Päivä 21: Veneellä Siem Reapista Battambangiin

7.1.2011 Battambang, Kambodza

Lonely Planet luonnehtii venematkaa Siem Reapin ja Battambangin välillä maisemiltaan upeimmaksi, eikä turhaan. Tähän verrattuna ei Mekongilla Kratien ja Kampong Chamin välillä eikä Siem Reapin ja Phnom Penhin välisellä venematkalla ollut mitään nähtävää. Linja-autot ovat nopein ja halvin tapa matkustaa, mutta jos jonkin välin haluaa kulkea vesitse, niin kannattaa panostaa juuri tähän. Sateisiin on vielä useampi kuukausi, mutta jo nyt vesi oli paikoin matalalla ja yhteen kohtaan jäimme vähän jumiinkin, joten arvelisin tämän ajan vuodesta olevan niitä viimeisiä hetkiä, kun reitti vielä on kulkukelpoinen ennen seuraavia sateita.

Matka kestää tauoista riippuen kahdeksan, yhdeksän tuntia. Meidän ryhmällämme oli oma vene, mutta tätä väliä ajavat veneet ovat julkista liikennettä ja matka yhteen suuntaan maksaa 25$. Veneet lähtevät Siem Reapin venelaiturista, joka sijaitsee noin puolen tunnin tuktuk-matkan päässä kaupungista. Battambangissa venelaituri on melkein kaupungin keskustassa. Siem Reapin päässä tavaroiden kantajat olivat aika härskejä: laukut lähtivät tuktukista pyytämättä kantoon ja kantopalkkaa vaadittiin tiukoilla ”more, more” –äyskähdyksillä. Laukun kantamisesta tuktukilta veneelle ei tarvitse maksaa 2000 rieliä enempää. Se on ihan käypä taksa. Jos haluat välttää tuollaiset välikohtaukset, nappaa laukustasi kiinni heti satamaan saavuttuasi ja osoita selvästi aikovasi kantaa laukkusi itse. Jos annat sen kantajille, tarkista ainakin, että se on päätynyt oikeaan veneeseen. Meidän kanssamme samaan aikaan lähdössä oli Phnom Penhin vene ja kantajat saattavat olettaa, että olet menossa siihen, sillä useimmat turisteista ovat.

Matkan varrella on kylä tai pari, josta saa ruokaa, mutta suosittelen silti ottamaan omat eväät matkalle. Me pysähdyimme lounastauolle yhteen näistä joen varren kelluvista kylistä. Ruokalistoja ei ole, vaan tarjolla on ehkä kaksi ruokalajia, joista valita. Söin riisiä ja annoksen keittoa, jossa oli jotain kaalintapaista vihreää kasvista ja pieni kalan pyrstöpala. Minulle ruoka maksoi 2$, oppaaltamme veloitettiin vähemmän. Tietysti voi ajatella, että mitä nyt on kaksi dollaria, ihan sama, mutta kun ruoka ei ollut edes hyvää eikä millään lailla hintansa väärti. Kylmiä juomia ja tuoretta ananasta nauttimaan tuolla kyllä kannattaa pysähtyä.

Reitti kulkee Siem Reap-jokea Tonlé Sap –järvelle ja järveltä Stung Sangke –jokea Battambangiin. Suurin osa matkasta mennään tuota jälkimmäistä jokea pitkin. Joen järven puoleinen pää on suistoaluetta, jossa ei kiinteää maata näkynyt edes näin kuivan kauden aikana. Ajan myötä joki kapenee ja muuttuu erittäin mutkittelevaksi. Matkan varrella on kelluvia kyliä ja kapeammilla jokiosuuksilla asuntoveneitä yksittäin pitkin joen vartta. Kalastajat kokevat pyydyksiään pienistä soutuveneistään käsin veneen keulalla jalat vedessä istuen tai kokassa kyykkien. Naisia näkee laittavan veneissään ruokaa ja pesevän pyykkiä, tulisijojen savu nousee veneiden katon alta. Lapsetkin ovat kalaa pyytämässä noilla pikku veneillä. Pikkuisimmat saattavat istua asuntoveneen terassilla pesuvadissa kylvyssä ja katselevat silmät pyöreinä ja sormi suussa ohi kulkevaa venettä täynnä oudon näköisiä ihmisiä.

Matkan edetessä joen reunoilla alkaa hiljalleen näkyä kiinteää maata. Kelluvien talojen lisäksi on nyt myös maalle monimetristen tolppien varaan rakennettuja taloja. Mangrovet vaihtuvat viljelyksiin. Kaupunkia lähestyessä joen penkereet nousevat yhä korkeammiksi ja korkeammiksi, kelluvia taloja ei enää ole ja maalle rakennettujen talojen tolpat ovat lyhempiä. Lopulta joen penkereet ovat muovipussien ja muun roskan peitossa. Siitä tietää, että ollaan tultu perille kaupunkiin.

Tällaiset veneet liikennöivät Siem Reapin ja Battambangin välillä. Istuimina ovat tavalliset tuolit. Hyvä vinkki on hankkia oma riippumatto. Jos vene ei ole ihan täysi, niin riippumattoja voi muutaman kappaleen sisälle viritellä. Siinä pötkötellessä ja maisemia katsellessa matka menee mukavasti. Tässä veneessä ei vessaa näyttäisi olevan, mutta meidän veneessämme oli ja ihan kunnollinen sellainen.

Kelluvia taloja Siem Reap –joella.

Monet kelluvista taloista Siem Reapin päässä olivat kauniisti koristeltuja.

Matkaan oli lähdettävä aikaisin aamusta ja varsinkin järviosuudella oli kylmä, joten kiipesin veneen keulaan aurinkoon lämmittelemään. Kehoitan kaikkia vilukissoja varaamaan matkalle pitkähihaista mukaan.

Kelluvan kylän kelluva kirkko.

Tauolla yhdessä kelluvassa talossa. Yllätyksekseni tämä oli tosiaan ihan oikea talo järeine lautalattioineen ja seinineen, keittiöineen, makuu- ja olohuoneineen. Talossa oli sähköt ja vesivessa. Erikoista oli vain se, että tämä talo keikkui hieman.

Takapihalla tällä perheellä oli krokotiileja. Niiden kasvattaminen näillä seuduilla on tavallinen elinkeino lisätulojen hankkimiseksi.

Kelluvassa kylässä ihmiset liikkuivat ja toimittivat tavaroitaan ja asioitaan veneillä meloen. Liikenne oli vilkasta.

Jos talo ei ole kelluvaa sorttia, silloin on syytä piisata paalua. Täällä veden pinta vaihtelee useita metrejä sadekauden ja kuivan kauden välillä.

Joen suistoalue on oikea lintuparatiisi. Haikaroita ja merimetsoja näkyi paljon, samoin meidän kesän merkkiämme eli haarapääskyjä. Taitavin käännöksin lennellen auringossa välkehtivän linnun määritin olemattomilla lintuharrastajan tiedoillani kuningaskalastajaksi. Pikkukalaa hyppi jatkuvasti veden pinnassa venettä karkuun ja bongasinpa pää pystyssä joen poikki uiskentelevan käärmeenkin.

Verkkopyydyksiä.

Joki kapeni ja kiemurteli ja vene soitti pilliä joka mutkan takana varoitukseksi muille liikkujille. Jotkut kalastajista istuivat kyykyssä tällaisten veneidensä keulassa eikä heillä näyttänyt olevan minkäänlaisia tasapaino-ongelmia vaikka veneemme laineet heitä kovin keikuttivatkin. Mutta mikäs, kun ovat tuota ikänsä tehneet. Pikkutyttöjäkin näki yksinään tällaisilla veneillä pyydyksiä kokemassa.

Mietin, että näistä asumuksista käsin eivät lapset varmaan koulussa käy. Lähimpiin kyliin on pitkä matka melottavaksi eikä kiinteää maata näy missään.

Ensimmäisiä kiinteän maan taloja ja viljelyksiä suistoalueen ja kelluvien kylien jälkeen.

Tässä kohtaa minulta loppuivat kameran molemmat patterit, joten loppupätkältä jäi joen varren elämä ikuistamatta. Oikeastaan ihan hyvä niin. Oli vaihteeksi ihan kiva keskittyä vain katselemaan eikä lainkaan ajatella kuvaamista. Oli myöhäinen iltapäivä, aika ennen auringonlaskua, jolloin ihmiset kävivät joessa peseytymässä. Lapset uivat ja telmivät vedessä ja vilkuttivat ohikulkevalle veneelle.

Asetuimme hotelliin illan suussa ja esittelen tässä vielä hotellimme Battambangissa. Holiday Hotel (saman nimisiä on korttelin sisällä kolme, mutta tämä oli niistä suurin) sijaitsee noin 300 metriä keskusmarkkinatorilta jokea vastakkaiseen suuntaan. Hieno hotelli, respan henkilökunta todella ystävällistä. Huonehinnat 13-20$ ja varustuksina ilmastointi, langaton verkko, jääkaappi, tv, lämmin suihku. Hotellissa on oma ravintola ja tietokoneita veloituksetta asiakkaiden käyttöön. Kotisivu http://www.holidayhotel-bb.com, sähköposti [email protected] ja puhelin +855 (0)81 999 006 ja +855 (0)92 999 006. Hotelli on niin iso, että sieltä luulisi löytyvän tilaa aina. Pieniä harmittomia muurahaisia kulki muutamia vessan seinien raoista lavuaarin reunalle. Muurahaisten suhteen tämä hotelli ei ole mitenkään poikkeus, vaan niitä on käytännöllisesti katsottuna kaikkialla. Yleissääntönä voi pitää, että huoneessa ei kannata ikinä pitää mitään makeaa. Silloin ilmestyy taatusti muurahaisia laumoittain jostain. Ne häviävät sitten taas, kun makeatkin ovat hävinneet.

Holiday hotellin aula.

Yksityiskohta Holiday hotellin aulan massiivisista puisista istuinryhmistä.

Suihkunurkkausta en ollut nähnytkään kuukausiin. Yleensä suihkut ovat täällä hotelleissa niin, että suihkussa käydessä kastuu koko vessan lattia.

Sängyissä on mukavan napakat joustinpatjat. Tyynyt ovat nukkumiskäyttöön liian korkeita, niin kuin täällä on yleisesti hotelleissa tapana.

2 vastausta artikkeliin ”Päivä 21: Veneellä Siem Reapista Battambangiin

    • Kiitos :). Tuosta huoneesta ilmastoinnilla maksoin 14$/yö eli n.10€. Mielestäni oli edullinen noin hienoksi hotelliksi. Olen maksanut yöpymisistäni yleensä 10-15$. Halvempiakin on, mutta haluan, että on lämmin vesi ja siistiä ja puhdasta ja viihtyisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *