Heipat Hanoille ja koko Vietnamille

19.4.2011 Hanoi, Vietnam

Viimeiset hetket käsillä Hanoissa. Aamulla aikaisin lähden bussilla kohti Kiinaa ja Nanningia, jossa vaihto bussiin Guiliniin. Guilinissa olen myöhään illalla. Vähän minua jännittää ja ihmetyttää se huominen bussin vaihto. Olen ostanut lipun koko matkalle täältä ja rupesin tässä päivällä ihmettelemään, että miten se oikeastaan on mahdollista täältä käsin ostaa lippu kiinalaiseen bussiin. Minulla on käsin kirjoitettu kuitti, jossa lukee ”Bus to Guilin” ja täältä Hanoista lähtöpaikka, -aika ja –päivämäärä. Eipä sitten juuri muuta. Mistä ne siellä Kiinassa tietävät, että minulla on paikka juuri siihen bussiin, mihin olen menossa? Millä osoitan maksaneeni juuri Nanning-Guilin välin juuri siihen kyseiseen bussiin? Ja moneltako se sitä paitsi lähtee? Olen jo unohtanut sen, kun en kirjoittanut mihinkään ylös eikä sitä maksutositteestani näy. Mihinkä on kadonnut se entinen kontrollifriikki, jolla oli aina kaikki suunniteltuna yksityiskohtaisesti viikkoa etukäteen ja joka nykyisin ei ole niin nökönuuka selvittämään edes, että mihin bussiin on menossa? Toisaalta ihanaa ottaa rennosti, vaikka joskus pidänkin itseäni arveluttavana suharina, jolla voisi olla asiat hallussa vähän paremminkin.

Tälläkö lipareella pitäisi bussin vaihto Kiinassa onnistua?

Täytyy vielä lähteä käväisemään paikassa, josta tuon lipun ostin. Vaikka tämä lippujuttu nyt kuulostaakin epämääräiseltä, niin oli muuten todella tehokas nainen, joka minulle tuon lipun myi. Sellainen, että jos ei jotain ulkoa tiennyt, niin tuskin ehdin saada kysymykseni loppuun sanotuksi, kun hänellä oli jo luuri korvalla ja asiaa selvittämässä. Ensin meinasin junayhteyttä, kun siinä olisi päässyt yhtä päätä perille asti, mutta tämä nainen sanoi, että juna on todella paljon kalliimpi ja ehdotti tuota vaihtoyhteyttä makuubussiin. Epäilin ensin, että haluaa vain myydä bussilipun, kun saa siitä jonkin provision ja junalipun voisin käydä ostamassa suoraan asemalta, mutta kun asemalta tarkistin junan hinnan niin totta: junalippu olisi maksanut yli 100$ enemmän.

Muutaman yön asuin hänen pitämässään hotellissa ja hän avitti muutamassa muussakin asiassa niin, että ihan pakko kehua. Hotelli itsessään on hyvin hyvin perustasoa ja jos ei ihan matalan budjetin matkailija ole, niin en noin vaatimatonta suosittele. Mutta matka-asioita ja retkiä kannattaa hänen luonaan käydä hoitelemassa.

Star Old Quarters Hotellin emäntä on ihan huippu organisoimaan matkajärjestelyjä – suosittelen! Vaatimattomat huoneet maksavat 10$/yö yhdeltä hengeltä ja 12$ kahdelta. Hotelli sijaitsee Hanoin vanhassa kaupungissa Bat Dan kadulla nro 29, Bat Sun päässä. Viereisestä Gecko Hostellista muuten saa hyvää ja kohtuuhintaista ruokaa. Hyvä vaihtoehto katukeittiöiden ja turistiravintoloiden väliltä. Hostellissa petipaikka ryhmähuoneessa 6$/yö.

Hanoissa on tähän aikaan vuodesta mukavan lämmintä, siinä 30°C:een kieppeillä – ja inhottavan kosteaa. Pyyhe ei kuiva käyttökertojen välillä yhtään. Vaatteet jos ovat kosteat, niin kuivuvat vain päällä. Kaikki on ällöttävän nihkuista ja kaipaan saunaa ja juuriharjaa. Tänään on paistanut aurinko, mutta muutoin tässä viikon aikana on enimmäkseen ollut harmaata ja välillä vähän sataa tihkuttanutkin.

Tihkusateista Hanoin vanhaa kaupunkia.

Onneksi en voi ostaa mitään mukaani rehattavaksi, muutoin täällä voisi helposti päästä irti hullu shoppailija. Silkkiliikkeissä on aivan ihania vaatteita. Kannattaa sitten mennä ihan kunnon putiikkeihin, jotta saa kunnollista laatua ja oikeaa silkkiä. Yksi suositeltava Hanoin tuliainen on silkkinen lakanamakuupussi. Niitä myydään silkkisinä ja ”silkkisinä”. Kannattaa valita se silkkinen eli se kalliimpi. Liikkeestä, josta ostin omani oli kahdenhintaisia ja toki se kalliimpi oli oikeaa silkkiä. Suosittelen myöskin valitsemaan sen isomman koon. Pienemmässä käy ahtaaksi kääntyillä.

Silkkilakanamakuupussi on ihan ykkösvaruste retkeilijälle, matkailijalle ja missä vaan yökyläilijälle. Tässä menevät liinavaatteet taskukoossa.

Shoppailuvinkki superfood-matkailijalle: goji-marjoja 1$/100g. Ovat hyvälaatuisia; pehmeitä vaikka ovatkin kuivattuja. Eivät sellaisia kovia mauttomia kuin meillä saa kaupoista. Vanhassa kaupungissa Thuoc Bac –katu nro 56.

Ikävä kyllä minulle jäi tämän käyntini perusteella Vietnamista todella huono kuva. Vaikka maisemat olivat kauniita ja täällä on varmasti paljon hienoja paikkoja lomailuun, niin ihmiset jättivät tästä sellaisen jälkimaun, että Vietnam ei ole tulevaisuudessa minun lomakohteideni joukossa. Sen tiesin jo etukäteen, että Vietnamissa tehdään vielä enemmän sitä, että länsimaalaisilta pyydetään eri hintoja kuin paikallisilta, enkä siitä ole sen kummemmin loukkaantunut, vaikka se onkin täällä paljon Kambodzaa törkeämmissä mittasuhteissa. Mutta kohtasin töykeyttä, auttamishaluttomuutta, suoranaista valehtelua, pimittämistä ja ihan varastamistakin. Mitään vakavaa ei sattunut, vaan sellaista mielestäni ihan turhaa ikävää kusettamista ja epäystävällisyyttä. Se oli minulle yllätys, sillä minulla on ollut sellainen kuva Vietnamista, että täällä ihmiset ovat ystävällisiä. No, tapasinhan minä sellaisiakin, mutta tuo negatiivinen on nyt se, mikä jää voimakkaammin mieleen, kun niitä sattui suhteessakin niin paljon enemmän ja niin paljon törkeämpiä kuin koko aikana Kambodzassa. Ja voihan olla, että tämä on jotenkin tyypillistä juuri Hanoille ja Halong Bayn turistirysälle ja muualla asiat ovat paremmin, mutta en tosiaankaan tänne enää lomalle haikaile.

Mutta olihan näitä vanhan kaupungin kortteleita ihan mukava muutama päivä tässä ihmetellä. Kovasti muistuttavat niitä Phnom Penhin alueita, joissa eniten tykkäsin kulkea ja ihmisten menoa katsella. Muutaman blogijutun olen tältä Vietnamin visiitiltäni valmistellut, mutta jemmailen niitä myöhemmäksi sellaisiin hetkiin, kun tiedän, etten ole nettiyhteyksien ääressä. Seuraavat kuulumiseni tulevatkin sitten Kiinasta.

Vietnam-hattu päässään ja länkikorit olallaan kulkeva katukaupustelija on tavallinen näky Hanoin vanhassa kaupungissa.

Urbaaneja kanoja. Kieunnallaan kukko piti häkistäänkin käsin kuvassa häkin takana sipsuttelevat kanasensa tiiviisti omalla reviirillään.

10 vastausta artikkeliin ”Heipat Hanoille ja koko Vietnamille

 1. Heippa! En muista olenko aikaisemmin kommentoinut mitään, mutta olen lueskellut mielenkiinnolla :) Erityisesti näitä Vietnamin postauksia, sillä olen itse täällä tällä hetkellä! :) Vietnamilaiset ovat oikeasti ihan mukavia, mutta juuri Hanoissa kohtaa ne töykeimmät tyypit ja siellä tulee huijatuksi halusi tai ei. Vituttaa, siksi en ihmeemmin Hanoista pidäkään. Saigon on paljon mukavampi, ja pienemmät paikat. Jos joskus eksyt uudestaan, niin tule piipahtamaan Nha Trangissa! Rantakaupunki, alkaa olla aika turistimeininkiä jo nykyään mutta kyllä täältä sitä oikeeta Vietnamin tunnelmaakin löytyy jos menee tuonne missä paikallisetkin on :) Itse maksan saman hinnan lähes kaikesta (ruuasta yms), mutta asiaa helpottaa se että puhun vähän vietnamia ja tietysti etenkin se, että mun mies on vietnamilainen. _Nha Trangin lisäksi monet pienemmät paikat kuten Da Lat, Hoi An yms ovat mukavia.

  Halusin vaan siis kertoa että kaikkialla Vietnamissa ei ole asiat vielä yhtä huonosti kun Hanoissa :)

  • No tämä oli hyvä tietää! Olin jotenkin niin pettynyt koko Vietnamiin, että tällaistako täällä onkin. Mutta en siis tuomitse koko Vietnamia tämän käyntini perusteella. Nyt olen kuitenkin jo aika pitkällä Kiinan puolella ja Kaakkois-Aasiaan ei ole suunnitelmissa paluuta ainakaan seuraavan puolen vuoden sisällä. Kieltä on tosiaan aina hyvä osata. Jo muutama sana tekee ison eron siihen, mitä ruoka ja tavarat maksavat. Minun täytyykin nyt ruveta palauttamaan mieliini niitä muutamia osaamiani kiinan sanoja ja opetella kourallinen uusia.

   • Pidä hauskaa Kiinassa, odotan myös näitä postauksia innolla. Kiina ja etenkin Shanghai on mun ikuinen rakkaus <3 olosuhteiden pakosta vaan tällä hetkellä tää Vietnam on ykkönen kun Aasiaan tullaan, mutta ensi kerralla kun tänne tullaan niin aion tuoda perheen myös Kiinaan, että tuo mieskin tietää mistä aina hömpötän!

    • Aivan ihanalta tuntuu olla pitkästä aikaa Kiinassa! En tajua miten saatoin ensin ajatella, että ehkä en mene Kiinaan ollenkaan tällä matkallani… Tämä tuntuu niin kotoisalta, vaikken kiinaa puhukaan. Jotain tässä vaan on, mikä vetää puoleensa.

 2. Kovin tutulta kuulostaa tuo bussilippujuttu. Thaimaassa oli ihan samanlaista, mikäli ostit lippusi pieneltä toimijalta. Itseäni tuo häiritsi myös, mutta aina perille pääsin. Varmaan sinäkin? Täsmällinen toiminta maksanee ekstraa, kaikkialla maailmassa, uskoisin.

  En muuten pitänyt itsekään paljon Hanoista. Kaupunki oli oikeastaan juuri sitä mitä Vietnamilta odotin. Saigonissa olisi ollut mielenkiintoista olla pidempään, se kun päivän vierailun perusteella teki minuun suuren vaikutuksen, sillä se ei ollut lainkaan sitä mitä Vietnamilta odotin. Liekö ollut vaikutelmani harhaa, ehkä joskus täytyy palata selvittämään tämäkin asia.

  • Perillä ollaan ja hienosti meni matka. Kirjoittelen paremmin tästä päivästäni, kunhan saan ensi unta nuppiin. Jännä nähdä aamulla, että miltä täällä oikein näyttääkään. Nyt oli melkein puoliyö ennenkuin olin perillä.

   • Moi Virpi,

    Pitkästä aikaa lueskelin taas blogiasi (setä on ollut reissussa ja armeijassa ja ties missä); ikävä kuulla noista ruokaongelmista.. Täältä on ne kohtuulliset rouheat lumimäärät hävinneet vauhdilla; pääsiäiseksi lupaillaan jo 15 lämpöastetta, ja Ulliskin varmaan kuivuu ihan silmissä. Mutta siitäkin huolimatta, ajattelin vain lähetellä jo etukäteen wapputerveisiä ja toivotella parempaa matkan jatkoa!

    t. P.

    • No terves! Mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa. Suomen kevät kuulostaa mukavalta. Ja Ullis tietysti kanssa. Taas yksi wappu, kun se jää väliin. Menen edellisen kerran muisteloilla tämän vapun, ehkä seuraavankin. Pitäkäähän lystiä. Ja jonkun vappukuvatervehdyksen voisitte meilillä laittaa, niin fiilistelen täällä sitten jälkikäteen.

  • Kiitos, Paula! Täällä ollaan jo. Saapi nähdä mitä tässä keksii ja jaksaa tekemistä ja näkemistä. Vaihtoehtoja ainakin piisaa. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *