänellä oli ja halusi vain tehdä niin kuin oli tähänkin asti tehnyt.
Niinpä mestari meni seuraavan miehen luo, joka kerjäsi ja rukoili mestaria vihkimään hänet puutarhanhoidon salaisuuksiin. Mestari, joka oli hyväsydäminen mies, suostui, mutta yhdellä ehdolla: miehen tuli noudattaa hänen ohjeitaan viimeistä piirtoa myöten.
Sitten mestari pyysi saada olla rauhassa tulevan puutarhan alueella muutaman päivän ajan. Kun hän oli lopettanut mystisen työnsä, antoi hän miehelle omituisia ja odottamattomia ohjeita. Sen sijaan, että olisi kertonut puutarhanhoidon periaatteista, osoitti hän miehelle ohjauspyörää pihamuurin vieressä ja käski tämän säännöllisesti ja ilman poikkeuksia vääntää pyörästä muutaman minuutin ajan joka päivä. Sen jälkeen hän poistui ilman enempiä selityksiä.
Mies oli pettynyt saamiinsa ohjeisiin ja hänen oli vaikea jaksaa uskoa ratin pyörittämisen voimaan. Hän oli odottanut saavansa kuulla kasvamisen ja kukoistuksen kosmisia salaisuuksia. Sen sijaan häntä pyydettiin toistamaan jotain merkityksetöntä piperrystä, jolla ei edes näyttänyt olevan mitään tekemistä asian kanssa. Alussa hän teki niin kuin oli käsketty, mutta lopetti ratin pyörittämisen jonkin ajan kuluttua ja lopulta unohti sen kokonaan. Mitään ei koskaan lähtenyt kasvamaan hänen kuivalla tontillaan. Kun ihmiset kysyivät häneltä hänen saamistaan puutarhanhoito-opeista, vastasi hän joutuneensa huijarin höynäyttämäksi.
Sillä välin puutarhurimestari jatkoi kolmannen miehen luokse. Tämäkin mies tunsi pettymystä kuultuaan mestarin ohjeet. Hän silti uskollisesti jatkoi pyörän pyörittämistä, kuten hänen oli käsketty tehdä. Mutta mies ei tiennyt, että pyörä oli osa taitavasti maan alle rakennettua kastelujärjestelmää, jonka mestari oli kaivanut hänen tontilleen.
Eräänä päivänä, kun kolmas mies tarkasteli puutarhaansa, huomasi hän, että joitakin pieniä taimia oli työntynyt maasta esiin. Säännöllinen kastelu oli saanut siemenet itämään. Mutta miehen ilo sekoittui hämmennykseen siitä, että hän ei tiennyt mitä hänen tulisi seuraavaksi tehdä. Mietittyään asiaa aikansa, päätti hän edelleen seurata saamiaan ohjeita ja siis jatkaa ratin pyörittämistä.
Niinpä hän eräänä aamuna koki jotain, joka muutti hänen elämänsä. Kun hän katsoi maassa kasvavia taimia, näki hän jokaisen kasvin lehdissä lukevan jotain hyvin pienin kirjaimin. Hän hieraisi silmiään hämmästyksestä ja luki. Hänen ilokseen ja yllätyksekseen sanoista koostui yksityiskohtaiset ohjeet miten hänen tuli toimia, miten kitkeä ja harventaa kutakin puutarhan osaa.
Tämä kolmas mies jatkoi työskentelyä ja opiskelua ja vähitellen hän oppi kaikki kastelujärjestelmän, kasvien ja maanviljelyn salat. Lopulta hänen taloaan ympäröi paratiisimaisen runsas kasvillisuus ja vehreys. ”Kaikki tapahtui niin luonnostaan”, sanoi mies kun ihmiset tulivat katsomaan. ”Päätin vain olla ilman ennakko-odotuksia ja sitkeästi jaksaa jatkaa.”

4 vastausta artikkeliin ”Joulukalenteri luukku 23

  1. Mukavaa joulun odotusta! Meillä tais tapahtua joku christmas miracle: lapset siivosi itse huoneensa, me istutaan nyt jo sohvalla ja ihmetellään kun kaikki on valmista ilman stressiä ja kiirettä! Tänään vielä joogan kautta joulusaunaan ja sitten ollaan valmiit juhliin!

    • Taitavat olla lahjain toivossa. Sanot, että tässä vaiheessa on enää turha yrittää joulupukkia ruveta mielistelemään. Peli on menetetty jo ja ensi vuonna voi yrittää uudestaan alkaen helmikuulta.

      Mekin joulusaunotaan tänään ja huomenna tietty vielä uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *