Sekalaisia Phnom Penh -vinkkejä

10.4.2011 Hanoi, Vietnam

Silkkiostoksille Phnom Penhissä kannattaa suunnata Russian Marketsille. Itse tein ostokseni tässä markkinoiden kupeessa olevassa liikkeessä: Le Palais de la Soie. Käyntikortissa lukee ”Tailoring” eli ilmeisesti myös ompelevat mittatilaustyönä.

Ohuemmista silkkilaaduista monet tulevat kuulemma Vietnamista. Paitsi silkkiä, myös hyvälaatuista pellavaa on saatavilla.

Raakasilkkiä kotiin viemisiksi. Hinta reilu 8$/metri (yksinkertainen leveys). Polttotestien mukaan ihan aitoa silkkiä oli.

Russian Marketsilla (Toul Tumpoung Market) kannattaa tehdä tuliaisostokset. Siellä on kaikkea, mitä Kambodzassa tuliaisina myydään. Tässä valikoima Kambodzalaisia raakasilkkihuiveja.

Kadulta 217 (numerot n. 80-110) löytyy rivi kiinalaisia yrtti-, lääke- ja luontaistuotekauppoja.

Jos haluaa ostaa aitoa kampotin pippuria käymättä Kampotissa, niin Sorya-ostoskeskuksen Lucky supermarketista saa. Olen nähnyt Phnom Penhissä kampotin pippuria myytävän myös hienommissa tuliaisputiikeissa, mutta siellä hinta oli 9$/100g. Sorya Centerissä on muuten myöskin aivan ihanan herkullisen näköinen irtojäätelötiski, jota ei ikävä kyllä saanut kuvata.

Kantaravintolani Tinat katujen 154 ja 51 kulmassa. Edullisemmat hinnat kuin turistiravintoloissa: liha+kasvis -annokset riisin kera alkaen 5000 rieliä. Ruoka oli aina tuoretta ja hyvää, palvelu erittäin ystävällistä ja nopeaa ja kaikkia annoksia voi halutessaan mukailla liha- tai kasvisaterioiksi. Asiakkaita oli koko ajan, paljon paikallisia että myös kohtuullisen paljon turisteja. Aamiaisvalikoimassa on saatavilla sekä nuudelikeittoja että patonkia.

Ravintola Tinat on mukavan helppo välimalli turistiravintoloiden ja ihan puhtaasti paikallisten ravintoloiden väliltä. Lista on sekä englanniksi että khmeeriksi ja kaikista annoksista on selkeät kuvat. Omistajat puhuvat englantia.

Jos ei halua maksaa kauneushoitoloiden ja kylpylöiden riistohintoja, voi kosmetologihoitoihin mennä Kandal Marketsille. Markkinatori ei ulkoapäin katsottuna näytä siltä, että sen katon alla voisi olla mitään ei-paikalliselle soveltuvaa, mutta rohkeasti sisään vaan. Manikyyri tai pedikyyri 1$ sisältäen kynsinauhojen hoidon, kynsien leikkuun ja peruslakan. Vieressäni olleelle asiakkaalle maalasivat käsin huippuhienot kukkakoristelut kynsiin – kannattaa kysäistä. Maksaa ehkä extra dollarin. Kasvohoito oli hieman ronskiotteinen, mutta hintansa väärti sekin: 3$. Korvien rassaus 1,25$.

Suomi Baari on Phnom Penhissä majaileville suomalaisille olohuone, jonne poiketa illalla oluelle. Jos oikein koti-ikävä yllättää, niin täältä saa niin suomalaista ruokaa, kuin Kambodzan olosuhteissa on mahdollista laittaa. Myös huoneita on saatavilla. Varmimmin ovet ovat auki myöhemmin iltapäivällä ja illalla. Katu 172, nro 142 A1, puh. +855 (0)99 619 441. Sähköposti [email protected]

Sea Breezen isännän suosituksesta kävin hoidattamassa hampaani Dr. Nou Ratanan luona Ceramic Dental –klinikalla, katujen 118 ja 51 kulmassa. Menin sisään ilman ajanvarausta ja pienen odottelun jälkeen minut otettiin vastaan. Tehtiin tarkastus ja hoitaja teki perusteellisen puhdistuksen (15$) ja sovittiin parin päivän päähän aika paikkauksille. Hyvin meni minulta hammaslääkäripelkoiseltakin. Homma sujui nopeasti ja kivuttomasti ja ainakaan vielä ei ole tullut mitään komplikaatioita. Puudutus ja tarkastus eivät maksaneet mitään. Reiän paikkaus 10-15$ ja kysäisinpä huvikseni keraamisen kruunun hintaa: 110$. Eli jos sellaiseen on tarvetta, niin rahallisesti kannattaa tulla tänne asti laitattamaan ja rahaa lentolippujen jälkeen vielä lomailuunkin. Dr. Nou Ratana puhuu englantia. Puhelinnumero klinikalle +855 (0)23 99 80 81.

Mekong Express ja Angkor Express ovat bussiyhtiöistä laadukkaimmat. Molempien konttorit ovat kadulla 102. Jotkut vuoroista lähtevät tästä toimiston edustalta, jotkin Mekong Expressin vuoroista lähtevät Orussey Marketsilta. Nouto hotellilta bussin lähtöpaikalle sisältyy lipun hintaan, joten huomaa pyytää sitä lippua ostaessasi.

Postitoimisto löytyy kadun nro 100 päästä eli ihan noiden äsken mainittujen bussiyhtiöiden konttoreiden tuntumasta. Mitään muita paikkoja lähettää edes postikortteja ei tullut vastaan.

Tämä kuva ei ole Phnom Penhistä vaan Battambangista, mutta laitanpa mukaan kuitenkin, kun mieleeni tuli hammaslääkärin lisäksi toinen säästövinkki. Jos morsiuspuvun hankinta on ajankohtainen, niin täältä saisi mittatilaustyönä käsin ommellun silkkipuvun. Katselin, miten ompelijat istuivat putiikin lattialla ja käsin ompelivat helmiä ja paljetteja pukuihin, mutta hintaa en tullut kysyneeksi. Arvelisin kuitenkin olevan vain murto-osan Suomen hinnoista.

6 vastausta artikkeliin ”Sekalaisia Phnom Penh -vinkkejä

 1. Hei taas matkaaja :)

  Kuopiossa paistaa aurinko, vaikka viime yön myrskyssä tuntui että ikkunat meinasi pudota sisään ja kerrostalon katto lähteä lentoon – tuulenpuuskat ja raivokas sade kuulostivat kuitenkin minusta rauhoittavilta ja nukuin makoisasti ne kuusi tuntia jotka ehdin vaalivalvojaisten ja tenttiin lähdön välissä. Kataisen vastuulle jäi hallituspohjan tunnusteleminen, mutta sitä en jää minä seuraamaan, sillä lähtöön on viikko. Tasan yksi viikko, ja jos tunnitkin lasketaan, niin sitten olen jo lennossa. Huomenna on tämän kevään viimeinen tentti yliopistolla, sitten olisi vielä parit muut kirjalliset tehtävät. Mutta matkakuume meinaa jo olla niin kova, ettei keskittyminen jaksa ylettyä opiskeluun asti – mieluummin etsin kasvisravintoloita HappyCowsta tai selvitän.. noh, mitä tahansa maahan liittyvää. Kiitos vinkeistä PP:iin – tuumattiin jo S:n (ystäväni avustustyössä paikan päällä) kanssa että mennään testaaman kambodzalainen kampaaja – ja kyllä tuo mainitsemasi manikyyri tai joku muu hellittelyhoito olis ihana!

  Siitä on muuten pitänyt kysyä, että muistatko vielä minkä verran matkastasi viinitilalle Battambangiin? A:ssa (jonka kanssa matkustan) on vähän snobbailijan vikaa, ja olisi hienoa päästä maistelemaan (mahdollisesti tuomaan kotiinkin) harvinaisuuksia siltä maailman kolkalta. Mainitsit silloin helmikuussa, että suurin osa tuotannosta oli jo mennyt, pitänee vain toivoa parasta, että jotain olisi vielä jäljellä… Jostain luin että päivittäin käy parikymmentä katselijaa, voihan se olla että ollaan liian myöhässä :/ Oliko kierros minkä hintainen (noin suurin piirtein)? Jos nyt mennään Siem Reapin ja Angkor Watin kautta Battambangiin niin selviäähän se sitten sielläkin.. olen vaan kova suunnittelemaan ja selvittämään mahdollisimman paljon asioita etukäteen :)

  Noniin, sitten päivälliselle ja Tomb Rideriä katsomaan – pitäähän sitä vähän itseään sivistää ennen Angkoriin menoa ;)

  • Heipähei!

   Battambangissa viinitilakäynti oli osana kiertomatkapakettiin kuuluvaa ohjelmaa, joten ei tarvinnut osallistua järjestelyihin millään lailla. Mutta se on kyllä ihan tuktuk-matkan päässä. Suosittelen ottamaan tuktukin päiväksi ja kierrättämään paikallisissa ”nähtävyyksissä”: bamboo train, riisilettuset, kalakastiketehdas, vanha pepsi-tehdas (siellä en itse käynyt), ehkä joku temppeli kaupungin ulkopuolella. 10-15$:lla saatte tuktukin päiväksi ja tuktuk-kuskit tietävät kaikki paikat.

   Suomen kevät kuulostaa mukavalta. Olen sieltä sun täältä lukenut, että aurinko paistaa ja lumet sulavat. Itse olen siirtymässä kuumasta viileämpään. Onnea viimeiseen tenttiin! On varmasti hieno tunne lähteä, kun on saanut jotkut työt päätökseen ja saa vain olla ja relata. Jos menette kynsiänne laitattamaan PP:ssä Kandall Marketsille, niin pyytäkää maalaamaan kukkia kynsiin, niin sormiin kuin varpaisiinkin. Vieruskaverille tekivät tosi hienot! Nyt kaduttaa, etten varpaisiin ottanut. Sormissa mulla ei lakat pysykään siisteinä kuin päivän, niin niitä en viitsi koskaan maalailla.

   Jos jossain välissä matkalla ollessa liikenee aikaa istahtaa netin ääreen näpyttelemään, niin olisi ihana saada kuulla kokemuksistasi. :)

   • Joo, varmasti kirjoittelen jotain.. blogin pitäminen olisi kivaa, mutta tuo kuukausi on niin lyhyt aika, että varmaan ei tietokoneella pahemmin istuskele. Tosin otan kyllä valokuvia varten muutaman muistitikun mukaan, ja saatan kirjoitella ”viimeistelemättömiä” tekstejä paikan päällä ja hioa sitten jälkikäteen – saa nähdä mitä sitä ehtii. Harmi, kun on niin tottunut tietokoneella näpyttelyyn viimevuosien aikana, ettei enää käsin jaksa paljoa kirjoittaa; koneella voi sutaista kaiken siten kuin se mieleen tulee ja pyyhkiä ja vaihtaa asioiden järjestystä, mutta käsin on niin paljon hitaampaa! Noh, katsellaan. Jos en jälkiblogia kirjoittele, niin käyn sitten vaan täällä seuraamassa sinun matkasi etenemistä ja vähän kertoilemassa meidän matkoista :) Voi olla, että viikon päästä ilmestytään tuonne blogiin -> http://www.kambodza.vuodatus.net/

    siellä meitä jo odotellaan :)

    Ja joo, kukat kynsiin kuulostais kivalta ^^ En muista edes milloin olisin käyttänyt kynsilakkaa viimeksi, mutta kuvista olen nähnyt miten hienoilta/ hauskoilta kynnet voi saada näyttämään :) Olispahan sitten himpun jotain vahvistustakin kynsissä matkalla, jos vaikka sitten vähän vähemmän helposti lohkeaisivat (ei siis oo mitään kynsiongelmaa, mutta ”reissussa rähjääntyy”). Ja pitää selvitellä noita Battambangin mahdollisuuksia, ollaan siellä luultavasti vain pari päivää, joten ei varmaan kuumuudessa ja kosteudessa ihan kaikkea jaksa mitä haluaisi…

    • Olet tervetullut täydentelemään blogiani omilla kokemuksillasi, jos et halua omaa aloittaa. Ja on ihan totta, että kuukausi on liian lyhyt aika sekä blogille sisällöllisesti että säännölliselle kirjoittamiselle. Mutta jos haluat, niin voit lisäillä kommentteja postauksiini kyseisistä kaupungista, lisätä vinkkejä tms. Kambodzasta tietoa etsivät matkailijat hakevat netistä hakusanoilla esim. Battambang, Siem Reap ja siten vanhoillakin jutuilla on lukijoita ja lisäinfo ei ole koskaan pahitteeksi. Saan samalla minäkin lukea matkakuulumisiasi! Mutta siis vain jos ehdit ja siltä tuntuu. :)

 2. Oli Virpi ihan pakko palata tänne silkkisivuille! Nyt sain juuri ompelijalta silkkihaalarini kotiin. Täällä pasteerasin sen kanssa pelin edessä ja olin tyytyväinen. Kambodzalainen raakasilkki on upeaa. Himmeä kiilto ja tukeva kangas. Pitää pestä ennen leikkaamista, sillä kutistuu 10% loimen suuntaan (pysty) ja 2% kuteen suuntaan (vaaka). Ompelija totesi saman kuin me, että aitoa silkkiä se on. En teidä mitä muista kankaista, joita toimme, tulee, mutta tämä on mieleinen!

  Ostaessa pitää vain muistaa, että kangas on vain n. 1 m leveää, eli ostaa kerralla tarpeeksi. On vähän pitkä matka lähteä hakemaan lisää ;(

  Ostimme vain niitä kankaita, joita oli kauniisti viikattu lasikaappiin, emme niitä, joita oli pinossa ulkoseinillä, vaikka niitä kyllä hanakasti tarjottiin kun kyselimme, olisiko jotain väriä enempää.
  Sinne voisi lähteä vaikka ihan silkinhakumatkalle ja ottaa sen aurinkoloman samalla, jos tuolle materiaalille olisi enemmän käyttöä.

  • Hyvä, että onnistui vaikka ostimmekin vahingossa liian vähän kangasta. Laitathan sähköpostilla kuvia siitä haalarista päälläsi, niin saan minäkin nähdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *