Phnom Penhistä Ho Chi Minh Cityyn

7.4.2011 Ho Chi Minh City, Vietnam

Kello on iltaseitsemän ja pötköttelen mukavasti sängylläni hotellihuoneessa Ho Chi Minh Cityssä rautatieaseman välittömässä läheisyydessä. Junalippu Hanoihin on hankittuna, söin hyvän illallisen ja iltapalaksi hankin vähän hedelmiä ja ison pullon vettä. Huomisiltaiseen Hanoin junaan ei ollut enää makuupaikkoja jäljellä, joten lähtö siirtyi seuraavaan aamuun. Juna lähtee siis lauantaiaamuna klo 6:30 ja on perillä Hanoissa sunnuntai-iltapäivänä neljän aikoihin. Lippujen jonottaminen oli aika tuskaista. Käytössä oli vuoronumerot – jotain, johon en koko Kambodzan aikanani tarvinnut törmätä – ja minua ennen oli satakunta numeroa. Istuin ja istuin, istuin ja odotin ja seurasin numeroiden vaihtumista. Kuudesta palvelutiskistä vain yhdessä näkyivät numerot vaihtuvan. Silti tiskin edessä pyöri ja vaihtui porukkaa vaikka kuinka. Mitä ihmettä ne muut tiskit sitten tekivät kuin myivät junalippuja? Menin sinne liepeille norkoilemaan, jäin seisomaan yhden lippuja ostavan paikallisen perään ja kun hän oli saanut lippunsa, kysyin virkailijalta olisiko paikkoja junaan, jonka numeron olin kirjoittanut lapulle. Pienen säätämisen jälkeen liput tulivat ja vielä olisi ollut viitisenkymmentä numeroa jäljellä minun vuorooni, vaikka olin odottanutkin jo ennen etuiluani ainakin yli puoli tuntia. Olen siis selvästi palannut sivistyksen pariin taas.

Eron kyllä huomasi Kambodzan rajan jälkeen. Täällä on kaikkea jotenkin enemmän. Ensimmäinen ero näkyi siinä, että pelloilla oli koneita ja talot olivat talomaisempia ja parempikuntoisia. Tie vaihtui nelikaistaiseksi – sellaista ei taida Kambodzassa olla missään. Seutu oli asutumpaa ja tiellä kulki enemmän tavaraa, kuorma-autoja oli enemmän. Sitten näkyi jo teollisuushalleja. Sellaisia en Kambodzassa nähnyt kuin yhdellä suunnalla Phnom Penhin laitakaupungilla muutaman. Alkoi näkyä mainoskylttejä, tekstit olivat luettavissa vaikkeivat vieläkään ymmärrettävissä, ja sitten tuli jo vilkkuvia mainosvaloja. Sellaisia ei Kambodzassa ollut. Niinkin yksinkertaista asiaa kuin bussipysäkkiä totesin, etten ole puoleen vuoteen nähnyt ainuttakaan.

Rajan ylitys sujui kivuttomasti. Kambodzasta lähtöä tuskin huomasi, luukulla käytiin ja siinä kaikki. Vietnamin puolelle mennessä bussivirkailija keräsi kaikkien passit ja vei ne luukulle. Sieltä sitten huutelivat nimeltä sitä mukaa kuin saivat leimoja iskettyä passeihin. Odotushuoneessa oli pari muutakin bussillista väkeä ja ajattelin, että mahdoton on kyllä kuulla ja tunnistaa oma nimensä, kun ne sen sieltä hihkaisevat, mutta ihan hyvinhän ne sen saivat lausuttua. Viisumia en ollut hankkinut, sillä suomalainen ei sitä tarvitse, jos viipyy maksimissaan 15 päivää. Eivät virkailijat siitä mitään kyselleetkään, olivat vain leimaan kirjoittaneet viimeiseksi poistumispäiväksi 21.4.

Pistän tähän muutaman bussin ikkunasta matkan varrelta napatun räpsyn:

Kambodzalaisia puutarhatonttuja.

Maalaismarkkinat.

Taloja Kambodzan maaseudulla.

Tiilitehdas.

Kai tässäkin lammikossa kalastetaan.

Vietnamin puolella, kuten hatuista näkyy.

Ensimmäinen kaupunki Vietnamin puolelle tultua.

Vietnamilaisessa arkkitehtuurissa näkyy Ranskan ajan vaikutteita.

Alamme lähestyä Ho Chi Minh Cityn keskustaa.

3 vastausta artikkeliin ”Phnom Penhistä Ho Chi Minh Cityyn

 1. Hienoa, että olet päässyt Vietnamiin ja matka on mennyt hyvin. Hauska kuulla noista eroista – varmaan jotkut asiat huomaa paremmin jälkikäteen; niiden puuttumiseen ei välttämättä kiinnitä huomiota, mutta kun ne taas putkahtavat esiin, niiden olemassaolon muistaa taas. Jännä ilmiö.

  Mulla matkan valmistelu eteni tänään taas askelen verran: kävin hakemassa kaverilta rinkan lainaan. Kohta tullaan Kambodza :) Ollaan tässä tuumailtu, että ensimmäisenä viikonloppuna eli kuun vaihteessa mentäisiin Siem Reapiin neljäksi päiväksi. Venematka Battambangiin olisi varmasti hieno kokea, mutta taitaa olla meininki liian kuiva siihen – saa nähdä miten Battambangin reissun sitten käy (kerro toki mielipiteesi, matkavinkit konkarilta otetaan vastaan =)

  Sitten ei olekaan selvää tietoa parista väliviikosta, jossakin varmaan käydään. Viikolla ollaan varmaan paljolti Phnom Penhissä (ainakin reissun alkupuolella), kun ystävämme Kambodzassa ovat avustustöissä ja siis työskentelevät arkisin. Ja ihan mieluusti käytetään pääkaupunkiin tutustumiseenkin aikaa. Reissun loppupäästä meinattiin sitten varata puolitoista viikkoa Sihanoukvilleen, Kampotiin ja/tai Kepiin. Rabbit Islandkin on kuulostanut mukavan rauhalliselta, mutta niitä nyt ehtii vielä suunnitella.

  Tällaisin eväin. Vielä pitäisi yliopistolle parit tehtävät palauttaa, mutta matkaan lähteminen kutkuttaa jo niin että ei meinaa oikein huvittaa…

  Mitenkähän sen niin sanoisin, ettei kliseeltä kuulostaisi; hyvää matkaa ja kauniita päiviä sinulle toivon.

  • Näin jälkikäteen ajateltuna venematka välillä Siem Reap – Battambang oli temppeleiden ohella ihan paras kokemus. Kyllä matkatoimistossa osaavat sanoa, että kulkeeko veneliikenne sitä väliä vai ei. Phnom Penhissä tuli jo joitakin satunnaisia pikkusateita ja rannikolla oli satanut enemmänkin, joten eihän sitä tiedä vaikka teidän tuloonne mennessä vettä olisi saatu taas lisää. Battambang oli ihan mukavimpien kaupunkien joukossa. Siellä riittää kyllä 3-4 päivää enemmän kuin hyvin. ”Battambang”:lla avainsanalistasta löydätkin kaikki venematkaa ja Battambangia koskevat vinkkini.

   Sihanoukville oli kaupunkina ihan tylsä – en tiedä toinko tätä kovin selvästi missään esiin. Independence Beachin tuntumassa viihdyin, koska se oli niin rauhallinen. Keskustan rannat olivat hirveää härdelliä. Lazy Beach Koh Rong Saloemilla oli ehdottomasti hienoin käymistäni rantakohteista. BHGH Koh Rongilla taitaa sulkea ovensa näin huhtikuulla. Mutta bungalowit ja ruoka olivat noin potenssiin sata paremmat Lazy Beachilla kuin BHGH:ssa.

  • Ja vielä: ei kuulosta mitenkään kliseiseltä. Minulle saa toivottaa hyvää matkaa ja kauniita päiviä vaikka useammankin kerran päivässä, miten sellaista voisi muka kyllästyä kuulemaan. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *