Kuvagalleria: Ruokaa kärrystä

5.4.2011 Phnom Penh, Kambodza

Varsinkin Phnom Penhin kaduilla näkee paljon kärryjensä kanssa kierteleviä kauppiaita ja tuo kärryruokien valikoima on laaja. On juomia, hedelmiä ja kylmiä ja lämpimiä ruokia. Jotkut kärryt ovat pieniä keittiöitä ja niissä valmistetaan nuudelikeittoja, paistetaan riisikakkaroita tai grillataan lihaa. Kärryjä kulkee liikenteessä iltaisinkin, sillä monissa niissä on myös valot. Jäätelökärryn tunnistaa kellon kilkutuksesta ja munamopolla on ihan oma erityinen tunnusmelodiansa. Tässä pieni osa tuosta kirjavasta kärryruokarepertuaarista:

Tässä menee nuudelisoppakeittiö.

Grillatut banaanit eivät yllättäen olekaan lötköjä makeita lussuja, vaan lähinnä tulee mieleen niin kuin napakkaa leivän kannikkaa söisi. Neljän banaanin varras maksaa 1000 rieliä. Kärrylempparini numero yksi.

Paikallisia naksuja eli makean veden simpukoita. Pyöriteltynä chilijauheessa tai ilman.

Nämä ovat hyviä. Höyryssä kypsennettyjä riisitaikinapalleroita, joiden täytteenä on jauhelihaa, munaa ja jotain kaalin tapaista kasvista. Maku on sekoitus täytteessä olevaa mustaa pippuria ja riisitaikinan makeutta. Hinta 1500 rieliä kpl.

Bok lahong eli raa’asta papaijasta tehty tulinen raakasalaatti. Muutaman kerran olen kärrystä ostanut ja viimeisimmästä tuli niin tulinen, että ei meinannut suu taipua puhumiseen syömisen lomassa. Vaikka vain yksi pieni chili siihen laitettiin.

Tässä puristetaan sokeriruokomehua. En ole kokeillut, mutta paikalliset näkyvät juovan tätä paljon.

Sokeriruokoa myydään paitsi mehuna, myös paloina. Ruokoa ei ole tarkoitus syödä, vaan puumainen aines sylkäistään ulos sitten, kun mehut on pureskeltu irti.

Höyrytettyjä maissintähkiä.

Popparimyyjä Phnom Penhin vilkkaan rantakadun varressa.

Koko vartta ei tarvitse ostaa kerralla, mutta kokonainen terttu kylläkin. Nämä banaanit eivät ole vielä ihan syömäkypsiä, mutta seuraavana päivänä ovat, eivätkä ne syömäkelpoisina sitten kestäkään kuin kaksi, korkeintaan kolme päivää.

Grillattua kanaa ja ankkaa saa tästä kärrystä.

. Illallista varten grillattava nauta pyörii vartaassa jo puolen päivän jälkeen. Tämä kärry ei tosin ole katuja kiertelevää sorttia vaan kotiravintolansa edessä tiiviisti parkissa.

Kookospähkinä- ja vesimelonimyyjät kärryineen.

6 vastausta artikkeliin ”Kuvagalleria: Ruokaa kärrystä

 1. Tutun näköistä touhua :b

  Thaimaassa kannattaa varoa myyntikärryissä olevien valmiiksi kuorittujen ja pilkottujen hedelmien syöntiä, ellei halua saada mega-annosta C-vitamiinia. Valmiksi kuoritut hedelmät yleensä uitetaan askorbiinihapossa etteivät tummuisi, koska saattavat lojua koko päivän kärryissä. Hapon ja veden puhtaudesta ei voi mennä takuuseen, joten parasta välttää kaikkea mikä on valmiiksi kuorittu. Kuorelliset hedelmät kannattaa pestä huolella esim. ruokasoodaisella vedellä ennen kuorimista tai syömistä. 15 min liotus irroittaa epäpuhtaudet ja huuhtelun jälkeen maittavat tuoreet hedelmät ovat valmiita nautittaviksi :b

  • Hyvä pointti. Hedelmiä en koskaan kärrystä ostanut. Olen ostanut kokonaisina toreilta. Mutta ihan noin tunnollisesti en ole puhdistanut. Pessyt kraanan alla vaan ja syönyt omenatkin kuorineen. Alussa kuorin, mutta sitten kyllästyin siihen.

   • Kokeileppa joskus ihan piruuttasi liottaa hedelmiä ruokasoodassa. Kaada sen jälkeen pesuvesi kirkkaaseen lasiin ja katso sen väriä… sen jälkeen et enään halua syödä mitää mikä ei ole ensin pesty soodalla :D

    • Kuulostaa riippuvuutta aiheuttavalta. Paras siis jättää tekemättä – ainakin näissä oloissa, niin on edes jotain syötäväksi kelpaavaa vielä jäljellä.

 2. Hei Virpi! Monet kiitokset taas mielenkiintoisesta ja yksityiskohtaisesta postauksestasi. Odotan mielenkiinnolla reportointiasi Kiinasta, sinne tekisi mieli omatoimisena, joten kokemuksesi kiinnostavat.
  Hyvää jatkoa ja vointia!
  Majlis

  • Hei Majlis! Kiva :). Minulla on muuten ihan auki, että mihinkä Kiinassa menisin. Muutama idea on, mutta ei mitään päätettyä suunnitelmaa. Viisumien takia tulen todennäköisesti tekemään kaksi 30 pv:n pistäytymistä. Onko itselläsi jotain suosikkipaikkoja katsottuna, joissa haluaisit käydä? Suosituksia, ehdotuksia? Nanning Vietnamin pohjoispuolella on se kaupunki, johon ensimmäisenä tulen rajan ylitettyäni. Siitä sitten johonkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *