Kynsitarina

17.6.2011 Myrskylä

Näin viime yönä unta kynsistä. Räpläsin oikean jalkani ukkovarpaan kynttä. Huomasin sen olevan irti juuresta ja pelästyin, että nyt se irtoaa koko kynsi. Niin kuin sitten irtosikin. Mutta ei se tehnytkään yhtään kipeää, sillä alle oli jo kasvanut uusi ja ihan terve kynsi. Ympärilläni oli ihmisiä, joita en kuitenkaan unessa nähnyt enkä tiedä keitä olivat. ”Katsokaa. Siis tällainen kuuluu kynnen olla: vahva, kiiltäväpintainen ja sileä, eikä tällainen mattapintainen ja huokoinen.”, sanoin ja näytin sekä varpaideni että sormieni kynsiä heille. Sitten huomasin uudessa kynnessäni epätasaisuuden. Kynnen yläosan poikki meni rösöinen juomu. Sovitin irronnutta kynttä siihen ja huomasin juomun olevan vanhan kynnen rajan. Varpaassa olevan kynnen yläosa oli vielä sitä vanhaa kasvua.

Kynnethän kertovat elimistön kunnosta. Minun kynteni ovat aina olleet huonot. Sormien kynnet ovat olleet niin pehmeät, että niitä on voinut taitella eteen ja taakse ilman, että siitä edes katkeavat. Ovat liuskoittuneet ja repeilleet helposti ja niissä on ollut valkeita pilkkuja. Olen hieman hämmästyneenä todennut kynsieni selvästi kovettuneen viimeisen vuoden aikana. Aineenvaihdunnassani on kai siis jotain tapahtunut hyväänkin suuntaan. Muutoin kynteni ovat yhä vieläkin epätasaiset ja täynnä pystysuunnassa olevia viiruja.

13 thoughts on “Kynsitarina

 1. Nyt päästiin taas meikäläisen kotikonnuille eli kiinalaiseen lääketieteeseen. Kynsien kunto on ensimmäisiä asioita mitä kiinalainen lääkäri tarkistaa. Toinen on hengityksen haju (ruoansulatusongelmat t.s. happotasapaino), sitten silmät, ihon kunto, pulssi ja hengitys. Pelkästään näiden perusteella voidaan tehdä alustava diagnosointi, mikä ainakin meikäläisen kohdalla on osunut joka kerta kohdalleen.

  Tässä linkki kynsien perusdiagnosointia varten: http://www.sixwise.com/newsletters/05/08/31/the_11_signals_your_nails_are_giving_you_about_your_health.htm

  • Mielenkiintoinen sivu ja selkeät esimerkit. Tiedätkö mitään noista pystysuorista kohoviiruista? Tuo sivu väittää, että ne eivät tarkoittaisi mitään (vakavaa sairautta), mutta minä yhdistän ne kyllä siihen, että aineenvaihdunta ei ole ihan täysin kunnossa. Entä tiedätkö mitään kynsien kuista, niistä vaaleista puolikuun muotoisista alueista kynnen alareunassa? Luin jostain, että terveellä ihmisellä ne ovat kaikki näkyvissä, paitsi ehkä pikkurilleissä, ja jos eivät näy, sekin on merkki aineenvaihdunnan (yleisestä?) heikosta tilasta.

   • Ainakin vitamiininpuutos (B12 /C) sekä aineenvaihduntahäiriöt ovat joittenkin tutkimusten mukaan vaikuttavia tekijöitä. Poikittaisviivat saattavat viittaa vakavampaan elimistön häiriöön tai traumaan. Sormen kynnet kasvavat n. 2mm/kk joten on helppo laskea milloin jotain on tapahtunut/alkanut. Omat sappirakon ja umpilisäkkeen poistot näkyivät hyvin selvästi oikean käden peukalon kynnessä.

    Tässä erään henkilön seurantaa omista kynsistään: http://www.health-boundaries-bite.com/Fingernail-Lines.html

    • Palaanpa vielä tähän kommenttiisi. Tuon linkin kynnet näyttävät melko samanlaisilta kuin omani. Kun vatsan happotaso on alhainen, niin silloin B12 vitamiini ei imeydy, koska siihen tarvittavaa F-tekijää ei vatsalaukusta erity. Eli jos happoja ei ole tai on liian vähän, niin mistään B12:n syömisestä ei ole kuitenkaan mitään apua.

 2. Heipä hei!
  Ja tervetuloa kotiin. Parempi toivottaa myöhään kuin ei milloinkaan.
  Täällä seuraan kiinnostuneena kynsijuttujasi, koska itselläni on liuskoittuvat ärsyttävän pehmeät kynnet jotka pienestäkin hipaisusta jonnekin menevät rikki :(.
  Olet näköjään kovin lähellä, itse asun Mickelspiltomissa.

  • Heipä vaan ja kiitosta. Kiva kuulla, että olet vielä kuulolla, vaikka aiheet vaihtuivatkin matkoista suoleen.

 3. Se puolikuitten näkyvissä oleminen riippuu kynsien mallista. Mitenkä ne perinnöllisistä syistä sattuvat sormien päihin kasvamaan. Tätini Elsa 1912-1989 oli mieluusti tutkimassa sukulaislasten sormia ja eritoten kynsiä. Niistä hän sitten ennusti jos mitä. Puolikuut piti olla näkyvissä hänen mielestään. Kuitenkin ne lyhyt ja leveäkynsisillä eivät näkyneet. Lapsenakaan. Minulla isokätisenä ja pitkäsormisena oli/on myös pitkät kynnet ja puolikuut pikkulilliä myöten.
  Siskollani on erikoisen pienet ja leveät kynnet ja epäonnekseen hän on jyrsinyt niitä koko ikänsä. Vaikka mitä keinoja kokeilleena, ei ole auttanut. Varpaankynnet hänellä ovat samanmalliset, niitä hän ei sentään jyrsi. Kuitenkin hänen kyntensä ovat paljon paremman näköiset nyt, kun hän on säännöllisesti käynyt avantouinnissa n 10 vuoden ajan. Kesällä tuo ei sitten veteen menekkään.

  Vielä kiitos blogistasi. Löysin sen sattumoisin Pikavuoroa seuratessani ja jäin koukkuun heti.
  Kaunista kesää, hehkeää Juhannusta, sisua ja paranemista toivotan sinulle.

  • Kiitos itsellesi kannustavasta ja mielenkiintoisesta blogistani. Taidanpa ruveta minäkin katsastamaan tuttujen kynnet ja vieraammilta vilkuilemaan salaa. Näinköhän olisi tuossa tullut avantouinnin hyvää tekevät vaikutukset esiin eli olisi vilkastuttanut tai jollain tavalla vaikuttanut aineenvaihduntaan.

 4. Minulla todettiin vajaa vuosi sitten atrofinen kastriitti. Hapoton vatsa ja b-12 vitamiini taso niin alhaalla ettei lukea saattanut. Arvon on oltava 180-700 välillä ollakseen normaali. Muisti huononi.
  Hapoton vatsa sanoi tähystksen tehnyt lääkäri. Vatsani ei ole kipeä mutta on turvoksissa pallean kohdalta heti syönnin jäkeen. Oireet olivat hurjat loppuvaiheessa. Painajaisunet öisin, päänsärkyä ja sitten meni tunto jalkapohjista. En oikeen pysynyt kävelemään. Ikenet olivat kauan kipeät ja suuta kirveli. Kynnet ovat kuoppaiset ja pysyviivoilla. Liuskoittumaan päin. Myöskin kilpirauhasen vajaa toiminta on ollut n 16 v. Kuuluvat yhteen ja on autoimmuunisairaus. Sisäinen tekijä puuttuu. Näin kerrottiin.
  Hoitona oli alkuun b-12 vitamiini piikit joka toinen päivä 7 kertaa. Nyt piikki joka toinen kuukausi ja veriarvoja seurataan. Nyt hoitoa olen saanut n 7 kk ja olo alkaa parantua. jalkapohjat ja tunto palautunut aika hyväksi. Myöskin terveyskaupassa kävin ja ostin Solgar b-12 vitam. tabletteja joita laitetaan kielen alle ja imeytyy sieltä hetkessä. Tämä siksi että vatsasta se ei imeydy ainakaan.
  noin 3 vkoa kerran päivässä laitoin kielen alle tabletin ja alkoi auttamaan. Siis piikkien kanssa yhtä aikaa koska hätä tunnottomuudesta oli suuri. Nyt voin paremmin. Painajaiset jäivät pois. Samoin päänsärky. Pystyyn näivettymis tunne ja voimattomuus on helpottanut. Jos tästä on apua jollekin, olen hyvälläni. Teveisin 66v isoäiti.

  • Noin se menee, että jos vatsahapot ovat alhaiset, niin sisäistä tekijää ei erity tai ainakin sisäisen tekijän ja B12:n yhteistoiminta häiriytyy ja silloin B12 ei imeydy. Voisivatko alhaiset happotasot -> B12 puutos olla yhteydessä kilpirauhasen vajaatoimintaan? Se selittäisi paljon ylipainon yleisyyttä. Uskon optimia alhaisemman vatsahappotason olevan paljon yleisempi ongelma kuin mitä on diagnosoitu.

   Mutta tuo kielen alle pistettävä tabletti onkin mielenkiintoinen juttu ja aion kyllä kokeilla. En tiennyt sellaista olevankaan. En ole noita nieltäviä tabletteja lähtenyt edes kokeilemaan, kun tiedän, että niistä ei ole minulle mitään muuta kuin haittaa tässä kunnossa. Kiitos tästä!

 5. MOI !
  Minulta leikattiin umpilisäke n. vuosi sitten, enkä aluksi havainnut mitään erityistä, kunnes tässä tänään rupesin ottamaan selvää mikä osa minusta onkaan poistettu, eli mikä sen funktio oli.
  Luettuani allaolevan, löysin mahdollisen syy – ja seuraussuhteen romahtaneelle vastustuskyvylleni, joka on jo kylläkin vahvistumaan päin oikean ravinnon ja liikunnan ansiosta :
  ”..Toisella päätutkijalla, kirurgi William Parkerilla Duken yliopistosta, on myös teoria siitä, mikä umpilisäkkeen tehtävä voisi olla. Hänen mukaansa umpilisäke toimii turvapaikkana, jonne hyvät suolistobakteerit vetäytyvät, kun patogeeniset bakteerit esimerkiksi infektion seurauksena pääsevät lisääntymään. Kun immuunijärjestelmä saa infektion kuriin, hyvät bakteerit voivat palata immuunilisäkkeestä takaisin suolistoon. ”

  Kynsistä en löydä merkkiä tapahtuneesta, voi tosin olla että kasvanut jo ohi,

  • Aivan samaa olen jostain lukenut. Muistaakseni viimeksi kirjasta Suoliston salaisuus (Giulia Enders). Uusi ja todella hyvä, suosittelen, jos vain on mitä tahansa vatsaoireita, väsymystä, toistuvia flunssia ja infektioita. Tarkoitukseni on jossain vaiheessa kirjoittaakin blogipostaus tästä kirjasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.