Guilin

24.4.2011 Guilin, Kiina

Onpa mukava olla Kiinassa. Kambodzan ja Hanoin vanhan kaupungin härdellin jälkeen tämä tuntuu jo melkein kotoisalta. Ihanaa, kun jalkakäytävät ovat jalankulkijoille ja saa kävellä ihan normaalisti tarvitsematta välillä poukkoilla ajotielle liikenteen sekaan väistääkseen pysäköityjä autoja ja mopoja ja ennen kaikkea se, että riittää, kun katsoo vain eteensä eikä tarvitse pitää koko ajan yllä 360 asteen näkökenttää. Hiljaisempaakin täällä on. Mopoja on toki paljon liikenteessä täälläkin, mutta suurin osa niistä rullaa ääneti sähkön voimalla eteenpäin ja pääosin ajavat omalla väylällään. Kun autoilla, mopoilla ja jalankulkijoilla on kullakin omat väylänsä kulkea, eivät torvet soi ihan niin ahkerasti. Yleisessä menossa on enemmän järjestyksen makua.

Guilinin katukuvaa illansuussa tihkusateessa.

Toinen asia, mikä näin äkkiseltään tuntuu erittäin hyvältä, on ympäristön viihtyisyys. Ensimmäisenä päivänäni Guilinissa osuin kasvitieteelliseen puutarhaan ja nautin kävelystäni vihreässä ympäristössä, jossa oli ihan oikeasti metsääkin, ja mahdollisuudesta istua jossain ulkona. Kambodzassa ei mitään vastaavia paikkoja ollut kaupungeissa lainkaan.

Katsellessani näitä siveltimen vetoja aloin ymmärtää vähän siitä, miksi kalligrafia on taidetta eikä vain kirjoitusta.

Guilin on suosittu turistikohde Li-joen maisemien ansiosta. Ilmeisesti nyt on kuitenkin vielä niin varhainen kevät, että pahin turistikausi ei ole vielä alkanut, sillä kaupungilla näyttää melko rauhalliselta. Länsituristeja näkyy vain jokunen harva, kiinalaisia turisteja en tietenkään paikallisista erota. Kävin Seven Stars –puistossa tässä eräänä sadepäivänä ja siellä oli mukavasti tilaa. Joitakin kiinalaisturistiryhmiä oli, mutta ei mitenkään tungokseen asti. Monissa paikoissa sain kulkea ihan itsekseni. Näin esimerkiksi suuressa tippukiviluolassa. Luola oli kyllä pettymys. Se oli valtavan suuri, mutta liian paljon laitettu. Kulkukäytävät on tietysti hyvä olla kunnossa, mutta kun kattokin oli suurilta osin siloiteltu sementillä. Vain isoimmat tippukivipilareista oli jätetty esiin. Sanoisin, että luola ei ollut kaunis, se oli vain valtava onkalo. Tippukivimuodostelmia ei ollut paljoa, ihmisen käden jälki näytti tuhonneen luonnon muovaamat ja monien kävijöiden hengittämän hiilidioksidin ansiosta kalkkikivi oli tummunutta. Pimeäkin siellä oli. Ehkä luola ei ollut täydessä valaistuksessaan juuri siksi, että turistisesonki ei ollut vielä kunnolla alkanut. Mutta kiitos sen, että sain kulkea yksikseni luolassa, pääsin rauhassa leikkimään kamerallani.

Tämä luola oli vain valtava luola. Ei mitään erityistä näkemistä.

Muutoin puistossa oli kyllä kiva kulkea. Ihan sopiva käyntikohde itse kaupungissa, jonne pääsee helposti paikallisbussilla. Olen majoittunut Wada-hostelliin ja sieltä tulee bussi nro 10 suoraan keskustan läpi, joen yli ja heti sillan jälkeen ensimmäinen pysäkki on puisto. Paikallisbusseista useimmissa on kertamaksu 1 yuan ja se pitää antaa tasarahana, sillä kuski ei anna vaihtorahaa. Pysäkeiltä näkee mitkä linjat maksavat yhden, mitkä kaksi yuania ja joidenkin linjojen kohdalla on pysäkit mainittu myös englanniksi.

Ulkosalla oli ihan viihtyisiä kulkureittejä moneksi tunniksi.

Kylttien mukaan vaarallista puistossa olivat muun muassa apinat, portaat, mäet, luiskat ja vesi.

Tänne ylös oli aikamoinen kapuaminen, mutta kyllä kannatti. Näköalat olivat upeat. Lisäksi reitti oli tehty helpoksi kulkea, portaita koko matka.

Tässä kohtaa tajusin, etten olekaan tullut mihinkään pikkukaupunkiin niin kuin olin luullut. Tarkistin matkaoppaastani (jonka vaihdoin eräässä Hanoin hotellissa pokkariini ja joka olikin parempi löytö kuin pelkkä kartta olisi ollut) ja kappas, täällä onkin rapiat neljä miljoonaa asukasta.

Tuo puistokäynti riitti taas tältä erää turistikohteista. Tuon lisäksi täällä käydään katsomassa terassiviljelmiä ja tehdään risteilyjä joelle. Mennään ensin bussilla ja sitten pienellä bambuveneellä kuljetaan se kaikkein näyttävin pätkä jokea. En ole nyt jaksanut innostua kummastakaan, vaan olen tallustellut kaupungilla, katsellut ihmisiä ja taloja, tutkaillut luontaistuotekauppojen valikoimia ja eritasoisten syömäpaikkojen antimia yrityksissäni etsiä jotain minulle syötäväksi sopivaa. Hostellini respassa ymmärtävät ja puhuvat englantia ja vieläpä hyvinkin, mutta muutoin vaikuttaa olevan englannin kielen taito hyvin heikkoa täällä. Sormella osoittamalla se menee kommunikointi täälläkin. Heräteostoksena hankkimani fraasisanakirja on ollut tarpeeseen.

Guilinin keskustan kävelykatua reunustavat ravintolat ja vaateputiikit.

Trendikkäitä nuoria miehiä.

Keskustassa sijaitsevat japanilaistyyliset pagodat. Jälkimmäiseen on pääsy vedenalaisen tunnelin kautta.

Paljon luvataan pagodassakävijälle. Jätin kuitenkin menemättä.

12 vastausta artikkeliin ”Guilin

 1. Tästäkin kirjoituksesta minulle syntyy vaikutelma, että Kiina on jonkinlainen Aasian Saksa; toimiva, siisti ja järjestelmällinen. Sama vaikutelma on syntynyt TTo:n jutuista. Onkohan asia näin?

  Minkälaiseksi koet turvallisuustilanteen siellä, noin yleisesti ja erikseen naisena ja eurooppalaisena naisena? Saatko olla rauhassa? En ole vaistonnut mitään negatiivista kenenkään seuraamani blogistin kirjoituksissa. Alkaa syntyä sellainen kuva että Kiinahan sopii jopa perhelomakohteeksi.

  • Ainakin isoimmissa paikoissa näin on. Hyvin on jämptiä meininki paikoin. Katsotaan, että ihmiset jonottavat ihmisiksi jne. Mutta maaseutu on sitten sitä vanhaa. En ole kyllä kovin paljoa Kiinan maaseutua päässyt näkemään, toivottavasti sitäkin tulee.

   Olen aina tuntenut oloni turvalliseksi Kiinassa niissä paikoissa missä olen käynyt. Kovin myöhään en koskaan liikkeellä olekaan, joten en tiedä öiseen aikaan kulkemisesta. Aivan mainiosti sopisi lapsiperheille Kiina matkakohteeksi. Täällä on paljon nähtävää ja järkevän kokoisissa kaupungeissa jo hommat toimivat.

  • Voi, älä kadehdi. Maisemat ovat upeat, mutta olo suurimmaksi osaksi vain kurja.

   En muuten pääse täältä lukemaan blogiasi. Olen kuullut, että blogspot olisi Kiinassa kokonaan blokattu ja eipähän tuo ole suostunut aukeamaan. :(

 2. outoa, että ”yleisilme” vaihtuu rajan jälkeen noin rajusti. näin kulttuuria tuntemattoman näkökulmasta kambodza, vietman ja kiina ovat lähellä toisiaan, mutta näkyy olevan paljonkin eroa. liekö kambodzan sisällissota osasyynä, että kehitys kulkee viiveellä. (onko se huono juttu – ei välttämättä)

  • Kyllä Kambodzassa sota käänsi kehitystä taaksepäin. On täälläkin maaseudulla erilaista kuin kaupungeissa, mutta samalla erilaista kuin Kambodzassa. Ihmiset ovat jollain tavalla erilaisia ihan peruskulttuuriltaan tavalla, jota en pysty määrittelemään, kun en niin syvällisesti ole perehtynyt. Mutta ainakin sen tiedän, että kambodzalaiset ovat laiskempia kuin vietnamilaiset ja kiinalaiset.

   • Olen pohtinut aivan samaa asiaa kuin marjut, siksipä on mielenkiintoista lukea sinun ja muiden siellä oleskelevien tuntemuksia.

    Tuon ajatuksen ”Ihmiset ovat jollain tavalla erilaisia ihan peruskulttuuriltaan tavalla, jota en pysty määrittelemään” voi yrittää ymmärtää ajattelemalla Suomea, Ruotsia ja Venäjää: pitkä yhteinen historia, samat luonnonolosuhteet ja paljon yhteistä henkisesti ja kulttuurisesti, mutta niinpä vain ovat maat täysin erilaisia keskenään. Ja ihmiset täysin erilaisia luonteeltaan, vaikka tässä vierekkäin elelemmekin. Ehkä se on samanlaista siellä Indokiinassa, varmaan hekin niputtavat kaikki Pohjoismaat samaan muottiin, vaikka meille erot ovat itsestäänselvyyksiä.

    • No tämä oli hyvin määritelty! Ruotsissa asuneena ja ruotsalaisessa kulttuurissa työskennelleenä näen, että suomalaiset ja ruotsalaiset ovat erilaisia, vaikka kulttuurit ovatkin päältäpäin hyvin samankaltaisia. Siltikään minun ei ole ihan helppoa määritellä, mikä se ero ihan tarkalleen ottaen on.

 3. Kyllapas nayttaa tutuilta maisemat! Itsekin kavin tuolla luolassa ja oli mielestani hurjan hintainen paikan tasoon ja kiinnostavuuteen verrattuna. Mutta oli siella hiljaista kun vaan ripeasti kaveli kiinalaisryhman ohitse. Guilinissa mielestani ehka parasta vain kavella ympariinsa keskustassa. Illalla myoskin tutkia yomarkkinoiden tarjontaa ja syoda kavelykadulla.

 4. reed flue cave tai paikallisille lu di yan, on tosiaankin iso pettymys, jonne en veisi tuttujani käymään. käynti maksaa 90 rmb eli reilun 10 euroa ja 30 minuutissa koko ’luola’ on nähty. kuten virpi kirjoitti, ei siellä juuri mitään luonnon nähtävää ole. guilinissa paras kohde onkin die cai hill, josta näkee koko kaupungin ympäriinsä, sisäänpääsymaksu on 35 rmb eli reilu 4 euroa.

  oli mielenkiintoista lukea blogia ja kyllä se ainakin täällä guilinissa aukeaa. 24.4 oli sunnuntai ja silloin oli viimeiset suhteellisen kohtuulliset päivät ennen 2-3 viikon sateita. olen nyt ollut guilinissa huhtikuun alusta lähtien ja parhaat säät ovat olleet huhtikuu ja marraskuu. tänäänkin oli +24C vaikka ollaan jo yli marraskuun puolivälin.

  guilinista löytyy kiinan parhaat nuudelit, jos niistä pitää. iso kuppi nuudeleita naudan- tai possunlihasuikaleiden kanssa maksaa 3 rmb (0,35- euroa) ja se riittää vallan mainiosti lounaaksi ja jos ei riitä, voi nuudeleiden kanssa syödä kiinalaista leipää joka muistuttaa suomen tippaleivän ja vappumunkin sekoitusta, myös maultaan. 25-30 pitkän leivän saa 1 rmb:llä. hampurilaisen ystävälle voi suositella ’kiinalaista’ burgeria, jota saa zhongshan roadilta, läheltä keskustoria. hinta on 5 rmb jos ottaa sen läskisellä lihalla ja ilman läskiä hinta on 6 rmb. kfc:n tai mackarin burgerit eivät vedä vertoja tälle kiinalaiselle versiolle, on se sen verran hyvän makuinen.

  oli kiva huomata, että olit löytänyt saunan, pitääpä käydä tarkistamassa jokunen päivä. hieronta on myös edullista guilinissa, 45min jalkahieronta maksaa 15 rmb, 45min kokovartalohieronta 30 rmb ja öljyn kanssa 60 rmb. naisille tunnin kasvojenhoito, mukaanlukien pää- ja hartianseudun hieronnan maksaa 60 rmb eli n. 7 euroa.

  kun virpi kirjoitit saunomisesta, voin sanoa, että kyllä kiinassa hierotaan ihan kaikkia paikkoja, rintojen hieronta on hyvin yleistä ja paikalliset naiset menevät jopa useamman kerran viikossa hierottamaan rintojaan.

  guilinissa saa onneksi vielä liikkua ilman mitään pakkomyyntiä, toisin on yangshuossa, jossa ei saa kävellä rauhassa, ilman että joku tulisi myymään jotain. guilinissa tapaa suhteellisen vähän turisteja, varsinkin jos menee pikkasenkin sivuun keskustasta. itse asun n. 3km päässä keskustasta ja täällä ei ole lähimaillakaan yhtään ulkomaalaista itseni lisäksi. guilinin negatiivisia puolia on rotat ja torakat, joita tuntuu olevan vaikka muille jakaa. johtuen jo ihan siitä, että paikalliset asukkaat ovat täällä hyvin sotkuisia. jätehuolto toimii siten, että roskat vaan heitetään kadulle, josta ne ’joku’ käy keräämässä seuraavana aamuna, jos ehtii ennen rottia.

  itse asiassa rottien syönti on yleistä täällä ja iltaisin näkee nuoria poikia keppeineen metsästämässä rottia ravintolaan. mutta onneksi emme ole kantonissa, jossa syödään sitten kaikkea mikä liikkuu, täällä sentään jätetään rauhaan nuo torakat.

  guilin ja yangshuo ovat joka tapauksessa parasta kiinaa, mitä maisemiin tulee. kuten virpi kirjoitti, kameralla ei saa ikuistettua sitä mitä omin silmin täällä näkee. olisi pitänyt lukea tämä blogi aiemmin, olisin voinut viedä sinut virpi patikoimaan longshengiin, kahden kylän pingan – dazhai välille. siellä ei ole autoja, kun ei ole teitäkään. patikointi kylien välillä kestää 4-5h. siellä on rauhallista, lumoavat pengerretyt riisiviljelmät ja paikalliset ystävälliset ihmiset. paikka on äärimmäinen vastakohta esimerkiksi shanghaille.

  guilin on edullinen paikka asua, 50m2 huoneiston vuokra on 600 rmb.

  • Hei, hieno kirjoitus, kiitos! Täydentää hyvin minun juttujani Guilinista. Olin tuolla ollessani jo sen verran huonossa kunnossa, että minulta jäivät kaikki ihanat ruokakokemukset väliin enkä kauheasti jaksanut liikkuakaan. Muutaman tunnin patikkareissun kyllä tein joen vartta Xingpingin ja jonkun pikkukylän välillä. Maisemat ovat mahtavat ja maaseutu niin ihanan rauhallista. Longsheng taitaa olla niiden terassiviljelmien seutua? Siellä jäi käymättä, ikävä kyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *