Kambodzalainen mikätin -vastaus

18.3.2011 Phnom Penh, Kambodza

Viikko sitten Kysy Kambodzasta –postauksen yhteydessä oli mikätin-tehtävä. Pistän tähän muistin virkistykseksi vielä kyseisen mikätin-kuvan ja kerron sitten pohjustukseksi vähän taustoja mikättimen käyttöön liittyen.

Siis tämän härpättimen käyttötarkoituksesta oli kyse.

Tyypillinen Kambodzalainen jääkaappi ei toimi sähköllä vaan jäillä. Noita oransseja kylmälaukkutyyppisiä muovilaatikoita on katujen ja kyläteiden varsilla jokaisella, joka myy kylmiä juomia ja ainakin pienemmät ravintolat säilyttävät niissä kalat, lihat ynnä muut herkästi pilaantuvat ainekset. Tuollainen jääkaappi on lisäksi ihan välttämätön paikoissa, joihin ei tule sähköä valtakunnan verkosta, vaan sähkö tuotetaan joko omalla tai kylän yhteisellä diesel-generaattorilla. Generaattorin käyttö on kallista ja se pistetään päälle vasta pimeän tultua, kun tarvitaan valaistusta, joten pelkästään jääkaapin takia sitä ei kannata ympäri vuorokautta huruuttaa.

Tässä pidetään juomia kylmässä. Taustalla pienempiä styroxista valmistettuja malleja kotitalouskäyttöön.

Jäiden teko, myynti ja jakelu on täällä ihan oikea bisnes. Joku valmistaa jäät – arviolta lähemmäs metrin pituiset ja kantiltaan 20-senttiset lohkareet. Niitä siirrellään jääkoukkuja apuna käyttäen ja täällä Phnom Penhissä olen nähnyt pieniä jäänkuljetusrekkoja. Ne voi arvata jäänkuljetusrekoiksi siitä, että vesivana lirisee perässä, kun jäät sisällä kopissa sulavat. Noita möhkäreitä sitten myydään edelleen suoraan käyttäjille, jotka myös pienemmässä mittakaavassa myyvät edelleen kotitalouksiin. Olen nähnyt monesti, miten joku on tullut tuollaiseen kadunvarsikioskiin ja siellä sitten sahataan pienempi pala jääköntistä kassiin mukaan. Paitsi ravintoloissa ja kioskeissa, niin markkinatoreilla jäätä kulutetaan paljon, kun ei ole kylmälaitteita, vaan kalat ja äyriäiset säilytetään vadeissa jäämurskassa.

Jäitä Phnom Penhissä Central Markets:lla. Näistä tehdään torimyyjille jäämurskaa.

Koh Rongilla käydessäni kalastajavene, joka paitsi kuljetti bungalow-kylän turistit, toimitti myös ruokatarvikkeita kalastajakylään. Tulomatkalla pysähdyimme välillä purkamaan kuormaa kylän satamassa. Siinä kannettiin maihin riisisäkkejä ja olut- ja energiajuomapakkeja, mutta myös eräskin köntti jäitä. Veneessä oli noita oransseja kylmälaatikoita kuljetusta varten ja jäät oli pakattu muovista punottuihin vanhoihin riisisäkkeihin.

Suurin osa Kambodzan sähköstä tuotetaan diesel-generaattoreilla – ei vain yksityistalouksien, vaan myös valtakunnanverkkoon. Tai en tiedä voidaanko edes puhua valtakunnan verkosta vai onko kyse ennemminkin kaupunki- tai maakuntakohtaisista verkoista. Mutta kallista se on joka tapauksessa. Jostain osui silmiini kerran, että Kambodzan sähkö olisi maailman kalleinta. Kun ajattelee tuota jäiden valmistamista, sitä hukkaa mikä kuljetusten aikana tulee ja sitten vielä käyttötehoa, niin uskaltaisin väittää, että Kambodzalaiset jääkaapit ovat käyttökustannuksiltaan maailman kalleimpien joukossa.

Jääkaappini Reamin valkoisessa talossa.

En tiedä millä menetelmillä nuo jäät valmistetaan ja millaisesta vedestä. Muutama kuukausi sitten järjestetyllä kiertomatkalla ollessani oppaamme sanoi, että käyttävät kemikaaleja jäädyttämiseen. Tiedä sitten, onko todella näin ja jos, niin mitä kemikaaleja ovat.

Sitten itse mikättimeen. Niin sanotuissa oikeissa ravintoloissa, joissa on sähkövempaimet, juomiin tulevat jäät ovat säännöllisen muotoisia jääpaloja. Niistä näkee selvästi, että ne on jäädytetty jonkinlaisissa muoteissa. Sähköttömät pikkukuppilat, tienvarsipaikat ja monet paikallisten ei-turisteille suunnatut ravintolat käyttävät kylmissä juomissa näistä isoista jääkönteistä tehtyä jäämurskaa. Tällä tivolimaisella mikättimellä jauhetaan jääköntistä hilettä, jota käytetään noissa pikkupaikoissa pirtelöihin ja epäilyttävän kirkkaan vaaleanvihreisiin ja –punaisiin juomiin, joita paikalliset näkyvät usein juovan. Vaikka mielelläni kaikkea uutta maistelenkin, niin nuo jätän kuitenkin väliin.

Eli kiitoksia kaikille mikättimestä hauskoja arvailleille – niin julkisesti blogin puolella kuin yksityisesti sähköpostillakin ja kehut oikeasta vastauksesta AsiaTravellerille. Itse en osannut noiden käyttötarkoitusta arvata silloin, kun niitä ensi kertaa näin ja enkä keksinyt yhtä hauskoja selityksiäkään.

Kioski-huoltoasema: kylmiä juomia ja mopoon menovettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *