Nyt riittää

19.6.2011 Myrskylä

Kun tein päätökseni lähteä Suomeen, mieleeni avautui aivan kirkkaana, että kuinka lähtisin tästä eteenpäin itseäni hoitamaan. Söisin keitettyä riisiä ja soseutettuja keittoja perunasta, juureksista ja muista mössättävistä kasviksista ja rasvana käyttäisin kylmäpuristettua kookosrasvaa sekä kirkastettua voita. Ei mitään raakoja kasviksia, sillä ne ovat vaikeasti sulavia ja selluloosa rasittaa suolta. Ihminenhän ei voi sulattaa selluloosaa lainkaan ja kasvisten kypsennys tekee sen, että selluloosaan sidoksissa olevat ravintoaineet irtoavat helpommin. Terveelle ei normaalimääristä kasvisten selluloosaa ole mitään haittaa, mutta näin huonossa kunnossa sitä on syytä vältellä, joten pois kaikki sitkeänkuituiset kasvikset kuten esimerkiksi varsiselleri, salaatit ja keräkaali. Samoin kaikki, joissa on sitkeitä kuoria kuten paprika ja tomaatti. Ei myöskään mitään terävää, joka voi raapia suolen pintaa eli ei mitään, mikä sisältää siemeniä tai muuta kovaa, jota en kuitenkaan tässä tilassa pysty sulattamaan. Proteiinia ja rautaa saisin chlorellasta (sisältää n. 60% erittäin helposti sulavaa proteiinia) ja aina aterian päälle ottaisin muutaman Solgarin suolahappotabletin varmistamaan chlorellan proteiinien sulamisen.

Ensimmäisen vajaan viikon aikana huomasin, että väsymys ei vain hellitä. Koko ajan oli sellainen pieni painostava väsymys, joka vei olemisesta terän pois. Aloin epäillä chlorellan proteiineja ja jätin ne pois. Olo parani hieman, mutta ei vieläkään kokonaan. En edes yrittänyt suolahappotablettien lisäystä kahdesta enempään kerralla, koska ei tuntunut hyvältä idealta tuoda vatsaan yhtäkkiä kovin paljoa ylimääräistä happoa ulkoapäin.

Samana päivänä kuin päätin jättää chlorellan pois ja ihmettelin mielessäni, että miten voi uutta suolta rakentaa ilman proteiineja, katselin iHerbin sivuilta magnesiumvalmisteita. Olin kuullut, että on olemassa iholle levitettävää magnesiumia, joka siten imeytyisi paremmin kuin tabletit. Magnesiumhan on tässä tärkeä, sillä stressi syö kehosta magnesiumin. Sitä olen ottanut ravintolisänä jo kohta kaksi vuotta ja välillä kun se on ollut loppu ja jäänyt useampana iltana peräjälkeen ottamatta, saan lihassärkyä tiettyyn heikkoon kohtaani ja pohkeet alkavat vetää kramppiin. Koska magnesium on ainesosana parissa sadassa entsyymissä ja koska sen ottamatta jättäminen aiheuttaa noin selkeät oireet, olen pitänyt sitä tarpeellisena ravintolisänä, vaikka monille muille pillereille olen jo viitannut kintaalla. Tässä viiden vuoden aikana on jo tullut kokeiltua jos jonkinmoista ravintolisää ja superfoodia siinä toivossa, että edes jostain olisi jotain apua ja olen viime aikoina alkanut kyllääntyä korviani myöten kaikkiin nappeihin ja pitämään lukua niiden ottamisesta, joten enää minulla ovat jäljellä vain magnesium ja omega3.

iHerbillä oli valikoimissa lähemmäs parisataa magnesiumia. En löytänyt mahdollisuutta rajata hakua vain levitettäviin enkä tiennyt, minkä valmistajan tuotetta tulisi hakea. Löysin joitakin öljyjä, mutta millä perusteella valita? Tuotetietoja oli annettu mielestäni kovin nuukasti. Kyllästyin hakemaan koko magnesiumia ja menin sen sijaan katsomaan suolahappo-entsyymivalmisteita. Niitäkään ei ollut ihan vähän. Satoja erilaisia erilaisilla entsyymeillä ja erilaisina pitoisuuksina. Ennen kuin sain käsiini nykyiset suolahapponi, aloitin entsyymivalmisteella, jossa oli vain neljännes Solgarin suolahappomäärästä, mutta sen sijaan lisäksi lakritsiuutetta, piparminttujauhetta, pankreatiinia ja sappijauhetta. Niillä sain kahdessa vuorokaudessa vatsaani sellaisen poltteen, että pelkäsin jo korventaneeni niillä itselleni vatsahaavan. Onneksi polte hävisi parissa päivässä sen jälkeen, kun lakkasin käyttämästä niitä. Mistä siis tietäisin, mitä näistä voisin käyttää ja olisiko joku sen parempi kuin nuo Solgarin tabletit? Katsoin vielä aminohappovalmisteita proteiinin lähteeksi, mutta se oli vielä pahempi viidakko kuin magnesiumit ja suolahapot. Tuolta kyllä löytyy vaikka mitä, jos tietää mitä on hakemassa, mutta umpimähkään etsiminen tuntui olevan ihan arpakauppaa.

Minuun iski ISO lisäravinneÄHKY. Ajattelin, että ei tämä voi olla näin vaikeaa ja monimutkaista. Sisäinen ääneni sanoi minulle koko ajan, että ”Perunoita ja kirkastettua voita. Perunoita ja kirkastettua voita. Kilo perunoita päivässä.” Ja vielä kun seuraavana aamuna heräsin otsa täynnä pieniä, punaisia ja kutiavia näppylöitä, saivat suolahappotabletitkin jäädä. Niissä sitä paitsi on maitoa. Purkin päälle laitettu suomenkielinen seloste tiesi kertoa, että tableteissa oleva pepsiini sisältää maitoa. Siitä ei alkuperäisselosteessa ole mitään mainintaa. Ja niinhän siinä kävi, että kun jätin nuo pois, niin häipyi myös se pieni, mutta olemisen skarppiuden pois vievä väsymys. Samalla päätin, että nyt saavat mennä myöskin omegat ja magnesiumit, minä en tarvitse enää mitään. Ei nappeja, yrttejä, lääkkeitä eikä mitään muutakaan kuin oikeanlaista ruokaa.

Niinhän se on, että jos haluaa asioiden olevan toimivia käytännössä, on niistä tehtävä yksinkertaisia. Kilo perunoita päivässä ja kirkastettua voita eikä mitään pilleripulverihifistelyitä kuulostaa sopivan yksinkertaiselta. Katsotaan, miten muijan käy.

Nyt riittää.

14 thoughts on “Nyt riittää

 1. Sus tei.Mulla on myös ollut kramppeja öisin pohkeissa johtuen magnesiumin puutteesta.Olen siihen napsinut ihan apteekkikamaakin mutta parhaimmaksi ja ehkä luonnollisimmaksi osoittautui kaakao.Aloin juoda aamuisin kahvin sijasta halvinta mahdollista kaakaota.Ei siis mitään makeutettua maitojauheella kyllästettyä ylihinnoitettua lasten juomaa vaan pelkkää kiehutettua vettä sotkettuna pariin teelusikalliseen ja krampit katosivat.En muista blogeissasi maininneesi kaakaota osana ravintoasi,mutta tämä vinkkinä kuitenkin.Magnesiumia saa aika harvoista yleisimmin syödyista ruuistamme ja on troppeinakin tietääkseni ongelmallinen imeytyäkseen täydellisesti kehoomme.Ei kun vointia ja käy nyt ihmeesssä poimimassa niitä nokkosia.

  • Olen minä niitä kaakaonibsejä jossain vaiheessa syönyt. Kaakao on muistaakseni niitä eniten magnesiumpitoisia syötäviä mitä on ja hyväähän se on. Yli vuosi sitten löysin työmatkaltani Englannista 100% suklaata. Aivan ihanaa, mutta aikanaan ne tuli syötyä loppuun enkä Göteborgin kaupoista löytänyt vaikka aika monesta kyselin. Mutta nyt en huoli edes nokkosia tai muitakaan yrttejä tai troppeja tähän tässä vaiheessa.

  • En ole jaksanut viime aikoina juurikaan mitään lukea. Tuolla on varmasti paljon mielenkiintoista luettavaa. Kolesterolista näkyi olevan jonkin verran kirjoituksia ja tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin välisen yhteyden virallisesta kolesterolitotuudesta on minullakin eriävät mielipiteeni, joskaan ei omakohtaisia kokemuksia. Täytyy jossain vaiheessa ainakin niitä kirjoituksia vilkaista.

 2. Hei Virpi!

  Olen viimeisen kuukauden aikana kahlannut mielenkiinnolla läpi blogisi, minne eksyin etsiessäni tarinoita yksin matkustavista naisihmisistä. Hienoja juttuja löysinkin – kiitos niistä! Thaimaa ei sinua kiinnostanut, mutta et kertonut, miksi ei.

  Toivottavasti saat itsesi kuntoon pikaisesti. Huh, miten aiot perunoilla ja voilla selvitä?

  Tiuku

  • Hei Tiuku! Tervetuloa mukaan matkalleni. Thaimaasta en tiedä juuri mitään, olen käynyt siellä kerran perusrantalomalla 90-luvun lopulla. Olen vain mieltänyt sen turistimestaksi, jossa turistibuumin seurauksena hinnat ovat nousseet ja paikallisten turisteille suomat hymyt käyneet väkinäisiksi. Toki on siellä varmasti hienojakin paikkoja jäljellä, kun vain etsii. Sitten vain on maita, jotka vetävät puoleensa ilman, että siihen osaa sanoa mitään erityistä syytä, ja maita, joista ei ole kiinnostunut ei_mistään_erityisestä syystä.

   Itseänikin vähän ihmetyttää. Tässä parhaillaan selvitän voin ja perunoiden ravintosisältöä ja lasken, mitä ravintoaineita teoriassa noista päivän aikana saan. Siitä aiheesta varmaan seuraava postaukseni.

 3. Heipä hei!

  Toivottavasti kilo perunoita ja kirkastettu voi sopivat sinulle. Ja kyllä, monesti ajattelemme ja suunnittelemme asiat liian monimutkaisiksi. Yksinkertainen on parempaa, mutta välillä niin vaikeaa toteuttaa.
  Toivon siis sydämeni pohjasta, että sisäinen äänesi johdattaa sinua nyt kohti parempaa. Usein se kyllä onkin niin, että pitää kuunnella tarkasti ja vastaukset tulevat yllättäen ja välillä niin, ettei niitä meinaa huomatakaan.

  Itse syön myös magnesiumia ja minulla ihme kyllä magnesiumkuurin aloittaminen aiheutti kramppeja jalkoihin… enää niitä ei tule, ja purkin loppuun aion syödä, vaikken huomaa kuurin mitenkään minua auttaneenkaan…

  • Perunat, kirkastettu voi ja suola ovat hyvä yhdistelmä. En vain pysty syömään niin paljoa, että saisin riittävästi kaloreita eli energiaa ja nyt etsin, että millä täydentää. Kun riisikin tuntui ”väärältä”. Suklaata kokeilin eilen, mutta se sokeri – ei oikein sovi sekään.

 4. Eilen osuin kanavarallilla jollekin brittiohjelmalle – 20v tyttö oli elänyt 17 viimeistä vuotta ranskalaisilla perunoilla + valkoisella leivällä (lapsuuden sairastelusta oli jäänyt ”pieni” ruokahäiriö päälle johon vanhemmat heräsi sitten kun neiti oli 20v). Vaihtelua tuli ketsupin ja viinietikan avulla. Arvot ei ollu ihan kohdallaan, mutta muutoin ihan hengissä ja hyvinvoivan oloinen. Eli perunaa vaan ja voita – ei kannata stressata jos hetkeen ei muuta mene. Ota voita reilusti jotta kalorimäärä nousee ; )

  • Voita mätän niin paljon kuin alas menee. Uskon kyllä vahvasti olevani oikeilla jäljillä. Välillä meinasi usko loppua, mutta syylliseksi osoittautuivatkin uudet perunat. Vanhaa perunaa saatiin ja alan tuosta episodista jo toipua.

   • Nuo perunajutut ja yleensäkin sopivat ja sopimattomat ruoka-aineet on kyllä niin ihmeellisiä. Pojalleni ei myöskään sopinut uudet perunat jossain vaiheessa lainkaan, mutta vanhat perunat kylläkin. Myöskin perunalajikkeiden kohdalla sopivuudessa oli suuria eroja. Jossakin vaiheessa otettiin ruokalistalle bataatti kun se tuntui sopivan ja kaikki perunat tuntuivat aiheuttavan ongelmia. Ja perunan suhteen oli nimenomaan ongelmia keväällä ja kesällä, ei syksyllä eikä talvella.
    Välillä meinasi tulla hulluksi niiden kokeilujen ja oireiluiden takia, huh huh.
    Joten tsemppiä vaan!!!

    • Uusissa perunoissa on se rakenne sitkompaa. Olen huomannut, että jauhoinen vanha peruna on tässä se toimivin vaihtoehto. Mutta kokeiluja on tosiaan. Yritystä ja erehdystä ja jokainen erehdys maksaa melkein viikon voimattomuuden.

 5. Moi,

  vaikka reissu onkin ohi ja olet koti-Suomessa, niin laitanpa nyt kuitenkin tännekin. Osuinpa eräässä toisessa yhteydessä sivulle, jossa sanottiin mm:

  ”Kilpirauhashormonit vaikuttavat kasvuun, energian käyttöön, lämmöntuottoon ja lisääntymiseen sekä säätelevät suoliston immuunivasteita. Lisäksi ne vaikuttavat vitamiinien, valkuaisaineiden, hiilihydraattien, rasvojen, elektrolyyttien ja veden käyttöön. Kilpirauhashormonit voivat myös muuttaa muiden hormonien ja lääkkeiden vaikutusta.”

  Vajaatoiminnan oirelistallakin oli monta kuvailemaasi:

  ”Oireet ovat yksilöllisiä ja kehittyvät yleensä hitaasti, jopa vuosien kuluessa. Hormonituotannon vajauksen aste vaikuttaa mahdollisten oireiden vaikeuteen, tavallisimpia oireita ovat:
  heikkous, uupumus, uneliaisuus
  palelu
  kalpeus
  vähentynyt hikoilu
  kuiva, hilseilevä, kylmä tai karkea iho
  ummetus
  painon nousu
  ruokahaluttomuus
  masennus, hermostuneisuus
  nivel- tai lihaskivut
  kasvojen, käsien ja jalkojen turvotus
  ohuet, hauraat sormenkynnet
  ohuet, hauraat tai kuivat hiukset, hiustenlähtö
  hidas puhe
  muistihäiriöt
  haju- ja makuaistin huononeminen
  käheys
  kuukautishäiriöt, lapsettomuus
  pienikasvuisuus
  hampaiden kehityshäiriö”

  ja koko stoori täällä:

  http://www.poliklinikka.fi/?page=6879420&id=5641113

  Olen melkoisen varma, että tämän olet sulkenut pois jo aikoja sitten, mutta ajattelinpa nyt kuitenkin tänne laittaa itsestäänselvyyksien toistamisen uhallakin. Jos vaikka olisi jollekin vinkkinä (osa oireista sitten muista syistä)..

  t. Pasi

  • Kiva, että olet vielä mukana seuraamassa. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisämunuaisten uupumus kulkevat käsi kädessä. Ne ovat vuorovaikutuksessa ja lisämunuainen ohjaa (osin? en nyt muista tarkkaan, miten tämä menee) kilpirauhasen toimintaa. Eli jos lisämunuainen on sipissä, niin ei toimi kilpirauhanenkaan täysillä.

   Mitä olen netistä uupuneiden tarinoita lueskellut, niin on noita kilpirauhaslääkityksellä olevia. Eri juttu on sitten se, että onko oikeasti kilpirauhasen vajaatoimintaa vai onko jäänyt selvittämättä lisämunuaisen vaikutus siellä taustalla. Jos syynä onkin lisämunuainen, sotkevat nuo kilpirauhashormonit systeemiä ja tekevät lisämunuaisille lisää haittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.