Joulukalenteri luukku 21

Korvaläppämyssy paukkupakkasiin

Vaikka myssy onkin nopeatekoinen, niin silti aika ahkeraan saa pistellä, jos vielä meinaa pukin konttiin ehtiä. Mutta ehtii hyvinkin, jos ei muita kiireitä satu olemaan ja kenelläpä semmoisia näinä päivinä…

Malli ainakin on niin omakeksimä, että jos tällaisen joskus kadulta bongaan, niin tulen kyllä sanomaan moi ja utelemaan myssyn alkuperää.

Näitä tarvitset:

3 kerää Tokyo-lankaa (pienempään päähän voi myssyn juuri ja juuri saada aikaiseksi kahdellakin kerällä)
2 kerää (á 50g) jotain lankaa, johon puikkosuositus on nro 4

2 kpl sukkapuikkoja nro 3
2 kpl sukkapuikkoja nro 5
Palmikkopuikko (ei välttämätön, apupuikkona voi käyttää mitä tahansa muutakin)
Pyöröpuikot nro 3
Pyöröpuikot nro 4
Virkkuukoukku nro 2,5-3,5 (ei niin tarkkaa)
Virkkuukoukku nro 6
Parsinneula

Luo ohuemmasta langasta kaksinkertaisella langalla 14 s sukkapuikoilla nro 5 ja neulo palmikkokaistale seuraavasti:
Oikea krs: nosta reunasilmukka, 2 n, 8 o, 2 n, 1 o.
Nurja krs: nosta reunasilmukka, 2 o, 8 n, 2 o, 1 n.
Palmikko tehdään keskimmäisillä 8 s:lla ja palmikonkierto joka 10. krs.
Tee palmikkokaistaleesta päänympärystän pituinen, päätä silmukat, ompele kaistale päistään yhteen renkaaksi ja päätä langat. Saumakohta jää myssyn keskikohdaksi niskan puolelle.

Ota Tokyo-lanka ja koukku nro 6 ja palmikkolenkkiä myötäpäivään kiertäen virkkaa 1 ks jokaiseen palmikkokaistaleen reunasilmukkaan. Laske silmukat. Tämän myssyn tein 66 s:lla. Jos silmukoita tulee enemmän, älä kuitenkaan hyppää yhdenkään palmikkolenkin reunasilmukan yli, vaan kavenna ylimääräiset silmukat vasta virkkuun 2. krs:lla. Joka kerroksen alussa tehdään 1 kjs ennen kuin aloitetaan tekemään ks:ia.

Koska tästä langasta on vaikea nähdä missä silmukat oikein menevät ja ne joutuu toisinaan käsikopelolla paikantamaan, olen jo silmukoita tehdessäni laskenut ne joka kerroksella varmistaakseni, että niiden määrä pysyy samana kerroksesta toiseen, sekä merkinnyt kerroksen alkusilmukan tökkäämällä parsinneulan siihen.

1.-6. krs: 66 s/krs. Aloita kavennukset 6. krs:n jälkeen
7. krs: *virkkaa 10 ks, hyppää yhden s:n yli*, toista 6 krt = yht. 60 s/krs.
8. krs: *virkkaa 9 ks, hyppää yhden s:n yli*, toista 6 krt = yht. 54 s/krs.
9. krs: *virkkaa 8 ks, hyppää yhden s:n yli*, toista 6 krt = yht. 48 s/krs.
10. krs: *virkkaa 7 ks, hyppää yhden s:n yli*, toista 6 krt = yht. 42 s/krs.
11. krs: ei kavennuksia = yht. 42 s/krs.
12. krs: *virkkaa 6 ks, hyppää yhden s:n yli*, toista 6 krt = yht. 36 s/krs.
13. krs: *virkkaa 5 ks, hyppää yhden s:n yli*, toista 6 = yht. 30 s/krs.
14. krs: *virkkaa 4 ks, hyppää yhden s:n yli*, toista 6 krt = yht. 24 s/krs.
15. krs: *virkkaa 3 ks, hyppää yhden s:n yli*, toista 6 krt = yht. 18 s/krs.
16. krs: *virkkaa 2 ks, hyppää yhden s:n yli*, toista 6 krt = yht. 12 s/krs.
17. krs: virkkaa ks joka toiseen s:aan = yht. 6 s/krs.

Päälaen patukat:
Tee eri pituisia patukoita haluamasi määrä, kiinnitä ne aukon reunoihin ja kursi loppu reikä umpeen muutamalla ks:lla ja ps:lla. Käytä patukoihin molempia lankoja.

Venytä silmukka pitkäksi lenkiksi.

Kieputa lenkki sormen tai puikoin avulla napakaksi nyöriksi.

Taita kieputettu lenkki keskeltä ja anna sen kiertyä itsensä ympäri. Kiinnitä patukka ps:lla aukon reunaan, sikäli kuin reikää on vielä auki, tai sitten vain keskelle päälakea.

 

 

 

 

 

 

Läpät:
Virkkaa paksummalla langalla 11 ks palmikkokaistaleen reunasilmukoihin alkaen 11. s:sta niskasaumasta päin laskettuna. Läppä virkataan kokonaan kiinteistä silmukoista. Kun kääntyessäsi jätät kerroksen alussa kjs:n tekemättä, vähenevät silmukat 1 ks/krs. Lopeta, kun kerroksella on enää 3 ks. Eli yhteensä 9 krs, joissa ensimmäisessä 11 ks ja viimeisessä 3 ks, joka kerroksella silmukoita on aina yksi vähemmän kuin edellisellä.

Myssyn reunus:
Poimi pyöröpuikoille nro 4 silmukat ympäriinsä koko myssyn reunoista alkaen niskasaumasta. Palmikko¬kaistaleen reunasilmukasta neulotaan molemmat langat eli jokaisesta reunassa aikanaan nostetusta silmukasta tulee nyt kaksi silmukkaa. Korvaläpän reunoista poimi yhteensä 45 s. Neulo yksinkertaisella ohuemmalla langalla 2 krs o. Vaihda sitten työhön pyöröpuikot nro 3. Neulo 1 krs n, 1 krs o ja sen jälkeen päätä silmukat nurin neuloen. Lisää korvaläpän kummassakin kulmassa aina 2 s kaikilla muilla paitsi ensimmäisellä kerroksella.

Läppien kohdalla ei ole selkeitä silmukoita, joita poimia, vaan ne on vain "keksittävä".

Sisäkaistale:
On makuasia, että haluaako tehdä tämän kohdan kaksinkertaisena vaiko ei. Itse halusin tehdä kaistaleen vielä sisäpuolelle, sillä palmikkokaistaleen kohta on paikoin hieman harva ja se osuu juuri korvien kohdalle.
Poimi palmikkokaistaleen reunasta ympäriinsä silmukat pyöröpuikoille nro 4 ja neulo sileää oikeaa kunnes kaistaleen korkeus yltää palmikkokaistaleen toiseen reunaan (tässä 11 krs). Päättele silmukat pienemmällä virkkuukoukulla ja samanaikaisesti kiinnitä ne myssyyn (ks. Kuva).

Nyörit:
Poimi korvaläpän kärjestä 8 s ja neulo ne aina oikein ja vain oikealta puolelta. Lanka tuodaan siis aina uudelleen työn oikean puolen alkuun. Tee nauhasta n. 15 cm pitkä ja päätä silmukat vetämällä lanka niiden läpi. Tee molempiin läppiin kaksi tällaista nauhaa. Jätä nauhojen päissä langan päät riittävän pitkiksi, jotta niillä voi sitoa tupsun.

Taittele nauhat kohtisuoraan vastakkain vuoroon toistensa päälle. Päästä ”pino” avautumaan muutoin, mutta nipistä päät napakasti päällekkäin yhteen ja ompele huolellisesti kiinni. Ompele nauhoja hieman yhteen sieltä täältä sen verran, että ne pysyvät toisiinsa kietoutuneina.

Tee vielä nyörien päihin tupsut ja käytä niihin molempia lankoja. Tupsun halkaisija on n. 4 cm.

Tokyo-langan värikartta. Tummareunainen myssy on tehty värillä ruoste-vihreä ja vaaleampi lila-vihreällä.

4 vastausta artikkeliin ”Joulukalenteri luukku 21

 1. Tämä oli sinun eka postauksesi, mistä en ymmärtänyt yhtään mitään! :-)
  Toivotaan, että säät kylmenevät ja myssylle tulee kunnon käyttöä.

  • Niinhän tämä on sellainen kapean lukijakunnan mielenkiinnon kohde, mutta toivottavasti lukijoideni joukosta edes joku käsityöihminen löytyy, jolle tämä osuu.

   Ja kyllä sitä talvea jo odotetaankin. Varustauduttu ainakin on, samaa sarjaa löytyy nimittäin tumputkin vielä. (Mutta älä säikähdä, ohjetta ei ole tulossa ainakaan joulukalenteriin eikä muutoinkaan, jollei joku sitä erikseen pyydä :D )

 2. Joo, en ehkä aivan ollut tämän luukun kohderyhmän keskiössä… Moni muu varmastikin oli.

  Miten sinun vatsasi voi talven pimeydessä? Joulukalenterin luukut ovat olleet täynnä hyvää mieltä, toivottavasti myös fyysinen olosi on samalla tasolla. Ja huomisesta alkaen ei päivä enää lyhene!

  • Kiitos kysymästä, vatsa voi pulskasti, kuten tavallista. Muutoin olo sahaa niin, etten aina tiedä itsekään, että missä mennään. Voivottelen näitä omia kuulumisiani sitten taas enempi jossain vaiheessa, kun pyhistä selvitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *