Joulukalenteri luukku 18

Tehdään suklaata

Suklaa on nautinto ja kaakao aivan ylivoimaisesti paras magnesiumin lähde, puhumattakaan muista sen sisältämistä hyödyllisyyksistä. Sain oheisen maidottoman suklaan ohjeen ekologisesta kaupasta Lilliputiikista Porvoossa, jossa vietin kaupan omistajan kanssa mieleenpainuneen mukavan juttutuokion teetä juoden. En ole itse ehtinyt ohjetta vielä kokeilemaan, mutta jemmassa on tulevaisuuden varalle, sillä tumma suklaa on ihan ykkösherkkujani.

Tarvitset:
150 g            kylmäpuristettua kaakaovoita
1 dl               kylmäpuristettua kookosrasvaa
100 g            raakakaakaojauhetta
100 g            lucumajauhetta
2 rkl              hunajaa
Ripaus raffinoimatonta meri- tai vuorisuolaa

Mausta ja sekoita joukkoon esim:
Vaniljaa
Kaakaonibsejä
Sokeroitua inkivääriä
Appelsiinin kuorta
Kanelia
Chiliä
Cayennepippuria
Kuivattuja marjoja/hedelmiä/rusinoita
Pähkinöitä

Pilko kaakaovoi veitsellä ja sulata vesihauteessa kookosrasvan kanssa. (Huom. käytä kylmäpuristettua kookosrasvaa, ei sitä kaupan foliopaketissa myytävää munkkirasvaa) Sulata rasvan joukkoon hunaja sekä mahdolliset mausteet ja suola, sekoita hyvin. Voit laittaa levyn pois päältä melko aikaisin, jotteivat rasvat kuumene liikaa – pelkkä sulattaminen riittää. Ota kulho pois vesihauteesta ja sekoita kuivat ainekset sulaan rasvaan hellästi sekoittaen tavoitteena sileä, juokseva massa. Kaada lopuksi massa muotteihin ja aseta pakastimeen jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

Lucumajauheen osuutta vähentämällä ja vastaavasti kaakaojauhetta lisäämällä saadaan aikaan tummempi, voimakkaampi suklaa. Itse myös kokeilisin kirkastettua voita kookosrasvan sijaan.

Lisäys 10.5.2012:

Olen nyt tehnyt itse suklaata muutaman kerran ja tuollaisenaan tuon reseptin suklaa oli minun makuuni rasvaista mussua. Siispä olen muokannut sitä ja suklaisempi tulos on tullut, kun kolminkertaistin kaakaon määrän ja vaihdoin kookosrasvan kirkastettuun voihin. Rakenne paranee myös siitä, kun sekoittaa massaa ihan jonkin aikaa ennen sen kaatamista muotteihin.

Koska minulle ei sokeri käy, olen laittanut tuohon määrään vain n. 1/2 tl hunajaa. Seuraavaksi kokeilen fruktoosilla makeutetulla inkiväärillä ja ilman lucumaa ja hunajaa, jolloin kaikki makeus tulee inkivääristä.

Kaakaovoin ja raakakaakaon tilaan täältä.

2 vastausta artikkeliin ”Joulukalenteri luukku 18

  1. Haa, tuota pitää kokeilla heti joulun jälkeen,ennempää en ehdi.
    Oma suosikkini on tällä hetkellä Fazerin tumma päärynä suklaa. Nam.
    Mikä tuossa muuten on kun jodi suola ei voi käyttää. Pitänyt ihmetellä asiaa jo muutoinkin. Hyvä kun nyt tuli esiin. Merisuolaa käyttävät mm. tv:n kokki ohjelmat.

    • Enpäs tiedä mikä juju tuossa suolassa on – muuta kuin että meri/vuorisuola on paremman makuista (ja tietty terveellisempää, kun sisältää myös hivenaineita ja muitakin mineraaleja kuin natriumia). Jodin läsnäolo tuskin on se ongelma, onhan sitä jodia pikkuisen mukana merisuolassakin.

      Minäkin olen sen päärynäsuklaan noteerannut mutta en vielä maistanut, kun siinä on niin paljon sitä sokeria ja lisäksi olen automaattisesti ajatellut sen olevan maitosuklaata niinkuin Fazerin sininen. Mutta se olisikin tummaa suklaata? Täytyypäs tutkailla pakkausmerkintöjä tarkemmin ensi kerralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *